Damienne Cottens (63) met pensioen bij scholengroep Sint-Michiel: “Het is goed geweest, maar nu is het tijd voor iets anders”

1 september zal nooit meer hetzelfde zijn voor Damienne Cottens (63). Na een carrière van 30 jaar in de Burgerschool, leidde ze de afgelopen 11 jaar het pedagogische project van scholengroep Sint-Michiel en nu gaat ze met pensioen. “Directeur zijn is een prachtige job, maar de verschillende scholen coördineren via de scholengroep, is een roeping.”

Pianoles volgen, besturen in CLB Trikant en de ‘Universiteit Derde Leeftijd’, een goed boek lezen en vooral meer tijd doorbrengen met haar kinderen en kleinkinderen. Dat zijn de plannen die Damienne Cottens alvast maakte om het befaamde ‘zwarte gat’ te vermijden. Nu ze met pensioen is, kijkt ze met een tevreden blik terug op haar loopbaan.

Roeping

Damienne Cottens is geboren in Meulebeke en verhuisde in 1984 naar Roeselare. Ze is master Geografie en startte in de Burgerschool als leerkracht aardrijkskunde. In 1995 werd Damienne adjunct-directeur van de Burgerschool en 8 jaar later volgde ze er Herman Vansteenkiste op als directeur. “Toen in 2012 het ambt vrij kwam van coördinerend directeur van de scholengroep, had ik in eerste instantie geen plannen om te veranderen. Ik hield van mijn job als directeur. In die functie zie je namelijk het effect van je acties en heb je contact met zowel de leerlingen, leerkrachten als ouders.”

Maar toch zette ze de stap. “De job van coördinerend directeur voelde als een roeping”, legt Damienne uit. “In die functie moet je de neuzen in dezelfde richting krijgen, ook al is dat niet altijd eenvoudig. Directies staan, heel terecht overigens, voor hun school en elke school heeft zijn identiteit. Toch is het belangrijk om af en toe als groep naar buiten te komen en daartoe heb ik toch mijn steentje bijgedragen.” Professionalisering en zorg voor de leerlingen zijn andere verwezenlijkingen waar Damienne met trots op terugkijkt. “Geef me geen gebouwen of boekhouding”, lacht ze, “dat is niet mijn ding. Maar laat me het pedagogisch aspect en de zorg aanpakken en ik leef op.”

Blikken verruimd

En dan is er nog het hervormingsplan dat scholengroep Sint-Michiel in 2017 wilde uitrollen. “Het was een periode waarin heel wat scholengroepen naar een andere structuur zochten in het kader van de onderwijsvernieuwingen met eerstegraadsscholen, domeinscholen en campusscholen. Het plan dat wij voorstelden, viel als een bom in het onderwijslandschap, wellicht onder andere door een gebrek aan participatie en communicatie. Ik ben blij dat Barnum en VISO wel verder bouwen op deze pedagogische visie en samen een sterke campus aan het uitbouwen zijn in de omgeving van Barnum en Ter Berken. Ik ben ervan overtuigd dat er nog opportuniteiten zijn in de scholengroep.”

“Ik ben blij dat Barnum en VISO wel verder bouwen op ons plan om te hervormen”

De scholengroep laat ze nu even los, maar wat wenst ze Sint-Michiel toe in de toekomst? “We bieden heel kwaliteitsvol onderwijs aan in Roeselare en ik hoop dat de scholen dit voldoende aan de buitenwereld kunnen tonen. Daarnaast zou het fijn zijn moesten we een aantal studierichtingen die we nu als centrumstad niet hebben, toch naar Roeselare kunnen halen.” Maar de scholengroep staat ook voor enkele grote uitdagingen. “Sint-Michiel beschikt over een groot patrimonium dat niet zo goed scoort op energetisch vlak en waar renovatie of nieuwbouw zich opdringt. Hier moet heel wat gebeuren en ook op digitaal vlak kunnen we nog heel wat stappen vooruit zetten. Ik ben ervan overtuigd dat de huidige directie met Leen Wyseur en Kristof Dewaele dit heel goed zal aanpakken. Eigenlijk moet de scholengroep op hetzelfde elan verdergaan. Met een brede blik en oog voor opportuniteiten.”

Pianoles

Maar nu laat Damienne de onderwijswereld achter zich. “Alhoewel ik de deur niet helemaal achter mij toe trek”, lacht ze. “Vanaf 1 september ben ik voorzitter van CLB Trikant, een uitdaging die ik wel nodig heb. Ik schreef me ook in om pianoles te volgen, maar eerst wil ik uitrusten. De laatste twee weken van augustus waren een echte eindsprint en dat voel ik. Met wat meer tijd voor mijn kinderen en mijn vier kleinkindjes, komt dat zeker in orde!”, besluit Damienne. (Lieve Coffyn)

The post Damienne Cottens (63) met pensioen bij scholengroep Sint-Michiel: “Het is goed geweest, maar nu is het tijd voor iets anders” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Hij vuurde verwijten en verbale agressie richting Eto’o af”: Kameroense bond ontslaat Brys en komt met bedenkelijk statement na confrontatie

Marc Brys (62) is geen bondscoach meer van Kameroen. Onze landgenoot werd aan de kant geschoven na een aanvaring met de bemoeizuchtige bondsvoorzitter Samuel Eto’o (43) in de bondsgebouwen. De Kameroense voetbalbond zegt in een statement dat Brys verbaal agressief was tegen Eto’o, hoewel het in werkelijkheid de bondsvoorzitter was die fel van leer trok in een hevige discussie. “Jij

Lees meer »

Vijfde minder bultrugwalvissen in Stille Oceaan door klimaatverandering: “Dit onderzoek is een wake-upcall”

Sinds 2012 is het aantal bultrugwalvissen in de noordelijke Stille Oceaan met een vijfde afgenomen. Uit langdurig onderzoek naar de populaties bultrugwalvissen in de noordelijke Stille Oceaan, blijkt dat die daling een gevolg is van de klimaatverandering. Door de mariene hittegolf tussen 2014 en 2016, de sterkste ooit geregistreerd, was er minder prooi op de plaatsen waar de bultrugwalvissen hun

Lees meer »

Na eindejaarsfeestje met collega’s met 2 promille naar huis: 45 dagen rijverbod en boete voor productiedirecteur

“Het spijt me. Ik maakte een foute keuze door toch nog in de auto te stappen.” Een productiedirecteur uit Lendelede sloeg voor de Kortrijkse politierechtbank mea culpa toen hij zich moest verantwoorden voor dronken sturen. Aan een boete en een rijverbod ontsnapte hij echter niet.
The post Na eindejaarsfeestje met collega’s met 2 promille naar huis: 45 dagen rijverbod

Lees meer »

Geen dure auto’s of reisjes naar Ibiza: Frans Bauer en zijn gezin tonen hun ware leven op tv en overtroeven zo toch de Meilandjes

Zanger Frans Bauer (50) verovert opnieuw alle harten. Twee decennia na hun eerste tv-avontuur nodigen de meest bescheiden miljonair van Nederland en zijn Mariska de camera’s opnieuw uit voor ‘De Bauers – 20 jaar later’. Het succes van het programma, binnenkort ook op VTM2, schuilt hem in de alledaagse dingen die gebeuren aan de keukentafel, maar ook dat het niet

Lees meer »

Zwarte mannen klagen American Airlines aan voor discriminatie: “Gek dat we in 2024 dit soort dingen nog meemaken”

Drie zwarte mannen hebben een rechtszaak aangespannen tegen American Airlines vanwege discriminatie tijdens hun vlucht van Phoenix, Arizona naar New York op 5 januari. De luchtvaartmaatschappij zou hen van de vlucht hebben verwijderd na een klacht over lichaamsgeur. De mannen, die niet naast elkaar zaten in het vliegtuig en elkaar niet kenden, zeggen dat elke zwarte man van de vlucht

Lees meer »

Meerderheid even niet in aantal, maar toch overdracht padelgronden in Oostende dankzij oppositie

Voor het eerst deze legislatuur kwam de meerderheid in Oostende in de problemen: twee N-VA-schepenen verlieten de zitting, de meerderheid was niet in aantal maar de oppositie bleef zitten, onder meer om een grondenruil in het kader van de bouw van padelvelden te redden.
The post Meerderheid even niet in aantal, maar toch overdracht padelgronden in Oostende dankzij oppositie

Lees meer »

“Het succesverhaal dat Nuhma schrijft, is de finale van 100 jaar elektriciteit in Limburg”

Toen Limburg kort na de Eerste Wereldoorlog een elektriciteitsnet wilde uitbouwen, keek iedereen de andere kant op. Niemand wilde stroom verdelen in zo’n landelijk gebied met weinig afnemers. De provincie besloot dit dan maar zelf te doen, en richtte in 1921 de Provinciale Limburgse Elektriciteitsdienst (PLED) op. Die legde een hoogspanningsnet aan, de gemeenten verdeelden de stroom met eigen middelen

Lees meer »