Vandalen vernielen elf strandcabines op strand van De Panne: 10.000 euro schade

De laatste dag voor strandverhuring is voor Elianne Bartholomeus (50) van Strandverhuring Maria en haar familie in De Panne in mineur verlopen. Vandalen gingen woensdagnacht flink tekeer en vernielden er elf cabines. “Mijn cabine was gemaakt van extra stevig materiaal, maar werd volledig uit elkaar gestampt. En ze vonden het dan nog leuk om kussens en bedden in zee te gooien ook”, zucht Elianne. De totale schade bedraagt 10.000 euro.

Het was voor Elianne flink schrikken toen ze donderdagochtend naar haar stranduitbating Cabines Maria trok, aan de Zeedijk ter hoogte van de Walckiersstraat in De Panne. Een rij van tien strandcabines bleek er vernield en zwaar aangepakt te zijn door vandalen. Een van de cabines, het zwaarste model, verhuurt Elianne zelf. Zes cabines zijn eigendom van haar vader, een van haar neef Danny en drie andere van particulieren. De schade is groot.

Tienduizend euro schade

“Mijn cabine werd het zwaarst aangepakt”, zegt Elianne. “Het gaat om een stevige cabine dat voordien in het straatbeeld van De Panne stond bij de herdenking van de oorlog. Het is gemaakt van extra kwaliteitshout, met een zwaar zinken dak van 8 millimeter en zware scharnieren. Het materiaal van de cabine alleen al kost 4.200 euro, zonder de werkuren. Zo zitten er vijf lagen verf op. Mijn cabine werd vooraan volledig kapotgeslagen en gestampt. Ook de cabines van mijn familie hebben veel schade. In totaal werd hier toch voor tienduizend euro schade aangericht.”

Kussens in zee gegooid

De zware schade doet vermoeden dat de vandalen even bezig zijn geweest. “Ze hebben duidelijk hun pleziertje gehad, het is schandalig”, zucht Elianne.

“Uit verschillende cabines werden kussens en ligbedden gestolen en in zee gegooid. Die heeft de technische dienst er deze ochtend terug uit gehaald. Of er ander materiaal gestolen werd weten we nog niet, we wachten daarvoor tot de eigenaars komen. Maar het is de laatste dag van de strandverhuring, vrijdag geeft iedereen de sleutel terug en zouden de cabines afgebroken worden. We weten nu al dat die mensen wellicht zwaar geschrokken zullen zijn en misschien volgend jaar geen cabine meer zullen willen huren.”

Jaarlijks fenomeen

Elianne diende klacht in bij de politie Westkust, die de vaststellingen kwam doen. Ze is boos door het voorval. “Blijkbaar heeft niemand iets gezien en konden camera’s niets waarnemen. Ook de verlichting hier in de buurt werkte niet zodat de vandalen ongestoord hun gang konden gaan. En nochtans is dit vandalisme bijna een jaarlijks terugkerend fenomeen. Voor corona gebeurde dit vrijwel elk jaar, maar nooit zo erg als vandaag. Sinds corona was het op dat gebied wel rustiger. In de 32 jaar dat we aan strandverhuring doen hebben we elk jaar wel af te rekenen met kosten door vandalen, maar dit is wel heel erg”, besluit Elianne.

Wie tips heeft over het vandalisme belt best de politie op. Volgens de politie Westkust werden er naast de elf vernielde strandcabines ook enkele stoelen op een terras in de nabijheid vernield. Dat gaat wellicht om dezelfde daders. Daarnaast werd ook graffiti ontdekt in de openbare toiletten. (JH)

The post Vandalen vernielen elf strandcabines op strand van De Panne: 10.000 euro schade is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Als je moet kiezen tussen hem of Vermeeren, pak je toch altijd Hans mee?”: 4-0 hoopt op Vanaken op EK

Nadat het nieuws uitlekte dat er in de voorselectie van Tedesco een opvallend trio zit met Alderweireld, Witsel en De Cuyper, houdt VTM-voetbalpodcast 4-0 een pleidooi om ook Hans Vanaken zeker mee te pakken naar Duitsland. De middenvelder speelt geweldige Champions’ Play-offs en is de meest constante factor bij Club Brugge. “Maar krijgt hij ook voldoende waardering vanuit de bond?”,

Lees meer »

Helena Ponette strandt op één honderdste van EK-limiet op 400 meter

Helena Ponette heeft zaterdag op de International Flanders Athletics Meeting (IFAM) in Brussel haar persoonlijk record op de 400 meter verbeterd. Ze klokte 51.51 en bleef zo amper één honderdste boven de EK-limiet.
The post Helena Ponette strandt op één honderdste van EK-limiet op 400 meter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Huis van Els stortte 14 jaar geleden in door werken naast haar. Vandaag wacht ze nog altijd op geld en woont ze in een camper

“Hier woon jij nu, in een camper?” Els De Craeker had nochtans gewoon een huis. Veertien jaar geleden, ze had toen net gerenoveerd en al haar spaargeld in haar woning gestoken, werd ze ‘s ochtends uit haar bed gebeld. Haar huis was ingestort door graafwerken naast haar. Pas in oktober 2023 (!) komt er een uitspraak in beroep. En vandaag

Lees meer »

Courtois gaat (zoals aangekondigd) naar de kant in scoreloos gelijkspel, Bernabéu neemt afscheid van clubicoon Toni Kroos

Thibaut Courtois en co delen de punten met Real Betis. Er stond voor beide ploegen niks meer op het spel, de focus lag vooral op de Champions League-finale van volgende zaterdag tegen Borussia Dortmund. Na ruim een uur ging de Belgische doelman naar de kant. Santiago Bernabéu nam daarnaast afscheid van een clubicoon: Toni Kroos speelde zijn laatste thuismatch.

Lees meer »

Adoptieplechtigheid op Adegem Canadian War Cemetery: “Dankbaar voor grote interesse”

Op het Adegem Canadian War Cemetery vond de zesde editie plaats van de ‘Adoptieplechtigheid’, een serene ceremonie waarop individuele burgers, families, verenigingen, scholen en openbare besturen via vzw België-Canada een graf van een gesneuvelde geallieerde militair kunnen adopteren.
The post Adoptieplechtigheid op Adegem Canadian War Cemetery: “Dankbaar voor grote interesse” appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Stroom, een vrijetijdsorganisatie voor mensen met een beperking, opent ontmoetingsruimte De Kajuit

In 2023 verhuisde de Spelotheek naar de Deelfabriek, waardoor de benedenverdieping van vzw De Stroom in de Sint-Janslaan 1 kwam leeg te staan. Op vrijdag 24 mei werd ‘De Kajuit’, een gezellig ingerichte polyvalente ruimte, geopend met een feest voor de vrijwilligers, gevolgd door een eerste fuif voor de deelnemers op zaterdag 25 mei. “Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek. Daarnaast

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onderzoek naar Sven Pichal (45) nu écht afgerond: parket wil ex-radiomaker ook voor drugsverkoop vervolgen

Het zedenonderzoek naar ex-radiopresentator Sven Pichal is nu echt helemaal afgerond. Het parket zal de raadkamer vragen om hem naar de correctionele rechtbank door te verwijzen. Voor bezit en verspreiding van beelden van kindermisbruik. Opvallend: twee dagen later verschijnt hij nog eens voor de raadkamer. Voor drugsbezit, maar ook voor verkoop. Pichal verkocht drugs door aan een VRT-collega. “Hij bekijkt

Lees meer »