25 overtredingen per dag voor gsm’en in de wagen in West-Vlaanderen: “Controles blijven broodnodig”

Hoewel het aantal overtredingen van gsm-gebruik achter het stuur op nationaal niveau licht daalde in 2022, werden in West-Vlaanderen 10,7% meer overtredingen vastgesteld in datzelfde jaar. Het gaat om 9.431 overtredingen, dat zijn er 25 per dag, zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon die de cijfers opvroeg. “Die fractie van een seconde dat mensen met hun gsm bezig zijn achter het stuur, kan nochtans grote schade en zware verkeersongevallen veroorzaken. Ook de boetes zijn niet mals. Begin 2022 werd de geldboete nog opgetrokken van 116 euro naar 174 euro. Vorig jaar werd de wegcode ook herzien en mag de bestuurder een elektronisch apparaat met een beeldscherm niet gebruiken, vasthouden of hanteren, tenzij het apparaat in een daartoe bestemde houder in het voertuig is bevestigd.”

“We zijn verslaafd aan onze smartphone, ook in de wagen. Gsm’en achter het stuur is gevaarlijk en dat moeten we met zijn allen dringend afleren. De cijfers tonen aan dat controles nodig blijven”, aldus Franky Demon. De boetes zijn volgens het Brugse Kamerlid voldoende hoog, het gaat vooral om een “mentaliteitsswitch”.

Opwaartse trend in West-Vlaanderen

Op nationaal niveau is er wel een lichte daling van 5,4%. Waar in 2021 nog 115.060 overtredingen werden vastgesteld, daalde dit in 2022 naar 108.734. In West-Vlaanderen zet die dalende trend zich echter niet verder, maar is er wel terug een stijging van het aantal bestuurders die hun gsm gebruikt achter het stuur. “In 2021 was er al een stijging van 2,4% ten opzicht van 2020. In 2022 was die stijging nog groter, namelijk van 8.514 vastgestelde overtredingen naar 9.431. Dat is een stijging van 10,7% in één jaar tijd”, stelt Demon.

“Het is vooral een mentaliteitsverandering die er moet komen: gsm’en en rijden gaan niet samen”

De meeste overtredingen in onze provincie worden vastgesteld in politiezone Brugge, Arro Ieper en Vlas. In zone Brugge werden in 2022 1.060 overtredingen vastgesteld, in Arro Ieper 1.323 en in Vlas 1.251. Deze laatste zone is de enige van de drie waar een daling wordt vastgesteld van de overtredingen. In Brugge is er een stijging met 33% en in Ieper stijgen de vaststellingen met 15%. Daar werden meer dan dubbel zoveel overtredingen vastgesteld in 2016 tegenover 2015. De grootste stijging is echter gemeten in zone Grensleie met 63% meer overtredingen dan in 2021, dat is meer dan een verdubbeling. Daarop volgt zone Riho met een stijging van 55% en in zone Midow werden 54% meer overtredingen vastgesteld. De beste leerlingen lijken zich in zone Mira te bevinden waar in één jaar tijd een daling is van 48%.

“Het is goed dat onze politiediensten controleren op het gebruik van de gsm in de wagen. Dit zijn gevaarlijke overtredingen die vaak tot ongevallen leiden”, merkt Demon op. “De politie houdt gerichte 48u controleacties, naar analogie met de speed marathons en weekends zonder alcohol. We kunnen hieruit afleiden dat er meer wordt ingezet op controle van gsm-gebruik achter het stuur. Een dergelijk actie was er in mei en november 2022.”

Apps als hulpmiddel

Ondanks de hogere boetes en strengere regelgeving voor gsm-gebruik achter het stuur, die vorig jaar werden in gevoerd, is er dus toch een stijging in de overtredingen. “We hebben echter geen zicht of dit komt doordat er in bepaalde zones meer politiecontrole is”, aldus Demon, die verwijst naar de apps die je gsm blokkeren als je rijdt. “Dit kan een goed hulpmiddel zijn voor wie echt geen zelfdiscipline heeft, maar het is vooral een mentaliteitsverandering die er moet komen: gsm’en en rijden gaan niet samen. Ook de medepassagiers kunnen hier een rol in spelen. Zij kunnen erop wijzen dat een gsm gebruiken in de wagen not done is”, besluit Demon.

The post 25 overtredingen per dag voor gsm’en in de wagen in West-Vlaanderen: “Controles blijven broodnodig” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zomerbar Azuro keert terug naar de Pottelberg: “We kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit”

Na een lange zoektocht lanceren nieuwe zaakvoerders Tim Schelfhout (26) en Lennert Vintevogel (27) hun zomerbar met Ibiza gevoel nabij bouwcentrum Pottelberg, op Doenaertstraat 12. De officiële opening is gepland op vrijdag 31 mei. De toegang is gratis.
The post Zomerbar Azuro keert terug naar de Pottelberg: “We kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw moet uitwijken voor kat en eindigt in gracht: “Ze leed veel pijn”

De hulpdiensten moesten zaterdagochtend uitrukken naar Eernegem om een vrouw uit haar auto te bevrijden. De vrouw moest uitwijken voor een kat en belandde zo in een gracht. Daarbij doorboorde een stuk boom haar voorruit. “De vrouw leed veel pijn en daarom haalden we haar voorzichtig uit de wagen”, zegt brandweerluitenant Francis Vermote

Lees meer »

Melissa Debackere wint voor de zesde keer de ORC Rally

De zestiende editie van de ORC Rally verliep onder moeilijke omstandigheden voor de piloten. Enkele felle buien maakten de bandenkeuze zeer moeilijk en het was voor de deelnemers vooral zaak om zich niet te laten vangen. Favoriet Melissa Debackere slaagde daar wonderwel in en reed onbedreigd naar haar zesde zege in Oostrozebeke.
The post Melissa Debackere wint voor de

Lees meer »

Zwalpende mama op de baan met 2,3 promille en twee kinderen aan boord: “Was niet ver en had bedampte ruiten”

Al zwalpend kon een 40-jarige automobiliste in Ledegem door een politiepatrouille tegengehouden worden. Ze bleek 2,3 promille alcohol in het bloed te hebben én twee kinderen aan boord te hebben. “Ik moest mijn auto verplaatsen, het was niet ver”, klonk het.
The post Zwalpende mama op de baan met 2,3 promille en twee kinderen aan boord: “Was niet ver

Lees meer »

Tot 2 jaar cel voor boeventrio na diefstallen uit auto’s

“Ze kwamen bewust van Frankrijk naar België om te stelen.” Drie mannen uit Frankrijk die er op uit waren diefstallen in voertuigen te plegen zijn door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot effectieve celstraffen van 20 maanden tot 2 jaar en elk een boete van 800 euro. Hun aanhouding is verlengd. Ze konden in Vichte (Anzegem) betrapt worden.
The

Lees meer »

Eerste cohousingproject voor Kortrijk vergund: 13 appartementen met zicht op stadspark ‘de Paulientjes’

Op 18 augustus 2022 werd het eerste cohousingproject van Kortrijk aangekondigd. Een tweetal weken geleden werd dan eindelijk de vergunning afgeleverd door het schepencollege. In de Groeningestraat komen 13 appartementen aangevuld met gemeenschappelijke delen in de beschermde woningen Chomé en De Kroon. Begin volgend jaar starten de werken.
The post Eerste cohousingproject voor Kortrijk vergund: 13 appartementen met zicht

Lees meer »

Gezin van BBC-weervrouw van het vliegtuig gezet vanwege pinda-allergie dochter: mag dat zomaar? En hoe erg kan zo’n allergie zijn?

Van het vliegtuig gezet worden vanwege je pinda-allergie: het overkwam een 12-jarig Brits meisje en haar gezin toen ze op vakantie wilden vertrekken. De moeder – een weervrouw bij BBC – had de crew gevraagd om alle passagiers in te lichten zodat niemand op het vliegtuig pinda’s zou eten, maar dat weigerden ze. De kapitein stuurde het gezin daarna van

Lees meer »

BMW ramt twee geparkeerde wagens, drie inzittenden opgepakt na zoektocht met drones en honden

De N37 in Ardooie, een belangrijke verbindingsweg tussen Roeselare en Tielt, bleef woensdagavond ruim twee uur afgesloten na een zwaar ongeval. Een BMW ramde twee geparkeerde wagens naast de weg en reed ook een gascabine stuk. Terwijl de brandweer en Fluvius het gaslek probeerden te dichten, speurde de politie de drie inzittenden op. Rond 20.45 uur werden ze gevat. De

Lees meer »

Rampoefening op Campus Vesta in Ranst: “Boze werknemers bezetten een chemisch bedrijf, er ontstaat brand en er vallen doden”

Op Campus Vesta in Ranst vindt deze voormiddag een grootschalige rampoefening plaats. Daarbij bezetten enkele boze, ontslagen werknemers een chemisch bedrijf. Er breekt brand uit en er vallen doden. Met de oefening wordt de samenwerking tussen de verschillende brandweerzones, politie en medische diensten getest. Er nemen een 300-tal mensen aan deel.

Lees meer »

Ooit gegeerd door Axel Witsel en uiteindelijk verkocht aan AA Gent-eigenaar Sam Baro. Het verhaal achter het kasteel van Jemeppe, de stenen hoofdrolspeler uit ‘Het conclaaf’

Alexander De Croo en Bart De Wever keken er elkaar met flink wat tegenzin recht in de ogen. Net zoals ook de vijf andere politieke kopstukken van dit land er zich niet altijd even goed op hun gemak lijken te voelen. Nochtans is de stenen hoofdrolspeler uit ‘Het conclaaf’ één van de indrukwekkendste kastelen in ons land. Het échte verhaal

Lees meer »