Brandweerman worden is, na spijtig ongeval, nog altijd droom van Louis Michiels (9) die mocht deelnemen aan een oefening

Brandweerman worden is de droom van Louis Michiels (9) uit de Professor Idewijk in Wervik. De leerling van het derde leerjaar van toen vrije basisschool De Graankorrel in Kruiseke kreeg halfweg januari na het schoolzwemmen in het zwembad Aqualys in Komen de klink van een openslaande deur in zijn gezicht. Door dat spijtig ongeval verloor hij heel wat zicht op zijn rechteroog. Uitgerekend op de internationale Dag van de Brandweer mocht hij zaterdag deelnemen aan het brandweeroefening.

Halfweg maart deed zijn moeder Stephanie Bouquelloen hiervoor halfweg maart een oproep op de sociale media Facebook. Vlakbij zijn huis verdwijnen heel wat sociale woningen. Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik liet al een hele rij afbreken, de rest aan de overkant volgt. In één van die leegstaande huizen vond zaterdagnamiddag de brandweeroefening plaats.

“Onder het thema ‘één team één familie’ willen we deze rekruut in een echte brandweeroefening laten kennismaken met het echte brandweerleven”, zegt kapitein-postoverste Johan Bonnier. “Goed opgeleide brandweermannen en -vrouwen zijn heel belangrijk. Daarom worden alle kennis en vaardigheden constant op peil gehouden en uitgebreid. In dit kader is er een bijzondere oefening waar de blustechnieken en het redden van ?slachtoffers centraal staan. We willen Louis laten proeven van een echte brandweeroefening, met in het achterhoofd, misschien wordt dit wel eens werkelijkheid. We belichten hierbij met deze realistische brandweeroefening extra de inclusiviteit van de brandweerfamilie.”

Eerst kreeg Louis in de brandweerkazerne in de Gasstraat een rondleiding en werden enkele blustechnieken aangeleerd. Na zowat een uur ging het met loeiende sirenes richting wijk De Riemeers. “Mentaal is deze oefening voor Louis belangrijk”, zegt papa Freddy. “Het spijtig ongeval weegt al een paar maanden op ons gezin.”

“In het UZ Gent vond al drie keer een operatie plaats. Mogelijks volgt er nog een vierde. De schade is onherstelbaar. Louis is blind op dat oog. Hij heeft nog veel pijn. Ondertussen is hij op zijn vraag veranderd van school. Sedert de paasvakantie gaat hij naar vrije basisschool Blijdhove in Menen waar hij goed wordt begeleid.”

De brandweeroefening kreeg de titel ‘operatie Louis’. Enkele klasmakkers van toen in De Graankorrel namen ook deel. “Zaterdagmorgen kreeg Louis te horen dat hij naar de brandweerkazerne moest maar wist niet waarom”, aldus de mama. “Het is afwachten of zijn droom werkelijkheid wordt. Ze zeggen dat het blijkbaar kan. Het was snel duidelijk dat Louis later een sociaal beroep wil doen, liefst dus brandweerman.”

Het ongeval in het zwembad van Komen is voer voor de verzekeringsmaatschappijen, enerzijds van de stad Komen en anderzijds de school waar Louis zat. “Alle medische kosten worden terugbetaald”, zegt de mama. “We moeten regelmatig op controle naar het UZ Gent en dan kunnen we rekenen op ziekenvervoer.”

Wie de familie wil steunen, kan een donatie storten op het rekeningnummer BE58377105996179.

The post Brandweerman worden is, na spijtig ongeval, nog altijd droom van Louis Michiels (9) die mocht deelnemen aan een oefening is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Automobilist rijdt na controle met 3 promille gewoon verder: “Duidelijk geen respect voor politie en verkeersregels”

‘Dikhoofd.’ ‘Beuzakken.’ ‘Blondie.’ ‘Micha Marah.’ Het waren maar enkele van de denigrerende verwensingen die twee (blonde) agenten op 18 februari 2023 in Anzegem van een 36-jarige automobilist uit Avelgem naar het hoofd geslingerd kregen. Hij was net met 3 promille langs de kant gezet, maar reed daarna doodleuk verder naar huis.
The post Automobilist rijdt na controle met 3

Lees meer »

Graspop Metal Meeting plaatst Stake op mainstage na ‘smeekbede’

Een maand geleden werden de harten van de bandleden en fans van Stake gebroken toen hun geweldige gitarist, Cis, aankondigde dat zijn laatste shows met de band op 1 en 2 november zouden plaatsvinden. De afgelopen weken zijn ongelooflijk zwaar geweest voor de band, gevuld met gemengde emoties en het verwerken van dit onverwachte nieuws. Het meest pijnlijke besef was

Lees meer »

“Wie volgend seizoen trainer is? Als het aan mij ligt Nicky Hayen”: Club-spelers bevestigen hun vertrouwen in kampioenencoach

Na een dolle feestnacht en enkele uurtjes slaap vierden de Club-spelers vandaag op de Markt in Brugge met de fans. Voor Hans Vanaken en Brandon Mechele is het al de zesde titel bij blauw-zwart. “En volgend seizoen gaan we voor de zevende”, sprak Vanaken, die ook over een eventueel verlengd verblijf van coach Nicky Hayen sprak: “Hij heeft getoond dat

Lees meer »

LIVEBLOG DAUPHINE. Evenepoel verwacht een relatief rustige dag bij wederoptreden

Na acht weken zonder koers mag Remco Evenepoel opnieuw een rugnummer opspelden. De Belgische kampioen verschijnt aan de start van het Critérium du Dauphiné. Het begin van de openingsetappe is heuvelachtig, maar een massasprint lijkt onvermijdelijk. Voormalig wereldkampioen Mads Pedersen is dé topfavoriet om de eerste gele trui aan te trekken. Volg al het nieuws en ontwikkelingen op de voet

Lees meer »

Hoe een voetbalshow de sport naar een hoger niveau stuwt in de VS: “We kijken met jaloezie naar de overkant van de oceaan”

De Champions League-finale tussen Real Madrid en Borussia Dortmund wordt zaterdag ook in de VS door miljoenen mensen bekeken. De populariteit van het toernooi is mede te danken aan het CBS-programma ‘Champions League Today’, dat dankzij presentatrice Kate Abdo en analisten Thierry Henry, Jamie Carragher en Micah Richards een enorm succes is. “We zijn authentiek en echt, daarom kunnen mensen

Lees meer »