Hotel The Memlinc in Knokke sluit na 101 jaar de deuren: “Tijd voor nieuwe uitdagingen”

Knokke-Heist verliest binnenkort misschien wel hét bekendste hotel van de kust. Na 101 jaar sluit The Memlinc aan de Place m’as-tu vu de deuren. Voor uitbater Christophe Deklerck (64) een moeilijke, maar weloverwogen beslissing.

Wie nog een bezoekje wil brengen aan het legendarische hotel – het enige met frontaal zeezicht in Knokke – krijgt daar wel nog even de tijd voor. “We richten ons op andere projecten, zoals de uitbating van de golfclub”, zegt Christophe.

Generatie op generatie

The Memlinc een beeldbepalend monument noemen in het Zoute in Knokke? Neen, dat is absoluut niet overdreven. Het familiehotel bepaalt sinds 1 juli 1923 het uitzicht van het Albertplein, de befaamde Place m’as-tu vu. Alle stormen heeft het hotel doorstaan: de Tweede Wereldoorlog, de oliecrisis en recent nog corona.

“Het is een verhaal van generatie op generatie”, zegt Christophe Deklerck, die het hotel sinds de eeuwwisseling runt. Het is het enige gebouw dat nog doet denken aan de glorietijden van het befaamde plein en de vele gebouwen van destijds in de Anglo-Normandische stijl.

Diverse redenen

Maar aan alle mooie verhalen komt een einde en zo ook aan dat van The Memlinc. Want het hotel sluit eind maart 2025 de deuren, zo bevestigt Christophe. “Om diverse redenen”, legt hij uit.

“Eerst en vooral de leeftijd. Ik word 65 jaar en dat voel je natuurlijk. Naar opvolging toe binnen de familie werd het een moeilijk verhaal. Het is ook geen geheim dat de marges in de horeca steeds kleiner worden én dat het vinden en vooral houden van goed personeel er niet makkelijker op is geworden.”

Lxueuze appartementen

Dus wil Christophe eindigen in schoonheid. Het komende jaar zal de kwaliteit van het viersterrenhotel voorop blijven staan, maar vanaf april volgend jaar sluit The Memlinc definitief de deuren. Het hotel zal dan nét geen 102 jaar bestaan en dus afklokken op 101 jaar geschiedenis.

Omdat het om een beschermd gebouw gaat, zal de toekomstige invulling in principe weinig veranderen aan het uitzicht. Als de plannen doorgaan wordt het hotel omgetoverd tot luxueuze appartementen. De horecazaken beneden blijven gewoon bestaan.

“Het waren voornamelijk Britse toeristen die tijdens die eerste jaren naar hier kwamen” – Christophe Deklerck

Voor Knokke-Heist zal het hoe dan ook een verlies zijn. Het was Louis, de overgrootvader van Christophe, die ook lang burgemeester van Knokke was, die destijds de horecamicrobe te pakken kreeg met het Hôtel de Bruges aan het station.

Zijn enige zoon Emile verkocht dat pand later en liet een nieuw hotel bouwen in de duinen: Memlinc, met het latere Albertplein als voortuin. “Het waren voornamelijk Britse toeristen die tijdens die eerste jaren naar hier kwamen”, vertelt Christophe. “Vooral om te rusten of om golf te spelen.”

David Rockefeller

In 1930 kreeg Knokke-Heist zijn Casino en vanaf dan kende het hotel een enorme boost. Tal van bekende namen kozen voor The Memlinc als logeeradres: chansonniers Maurice Chevalier en Lucienne Boyer bijvoorbeeld, of acteur Ray Ventura.

De magie van Het Zoute kwam er tot leven en de jaren 50 en 60 waren legendarisch. Op het hoogtepunt telde Memlinc 86 kamers. Dat zijn er vandaag 74, waar zowel families, koppels als zakenmensen zich thuis voelen. Een beetje zoals het Carlton in Cannes ontving Le Memlinc in die gouden jaren tal van bekende gasten: de Franse president Valéry Giscard d’Estaing, bijvoorbeeld. Er is zelfs een zaal naar hem vernoemd. Prins Bernhard van Nederland, acteur Pierre Brasseur en bankier David Rockefeller waren er ook te gast.

Nieuwe uitbaters golfclub

Nog een jaar hard werken en dan is het dus definitief gedaan met een stukje geschiedenis. Al denkt Christophe zelf nog niet aan zijn definitief pensioen.

“Sinds januari zijn we de nieuwe uitbaters van de golfclub in het Zoute. En we zijn ook nog bezig met een horecaproject in Duinbergen waar we graag een groot deel van ons personeel mee naartoe zouden nemen”, besluit hij. (MM)

The post Hotel The Memlinc in Knokke sluit na 101 jaar de deuren: “Tijd voor nieuwe uitdagingen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sluze Kermesse in Middelkerke tijdens het pinksterweekend

Sluze Kermesse, de jaarlijkse kermis die Middelkerke in vuur en vlam zet, staat weer voor de deur. Van 16 mei tot 20 mei staat het pinksterweekend bol van activiteiten en festiviteiten voor jong en oud. Het is niet alleen een feest voor de inwoners van de Middelkerke, maar trekt ook jaarlijks tal van bezoekers van buitenaf aan.
The post

Lees meer »

Oud-Vlaams Belanger Hugo Coveliers (77) naar rechter om pensioenbonus te behouden: “500 euro per maand minder? Dat pik ik niet”

Ex-Kamerlid Hugo Coveliers (77, Vlaams Belang) stapt naar de rechter. Hij pikt het niet dat zijn maandelijks pensioen met 500 euro netto teruggeschroefd wordt, omdat het boven het wettelijke plafond van 7.813 euro bruto uitkomt. Tot ongenoegen van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Had Hugo mij gecontacteerd, ik had hem afgeraden om te procederen.” Toch denk Coveliers recht in zijn

Lees meer »

REPORTAGE. Dorp Andenne in shock nadat vijf lokale tieners een trucker met een rioolrooster doodden: “Ze hebben hun leven verbrand”

De vijf tieners die een loodzwaar rioolrooster op de E42 gooiden waarbij een truckchauffeur overleed, waren onder invloed van drugs én alcohol. Een minderjarige daagde zijn vrienden uit om het rooster samen van de brug te gooien, al ontkent de jongen dat nu. De landelijke gemeente Andenne, waar de tieners wonen, reageert intussen geschokt. “Die gasten vormden eerder voor niemand

Lees meer »

Ophef na ontslag vakbondskandidaat ArgenX in Gent: “Directie maakt sociaal overleg onmogelijk”

Bij biotechbedrijf Argenx in Gent eisen vakbonden dat het ontslag van een vakbondskandidaat ongedaan wordt gemaakt. De werknemer was 1 van de 2 kandidaten om de vakbond te vertegenwoordigen. Volgens de vakbond is de werknemer ontslagen, omdat de directie zo geen sociaal overleg moet organiseren. Bij Argenx in Gent werken ongeveer 350 mensen. De directie was nog niet bereikbaar voor

Lees meer »

LIVE. Slovaakse premier Robert Fico (59) buiten levensgevaar na moordaanslag, dader zegt dat hij “niet eens is met regeringsbeleid”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse media is de premier inmiddels geopereerd en niet langer in levensgevaar. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader

Lees meer »

Delen van Britse migratiewet kunnen niet worden toegepast in Noord-Ierland, zegt rechtbank

Verschillende delen van de Britse migratiewet, die onder meer voorziet dat asielzoekers naar Rwanda gedeporteerd worden, kunnen niet worden toegepast in Noord-Ierland. Dat heeft een rechtbank in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast maandag geoordeeld. Sommige bepalingen in de wet gaan namelijk in tegen de brexitafspraken die de bescherming van de mensenrechten in de regio garanderen.

Lees meer »

Sportief wanbeleid wordt keihard afgestraft: RWDM degradeert na seizoen met 4 trainers (!) en 38 spelers (!)

De kroniek van een aangekondigde degradatie: vier trainers en liefst 38 spelers zijn de revue gepasseerd bij RWDM. Een gebrek aan stabiliteit en rust heeft de Brusselse club allesbehalve goed gedaan. Wat de toekomst brengt, is momenteel nog onduidelijk. Heel wat spelers zijn immers einde contract. Maar als we CEO Gauthier Ganaye mogen geloven, zal er voor volgend seizoen een

Lees meer »

Gemeenschapsonderwijs ging in de fout bij begeleiding gepeste leraar

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) is in de fout gegaan bij de steun en begeleiding aan een leraar van een school in Evere die het slachtoffer was van pesterijen door zijn toenmalige directeur. Dat heeft de Brusselse arbeidsrechtbank beslist. Volgens de leraar had het GO! te laat opgetreden tegen de directeur en hem geen emotionele begeleiding geboden toen hij weer aan de

Lees meer »

Leopold I-Esplanade wordt de place to be voor honden

Op zondag 26 mei wordt de Leopold-I-Esplanade weer omgetoverd tot een hondenparadijs. Voor alle hondenbaasjes en hun trouwe viervoeters wordt het Kwispelfestival een dag vol beweging en fun, met boeiende gratis demo’s en lezingen.
The post Leopold I-Esplanade wordt de place to be voor honden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na meer dan 20 jaar weer een afdeling van Vooruit in Maldegem

Na 20 jaar heeft de socialistische familie weer voet aan de grond in Maldegem. In aanwezigheid van voormalig voorzitter van Vooruit Conner Rousseau, federaal Volksvertegenwoordiger Joris Vandenbroucke en burgemeester van Zelzate Brent Meuleman, werd zaterdagnamiddag in café Twit Peird de officiële start van de Maldegemse afdeling van Vooruit gegeven.
The post Na meer dan 20 jaar weer een afdeling

Lees meer »