Gemeentebestuur wil 127 laadpalen in Zonnebeke

Het gemeentebestuur van Zonnebeke hoopt na de zomer te kunnen starten met de aanleg van een carpoolparking nabij de op- en afrit van de A19. Daar zouden ook 5 laadpalen komen voor elektrische auto’s. In totaal wordt gemikt op 127 laadpalen in de gemeente.

“De gemeente is al enkele jaren in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om een carpoolparking te realiseren te Beselare”, aldus schepen van Mobiliteit Koen Meersseman (#Team8980). “Het openbaar onderzoek is lopende en bij een gunstig verloop hopen we na de zomer te kunnen starten met de werken. De carpoolparking komt langs de gewestweg N303 en in de onmiddellijke nabijheid van het op- en afrittencomplex van de A19 aan de afrit Zonnebeke-Beselare. De parking is ook een stuk lager gelegen dan de gewestweg zelf, waardoor geparkeerde auto’s niet opvallend in het zicht zullen staan. De omgevingsvergunning beoogt de aanleg van een carpoolparking van 40 plaatsen, waarvan 5 voorzien voor elektrisch laden, met inbegrip van het verbreden van de toegangsweg. Ook het plaatsen van een fietsenstalling en het plaatsen van een elektriciteitscabine langs de Wervikstraat op het grondgebied van de gemeente Beselare is voorzien.”

“Ons streefdoel is 127 laadpalen in Zonnebeke”, vervolgt schepen Koen Meersseman. “Momenteel beschikken we over een 35-tal laadpalen. De Vlaamse overheid wil dat er voor iedereen een publieke laadpaal beschikbaar is binnen de 250 meter van de woning. Burgers kunnen online gratis een publieke laadpaal aanvragen in hun directe omgeving. Dit systeem wordt ‘paal volgt wagen’ genoemd. Lokale overheden kunnen echter ook proactief voorstellen doen om laadpalen te plaatsen op strategische locaties. Er werden 17 locaties doorgegeven zoals in de Beselarestraat, de Langemarkstraat, de Passendalestraat, de Geluveldplaats, de Zandvoordeplaats, Tyne Cot Cemetery, Westrozbekestraat, Boudewijnpark, Spilstraat, Tuinwijk…”

Klimaatplan

In 2021 ondertekende het gemeentebestuur het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie. Zo moet de gemeente beschikken over een klimaatplan 2030. Samen met de West-Vlaamse Intercommunale, burgers en de milieuraad werd een plan opgemaakt. Dit werd op de gemeenteraad voorgesteld door milieuschepen Johan Demonie (#Team8980). De oppositiepartij Voor Zonnebeke – de nieuwe naam van InSamenSpraak – maakte via raadslid Luk Hoflack brandhout van het plan. “Het is veel te weinig. Ik heb u jaren geleden al gewaarschuwd”, sprak hij tot schepen Demonie. “We hadden een financieel overzicht verwacht, maar niks daarvan is merkbaar. Het is weinig concreet en totaal niet haalbaar. Het is mooi op papier, maar vertoont nog veel hiaten.” Schepen Demonie antwoordde dat het gemeentebestuur zijn best zou doen om alle doelstellingen te halen.”

The post Gemeentebestuur wil 127 laadpalen in Zonnebeke is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Is de kritiek op “circusact” terecht? Duitse spelers vernemen EK-selectie op heel originele wijze, wellicht ook goed nieuws voor Deniz Undav

Een droge opsomming van de EK-kern? Niet zo bij Duitsland. Niclas Füllkrug hoorde van zijn selectie vandaag via de ochtendradioshow live op WDR1, de Duitse dakbewerkster en influencer Chiara gaf maandag Manuel Neuer vrij en de 93-jarige ‘Oma Lotti’ onthulde Jonathan Tah via een taart. Volgens Bild is ex-Unionspits Deniz Undav de volgende in de rij.

Lees meer »

Wingene heeft het minste werklozen van Vlaanderen

De cijfers zijn in de nationale media een beetje ondergesneeuwd door de slechte resultaten in Brussel en Wallonië, maar het stond er wel zwart op wit: Wingene telt met amper 2,24 % het minste aantal werklozen in heel Vlaanderen. Schepen voor Lokale economie Ann Mesure is niet verbaasd. “We tellen hier heel wat sterke ondernemers”, reageert ze.
The post

Lees meer »

Gilberta en Eric zijn 65 jaar getrouwd

Op 29 april 1959 stapten Eric Timmerman (88) en Gilberta Vansteene (85) in het huwelijksbootje. Daarmee vieren ze hun briljanten huwelijksverjaardag.
The post Gilberta en Eric zijn 65 jaar getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Derde Zero Waste Week in Tielt pakt uit met ‘Expeditie Textieltberg’

Tussen 13 en 19 mei is er voor de derde keer een ‘Zero Waste Week’ in Tielt. Het initiatief, dat dit keer ook in Ruiselede plaatsvindt, kan rekenen op brede steun van tal van partners. Centrale thema’s zijn afvalreductie en duurzaam consumeren.
The post Derde Zero Waste Week in Tielt pakt uit met ‘Expeditie Textieltberg’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

EK voetbal op groot scherm op speelplaats Sint-Bernarduscollege

Voetballiefhebbers kunnen in juni het Europees kampioenschap voetbal volgen op groot scherm op de speelplaats van het Sint-Bernarduscollege. Concreet worden de drie speeldagen van het Belgische elftal uitgezonden.
The post EK voetbal op groot scherm op speelplaats Sint-Bernarduscollege appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘De kleine Gezelle’ in honderd gedichten

Guido Gezelle liet ongeveer 1.200 gedichten na, waaronder heel wat minder of zelfs zo goed als onbekende werken. Uit dit rijke aanbod selecteerde classicus en dichter Patrick Lateur (Beveren-Leie, 1949) honderd gedichten die hij bundelde in het boek De kleine Gezelle en voorstelde in de Biekorfbibliotheek.
The post ‘De kleine Gezelle’ in honderd gedichten appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter volgde getuigenis Stormy Daniels in de rechtszaal: “Trump haalt een belerend vingertje boven”

Stormy Daniels nam gisteren voor een tweede keer plaats in de getuigenbank in de rechtbank in New York. Deze keer voor een stevig kruisverhoor door de advocaten van Donald Trump. Onze Amerika-correspondente Romina Van Camp volgde de getuigenis van Stormy Daniels exclusief van in de rechtszaal. De strategie van de verdediging was duidelijk: Daniels portretteren als een gekke, onbetrouwbare en

Lees meer »