Jeugdbrandweer Wervik neemt deel aan 24-urenoefening: proeven van het leven van brandweerman

Afgelopen weekend verschenen leden van de jeugdbrandweer op verschillende plaatsen in Wervik. Ze namen deel aan een 24-urenoefening, die hen moet laten proeven van het leven als een soldaat van het vuur. Door middel van levensechte scenario’s werden hun kennis en vaardigheden op de proef gesteld.

‘Brand in het Chou Garden, verschillende mensen zitten vast in de rook, stuur meteen hulp!’ De dreigende oproep plaatste de brandweer van Wervik in hoogste staat van paraatheid en verschillende eenheden werden ter plaatse gestuurd.

Het gaat hier natuurlijk niet om een echte en vooral levensbedreigende brand, maar om één van de scenario’s die door de hulpverleningszone in het leven werd geroepen. Compleet uitgeruste brandweerwagens werden ter plaatse gestuurd, met aan boord de leden van de jeugdbrandweer.

Zo realistisch mogelijk

“Er nemen zo een 25 jongeren aan deel en het stelt hen in staat een dag in het leven van een beroepsbrandweerman mee te maken.” De coördinatoren van de jeugdbrandweer konden op die manier zien hoe vaardig hun pupillen waren geworden. “Hier in het voormalige restaurant Chou Charden moeten ze bijvoorbeeld niet alleen een brand onder controle krijgen, ze moeten er ook voor zorgen dat ze de slachtoffers in veiligheid kunnen brengen. Het gaat hier om poppen met de afmetingen en het gewicht van echte mensen. Het is dan ook geen eenvoudige taak. De volledige interventie wordt ook zo realistisch mogelijk gemaakt, door middel van zaken zoals een rookmachine. Enkel het vuur ontbreekt, maar toch staan al deze jongelingen onder een portie gezonde stress.”

Carrière bij brandweer

De oefeningen moeten jongeren warm maken voor een carrière bij de brandweer. “Brandweerman of -vrouw zijn, is meer dan alleen maar branden blussen. Tijdens het weekend moeten ze bijvoorbeeld ook een wagen open snijden na een ongeval of een wagen uit een gevel halen. Het zijn allemaal zaken die erg technisch zijn en waarvoor je voortdurend moet worden bijgeschoold. Via de jeugdbrandweer proeven ze op jonge leeftijd al van die wereld. Hopelijk zullen er toch twee of drie van die kanjers kunnen doorvloeien naar het brandweerkorps.”

The post Jeugdbrandweer Wervik neemt deel aan 24-urenoefening: proeven van het leven van brandweerman is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nederlandse tieners gaan met elkaar op de vuist in uitgaansbuurt van Knokke

In Knokke is de politie dinsdagnacht diverse keren tussenbeide gekomen bij vechtpartijen onder de Nederlandse tieners die deze week de uitgaansbuurt inpalmen. Dat gebeurde allemaal voor de ogen van de agenten die er elke avond en nacht aanwezig zijn. Enkele tieners moesten voor verzorging afgevoerd worden naar het ziekenhuis. “Het bewijst nogmaals waarom we zo aanwezig zijn op het plein”,

Lees meer »

Vlaamse families herdenken slachtoffers van terreur door zelf Tour-tijdrit te rijden: “Shanti fietst vandaag met ons mee”

De afsluitende tijdrit van de Tour de France wordt zondag een kolfje naar de hand van Remco Evenepoel, maar vrijdag fietsten 75 slachtoffers van terreur diezelfde rit tussen Monaco en Nice om aandacht te vragen voor de problematiek. Sinds 9/11 werden 1 miljoen mensen rechtstreeks slachtoffer van terreur en 10 miljoen onrechtstreeks. Twee Vlaamse families getuigen over wat een aanslag

Lees meer »

Auto belandt tegen gevel van gloednieuw appartementsblok in Wervik

Helemaal op het einde van de Akademiestraat in Wervik belandde een auto dinsdagmorgen tegen de gevel van het nieuw appartementsblok De Leieoever. De schade bleef gelukkig beperkt. Er vielen geen gewonden.
The post Auto belandt tegen gevel van gloednieuw appartementsblok in Wervik appeared first on KW.be.

Lees meer »

Telenet en Proximus zetten grote stap richting samenwerking rond uitrol van supersnelle fibernetwerken in Vlaanderen

Wyre, de joint venture van Telenet en Fluvius, en Proximus hebben een ‘memorandum of understanding’ ondertekend over een mogelijk toekomstige samenwerking om sneller in heel Vlaanderen supersnelle fibernetwerken te kunnen aanleggen. Vooral buiten de grotere steden moet de uitrol van die glasvezelnetwerken sneller en goedkoper worden door de samenwerking.

Lees meer »

Kunstenaar steelt historische munt uit British Museum … en deponeert het daarna in de collectebus

De Braziliaanse kunstenaar Ilê Sartuzi heeft een historische munt van het British Museum in Londen gestolen en vervangen door een replica. Niet omdat hij een fervente muntenverzamelaar was, want kort na de diefstal deponeerde hij de originele munt in de collectebus van het museum. Daarmee wil de kunstenaar kritiek uiten op het grote aantal buitenlandse objecten in het museum.

Lees meer »