Jeugdbrandweer Wervik neemt deel aan 24-urenoefening: proeven van het leven van brandweerman

Afgelopen weekend verschenen leden van de jeugdbrandweer op verschillende plaatsen in Wervik. Ze namen deel aan een 24-urenoefening, die hen moet laten proeven van het leven als een soldaat van het vuur. Door middel van levensechte scenario’s werden hun kennis en vaardigheden op de proef gesteld.

‘Brand in het Chou Garden, verschillende mensen zitten vast in de rook, stuur meteen hulp!’ De dreigende oproep plaatste de brandweer van Wervik in hoogste staat van paraatheid en verschillende eenheden werden ter plaatse gestuurd.

Het gaat hier natuurlijk niet om een echte en vooral levensbedreigende brand, maar om één van de scenario’s die door de hulpverleningszone in het leven werd geroepen. Compleet uitgeruste brandweerwagens werden ter plaatse gestuurd, met aan boord de leden van de jeugdbrandweer.

Zo realistisch mogelijk

“Er nemen zo een 25 jongeren aan deel en het stelt hen in staat een dag in het leven van een beroepsbrandweerman mee te maken.” De coördinatoren van de jeugdbrandweer konden op die manier zien hoe vaardig hun pupillen waren geworden. “Hier in het voormalige restaurant Chou Charden moeten ze bijvoorbeeld niet alleen een brand onder controle krijgen, ze moeten er ook voor zorgen dat ze de slachtoffers in veiligheid kunnen brengen. Het gaat hier om poppen met de afmetingen en het gewicht van echte mensen. Het is dan ook geen eenvoudige taak. De volledige interventie wordt ook zo realistisch mogelijk gemaakt, door middel van zaken zoals een rookmachine. Enkel het vuur ontbreekt, maar toch staan al deze jongelingen onder een portie gezonde stress.”

Carrière bij brandweer

De oefeningen moeten jongeren warm maken voor een carrière bij de brandweer. “Brandweerman of -vrouw zijn, is meer dan alleen maar branden blussen. Tijdens het weekend moeten ze bijvoorbeeld ook een wagen open snijden na een ongeval of een wagen uit een gevel halen. Het zijn allemaal zaken die erg technisch zijn en waarvoor je voortdurend moet worden bijgeschoold. Via de jeugdbrandweer proeven ze op jonge leeftijd al van die wereld. Hopelijk zullen er toch twee of drie van die kanjers kunnen doorvloeien naar het brandweerkorps.”

The post Jeugdbrandweer Wervik neemt deel aan 24-urenoefening: proeven van het leven van brandweerman is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

HET GELD VAN DE DUIVELS. Behalve voetballer ook influencer én mediabedrijf: hoe de jonge Duivels ‘love brands’ zijn geworden

Johan Bakayoko (21) en Amadou Onana (22) zijn stijliconen. Jérémy Dok (22) is onderbroekenmodel voor sportgigant Nike. Zeno Debast (20) communiceert met tattoos. De jeugd van tegenwoordig is veel meer dan alléén voetballer. Ze ontpoppen zich tot volwaardige sport- en mediabedrijven. “Eddy Merckx maakte reclame voor frietvet. Vandaag zijn atleten influencers geworden.”

Lees meer »

Werkgelegenheidsgraad kent op jaarbasis lichte daling

In het eerste kwartaal van dit jaar was 71,9 procent van de Belgische 20- tot 64-jarigen aan het werk. Een jaar eerder lag de werkgelegenheidsgraad met 72,1 procent net iets hoger. Het is voor het eerst sinds het hoogtepunt van de coronacrisis, in het eerste kwartaal van 2021, dat er op jaarbasis een daling wordt opgetekend. Toen was het verschil

Lees meer »

Stadenbergfeesten met een Frans tintje

Het Feestcomité Stadenberg organiseert op 5, 6 en 7 juli de 41ste editie van de Stadenbergfeesten. Die krijgen ook dit jaar een Frans tintje mee. De opbrengst van de feesten komt ten goede aan de wijkbewoners.
The post Stadenbergfeesten met een Frans tintje appeared first on KW.be.

Lees meer »

Automobiliste met 2 promille in slaap achter stuur: “Je was murw door de alcohol, heel gevaarlijk”

Stilstaand, met draaiende motor maar met haar hoofd op de passagiersstoel in slaap. In die toestand kon een 33-jarige automobiliste uit Bavikhove (Harelbeke) in Kuurne door agenten aangetroffen worden. Ze bleek dronken en had bijna 2 promille alcohol in het bloed te hebben. “Je was murw door de alcohol”, kreeg ze alvast een stevige uitbrander van de politierechter.
The

Lees meer »

Assisen Caroline Kint – Athena Man kende moeilijke jeugd: “Er was sprake van ernstige kinderverwaarlozing”

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) is de erg moeilijke jeugd van Athena Man (32) aan bod gekomen. Volgens een voormalige leerkracht werd de beschuldigde ernstig verwaarloosd. Als tiener kreeg ze ook rake klappen van haar vriend.
The post Assisen Caroline Kint – Athena Man kende moeilijke jeugd: “Er was sprake van ernstige kinderverwaarlozing” appeared

Lees meer »