23ste editie ‘Tuin & Sfeer’ en ‘Dag van het Park’ in Blauwhuispark Izegem

De Vlaamse Vasteplantenvereniging (VVPV) staat te popelen om op zondag 26 mei de 23ste editie van haar populaire beurs Tuin & Sfeer in het Blauwhuispark in Izegem aan te vatten. Het wordt een uit de kluiten gewassen editie, met een recordaantal van tachtig standhouders met planten, tuinartikelen en decoratie. Dit keer staat alles in het teken van geuren en kleuren. Het evenement valt ook dit jaar samen met Dag van het Park.

“Moest corona er indertijd geen stokje voorgestoken hebben, dan waren we nu toe aan een jubileum en stonden we aan de vooravond van onze 25ste editie”, vertelt voorzitter Marnix Oosterlinck. “Maar dat hebben we dan in de toekomst nog te goed”, lacht hij. “Voor deze 23ste editie halen we alvast alles uit de kast. Vroeger konden we terecht in provinciedomein Wallemote-Wolvenhof, ondertussen voelen we ons al zes edities lang thuis in het Blauwhuispark. Dit keer mogen we maar liefst tachtig standhouders verwelkomen. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar en de inschrijvingen lopen nog altijd binnen. We zullen onze bezoekers dus heel wat moois kunnen aanbieden.”

Kunstenaars

Naast diverse standen met bijvoorbeeld schaduwplanten, exotische planten tot zelfs vleesetende exemplaren vind je er ook een VVPV-stand met geurende keukenkruiden en diverse verenigingen komen langs met een infostand of demonstraties. Er staan ook verschillende kunstenaars die hun werk tentoonstellen, zoals onder andere vogels in keramiek voor in de tuin.

“Kiezen voor planten met verschillende bloeiperiodes zorgt voor een aantrekkelijke tuin het hele jaar rond”

“Centrale thema dit jaar is geuren en kleuren”, zegt Marnix. “Kleur is er het hele jaar rond. Kiezen voor planten met verschillende bloeiperiodes zorgt voor een aantrekkelijke tuin het hele jaar rond. Het begint reeds in de winter met kerstrozen en mahoniestruik, gevolgd door talrijke soorten bloembollen zoals sneeuwklokjes, narcissen en tulpen. Ook laat op het jaar zorgen veel planten voor een (tweede) late bloei of een mooie herfstverkleuring.”

“Geur zien we dan weer als een extra dimensie. Niets roept meer het lentegevoel op dan de geur van de eerste voorjaarsbloeiende planten. Vele ervan geven dan ook een speciale geur af. Avondgeurende planten nodigen dan weer uit om te relaxen. Zulke planten ruiken in de avond sterker dan overdag om nachtvlinders aan te trekken voor hun bestuiving, zoals de nachtjasmijn en teunisbloem. Meerdere standhouders leveren hun bijdrage aan dit thema, zoals een stand met de verkoop van lekker geurende kaarsen en wij met onze keukenkruiden.”

Dag van het Park

Het tweede luikje van het evenement is Dag van het Park. Er is wederom een demo boomklimmen die toont hoe een goede boomverzorging de levensduur verlengt. “Verder is er een stand met decoratieve boomschorsen én kan je kennismaken met onze oudste standhouder. Dat is de 85-jarige Rosa, die al enige jaren haar zelfgemaakte confituur in diverse smaken verkoopt.”

“De Vlaamse bonsaïvereniging demonstreert dan weer het snoeien en verzorgen van minibomen in schaal en imkervereniging De Kasteelbie heeft een demostand over het leven van de bijen en het winnen van hun honing. Vogelbescherming Beernem staat er dan weer met nestkastjes en diverse liefhebbersverenigingen met een infostand rond hoenders, geiten, konijnen en schapen.”

Gelegenheidscafé

Genieten kan dan weer in het gelegenheidscafé van de VVPV op het terras van kasteel Blauwhuis. “Je vindt er verse aardbeientaart, zelfgemaakte sangria, kasteelbereide soep en voor het eerst een eigen mocktail, bereid door onze vrijwilligers”, gaat Marnix verder.”

Ruime fietsparking

Tuin & Sfeer is er op zondag 26 mei van 10 tot 18 uur in het Blauwhuispark, met ingang langs de Gentseheerweg of via de Kasteelstraat. Bij voorkeur kom je te voet, de fiets of het openbaar vervoer langs. Er is een ruime fietsparking voorzien in de Kasteelstraat en in de Gentseheerweg. Parking voor auto’s is er aan het goederenstation langs de Patrick Sercudreef (te bereiken via de Dirk Martenslaan) of de achterzijde van het station.

“We verwachten om en bij de 5.000 bezoekers en de toegangsprijs bedraagt 4 euro”, laat Marnix nog weten.

Meer info via www.vvpv.be of [email protected].

The post 23ste editie ‘Tuin & Sfeer’ en ‘Dag van het Park’ in Blauwhuispark Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG SPANJE-KROATIË. Penalty voor Kroaten!

In de ‘groep des doods’ neemt Spanje het op tegen Kroatië. De Spanjaarden leiden met 3-0 na goals van Morata, Ruiz en Carvajal. Kunnen de Kroaten, die toch wel wat kansen misten voor rust, nog weerwerk bieden? Volg de wedstrijd in de liveblog hieronder.

Lees meer »

Vandaal gooit busje met Dreft in fontein en veroorzaakt schuimtapijt: “Grappig? Tot je de kosten hoort”

Een onbekende vandaal vond het woensdagochtend grappig om een busje met Dreft in de fontein op de rotonde in Koekelare te gooien. Het gevolg liet niet lang op zich wachten: een groot schuimtapijt in de werkende fontein. Burgemeester Patrick Lansens (Vooruit) ziet er de humor niet van in. “Grappig? Tot ze horen hoeveel dit kost en hoeveel werk dit veroorzaakt.

Lees meer »

Een smakelijk stukje Antwerpen in New York: chef Johan Halsberghe leert Amerikanen Belgische keuken kennen in Café d‘Anvers

Voor een stukje Antwerpen in de VS moet je in East Harlem, New York, zijn. Topchef Johan Halsberghe opende daar in februari zijn Belgische brasserie Café d‘Anvers. De naam en het interieur zijn een eerbetoon aan de stad waar hij opgroeide. Halsberghe veroverde eerder al de Amerikaanse harten met chocomousse, en hoopt hen nu ook te doen warmlopen voor klassieke

Lees meer »

Vrije basisschool Sint-Paulus in Kortrijk maakt kans op belangrijke internationale milieuprijs

De vrije basisschool Sint-Paulus in Kortrijk maakt kans op een belangrijke internationale milieuprijs. Sint-Paulus staat in de top 10 van scholen van over de hele wereld die zich inzetten om klimaatvriendelijker te zijn. De school bouwde bijvoorbeeld de hele speelplaats om tot een groene omgeving en startte ook verschillende milieuvriendelijke projecten. In november kennen we de winnaar.

Lees meer »

Carnaval Zwevezele vroeg uit de startblokken: eerste kandidaten voor Prins Carnaval 2025 melden zich al vóór einde editie 2024

Het is een absolute primeur in het 55-jarige bestaan van Carnaval Zwevezele maar nog voor editie 2024 ten einde liep, meldden zich al de eerste kandidaten voor het volgende carnavalseizoen 2025, met name Wesley Noë en Heidi Vanhee. Een verrassing van formaat en ook een historische start voor de ‘Orde van de Bolhoed’. Wat oorspronkelijk startte als een grap is

Lees meer »