Kermis en cultuur staan centraal: Breughelkermis pakt uit met onderwatercircus en gerestaureerde reuzen

Op zondag 16 juni vindt voor de 52ste keer Breughelkermis plaats, de Rekkemse hoogdag bij uitstek. Het Breughelcomité zorgt opnieuw voor een goedgevuld programma, waarbij kermis en cultuur hand in hand gaan.

“Een niet te missen moment tijdens onze jaarlijkse Breughelkermis is de evocatie, waarbij figuranten de schilderijen van Breughel tot in de kleinste details tot leven brengen. Dit jaar beelden ze het paneel ‘De hooitijd’ uit. De evocatiestoet trekt om 15.30 uur en om 17 uur via de Plaats naar Hoeve Ter Triest, waar de evocatie plaatsvindt”, zegt voorzitter Tom Legley.

Wagenspel

“Nog een klassieker is het wagenspel, dat voor de 48ste keer plaats vindt. ‘Het Kabinet’ werd geschreven door Eddy Couvreur en speelt om 20 uur de tuin van het Dorpshuis.”

“Dit jaar hebben we onze Rekkemse reuzen Kwabberbil, Kallyne en Maaike volledig gerestaureerd. Het beloven alvast prachtige blikvangers te worden. Kunstschilder Dirk Steppe stond mee in voor de restauratie. Het is overigens alweer 5 jaar geleden dat hij het prachtige muurschilderij ter ere van Pieter Breughel maakte.”

Tijdens Breughelkermis zal cartoonist Nicolas Verhaeghe een reuzekarikatuur schilderen van Orinda Heernaert (66) uit de Murissonstraat. Zij treedt dit jaar toe tot de eregalerij van de Rekkemse dorpsfiguren.

Dorpsfiguur

Orinda Heernaert is een vertrouwd figuur in het Rekkems straatbeeld. Ze is altijd op wandel met haar honden en zorgt voor propere Rekkemse wegen. “Ik was vereerd toen men me vroeg als dorpsfiguur. Ik ben blij dat ik dat eens kan meemaken, zeker omdat ik sukkel met mijn gezondheid. Ik heb 35 jaar lang in een wasserij gewerkt, tot ik ziek geworden ben”, vertelt ze.

“Al van kleins af ben ik een grote dierenvriend. Ik heb drie honden en drie katten, en in mijn hof zitten ganzen en konijnen. Mijn huis staat vol heiligenbeeldjes en paternosters. Ik wil niet beweren dat ik erg katholiek ben, maar ik ben wel gelovig. Mijn heiligen hebben me in elk geval al dikwijls goed geholpen.”

“Ik kom goed overeen met alle buren in de Murissonstraat en ik ben door iedereen graag gezien. Vroeger ging ik graag op café, en was ik overal de eerste en de laatste. Maar dat gaat nu niet meer. Nu kruip ik altijd vroeg in mijn bed om ‘s morgens weer vroeg op te staan. Vorig jaar was ik figurant bij de Breugelevocatie. Dat was redelijk lastig. Ik verwacht dan ook dat er me als dorpsfiguur een erg drukke Breughelkermis te wachten staat”, aldus Orinda.

Zeepkistenrace

Aan de kermiszondag gaat een sportief luik vooraf met op zaterdag 15 juni de traditionele Breughelloop voor jong en oud. Om 16 uur gaan de jeugdreeksen van start, gevolgd door een familiejogging van 2,7 km en twee wedstrijden van respectievelijk 5,2 en 10 km.

Op zondagvoormiddag trekt een feestelijke stoet met harmonie De Bie, De Straatzangers, de evocanten en het Breughelcomité naar WZC Zilvervogel om er de bewoners te trakteren op breugheltaart en zoete witte wijn. De kinderdansgroep De Breughelkes, die nieuw leven werd ingeblazen, treedt om 11.30 uur op aan de feesttent. Om 12 uur leest Luc Dufourmont de oorkonde voor, waarna de kermis feestelijk geopend wordt.

Volksvermaak

Wat volgt is een dag vol breughelmaaltijden, authentiek volksvermaak en leute. Op het feestparcours is er overal animatie met diverse orkestjes, kunstenaars en oude ambachten. Cirquarium zorgt voor een compleet onderwatercircus met acrobatie, goocheltrucs en komische acts. Sportieve spanning is verzekerd met de zeepkistenrace, waarbij telkens twee wagentjes het tegen elkaar opnemen. Voorts is er volop animatie met De Thierry’s, een deathride, springkastelen, draaimolens, ambachten, de man van Atlantis, het Klei Atelier…

Om 16.15 uur vindt aan de kermis de grote Breughelworp plaats. Aan de feesttent is er om 14 uur de kindershow ‘Frisco in de disco’. Velen zullen ongetwijfeld uitkijken naar het optreden van Yevgueni om 18 uur. Voor frontman Klaas Delrue wordt het een thuismatch. De JFP Partyband mag om 21 uur de kermiszondag afsluiten.

The post Kermis en cultuur staan centraal: Breughelkermis pakt uit met onderwatercircus en gerestaureerde reuzen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bart Kaëll heeft heimwee naar jaren 60 in nieuwe zomersingle: “Toen we nog samen zongen in plaats van te gsm’en op het strand”

De zomer wordt hij 64, maar Bart Kaëll is nog lang niet uitgezongen. Na het succesvolle ‘Wat is jou geheim’, waar hij bijna de zomerhit van 2023 mee scoorde, komt hij nu met het makkelijk meezingbare ‘Sha la la’. “Ik heb enorm veel goesting in de zomer, met m’n liveband vol gepassioneerde muzikanten trek ik ook dit jaar Vlaanderen rond

Lees meer »

Vrouw krijgt geen straf omdat ze partner met bierflesje op het hoofd sloeg: “Hij bleef maar duwen en slaan”

Een ex-koppel uit Menen is door de rechter in Kortrijk veroordeeld voor wederzijdse slagen aan elkaar. Als reactie op onophoudelijk slaan en duwen van haar partner sloeg de 52-jarige vrouw met een bierflesje op zijn hoofd. “Wettige zelfverdediging”, vond haar advocaat.
The post Vrouw krijgt geen straf omdat ze partner met bierflesje op het hoofd sloeg: “Hij bleef maar

Lees meer »

Bart De Wever eist overwinning op: “Onze doodsbrief was geschreven, maar jullie hebben nooit opgegeven”

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in een toespraak de verkiezingsoverwinning opgeëist. Op de tonen van ‘I’m still standing’ van Elton John kwam hij de zaal binnen in de kelder van het Brusselse NH-hotel, waar al zijn militanten verzameld waren. Voor hen had hij lovende woorden. “Onze doodsbrief was geschreven, maar jullie hebben het nooit opgegeven.”

Lees meer »

Buitenlandse media kondigen foutief ontslag De Croo aan, Franstalige kranten wijzen op “geslaagde gok” van De Wever, Bouchez en Prévot

De federale, Vlaamse en Europese verkiezingen in ons land haalden ook in buitenlandse media de krantenkaternen. Onder meer de New York Times, De Volkskrant en El Pais besteden aandacht aan de stembusgang. Die eerste twee focussen op de “verrassende” overwinning van N-VA, de Spaanse kwaliteitskrant zoomt dan weer in op de implosie van de liberale Open VLD van premier Alexander

Lees meer »

“Supporteren in groep is plezanter dan alleen”: Duivelskoorts in Poelkapelle, Madonna en Sint-Juliaan

Traditiegetrouw kun je tijdens het Europees kampioenschap voetbal opnieuw supporteren voor de Rode Duivels in De Poelkring in Poelkapelle. Maar het Kermiscomité van Poelkapelle is niet de enige vereniging die de wedstrijden van de nationale ploeg op groot scherm uitzendt. Ook de ouderraden van de basisscholen in Madonna en Sint-Juliaan springen mee op de kar.
The post “Supporteren in

Lees meer »

Onderzoek naar faillissement vennootschap van parlementslid Team Fouad Ahidar

Er loopt een opsporingsonderzoek bij het parket van Halle-Vilvoorde naar een vennootschap van Ilyas El Omari, die pas verkozen is in het Brusselse parlement voor de partij Team Fouad Ahidar. Het onderzoek is er gekomen na een klacht van de curator die het faillissement afhandelt, omdat die er niet zou in slagen El Omari te contacteren. Dat meldt Bruzz. Het

Lees meer »