Oud is niet out: “Meer koopkracht, dat is iets wat jong én oud willen. Toch?”

Quizvraagje. Stel dat Joe Biden op 5 november herverkozen wordt als Amerikaans president: hoe oud zal de man dan zijn als hij het Witte Huis officieel mag verlaten?

Tik. Tak. Tik. Tak. 86 jaar, jawel. Zijn uitdager Trump laat geen kans passeren om de Amerikanen daarop te wijzen. Zelf is die nu trouwens ‘nog maar’ 77 jaar. In de VS en ver daarbuiten wordt de vraag gesteld of zij beiden niet té oud zijn voor een van de belangrijkste jobs ter wereld.

Wat er ook van zij: we zien het hier niet gauw gebeuren. Integendeel. In onze parlementen zitten er niet zo veel senioren. Ook op de West-Vlaamse kieslijsten voor 9 juni staan maar weinig ouderen op verkiesbare plaatsen. Uit een analyse van deze krant blijkt dat er zelfs opvallend weinig zestigplussers zich kandidaat stellen. Is oud dan toch out?

“De vergrijzing wordt in onze provincie één van de grootste uitdagingen van de toekomst”

En dat terwijl de vergrijzing in onze provincie misschien wel de grootste uitdaging van de toekomst wordt. Tegen 2070 is naar schatting een op de drie West-Vlamingen met pensioen. We moeten onze samenleving daarop voorbereiden, dat is ook wat Vooruit-lijsttrekker Pablo Annys eist in onze verkiezingsreeks. Meer bedden en meer handen vraagt hij. Maar we moeten ook meer doen dan zorgen voor de zorg. Ons denkpatroon moet veranderen: oud is echt niét out. Vraag dat maar aan Joe Biden.

Wist je trouwens dat Melissa Depraetere – die andere rode lijsttrekker – geen president zou kunnen worden in de VS? Of toch nu nog niet. De socialistische partijvoorzitter uit Harelbeke wordt zondag ‘nog maar’ 32. En dat is drie jaar te jong voor het Witte Huis – goed om weten voor de quizzers.

Depraetere lijkt wel klaar om ook na de verkiezingen een belangrijke rol op te nemen in de Belgische politiek. Ze weet naar eigen zeggen nog niet of ze zich dan kandidaat zal stellen om voorzitter te blijven, maar de ervaren zestigplusser Yves Leterme tipte haar jaren geleden al als potentieel minister in deze krant. En dat is bij een goeie score van haar partij zeker niet ondenkbaar.

Wat er ook van zij: ondertussen slaagde Melissa Depraetere er mee in om van koopkracht het thema te maken van deze campagne. En meer koopkracht, dat is iets wat jong én oud willen. Toch?

The post Oud is niet out: “Meer koopkracht, dat is iets wat jong én oud willen. Toch?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marthe Desmet neemt afscheid van Basket Desselgem

In de tweede provinciale van het damesbasketbal zegevierde Basket Desselgem op de slotspeeldag in het burenduel van Bobcat Wielsbeke Two met klinkende 75-45-cijfers. Deze wedstrijd was voor Marthe Desmet meteen het laatste wapenfeit voor Desselgem.
The post Marthe Desmet neemt afscheid van Basket Desselgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Veel vragen bij os die in schroeiende hitte kar trekt in Kattenstoet: “Is dit wel verantwoord?”

Afgelopen zondag 12 mei zakten volgens het stadsbestuur niet minder dan 55.000 mensen af naar de 46ste editie van de Kattenstoet. Wie zelf meestapte in het evenement zal de hitte die er heerste wellicht niet snel vergeten. Ook os Medard, die een kar vol mensen vooruit trok, had het snikheet. Dat stootte heel wat toeschouwers tegen de borst. “Diermishandeling, een

Lees meer »

LIVE. Interpol stuurt ‘red notice’ uit met betrekking tot ontsnapte gevangene in Normandië, 350 Franse speurders ingezet

De klopjacht op de 30-jarige crimineel Mohamed Amra – aka ‘De Vlieg’ – en zijn kompanen, die hem gisteren in commandostijl hebben bevrijd, gaat verder. In totaal worden meer dan 450 politieagenten en gendarmes ingezet, “ongezien” in Frankrijk. Onder hen maar liefst 350 speurders van de gerechtelijke politie. Er is ook een internationaal verzoek uitgestuurd om de opsporing en de

Lees meer »