Restauratie eeuwenoud landboek van Dentergem

Vier jaar na de start van de restauratie van een 17de eeuw landboek van Dentergem is dat huzarenstukje helemaal af. Archivaris Elisabeth Blancke en archiefvrijwilliger Chris Folens zorgden voor een transcriptie.

Het resultaat is een 288 bladzijden tellend document dat nu ook als boek te koop is. “In de 16de tot 18de eeuw zijn landboeken opgemaakt als basis voor belastingheffing in plattelandsgemeenten”, legt Elisabeth uit. “Een landboek bevat een overzicht van alle percelen grond met de vermelding van ligging, bebouwing, oppervlakte, grondgebruik, eigenaars, pachters en eventueel de fiscale waarde. Het is dus een interessante bron voor lokale geschiedenis.”

intensief werk

In 2020 werd opdracht gegeven tot de restauratie van het landboek. Het was in heel slechte staat. Daarom werd beslist het te ontsluiten en te transcriberen. “Een intensief werk”, zegt Elisabeth. “Het resultaat is een verzorgde transcriptie van zowel de tekst als de tafels. De tafels werden in twee overzichtelijke tabellen verwerkt, zowel per beluik als per eigenaar met toevoeging van de oppervlakten in onze moderne maten. Aangezien het landboek van Dentergem geen kaarten bevat, maakte Dentergemnaar Geert Desmet mooie projecties van de beluiken op hedendaagse kaarten. Zo kunnen de gronden en straten heel duidelijk gesitueerd worden. Tot slot bevat de uitgave het uitgebreide verslag van de restauratie door boekrestauratrice Monique Rappé uit Ramskapelle.”

Het boek is te verkrijgen door 30 euro over te schrijven, eventueel verhoogd met 10 euro portkosten, op rekeningnummer BE75 9731 3326 0351 van FV regio Tielt vzw, p/a Luxemburglaan 21, 8700 Tielt. Je kan het boek ook afhalen elke eerste en derde zaterdag van de maand tussen 9 en 12 uur in het Documentatiecentrum van Familiekunde Vlaanderen regio Tielt in Beernegemstraat 3 in Tielt of in de bibliotheek in de Oostdreef in Wakken. (vadu)

The post Restauratie eeuwenoud landboek van Dentergem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

In mum van tijd loopt Stevoort in Hasselt onder water: jaarlijkse Pinksterfeesten verplaatst naar vandaag

Hulpverleningzone Zuid West Limburg kreeg gisteravond een 60-tal oproepen binnen over wateroverlast na een hevige onweersbui. Het ging om oproepen uit Beringen, Heusden-Zolder, Lummen, Herk-de-Stad, Hasselt en Sint-Truiden. Ook Stevoort in Hasselt waar op dat moment de jaarlijkse Pinksterfeesten plaatsvonden kreeg het zwaar te verduren. De Vierkamp, een traditioneel onderdeel van de feesten, is verplaatst naar vandaag.

Lees meer »

Minstens vier doden bij zware storm in Texas

In en rond de Texaanse hoofdstad Houston heeft hevig onweer aan minstens vier mensen het leven gekost. Twee van hen kwamen onder omvallende bomen terecht, en een derde persoon overleed nadat een hijskraan omviel. Over de doodsoorzaak van het vierde slachtoffer is er voorlopig geen informatie. Dat meldt brandweercommandant Samuel Peña.

Lees meer »

“Enkele tientallen” bussen van De Lijn staan aan de kant wegens faillissement Van Hool

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen en dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen

Lees meer »

Overheid mag AfD blijven afluisteren en bespioneren

In Duitsland blijft de partij Alternative für Deutschland ‘verdacht extreem’ en mag ze verder afgeluisterd worden. De rechtbank in Münster heeft het beroep van AfD daartegen verworpen. Dit arrest opent de lange weg naar een mogelijk verbod op de partij.

Lees meer »

Zeven doden bij zware storm in Houston

De zware storm die donderdag grote schade aanrichtte in Houston, de grootste stad van de Amerikaanse staat Texas, heeft al zeven mensenlevens geëist. Dat melden de plaatselijke autoriteiten vrijdag. In een eerdere balans was donderdag sprake van vier doden.

Lees meer »