Moeder en dochter nemen met Dansstudjoke met vijf groepen deel aan Kattenstoet

Voor verschillende Ieperse verenigingen is de 46ste Kattenstoet op zondag 12 mei een hoogtepunt. Ook bij Dansstudjoke is de driejaarlijkse stoet een traditie. Moeder Joke Quaghebeur en dochter Fauve Deponthière runnen deze dansschool, die bijna 40 jaar geleden werd opgericht door Joke.

Joke Quaghebeur (61) richtte in 1986 Dansstudjoke op. Ze woont intussen in Brussel en is directeur bij OPENDOEK, de koepelorganisatie voor theater in de vrije tijd. “Voordien gaf ik les bij de Ieperse turnkring, maar ik besliste om zelf iets op te starten en zo werd Dansstudjoke geboren”, vertelt Joke. “Het is kleinschalig begonnen, maar in de jaren 90 telden we tot 300 leerlingen. Toen ik verhuisde uit Ieper ben ik beginnen af te bouwen. Nu geef ik nog elke woensdag les. We zijn een dansschool waarbij het artistieke en expressieve karakter op het podium naar voren komt. Het competitieve is voor ons minder belangrijk. Het moet leuk blijven.”

In sterren geschreven

Dochter Fauve (29) kreeg de dansmicrobe mee van Joke. Zij woont in Deerlijk en doet marketing en communicatie voor Flanders Tax Shelter. “Ik ben als het ware geboren op het podium. Mama was hoogzwanger van mij toen ze nog een dansoptreden deed”, lacht Fauve. “Het stond in de sterren geschreven dat ik in de voetsporen van haar zou treden. De dansschool doen wij allebei op vrijwillige basis, naast onze fulltimejob. Waar mama op woensdag lesgeeft, doe ik dat elke zaterdag. Naast het lesgeven focus ik me op het administratieve luik, het contact met de ouders en de sociale media.”

Op dit moment tellen we een 100-tal leden, vooral meisjes. “Die komen hoofdzakelijk uit Ieper en de omliggende gemeenten”, zegt Joke. “De lessen vinden nu al meer dan tien jaar plaats in de Heilige Familie. We starten vanaf 3,5-4 jaar. De oudste dansers zijn rond de 60 jaar. Een belangrijke filosofie binnen Dansstudjoke is dat we de deelnameprijs aan onze lessen zo laag mogelijk houden. We willen iedereen de kans bieden om kennis te maken met dans. Dansen kan een uitlaatklep zijn.”

Katten en muizen

Dit jaar hadden ze al een groot project met Nooit Nergens en komende zondag is er met de Kattenstoet een nieuwe grote afspraak. “Organisatorisch is dit telkens een uitdaging, maar we zijn er klaar voor”, aldus Fauve. “We doen zelf ook mee – mama als muis en ik als zwerfkat – en leven er wel een beetje naartoe. Het is nu zes jaar geleden, na de afgelasting drie jaar geleden door corona. Toen hadden we ons nog voorbereid voor de Kattenkronkels. Mijn eerste Kattenstoet was toen ik drie jaar oud was. We zullen zondag met vijf groepen deelnemen: kattensalon, dansende katjes, discomuizen, zwerfkatten en snuizemuizen. Zaterdagavond tijdens de Kattenkronkels komt er al één groep in actie op de hoek van de Grote Markt in Ieper. Voor onze dansers is dit een hoogtepunt en het creëert telkens een hecht groepsgevoel.”

Rode draad

Voor Joke is de Kattenstoet een rode draad in haar leven. “Ik doe al mee sinds mijn vijfde en heb dus nooit iets anders gekend. Papa Roger Quaghebeur was tot en met 1994 regisseur. Ook met zijn opvolger Bart, voor wie het zijn laatste keer is als regisseur, hebben we altijd fijn samengewerkt. We zijn trouwens niet de enigen van de familie die zondag actief zijn tijdens de Kattenstoet. Mijn broer Hans is van de partij met zijn groep De Trommelfluit.”

Welke projecten er na de Kattenstoet volgen, is nog niet helemaal duidelijk. “Misschien nemen we nog eens deel aan een festival en doen we iets rond het nakende 40-jarige bestaan”, denkt Fauve, die het fijn vindt om zo nauw samen te werken met haar moeder. “We hebben dezelfde manier van denken en handelen en weten met een blik wat de andere denkt of bedoelt.” “Dit samen met je dochter kunnen doen, is heel fijn. We hebben niet altijd dezelfde mening, maar het is wel altijd in belang van hetzelfde doel”, besluit Joke.

The post Moeder en dochter nemen met Dansstudjoke met vijf groepen deel aan Kattenstoet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gecrashte helikopter Iraanse president gevonden door reddingsteams, onduidelijkheid over lot inzittenden

Volgens de Iraanse staatstelevisie zou de neergestorte helikopter, met aan boord Iraans president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, zijn teruggevonden door reddingswerkers. Die zouden contact hebben gelegd met een passagier en een lid van de bemanning. Over de toestand van de inzittenden is momenteel nog niet geweten. De helikopter stortte neer in bergachtig gebied in het

Lees meer »

Kwellemolenstraat afgesloten door wateroverlast

In de hoofdgemeente Alveringem heeft het deze ochtend vroeg fel geregend. Inwoners spreken van 25 liter. Dat, bovenop de 18 liter die er gisteren zijn gevallen, heeft ervoor gezorgd dat enkele straten sinds deze voormiddag op hun laagst gelegen punten zijn ondergelopen. Dat is zo voor de Kwellemolenstraat nabij de Westover, de Wijdouwbeekstraat en – in mindere mate de Sint-Rijkerstraat

Lees meer »

Berucht servet van Messi’s eerste contract nu geveild voor bijna miljoen euro: “Deze jongen moéten we hebben”

Dertien jaar was Lionel Messi, toen een scout van FC Barcelona hem voor het eerst zag spelen. Zijn naam: Carles ‘Charly’ Rexach. Even later – in 2000 – liet hij de Argentijn zijn eerste ‘contract’ tekenen op een servet. Dat stukje papier is vrijdag onder de hamer gegaan voor een bedrag van 762.000 pond (ongeveer 890.000 euro) bij het Britse

Lees meer »

LIVEBLOG FURY-USYK. Wat is hun vermogen en reikwijdte? De clash in cijfers – Ronaldo kijkt toe vanop eerste rij

Alle ogen op de megakamp. Later vandaag, rond middernacht Belgische tijd, nemen Tyson Fury (35) en Oleksandr Usyk (37) – beiden ongeslagen – het tegen elkaar op. Met als inzet alle vier de bokstitels bij de zwaargewichten. Wie wint en mag zich dus de ‘undisputed’ kampioen noemen? Tijdens de weging was er al behoorlijk wat animo tussen de twee titanen.

Lees meer »

“Ik wil de beroepsfierheid aanwakkeren”: Bertrand Vande Ginste uit Diksmuide zet zich volop in voor Belgische beenhouwers

Al negen jaar is Bertrand Vande Ginste (70) met pensioen, maar nog steeds zet hij zich vol enthousiasme in voor zijn vak, onder andere bij de Belgische Beenhouwersbond, de VLAM en de oudleerlingenbond, maar ook bij het bewonersplatform van Woumen.
The post “Ik wil de beroepsfierheid aanwakkeren”: Bertrand Vande Ginste uit Diksmuide zet zich volop in voor Belgische beenhouwers

Lees meer »

Horloges F1-legende Michael Schumacher geveild

Acht horloges die eigendom waren van de legendarische F1-piloot Michael Schumacher zijn dinsdag geveild in het Zwitserse Genève. De meest waardevolle ging onder de hamer voor omgerekend zo’n 1,2 miljoen euro. Daarbij komt voor de koper nog tussen de 20 en 26 procent commissie voor het veilinghuis Christie’s.

Lees meer »

Leerlingen van ‘De mol’-winnaar Bernard vieren zijn overwinning: “Jij bent de rest van het schooljaar de held”

Bernard is niet alleen een meester in het ‘mollenjagen’, maar nu ook een held in de ogen van zijn leerlingen. Het dak ging eraf toen duidelijk werd dat hun favoriete meester de overwinning had behaald. Deze onvergetelijke avond werd nogmaals herbeleefd in ‘De tafel van Gert’, waar de euforische reacties van zijn leerlingen werden getoond.

Lees meer »

“Mijn leven zal misschien nooit meer zijn zoals vroeger”: de lijdensweg van Tom Devriendt, wielrenner met de ziekte van Crohn

Tom Devriendt (32) kampt al anderhalf jaar met gezondheidsproblemen waarvan de oorzaak lange tijd onder de radar bleef. Tot begin dit jaar bleek dat Devriendt de ziekte van Crohn heeft. Nu vertelt hij openhartig over vijftien toiletbezoeken per nacht, extreme vermoeidheid en de hoop om weer te kunnen koersen. “Mijn carrière is maar een detail in dit verhaal.”
The

Lees meer »