Leesgroep bibliotheek viert 10 jaar: “Een soort therapie”

Liefhebbers van het betere boek kennen de leesgroep van de bibliotheek al langer. Deze bonte boekenbende komt zowat elke anderhalve maand samen om literatuur te bespreken vanuit hun eigen beleving. Het initiatief bestaat al tien jaar.

Tasje koffie erbij en boek in de aanslag: de opzet van de leesgroep is poepsimpel. Een handvol keer per jaar komen de literatuurliefhebbers samen om er een boek te bespreken die ze samen hebben gelezen. “Ofwel heeft een medelezer een boek gekocht en wordt het onder de andere leden gedeeld, of via de bibliotheek wordt hetzelfde boek verschillende keren in huis gehaald”, legt Marnix Maeckelberg uit. “Als verschillende mensen het boek hebben gelezen, schuiven we aan tafel en gaan we in dialoog. Kijk, iedereen leest vanuit een eigen achtergrond en visie op mens en maatschappij. Al die verschillende ogen maken het interpreteren van taal en idee anders.”

Vaak passeren romans de revue, maar er is altijd wel een maatschappelijke link te vinden. “Je leert ook boeken kennen die je anders niet zo snel zelf zou kiezen. Het verruimt de geest”, weet Heidi Buffel.

Therapie

“Door zo open over een boek te praten en er dieper op in te gaan, krijgen onze gesprekken vaak een psychologisch tintje. (lacht) Ja, eigenlijk is deze leesgroep een vorm van therapie.” Opvallend: de groep kijkt niet zozeer naar literatuur die hoog scoort in boekenlijstjes of met vijfsterrenrecensies gaat lopen. Bijvoorbeeld voor ‘Het smelt’ van Lize Spit zijn er kritische geluiden te horen. En hun favorieten? “Woesten van Kris Van Steenberge”, valt te horen. “En Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens, zonder enige twijfel”, klinkt het unisono.

Boekstartdag

De tiende verjaardag werd opgeleukt met een tapasplank, een attentie van de bibliotheek zelf. Lid worden kan simpelweg door je aan te melden aan de balie van de bib. Voor de allerkleinsten is het nog te vroeg om bij de leesgroep aan te sluiten, maar voor hen is er op zaterdag 18 mei om 10 uur de Boekstartdag. De bib wordt dan een paradijs voor peuters met leuke voorleesmomentjes en een initiatie ouder-kindyoga. (TVA)

The post Leesgroep bibliotheek viert 10 jaar: “Een soort therapie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG LECCE-ATALANTA. Invaller De Ketelaere scoort meteen!

De Ketelaere & co nemen het op tegen middenmoter Lecce. Atalanta doet nog volop mee voor een Champions League-ticket en moet dus winnen op Lecce. De uitploeg kan rekenen op een sterke De Ketelaere, die zijn goede prestaties toonde in de vorige competitiewedstrijd tegen Roma. De Rode Duivel was goed voor twee doelpunten. Krijgen we dezelfde prestatie te zien? Volg

Lees meer »

Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg vraagt meer expertise rond genetische testen voor medicatiegebruik

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor een doordacht gebruik van genetische tests om de precieze werking van een geneesmiddel te proberen voorspellen. "Voor een meer geharmoniseerd en wetenschappelijk onderbouwd beleid rond deze testen is er o.a. meer inzet van expertise in klinische farmacologie nodig", klinkt het. "Nationale afspraken voor het gebruik van de tests zouden nuttig zijn."

Lees meer »

Recordaantal klachten over fraude met EPC-attesten voor woningen: “Koper dreigt het slachtoffer te worden”

Nooit eerder werden in Vlaanderen zoveel klachten ingediend over energieprestatiecertificaten (EPC’s) als vorig jaar. Het EPC bepaalt het energielabel van een woning en heeft verregaande financiële gevolgen, zowel voor eigenaars als huurders, maar wordt lang niet altijd correct opgesteld. Wordt er nu vaker gesjoemeld? Welke gevolgen heeft dat? En wat kan je eraan doen? Hier moet je op letten.

Lees meer »

Vonnis voor brandstichters kasteel van Houthulst

Twee mannen van 26 jaar kregen donderdag hun vonnis na de brand die vorig jaar het kasteel van Houthulst vernielde. De ene krijgt een celstraf, de andere wordt geïnterneerd. "Er bestaat een gevaar dat de man opnieuw dergelijke feiten zou plegen", zei de rechter.

Lees meer »

Weduwe van vermoorde truckchauffeur doorbreekt stilte: “Terwijl die vijf jongens wegliepen, stierf Gheorghe in mijn armen”

“Arme jongens, arme ouders.” Maria Godja, de vrouw die naast haar verloofde Gheorghe Tibil (50) zat op het moment dat die geraakt werd door een rioolrooster, kan maar niet vatten wat voor onheil hen op een Belgische autosnelweg is overgekomen. Het geplande trouwfeest deze zomer komt er niet, wel een begrafenis komend weekend in thuisland Roemenië.

Lees meer »

VVGA plant straffe kampioensreüniewedstrijd: “Op zoek naar nieuwe speelsters”

Het Butterblommetornooi vorig weekend van VVGA was succesvol voor de eerste ploeg dames. Zij spelen in tweede provinciale, maar konden met 2-1 winnen van de dames van SK Reningelst die in eerste provinciale spelen. Ook aanwezig was Alveringemnaar en oud-trainer Stefaan Vankemmelbeke. Hij plant op 17 augustus een kampioensreüniewedstrijd.
The post VVGA plant straffe kampioensreüniewedstrijd: “Op zoek naar nieuwe

Lees meer »

Raadkamer beslist over doorverwijzing Tony Coonen en acht anderen

De raadkamer in Hasselt beslist vrijdag welke personen en welke vennootschappen voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen in het grootschalige fraudedossier met de vroegere topman van De Voorzorg Limburg, Tony Coonen (58). Hij wordt verdacht van actieve en passieve omkoping, misbruik van vertrouwen en belangenvermenging. In verschillende media werd hij omschreven als een persoon met geld- en machtshonger.

Lees meer »

Jeroen Lezy verkoopt materiaal voor jouw mancave

Drankenhandelaar Jeroen Lezy (46) is al jarenlang gepassioneerd door alles wat met de VS en rock’ n roll te maken heeft. Dat straalt nu ook af op zijn zaak langs de Tuileboomstraat in Sint-Eloois-Winkel. Jeroen richtte er een hoek in waar klanten tal van spulletjes op de kop kunnen tikken om hun eigen mancave in te richten.
The post

Lees meer »