Cultuurtrofee voor gepassioneerd amateurkunstenaar Solange Theys: “Een verdienstelijke winnaar”

De Culturele Raad van Lendelede overhandigt op vrijdag 17 mei om 19 uur in Den Tap de Cultuurtrofee 2023 aan kunstenares Solange Theys. Ze is een buitenbeentje op cultureel vlak, volgde diverse dansopleidingen, richtte haar eigen dansgezelschap ‘50fifty Dance Company op, werkt mee aan ‘Iedereen Digitaal’ in Lendelede… Kortom: ze is een verdiende winnaar!

Solange (Sol is haar artiestennaam) Theys is gepassioneerd door cultuur in de brede zin van het woord. De KWB droeg haar voor als kandidaat voor de Cultuurtrofee 2023. Onder andere omdat ze met haar eigen dansgroep voor 50-plussers ‘50/fifty’ startte, voor haar mooie foto’s, voor haar beelden in keramiek, omdat ze voor de vereniging en de gemeente diverse uitnodigingen en uitgaven ontwierp én omdat ze meewerkt aan ‘Iedereen Digitaal’ waar ze Lendeledenaren helpt met hun digitale problemen… Een verdienstelijke kandidaat dus.

Solange is beroepshalve ontwikkelings- en burn-outcoach én lesgever digitale bijscholingstechnieken aan de VDAB. Ze volgde ook een basisopleiding in de grafische sector. “Ik volgde in 1978 mime in d’Oude Kapel in Gent”, zegt Solange. “Het was toen mijn vaste stek waar ik lessen in verschillende dansstijlen volgde, van Flashdance tot Indonesische tempeldansen. Ik vond zowat elke stijl leuk, maar concentreerde me toch vooral op moderne dans. Daarna op mijn tweede danspassie, de Japanse moderne Butoh bij Ko Murobuschi en Carlotta Ikeda in Parijs. Daarna ging ik nog naar de Summerschool voor choreografie in Anger (Frankrijk). Met mijn kleine Gentse dansgezelschap ‘Dream Dance Cie’ deed ik in 1984 mee aan het het ‘Concours choréographique internationale de Bagnolet’.”

50-plussers

Solange wilde enerzijds wel professioneel aan de slag te gaan, maar concurreren met de grote professionele dansers of gezelschappen als Jan Fabre en Rosas zag ze niet zitten. “Dansen bleef voor mij een hobby met vooral Flamenco en Oosterse dansen bij een gipsy buikdansshowgroep waarmee we op festivals ‘Gypsies in het park’ (2012) en Labadoux (2013) stonden. Ik wilde mijn eigen unieke stijl ontwikkelen, deed aan verschillende wedstrijden mee en behaalde in ‘Bellydancer of the world’ een derde plaats in de categorie ‘fusion’, een samensmelting van Butoh, Flamenco, moderne dans en Tribal Fusion. In 2010 was ik één van de 10 geselecteerden voor ‘De Grote Belgische Dansvitrine’ in Brugge.”

“Bij het langste lied van Katrien Verfaillie, zorg ik voor de luchtfoto’s”

In 2017 richtte Solange, geboren in 1960, haar dansgezelschap voor 50-plussers op: ‘50fifty Dance Company’. “Onze thuisbasis is ‘De Grote Post’ in Oostende. We dansen Japanse Butoh, ontstaan na de Tweede Wereldoorlog’ als een soort therapie. 50-plussers kunnen die dansen blijven doen, omdat het trage bewegingen zijn. Het zijn vaak mensen die creatief bezig willen zijn. De jongste is 54 jaar, de oudste 73 en ze komen uit de hele provincie. Op 19 oktober is er de première van ons vierde stuk dat de naam ‘Court Circuit’ kreeg.”

Danspunt

Solange is gewaardeerd in de danswereld en werd gevraagd als bestuurslid van ‘Danspunt Vlaanderen’. “Voorbij alle stijlen ondersteunt Danspunt aanstormend talent. Daar creëren ze kansen en zetten ze dans op de kaart in Vlaanderen, Brussel en ver daarbuiten. We werken daarvoor ook samen met de professionele sector.”

Solange werd via haar basisopleiding in de grafische sector gefascineerd door fotografie en behaalde in avondschool een diploma beroepsfotograaf. “Ik had in Gits 20 jaar een fotozaak ‘Fine Arts & Photography’, waar ik vooral reportagewerk en landschapsfotografie deed. Na het recente concert van ‘troubadour’ Katrien Verfaillie in Lendelede – zij trekt van dorp tot dorp en maakt het langste lied met over elk dorp een strofe maakte ik met haar een akkoord om luchtfoto’s te maken. Ik breng de West-Vlaamse dorpen in beeld waar ze optreedt, om die vervolgens te gebruiken in een Youtube-video bij Katriens langste lied. Ik behaalde in 2023 een A1/A3 vliegbewijs voor professionele dronefotografie en kocht ondertussen ook een professionele drone om luchtfoto’s te nemen. En mijn keramiek, die staat momenteel op een laag pitje, maar is ook niet helemaal weg!”

The post Cultuurtrofee voor gepassioneerd amateurkunstenaar Solange Theys: “Een verdienstelijke winnaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bestuurster komt om bij aanrijding met mug

Een vrouw uit Tongeren is dinsdagavond verongelukt op de Bilzersteenweg in Tongeren. De vrouw reed met haar auto de steenweg op en botste daar tegen een mug met zwaailichten. De mugarts raakte lichtgewond bij de klap.

Lees meer »

“Ik bewonder jongeren die hun tradities beschermen.” Dader van aanslag in Slovakije betuigde steun aan extreemrechtse en pro-Russische groep

Is de man die woensdag probeerde om de pro-Russische premier van Slovakije te vermoorden een eerder links gezinde pacifist? Of dweept hij juist met extreemrechts en trekt hij zelf partij voor de Russen? Het eerste, zo leek het bij zijn identificatie als een 71-jarige dichter die ooit nog een beweging tegen geweld heeft gesticht. Maar toen kwamen er foto’s en

Lees meer »

Sean ‘Diddy’ Combs niet vervolgd voor gewelddadig incident op bewakingsvideo

Sean ‘Diddy’ Combs zal niet vervolgd worden voor een gewelddadig incident dat te zien is op beveiligingsbeelden uit 2016, die CNN vrijdag publiceerde. Volgens het Openbaar Ministerie in Los Angeles is er naar aanleiding van de beelden geen zaak tegen Combs mogelijk omdat de gebeurtenis buiten de verjaringstermijn van vijf jaar valt, schrijft onder meer het Amerikaanse Vanity Fair.

Lees meer »

OPROEP. Praat u (zeer) open over uw loon met collega’s?

Al veel taboes zijn gesneuveld de voorbije jaren, maar over onze loonbrief blijven we – meestal – angstvallig zwijgen. Toch merken bedrijven en hr-dienstverleners stilaan een kentering: collega’s delen steeds vaker wat ze verdienen. Acerta plakte er zelfs een cijfer op. Volgens hen zijn liefst zes op de tien werknemers vandaag transparant over hun loonpakket tegen collega’s. Vooral jongere collega’s

Lees meer »

Vijf soldaten gedood in Irak

Een officier van het Iraakse leger en vier soldaten zijn maandag om het leven gekomen bij een aanval op een legerpost in de Iraakse provincie Salah ad Din. Dat hebben verantwoordelijken van het ministerie van Defensie gemeld.

Lees meer »

Twaalfjarigen ontvangen vormsel in Sint-Michielkerk

Onder een stralende zon kwamen de leerlingen uit het zesde leerjaar van de vrije basisschool De Tandem op zaterdag 11 mei naar de Sint-Michielkerk om er hun vormsel te krijgen. De feestelingen waren Niene Ackaert, Kobe Bogaert, Ruben Boussery, Maité Demonie, Noor Deveen, Isis Dewulf, Daniel Gherghe, Yoran Leempoels, Lyo Missinne, Axelle Monbaliu, Louis Rommelaere,
The post Twaalfjarigen ontvangen

Lees meer »

‘Dagelijkse kost’ nu ook als verspakket bij Albert Heijn: is doe-het-zelf van Jeroen Meus een aanrader?

Jeroen Meus maakt het ons makkelijk: zijn ‘Dagelijkse kost’-verspakketten liggen voortaan in het rek bij Albert Heijn. Een snelle, makkelijke en smakelijke oplossing voor wie vers en voordelig zelf een Vlaamse klassieker op zijn bord wil toveren, aldus de televisiekok. “Gentse waterzooi is normaal niks waar je op een maandagavond thuis aan zou beginnen.” Wat betaal je voor zo’n doe-het-zelf-Meusbereiding

Lees meer »

Deze week in ‘Familie’: felle confrontatie tussen Benny en Lars en Zjef verklapt bijna dat Hanne zwanger is

Mathias herstelt thuis van zijn beroerte. Benny en Samira zijn toevallig samen met Lars en Stefanie op ziekenbezoek. Het draait uit op een rechtstreekse confrontatie, want Benny kan nog steeds niet verkroppen dat zijn dochter een relatie is begonnen met haar baas en zijn voormalig beste vriend. En Hanne is boos omdat Zjef het moeilijk heeft om geheim te houden

Lees meer »

Leven met een deadline: “Deze studentenprotesten zijn meer dan slechts een uiting van solidariteit”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

“Ik heb mijn zinnen gezet op de Ronde van Noorwegen”: Gerben Kuypers (24) uit Middelkerke betwist volgende week eerste rittenkoers van 2024

Na enkele moeilijke maanden heeft Gerben Kuypers opnieuw het goede ritme te pakken. De voorbije weken betwistte de profrenner uit Schore zijn eerste wedstrijden voor WorldTour-team Intermarché-Wanty. “Ik kijk uit naar de Rondes van Noorwegen en België.”
The post “Ik heb mijn zinnen gezet op de Ronde van Noorwegen”: Gerben Kuypers (24) uit Middelkerke betwist volgende week eerste rittenkoers

Lees meer »

Steun het dierenasiel met een tattoo

Tattoozaak Cirusso Art uit Menen pakt uit met een opmerkelijke en hartverwarmende actie. Op 15 juni kan iedereen er zich een tattoo laten zetten, voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst van die dag gaat integraal naar het dierenasiel De Knuffelpootjes.
The post Steun het dierenasiel met een tattoo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vredescomité Kortrijk maakt Stiltecirkels voor vrede in Gaza

Vredescomité Kortrijk zette woensdagavond zijn schouders onder het initiatief van Pax Christi Vlaanderen om de Nakba te herdenken via een aantal Stiltecirkels. Er waren zo’n 40 deelnemers.
The post Vredescomité Kortrijk maakt Stiltecirkels voor vrede in Gaza appeared first on KW.be.

Lees meer »