Stadsbestuur Gistel heeft ‘Hemelwater- en Droogteplan’ klaar: “Het neerslagpatroon is veranderd door de klimaatverandering”

In reactie op de klimaatverandering met meer hevige regenbuien en lange periodes van droogte, heeft het stadsbestuur een zogenaamd ‘Hemelwater- en Droogteplan’ opgesteld, kortweg HWDP. “Het bevat een langetermijnvisie voor het hele grondgebied van Gistel”, aldus bevoegd schepen Wim Aernoudt (N-VA).

Het plan kwam tot stand in samenwerking met Fluvius, de Middenkustpolder, de Provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Milieumaatschappij. In de jongste gemeenteraad werd de kanjer van zo’n 200 pagina’s goedgekeurd. “Het HWDP bevat een integrale visie over waar en hoe we omgaan met het hemelwater. In een gebied zoveel mogelijk hemelwater ter plaatse laten infiltreren of hergebruiken, bufferen en pas als laatste stap vertraagd afvoeren, draagt hiertoe bij”, zegt Wim Aernoudt, bevoegd schepen voor milieu. “Dit plan kwam tot stand door middel van een participatief proces met de verschillende instanties betrokken bij het watersysteem in Gistel. Het plan past ook in de andere initiatieven die het stadsbestuur nam, met onder andere een omvattend klimaatplan.”

Over het waarom is de schepen duidelijk. “Door de klimaatverandering worden we de laatste jaren meer en meer geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Voor Vlaanderen betreft dat meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer. Bovendien neemt ook de intensiteit van de buien toe, waardoor buien met korte en intense neerslag worden afgewisseld door langere, drogere periodes. Om de droge periodes draaglijker te maken voor bijvoorbeeld landbouw en natuur moet de opslag van water verhogen. Dit kan bovengronds in bestaande al dan niet verbrede waterlopen, maar ook door de infiltratie van water in de bodem te verbeteren.”

Infiltratie

Het grondgebied van Gistel is grotendeels polder. Die kleigrond is moeilijk doordringbaar, wat infiltratie daar moeilijk maakt. “Maar de dorpskernen van Zevekote en Moere en de stadskern van Gistel zijn gebouwd op een zanderige hoogte”, weet Wim Aernoudt. “In die kernen, die uiteraard deels verhard zijn, is infiltratie wel mogelijk en belangrijk voor het aanvullen van het grondwater. Tegelijk moet bij te veel regen het water in eerste instantie uit de woningen en andere gebouwen gehouden worden. We willen uiteraard de economische en maatschappelijke schade door wateroverlast zoveel mogelijk beperken.”

“We willen uiteraard de economische en maatschappelijke schade door wateroverlast zoveel mogelijk beperken” – schepen Wim Aernoudt

In het plan zit een oplijsting van plaatsen waar in Gistel de laatste jaren wateroverlast is geweest in de bebouwde kom. “We beschouwen die als de risicoplaatsen. We stellen ook vast dat de wateroverlast ook alsmaar erger wordt. In 2023 is bijvoorbeeld voor het eerst in Gistel in één bepaalde straat, de Polderlaan, een aantal huizen beveiligd door zandzakjes. Voor deze plaatsen is een eerste schets van oplossing meegegeven.”

Tijdens het overleg met Fluvius stelde men dat bij nieuwe verkavelingen de ingebuisde regenwaterafvoeren grotere diameters hebben dan vroeger het geval was. “Daarmee is meteen duidelijk dat het grootste deel van de wijken en straten naar normen van vandaag te kleine afvoeren heeft”, weet Aernoudt. “Het is budgettair uiteraard onmogelijk om in een paar jaar het grootste deel van de straten open te leggen om nieuwe buizen te plaatsen. Hier kunnen alleen bovengrondse afvoeren of gerichte ontharding een oplossing bieden.”

Oplossingen

Het teveel aan water in Gistel wordt vooral afgevoerd via de Moerdijkvaart, verder de Waerevaart die finaal uitmondt in het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. “Uit het overleg bleek dat de capaciteit van deze waterloop op haar maximum zit. Er komt meer water van de hoogte van Ichtegem, Koekelare en Aartrijke. Daarom loopt nu een studie om meer water uit Gistel af te voeren via een sifon onder de vaart naar de haven van Oostende”, weet Wim Aernoudt. Staan ook op de ideeënlijst: betere waterdoorlating tussen de bomen in de Heyvaertlaan en idem voor de middenberm in de Zevekotestraat, en het deels ontharden van de Polderlaan. Ook de verharde centrumparkings beter waterdoorlatend maken en een waterkom nabij de kerk zijn opties. In het plan staat dat de stad het plaatsen van grotere regenputten wil aanmoedigen.

Het volledige plan en tips staan op www.gistel.be.

The post Stadsbestuur Gistel heeft ‘Hemelwater- en Droogteplan’ klaar: “Het neerslagpatroon is veranderd door de klimaatverandering” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE GAZA. Huis van Afgevaardigden in VS steunt voorstel voor wapenleveringen aan Israël – Spanje weigert toegang te verlenen aan schip met wapens voor Israël

Israël zal extra troepen inzetten bij het grondoffensief in Rafah. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant donderdag verklaard. De gevechten zullen er ook “intenser” worden. De slag om Rafah is “beslissend voor Israël”, vatte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wat later samen tijdens een toespraak voor soldaten. “Het is een strijd die veel dingen zal beslissen in

Lees meer »

Recordaantal klachten over fraude met EPC-attesten voor woningen: “Koper dreigt het slachtoffer te worden”

Nooit eerder werden in Vlaanderen zoveel klachten ingediend over energieprestatiecertificaten (EPC’s) als vorig jaar. Het EPC bepaalt het energielabel van een woning en heeft verregaande financiële gevolgen, zowel voor eigenaars als huurders, maar wordt lang niet altijd correct opgesteld. Wordt er nu vaker gesjoemeld? Welke gevolgen heeft dat? En wat kan je eraan doen? Hier moet je op letten.

Lees meer »

Nachtwacht brengt nieuwe single ‘Samen Sterk’ uit

De nieuwe Nachtwacht single ‘Samen sterk’ is vanaf nu te beluisteren. De bijhorende videoclip, die vorige week werd opgenomen in Steenbakkerijmuseum ’t Geleeg in Boom, is nu te bekijken op het YouTube kanaal van Nachtwacht en op Studio 100 TV.
The post Nachtwacht brengt nieuwe single ‘Samen Sterk’ uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Europese leiders veroordelen aanslag tegen Fico: “Laffe aanval”

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen veroordeelt de “verachtelijke aanval” op de Slovaakse premier Robert Fico. “Zulke geweldplegingen hebben geen plaats in onze samenleving en ondermijnen de democratie, ons waardevolste goed”, schrijft ze in een boodschap op X, het vroegere Twitter. Europese Raadsvoorzitter Charles Michel zegt gechoqueerd te zijn.

Lees meer »

Twee doden en honderden gewonden bij rellen in Nieuw-Caledonië

Bij rellen in Nouméa, de hoofdstad van Nieuw-Caledonië, zijn dinsdagnacht twee personen om het leven gekomen. Dat zegt de Hoge Commissaris van de Republiek, Louis Le France. Sinds maandag zijn er rellen aan de gang op de eilandengroep in de Stille Oceaan. Er zouden ook honderden gewonden gevallen zijn.

Lees meer »

Tim Merlier moet in Giro zege aan Jonathan Milan laten

Jonathan Milan heeft woensdag de elfde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Sloveen Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) beleefde een rustige dag en blijft leider.
The post Tim Merlier moet in Giro zege aan Jonathan Milan laten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Code geel voor regen en onweer in het hele land

Donderdag is het eerst zwaarbewolkt met regen. In de namiddag wordt het vaak droog met echter ook lokale regen- of onweersbuien, die intens kunnen zijn. Op veel plaatsen kan er opnieuw veel neerslag vallen. De maxima liggen tussen 15 en 18 graden.
The post Code geel voor regen en onweer in het hele land appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lokerse Feesten en Rijversfestival zien Joost Klein-effect: “Ticketverkoop schiet de hoogte in”

De ticketverkoop van de festivals Lokerse Feesten en Rijversfestival ligt de laatste dagen fors hoger dan normaal. De organisaties wijzen naar de populariteit van de Nederlandse zanger Joost Klein. Hij staat zowel bij de Lokerse Feesten als bij Rijversfestival geprogrammeerd. "Door alles wat er dit weekend rond hem te doen was, lijken meer mensen nieuwsgierig om hem in het echt

Lees meer »

EBU zal beleid ten aanzien van vlaggen herevalueren na incident met EU-symbool

De European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival, heeft nooit de bedoeling gehad de vlag van de Europese Unie in diskrediet te brengen. Dat zegt de EBU in een brief aan Eurocommissaris Margaritis Schinas, die zich kwaad had gemaakt nadat een EU-vlag geweerd was uit de arena in het Zweedse Malmö waar het liedjesfestival zaterdag plaatsvond. De EBU

Lees meer »

LIVE. Massale klopjacht op ontsnapte gangster in Frankrijk: twee uitgebrande auto’s gevonden, moeder reageert

Twee cipiers werden doodgeschoten, twee anderen verkeren in kritieke toestand. Dat is de zware balans van een raid in het Franse departement Eure (Normandië) gisterochtend op een busje dat gedetineerden vervoert. De gevangene, de 30-jarige crimineel Mohamed Amra, kon zo ontsnappen. Inmiddels zijn twee uitgebrande voertuigen teruggevonden, maar de daders en de gevangene zijn nog altijd op de vlucht. De

Lees meer »

KIJK. Dochter Rumer deelt hartverwarmende moment tussen Bruce Willis en kleindochter Louetta

Rumer Willis (35) heeft voor Moederdag een videomontage gedeeld van haar tweejarige dochter Louetta. En daarbij kan grootvader Bruce Willis (69)zeker ook niet ontbreken. Op bovenstaande beelden is de acteur te zien terwijl hij zijn kleindochter op zijn schoot heeft. Hij geniet duidelijk van het moment. Ook zijn ex-vrouw en de grootmoeder van Louetta, actrice Demi Moore (61), is op

Lees meer »

Steeds meer leerlingen problematisch afwezig op school

Meer leerlingen hebben vorig schooljaar aangeklopt bij het CLB dan voor de coronapandemie. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Centra voor Leerlingenbegeleiding. De CLB’s begeleidden ook opvallend meer leerlingen die problematisch afwezig zijn op school. Daarnaast is er een duidelijke stijging van het aantal geschorste leerlingen.

Lees meer »