Slager Jurgen Lenglaert is commissaris bij iconische Ieperse reus: “Een eer om Minneke Poes te begeleiden”

Minneke Poes is samen met Cieper ongetwijfeld het icoon van de Kattenstoet. Jurgen Lenglaert vindt het dan ook een eer om er voor de eerste keer commissaris van te zijn, al zorgde een lekke band ervoor dat er een week voor de stoet nog niet kon gerepeteerd worden. “Maar nerveus ben ik niet”, zegt de sympathieke slager, die ook toneel speelt bij de Revue en de Nocturnes.

Tijdens het interview staat de voetbalwedstrijd Sint-Truiden – Westerlo op. We vragen dan ook of Jurgen Lenglaert voetballiefhebber is. “Dat kan bijna niet anders, want de doelman van Leuven (Tobe Leysen, red.) is de vriend van mijn dochter. Dat is ook maar een gewone jongen. Al blijf ik wel supporter van Club Brugge.”

Doe je zelf ook aan sport?

“Ik heb 33 jaar gebasket, met passie. De jeugdreeksen van Athlon doorlopen, een paar jaar voor Racing Ieper gespeeld, en dan recreatief, maar ook in competitie. Samen met een maat ben ik een 25-tal jaar geleden zelf een ploegje begonnen met de naam FBI, Flanders Basket Ieper. Het ploegje bestaat nog steeds, maar ik ben gestopt. De goesting was over… En ik heb altijd toneel willen spelen. Per toeval ben ik bij de revue geraakt door mijn dochter die eens meedeed. Eerst achter de schermen, maar het jaar nadat ik stopte met basketten heb ik gevraagd of ik mocht meespelen. Zo raakte basket op de achtergrond, maar sinds kort speel ik weer iedere week recreatief met mijn zoon Flor, die trouwens gitarist is bij Suncreek, bij De Kollebloeme.”

Hoe lang doe je al mee aan de Kattenstoet?

“Van sinds ik in Ieper ben komen wonen in 1983. Ik trok mijn stoute schoenen aan en ging naar het stadhuis om te vragen of ik mocht meedoen. In mijn eerste Kattenstoet was ik Spaanse soldaat, maar ik was ook al wachter van de heksenkar. Tijdens de vorige stoet in 2018 was ik mee met de groep van De Nocturnes: De Gelaarsde Kat.”

Dit jaar ben je commissaris van Minneke Poes. Hoe is dat gekomen?

“Ik wilde eens iets anders doen. Je moet soms eens verandering in je leven hebben. Ik kende hulpregisseur Annelore Coffyn en vroeg of ze iemand nodig hebben in een andere groep. Ze zochten blijkbaar nog een commissaris voor Minneke Poes. Natuurlijk hapte ik toe. Dat is een grote eer. Minneke Poes is de mooiste reus van de stoet, vind ik persoonlijk.”

Hoe krijg je zo’n gevaarte vlot door Ieper?

“Ik moest een team van negen mensen zoeken. Zes die in Minneke Poes zitten en drie erbuiten om te coördineren. Het is een fantastisch team van vrienden en klanten van de slagerij, die ik gewoon gevraagd heb om mee te doen. We zullen werken met oortjes en een boxje binnenin. Minneke Poes is heel breed, dus de uitdaging is om nergens tegen te zitten Als commissaris zal ik buiten lopen, ook omdat ik het aanspreekpunt ben.”

“Ik doe al mee sinds 1983 en wilde dit jaar iets compleet anders doen”

Waarom vind je het zo belangrijk om mee te doen?

“Ik vind dat je als Ieperling ofwel moet meedoen ofwel moet kijken. Ik ben iemand die graag actief bezig is, dus ik doe mee. Ik denk dat het een beetje is zoals Aalst Carnaval. Dat is hun jaarlijkse must. Voor mij is dat hetzelfde. Al heb ik ook al twee edities gestaan met braadworsten. Dat was enorm druk en toen heb ik weinig gezien van de stoet. Tegen dat het avond was, was mijn gsm gesmolten in mijn broekzak. Geen fabeltje. Mijn scherm bleef zwart en toen ik hem opendeed was alles letterlijk gesmolten.”

In de beenhouwerij leg je ook de link met de Kattenstoet.

We maken veel zelf: charcuterie en hespen. Omdat het zes jaar geleden was en ik dit jaar commissaris ben van Minneke Poes, vond ik dat ik een Minneke Poes-paté moest maken. Een zoete paté met kruiden en fruit. Ze is blijkbaar lekker, want mensen hebben al gevraagd of ik hem na de stoet nog zal maken. En nee, je bent niet de eerste die vraagt of er ook kattenvlees in zit verwerkt. (lacht) Voor alle duidelijkheid: neen, er zit geen kat in! Het is trouwens niet de eerste keer dat ik dat doe. Toen het eens Beleg van Ieper was in plaats van de Kattenstoet – omdat de Kattenstoet driejaarlijks werd in plaats van jaarlijks – verkochten we Ieperlinkjes, kleine kookworstjes met bieslook. We hadden er een duizendtal gemaakt en in anderhalf uur waren we helemaal uitverkocht. Nu maak ik ze nog steeds af en toe.”

Je hebt ook de LEGO-bouwdozen van Minneke Poes en Cieper gemaakt.

“Toen ik zag dat Corneel (Clarys, red.) die LEGO-sets uitbracht, vond ik dat een mooie eyecatcher voor in de beenhouwerij. Ik heb ook zo’n lichtgevende kat die in 2012 aan de gevels hing en waar er kattengejank uitkwam. Enkele maanden geleden zag ik op Facebook dat iemand zo’n kat aanbood. Ik heb een bod gedaan en hij was van mij. De verkoper vertelde me dat het de kat is van de in opspraak gekomen oud-minister Luc Martens, van wie ze de kunst – en dus ook die kat – hebben geconfisqueerd om zijn schuldeisers te betalen.”

Voor me zit een trotse Ieperling.

“Zeker en vast. Ieper is een groot dorp, ook al is het een stad. Veel mensen kennen elkaar, en dat maakt het voor mij een geestige stad om te wonen. Toen we trouwden hebben we een jaar of vijf in Wijtschate gewoond, maar we misten Ieper te veel en zijn teruggekeerd. Ik vind het ook gewoon leuk om in een stad te wonen. Als je iets nodig hebt hoef je maar op je fiets te springen en je hebt het.”

The post Slager Jurgen Lenglaert is commissaris bij iconische Ieperse reus: “Een eer om Minneke Poes te begeleiden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Davidsfonds Meulebeke bestaat 100 jaar: “Onze sterkte ligt bij de leden”

De leden van de Meulebeekse Davidsfondsafdeling vierden het 100-jarig bestaan van hun vereniging. De feestzitting vond plaats in kasteel Ter Borcht. Toespraken waren er van burgemeester Verwilst, Ivan Van Cauwenberghe, vertegenwoordiger Davidsfonds Nationaal, en van Filip De Clerck, plaatselijke Davidsfondsvoorzitter.
The post Davidsfonds Meulebeke bestaat 100 jaar: “Onze sterkte ligt bij de leden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bezoekers tot in Singapore: na succesvol voorjaar schakelt Koers deze zomer nog een tandje bij

Niet alleen voor Mathieu van der Poel was het wielervoorjaar een geslaagde onderneming, ook KOERS. Museum van de Wielersport blikt trots terug op de afgelopen maanden. De bezoekerscijfers zitten in de lift, dat terwijl het museum de komende zomer een unieke actie lanceert: elke donderdag kun je met een toegangsticket aansluiten op een gegidste rondleiding.
The post Bezoekers tot

Lees meer »

Groen licht voor 300 extra plaatsen in buitengewoon onderwijs

De Vlaamse regering geeft groen licht voor twee nieuwe scholen buitengewoon onderwijs en extra aanbod in acht scholen. Zo komen er opnieuw zowat 300 extra schoolbanken bij voor kinderen met een autismespectrumstoornis, een gedragsstoornis, een emotionele stoornis, een verstandelijke beperking, een auditieve beperking of een spraak- of taalstoornis, meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

LIVE. Interpol stuurt ‘red notice’ uit met betrekking tot ontsnapte gevangene in Normandië

De klopjacht op de 30-jarige crimineel Mohamed Amra – aka ‘De Vlieg’ – en zijn kompanen, die hem gisteren in commandostijl hebben bevrijd, gaat verder. In totaal worden meer dan 450 politieagenten en gendarmes ingezet, “ongezien” in Frankrijk. Er is inmiddels ook een internationaal verzoek uitgestuurd om de opsporing en de aanhouding (red notice) van de ontsnapte gevangene door Interpol.

Lees meer »

Dirk Bos heeft nieuw boek: ‘Je bent toch uitgeprikt?’

Na ‘Klei-Mens’, zijn eerste verhalenbundel, heeft Dirk Bos een tweede boek klaar. In ‘Je bent toch uitgeprikt?’ brengt de Bredenaar acht kantoorverhalen die je volgens hem niet meteen serieus hoeft te nemen. “Ik ben sinds 1 mei met pensioen en je mag het boek gerust als de afsluiting van mijn professionele loopbaan beschouwen.”
The post Dirk Bos heeft nieuw

Lees meer »

PORTRET. Wie is schutter Juraj Cintula (71), de man die Slovaakse premier neerschoot? “Iedere normale mens verwerpt geweld”

In Slovakije is de man die premier Robert Fico neerschoot, aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade. Daarvoor riskeert hij levenslang. Juraj Cintula (71) zou aan de politie hebben verteld dat hij Fico alleen wou verwonden, maar geen spijt heeft van zijn daad. Wat weten we intussen over zijn motieven? Dweepte hij werkelijk met extreemrechts? Waarom nam hij het eerder voor

Lees meer »

Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken na broedseizoen van slechtvalken

De toren van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk is vanaf 15 mei opnieuw dagelijks en gratis toegankelijk als uitkijkpunt. De kerktoren was sinds 1 maart gesloten voor bezoekers om de nestende slechtvalken alle rust te gunnen in het broedseizoen. Helaas zonder succes dit jaar, de vier eieren werden niet uitgebroed.
The post Toren Sint-Maartenskerk opnieuw gratis te bezoeken na broedseizoen

Lees meer »

Rik Verheye en vriendin Manon hebben kinderwens: “Ik denk dat het vaderschap mij veel rust zou geven”

“Wij vormen een sterk koppel. Ik heb het volste vertrouwen in ons”, vertelt ‘Nonkels’-acteur Rik Verheye (37) openhartig in ‘Story’, over zijn relatie met stewardess Manon. En Manon kan blijkbaar zijn personage Willy Persyn moeiteloos imiteren. Dat Rik bijzonder populair is, is soms wel een uitdaging. “Mijn vriendin heeft me nooit voor mij alleen, ik ben collectief bezit.”

Lees meer »