Tara (39) en Jo (52) bakken om te herstellen van burn-out: “We zijn fier op onze Minneke Poes koek”

In Ieper ontstaat heel wat kattencommerce voor de Kattenstoet van 12 mei, maar niet overal is winst het doel. Tara Brassaert en Jo Samyn herstellen van een burn-out en bakken de Minneke Poes koek, speculoos met beeltenis van de reuzin uit de stoet. Dankzij de opbrengst bakken lotgenoten verder, als deel van hun therapie.

“Het deeg vormen is delicaat: de fijne koek kan zomaar in stukjes vallen. Je kan het niet forceren, je moet er je tijd voor nemen.” De Ieperse Tara Brassaert (39) haalt voorzichtig een Minneke Poes koek uit de vormplaat. “Ik heb er intussen een 25-tal gemaakt, gedurende enkele uurtjes in de week.”

Goed is genoeg

Dan komt Tara naar de keuken van het ergotherapeutisch centrum van het Ieperse psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart. “Ik kom hier bijna een jaar voor dagtherapie na een burn-out, nooit had ik gedacht dat het mij zou overkomen. Ik miste het stellen van grenzen, anders zou ik niet zo diep zijn beland. In deze keuken werk ik aan mijn perfectionistisch kantje. Tijdens het therapeutisch proces van het maken van de koek leer ik de lat niet te hoog leggen. Goed is ook genoeg, daar moet ik mee leren leven.”

Een tafel verder is Jo Samyn (52) uit Zonnebeke aan het werk. “Het is mijn laatste dag. Sinds mijn opname begin november vorig jaar heb ik hier van alles gemaakt: wafels, confituur, appeltaart, broodpudding…”

Wederzijds begrip

“En sfeer en gezelligheid”, vult Tara aan terwijl ze een nieuwe koek afwerkt. “Ik voelde me gefaald als mens toen ik hier aankwam, maar ervaarde dan herkenning en wederzijds begrip tijdens goede en slechte dagen. Met onze problemen zijn we niet alleen op de wereld. Iedereen zit wel met iets, erover praten is belangrijk. Dankzij prima begeleiding leerde ik mezelf op de eerste plek zetten, zonder me egoïstisch te voelen. Hierdoor kan ik ook beter zorgen voor anderen.”

Openbloeien

“Het is ongelooflijk hoe je hier mensen ziet openbloeien”, zegt Jo. “Je lucht je hart en ziet mekaar groeien. Jammer dat deze plek nog voor velen taboe is. Tijdens het werk in deze keuken kom ik tot rust en pieker ik minder. Ik heb een zwaar beroep en dan doet het deugd eens iets lichter en totaal ander werk te doen. Ik voelde me leeg en uitgezogen bij mijn komst en nu vertrek ik met meer zelfvertrouwen en energie. Ik hoop mijn perfectionisme een beetje achter me te laten, mijn grenzen te stellen en zo beter gewapend te zijn voor de toekomst.”

Kattenkoorts

De Minneke Poes koek, erkend als 100% West-Vlaams streekproduct, is niet nieuw in het centrum maar wordt nu meer gebakken in aanloop naar de Kattenstoet. Ook in de andere ateliers van het ergotherapeutisch centrum duiken katten op, zoals Minneke Poes kaarsen en keramiek in de vorm van kattenkopjes.

“De verwijzing naar de Kattenstoet is een link naar ‘buiten’, een groot evenement in de stad”, vertelt diensthoofd Bruno Libbrecht. “In onze ateliers vinden cliënten hun kracht, sterktes en goesting terug om dingen te doen. Ze ervaren een gevoel van trots op wat ze maken.” De verkoop gebeurt wat verderop in ’t één en ’t ander, de winkel van Heilig Hart, en de opbrengst wordt opnieuw geïnvesteerd in de ergotherapeutische werking.

Therapeutisch proces

“Ik nam vele jaren deel aan de Kattenstoet: als nar met de turnkring en als spelend lid van Koninklijke Harmonie Ypriana”, aldus Tara. “Deze Minneke Poes koeken ogen mooi, ruiken goed en smaken lekker. We zijn fier, maar ikzelf sta er niet te veel bij stil dat het eindproduct in de winkel komt. Anders dreigt mijn perfectionistisch kantje te sterk naar boven te komen. Ik doe dit vooral voor mezelf. Het therapeutisch proces telt: doen wat je gelukkig maakt.” (TP)

The post Tara (39) en Jo (52) bakken om te herstellen van burn-out: “We zijn fier op onze Minneke Poes koek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaanderen duidt toekomstige centra gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan, waaronder az groeninge

Elk jaar, op de tweede dinsdag in mei, is het de Europese Dag van de Beroerte. Het tijdig herkennen van een beroerte – in de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen – is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt daarom acht ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg,

Lees meer »

Hubert Rubbens neemt na deze editie afscheid van ‘zijn’ Oostende voor Anker

Van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei loodst Hubert Rubbens voor een laatste keer Oostende voor Anker door een erg drukke maritieme vierdaagdse. Na 23 succesvolle en twee verzopen corona-edities neemt hij definitief afscheid van zijn varend erfgoedfestival. Sinds 2000 is Oostende voor Anker de ouverture van de zomerse evenementenkalender. Samen met de grote roerganger blikken we terug.<br

Lees meer »

KV Oostende vraagt faillissement aan, bewindvoerder messcherp voor eigenaar Conway: “Elke emotie is hem vreemd”

Het doek valt binnenkort officieel voor KV Oostende. Op 3 juni zal bewindvoerder Werner Van Oosterwyck het faillissement aanvragen. Dat heeft de club donderdagnamiddag gecommuniceerd. In een communiqué is Van Oosterwyck snoeihard voor de Amerikaanse eigenaar Paul Conway. “De vraag is of deze man niet zou moeten worden verbannen uit de internationale voetbalwereld.”

Lees meer »

“Familie moest af en toe langskomen om hen te helpen bedaren na een flinke ruzie”: buurt in shock na familiedrama in Borgerhout

“Plots hoorde ik mijn vriendje ‘Papa! Papa!’ roepen.” Een 9-jarig onderbuurtje is één van de schijnbaar weinig getuigen van het familiedrama dat zich zondagochtend afspeelde in Borgerhout. Hij hoorde hoe de vader en moeder van het gezin in het appartement boven hem felle ruzie maakten. Het zou gaan om een gezin dat oorspronkelijk uit Yemen komt en nog maar een

Lees meer »

Het Vlinderbos neemt buitenklas in gebruik: “Hier brengen we buitenleven zoveel mogelijk naar binnen”

Dankzij een investering van het oudercomité van Het Vlinderbos – en met de steun van Cera – is er in de Ooigemse school een speel- en beweegparcours gerealiseerd. De school beschikt voortaan ook over een buitenklas. Niets dan tevreden mensen, dus.
The post Het Vlinderbos neemt buitenklas in gebruik: “Hier brengen we buitenleven zoveel mogelijk naar binnen” appeared first

Lees meer »

Slovaakse premier Robert Fico buiten levensgevaar na schietpartij, zoon van dader reageert: “Ik ben in shock”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

Prestigieuze Knokke Hippique houdt (voorlopig) op met bestaan: “Hopen dat er oplossing uit de bus komt”

Knokke-Heist verliest een van de meest prestigieuze evenementen van het jaar. De paardenwedstrijd Knokke Hippique – internationaal zéér hoog aangeschreven – stopt er (voorlopig) mee. Organisatoren Stephan Conter en Paul Gheysens trokken de stekker uit het evenement. “Zeer jammer. We hopen dat er nog een oplossing uit de bus komt”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL).
The post Prestigieuze Knokke

Lees meer »

Music for Charity zamelt op 5 oktober geld in

Music for Charity is ontstaan uit de Rock Night, een evenement dat zes jaar werd georganiseerd ten voordele van wielrenner Jari Vandenbussche. Het ingezamelde geld gaat naar twee goede doelen, één die de organisatie zelf kiest en één die het publiek mag voorstellen. Afspraak op 5 oktober in zaal De Zwaan.
The post Music for Charity zamelt op 5

Lees meer »