“Dit doet pijn”: Mooimaker Kurt (46) ziet honderden vissen sterven na “merkwaardige” vervuiling op kanaal

Kurt Lowie (46), al zes jaar Mooimaker in Boezinge, ontdekte schuimvorming op een beruchte lozingsplek in het kanaal Ieper-IJzer. Volgens de Ieperse milieudienst gaat het dit keer om “merkwaardige” vervuiling, die leidt tot de dood van honderden vissen.

“Ik heb een groot natuurhart, het doet pijn om dit te zien.” Vanop het jaagpad aanschouwt Kurt Lowie (46) dinsdagavond honderden dode vissen, die bovendrijven op het kanaal Ieper-IJzer ter hoogte van zijn dorp Boezinge. “Ik ben hier al zes jaar Mooimaker en wandel geregeld langs het kanaal om zwerfvuil te ruimen. Op 1 mei bemerkte ik rond de middag schuimvorming op het water ter hoogte van het sluis, waar de Zwaanhofbeek in het kanaal stroomt.”

Sondes

Kurt bracht Iepers milieuschepen Valentijn Despeghel (Vooruit) op de hoogte. “De vervuiling gebeurde niet toevallig op een feestdag”, vermoedt Despeghel. “In het verleden is dit ook al gebeurd.” Samen met vissers en Natuurpunt trok Despeghel vier jaar geleden aan de alarmbel na een zoveelste lozing van bedrijfsafvalwater uit de Ieperse industriezone. Daarop schakelde de Vlaamse Milieumaatschappij permanente sondes in om vervuiling op te sporen. “Ze hebben hun nut al bewezen, er werd bijvoorbeeld al eens een accidentele lozing tijdig opgespoord”, zegt Iepers milieuambtenaar Erik Marrecau.

Merkwaardige vervuiling

Of deze lozing gebeurde door een bedrijf is niet duidelijk. “Het is verdacht dat lozingen tegen het weekend of op een feestdag gebeuren. Dan kunnen we niet altijd iedereen tijdig bereiken en het rioleringssysteem van de industriezone maakt het complex om de oorzaak te achterhalen”, vervolgt Marrecau. “Dit keer gaat het wel om merkwaardige vervuiling. We hebben metingen uitgevoerd in het water en vastgesteld dat de zuurstof sterk zakte, maar de andere waarden – zoutconcentratie en zuurtegraad – bleven vrij stabiel. Dat hebben we nog niet meegemaakt. De veroorzaker van de recente vervuiling is nog niet gevonden. “We hebben beluchters geactiveerd en intussen is het zuurstofniveau weer gestegen tot boven het alarmpeil.”

Brandweerbootjes

Toch kwamen tegen dinsdag, bijna een week na de vervuiling, tal van vissen bovendrijven. “Snoeken van meer dan een halve meter, brasem en vele kleinere vissen”, wijst Kurt naar de kadavers. Brandweer Westhoek liet bootjes in te water om de vissen op te ruimen. De meeste kadavers dreven rond tussen de twee sluizen van Boezinge. “Het gaat ongeveer om een afstand van anderhalve kilometer”, aldus Kristof Louagie, woordvoerder van Brandweer Westhoek. “De opgeviste vissen worden later opgehaald door een verwerkingsbedrijf voor dierlijk afval.”

“De vorige grote vervuiling ligt toch al enkele jaren achter ons en het visbestand was ietwat hersteld, maar nu is alles weer om zeep”, zucht Kurt. “Hier zijn zeker honderden vissen gestorven. Die vervuilingsproblemen blijven aanslepen. Hoog tijd voor een oplossing.”

Complexe kwestie

“Straatkolken zijn ook aangesloten op de regenwaterriolering van de industriezone. En gaat het dan om één bedrijf of verschillende vervuilers? Het blijft een complexe kwestie”, aldus Marrecau die de meldingsbereidheid looft van buurtbewoners en passanten. “Hoe sneller de melding, hoe sneller we actie kunnen ondernemen en eventuele schade voorkomen.” (TP)

The post “Dit doet pijn”: Mooimaker Kurt (46) ziet honderden vissen sterven na “merkwaardige” vervuiling op kanaal is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Voor 75.000 euro kan het van jou zijn”: ‘Het kleinste huis van Heuvelland’ staat te koop in Nieuwkerke

In de Niepkerkestraat in Nieuwkerke staat ‘het kleinste huis van Heuvelland’ te koop. Dit pand heeft een woonoppervlak van 98 m². “De vraagprijs bedraagt 75.000 euro”, meldt Tessa Denys, die dit pand namens ERA Domus Ieper verkoopt.
The post “Voor 75.000 euro kan het van jou zijn”: ‘Het kleinste huis van Heuvelland’ staat te koop in Nieuwkerke appeared first

Lees meer »

Gemeenschapsonderwijs ging in de fout bij begeleiding gepeste leraar

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) is in de fout gegaan bij de steun en begeleiding aan een leraar van een school in Evere die het slachtoffer was van pesterijen door zijn toenmalige directeur. Dat heeft de Brusselse arbeidsrechtbank beslist. Volgens de leraar had het GO! te laat opgetreden tegen de directeur en hem geen emotionele begeleiding geboden toen hij weer aan de

Lees meer »

De Bosalliantie schenkt Brugge het Gouden Boslabel

De Bosalliantie, een samenwerking tussen overheden en (natuur)organisaties, heeft het Gouden Boslabel uitgereikt aan de stad Brugge. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem mocht de label in ontvangst nemen: “Brugge plantte van heel Vlaanderen het meeste bomen aan. We worden beloond voor onze inspanningen om van Brugge een meer leefbare stad met meer bomen, bloemen, parken en bos te

Lees meer »

Rik Verheye zet alles op alles voor voetbalclub: “Volgens mijn boekhouder de slechtste investering ooit, maar daar gaat het niet om”

“Wij vormen een sterk koppel. Ik heb het volste vertrouwen in ons.” Het mag duidelijk zijn: ‘Nonkels’-acteur Rik Verheye (37) is nog steeds stapel op zijn Manon. Al moet ze hem wel delen met de rest van Vlaanderen. Want met zijn passie voor acteren, tv-maken en zijn club Sporting Hasselt is Rik drukker dan ooit. “Ik ben collectief bezit”, vertelt

Lees meer »

Groen licht voor 300 extra plaatsen in buitengewoon onderwijs

De Vlaamse regering geeft groen licht voor twee nieuwe scholen buitengewoon onderwijs en extra aanbod in acht scholen. Zo komen er opnieuw zowat 300 extra schoolbanken bij voor kinderen met een autismespectrumstoornis, een gedragsstoornis, een emotionele stoornis, een verstandelijke beperking, een auditieve beperking of een spraak- of taalstoornis, meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

WEERBERICHT. Regen met onweer deze namiddag en avond: “Zou lokaal voor problemen kunnen zorgen, want bodem is verzadigd”

Het is nog niet gedaan met de regen. “Ik verwacht dat er in de loop van de namiddag nog een paar buien doorheen het land trekken”, voorspelt onze weervrouw Jill Peeters. Een stortvloed zoals gisteren moeten we niet verwachten, maar lokaal kan het onweer nog voor overlast zorgen. “We zien nu al een waakstand op de bekkens van de rivieren

Lees meer »

Hoevewinkel Hof Ter Linde gooit de deuren open

Bij Hof Ter Linde in de Sijselestraat in Oedelem is er zondag 19 mei een grote opening. Sinds Emma Van Landuyt (21) en Arthur De Brabander (23) het bedrijf willen overnemen, startten ze met een hoevewerking. Om die ruchtbaarheid te geven, gooit de kersverse hoevewinkel dit weekend de deuren open.
The post Hoevewinkel Hof Ter Linde gooit de deuren

Lees meer »

“Zeer bezorgd”: De Lijn heeft nu al tientallen bussen aan de kant staan wegens faillissement Van Hool

De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen. En dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen ondernemen”, verklaart Marco Demerling.

Lees meer »

Code geel voor regen en onweer in het hele land

Donderdag is het eerst zwaarbewolkt met regen. In de namiddag wordt het vaak droog met echter ook lokale regen- of onweersbuien, die intens kunnen zijn. Op veel plaatsen kan er opnieuw veel neerslag vallen. De maxima liggen tussen 15 en 18 graden.
The post Code geel voor regen en onweer in het hele land appeared first on KW.be.

Lees meer »

Baby’s krijgen rijksregisternummer bij geboorte

Baby’s zullen in de toekomst vanaf de geboorte al een rijksregisternummer kunnen krijgen. Dat is althans het doel van een wetsontwerp dat vrijdag groen licht kreeg van de ministerraad. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is het zinvol dat een pasgeborene een rijksregisternummer kan krijgen, zodat hij kan genieten van rechten op het vlak van sociale zekerheid.

Lees meer »

Poetins meest hilarische benoeming ooit: vader vond corruptie uit, zoon moet die nu gaan bestrijden

In Rusland gaat Boris Kovaltsjoek (46) het Rekenhof leiden. Een opmerkelijke keuze, want in die rol wordt hem de strijd tegen corruptie toevertrouwd. En die corruptie is zowat uitgevonden door de Kovaltsjoeks. Vader Joeri (72) geldt als de persoonlijke bankier van Poetin, versluisde meer dan een miljard naar belastingparadijzen en profiteert nu volop van de oorlog. Een portret van de

Lees meer »