De Bosalliantie schenkt Brugge het Gouden Boslabel

De Bosalliantie, een samenwerking tussen overheden en (natuur)organisaties, heeft het Gouden Boslabel uitgereikt aan de stad Brugge. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem mocht de label in ontvangst nemen: “Brugge plantte van heel Vlaanderen het meeste bomen aan. We worden beloond voor onze inspanningen om van Brugge een meer leefbare stad met meer bomen, bloemen, parken en bos te maken.”

Deze legislatuur werden verschillende stappen gezet om meer groen te voorzien in Brugge. “De focus lag niet enkel op groen in landelijk gebied, we zorgden ook voor meer groen in de stad”, stelt Mercedes Van Volcem. “Zo hebben we ingezet op de aanplant van hoogstammige bomen in grijze straten, parklanen, parken.”

“Inwoners kunnen een gratis boom aanvragen in hun voortuin of op het openbaar domein, gratis een gevelplantvakje laten maken of meter/peter worden van een straattuintje,” stelt de schepen.

Aankoop

Brugge heeft strategische gronden aangekocht om de leefbaarheid te versterken voor de Bruggeling : de site Gulden Kamer voor sportuitbreiding, de Boninvest om de Vesten te versterken, de hoeve Steevens om park en bos te maken in Sint-Kruis, de site de Lijn om ook adem te geven aan de inwoners van Assebroek.

“Er werden tien nieuwe parken gerealiseerd en vier kregen een make over”, vat Mercedes Van Volcem samen. Hiervoor werkt Brugge samen met ANB, de provincie en Natuurpunt.

Groene longen

“Groene longen in een stad zijn van groot belang. Het zet mensen aan om meer te bewegen, vaker naar buiten te gaan en zorgt dat buurtbewoners meer met elkaar in contact komen. Meer groen tempert ook de hitte in steden, het kan tot meer dan een graad verkoeling brengen en brengt schaduw tijdens warme dagen. Bossen zijn plaatsen waar mensen kunnen wandelen, fietsen, picknicken… het zijn recreatieve plaatsen en maken mensen gelukkiger,” stelt de schepen van Openbaar Domein.

Deze legislatuur werden in Brugge 114.878 bomen aangeplant, dit is goed voor 37 hectare aan bos. Dit werd gerealiseerd samen met verschillende partners, zoals VLM, Provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Natuur en Bos, RL Houtland/Bosgroep en Natuurpunt. Maar ook het Concertgebouw en particulieren hebben geplant. Van deze 37 hectare werd 17,66 hectare bos door Stad Brugge zelf aangeplant.

Bos

De voorbije jaren kwam er bos bij in Foreest, Chartreuze, Engelendale, Tillegembos, Ryckeveldebos, het Rode Dopheidereservaat, maar plantten we ook geboortebosjes aan (Smisjesbos, Spijkerbos). Ook bij Cathemgoed werd een hectare bos bij geplant en in Park Steevens 0,7 hectare.

Opmerkelijk feit is dat het stadsbos Beisbroek van 99 ha naar 123 ha. uitgebreid werd. “De stad Brugge was al dertig jaar vragende partij om een boer te overtuigen zijn pacht te beëindigen en juridische procedures werden jaren geleden aangevat. We konden uiteindelijk de boer overtuigen met een vrijgave van 8 ha per jaar. Bijgevolg konden we in 2023 al 15 ha aanplanten door een plantfestival met verenigingen, ouders, bedrijven … . In 2024 zullen we ook nog een inspanning doen”, aldus Mercedes Van Volcem.

Natuurpark

Het feit dat er op de rand van Sint-Michiels en Sint-Andries een groene long van 345 ha bos (Tillegembos, Chartreuserinnebos, Tudorbos, Beisbroek, Foreest) ontstaat, zal meegespeeld hebben bij de toekenning van het Gouden Boslabel.

Er wordt ook nog een natuurpark van 5 ha gerealiseerd aan Foreest. De stad kocht tevens 27 ha aan in Male, waar er al 7 ha bos is en waar Brugge een prachtig domein van wil maken.

Uniek

Mercedes Van Volcem noemt het Gouden Boslabel voor Brugge uniek: “Want provincie West-Vlaanderen scoort het minst goed van alle provincies, maar Brugge is absoluut koploper inzake de creatie van bosseIn 2023 hebben we 35.434 bomen aangeplant in Brugge. Het overgrote aantal bomen hebben we in Beisbroek aangeplant, goed voor 16.895 nieuwe bomen. Niemand in Vlaanderen deed ons dit jaar deze uitbreiding na.”

The post De Bosalliantie schenkt Brugge het Gouden Boslabel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Europa bereidt zich voor op “bosbrandenseizoen”

De Europese Unie zal in de zomer 556 brandweerlui uit 12 lidstaten spreiden over verschillende risicolocaties, om lokale korpsen bij te kunnen staan in hun strijd tegen bos- en andere natuurbranden. Dat heeft de Commissie dinsdag bekendgemaakt. Ze start zo de voorbereidingen op een nieuw, te verwachten “bosbrandenseizoen”.

Lees meer »

De zon schijnt voor Les Engagés

06:01 In de aanloop naar de regionale, federale en Europese verkiezingen van 9 juni gaan we na hoe de campagne in Brussel en Wallonië verloopt. In deze column focust Alain Narinx, nieuwsmanager bij L’Echo, …

Lees meer »

LIVE GAZA. Huis van Afgevaardigden in VS steunt voorstel voor wapenleveringen aan Israël – Spanje weigert toegang te verlenen aan schip met wapens voor Israël

Israël zal extra troepen inzetten bij het grondoffensief in Rafah. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant donderdag verklaard. De gevechten zullen er ook “intenser” worden. De slag om Rafah is “beslissend voor Israël”, vatte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wat later samen tijdens een toespraak voor soldaten. “Het is een strijd die veel dingen zal beslissen in

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Witte Huis: geen genocide, maar Israël moet burgers Gazastrook beter beschermen – Israëlische activisten plunderen hulpgoederen

Israëlische tanks zijn maandag verder opgerukt in Jabalia, in het noorden van de Gazastrook. Israël gaf afgelopen weekend aan dat het wil voorkomen dat Hamas kan hergroeperen in Jabalia, waar het grootste vluchtelingenkamp in de Gazastrook zich bevindt. Inwoners melden dat projectielen van tanks neerkomen in het centrum van dat kamp en dat woningen zijn verwoest door luchtaanvallen. Ondertussen staat

Lees meer »

IN BEELD – Ipads geraakten overhit tijdens zwoele, maar wél uiterst geslaagde shownamiddag ‘45/65’ van Jo Vally in Kasteel van Eernegem

Zondag vierde Jo Vally niet enkel moederdag, maar ook zijn cd-/vinylvoorstelling ‘45/65’ bij Arno Depoorter en Yannick Haerins in de orangerie van het Kasteel van Eernegem. Zo’n 150 mensen waren present.
The post IN BEELD – Ipads geraakten overhit tijdens zwoele, maar wél uiterst geslaagde shownamiddag ‘45/65’ van Jo Vally in Kasteel van Eernegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Club Brugge verwacht Thiago dit seizoen niet meer terug in selectie na letsel aan mediale band

Club Brugge verwacht niet dat het dit seizoen nog kan rekenen op Igor Thiago. De Braziliaan viel maandagavond in de competitiewedstrijd tegen Union Sint-Gillis (2-2) geblesseerd uit en heeft een letsel aan de mediale band opgelopen. Dat heeft blauw-zwart dinsdag gemeld.
The post Club Brugge verwacht Thiago dit seizoen niet meer terug in selectie na letsel aan mediale band

Lees meer »