Zica Maria houdt Afrikaanse avond in Ieper voor het goede doel

In augustus trekt Maria Simoa naar Congo met haar vereniging Zica Maria, maar ze wil daar niet aankomen met lege handen. Om geld in te zamelen voor broodnodige medicijnen en medisch materiaal organiseert ze samen met haar schoonbroer Daniël Vemba op zaterdag 11 mei een Afrikaanse avond in feestzaal Te Velde in Ieper.

Het is al meer dan tien jaar dat Zica Maria Afrikaanse avonden organiseert voor het goede doel. Nadat die vele keren plaatsvonden in zaal Familiekring vonden de laatste twee edities plaats in ’t Groenhuys in Ieper. “Tijdens de Afrikaanse avond in oktober vorig jaar waren er een honderdtal aanwezigen”, vertelt Maria Simao (48), de drijvende kracht achter Zica Maria. “Daarmee waren we wel tevreden, want in totaal zamelden we bijna 1.000 euro in voor het goede doel.”

Op zaterdag 11 mei zet ze nog eens haar schouders onder een Afrikaanse avond, maar deze keer in feestzaal Te Velde in de Rijselseweg. Voor 25 euro per persoon in voorverkoop en 30 euro per persoon aan de deur serveren Maria en Daniel een voorgerecht, rijkelijk buffet en een dessert. “Op het menu staan natuurlijk typische Afrikaanse gerechten, zoals kip moambe, het nationaal gerecht van Angola, rijst met paprika en bakbanaan”, vertelt Maria. “Naast de lekkere maaltijd is er ook een modeshow.”

Zelf is Maria afkomstig van Angola, maar ze woont al meer dan dertig jaar in Ieper. “Mijn vader Constante Mavembo was één van de eerste Afrikanen in Ieper, maar 2,5 jaar geleden is hij helaas overleden”, vertelt Maria, die getrouwd is met Benjamin Nbongo da Silva. Ze hebben drie kinderen: Nilson (25), Charone (21) en Eloïse (20).

Congo en Angola

Beroepshalve werkt ze in Ysco in Langemark, maar veel van haar vrije tijd steekt ze in de vereniging Zica Maria. Daar gaat ook de opbrengst van de Afrikaanse avond naartoe. “Zica staat voor ‘Zieke Kinderen Congo Angola’”, vertelt Maria. “Dat is iets waar ik al lang mee bezig ben, maar het is nog niet zo lang dat het ook een officiële naam heeft gekregen.”

“Momenteel steun ik vooral weeskinderen in Congo, onder andere door medicijnen voor diabetespatiënten, kledij, schoolgerief of speelgoed op te sturen. In 2022 ben ik nog in Congo geweest om enkele kinderen op te zoeken. Ik heb daar goede mensen gevonden die ervoor kunnen zorgen dat de hulp bij de juiste personen terechtkomt. In augustus ga ik zelf nog eens om erop toe te zien dat alles wel goed terechtkomt.”

(TOGH)

Meer info en reserveren kan via Maria Simao op 0498 81 85 16 of via [email protected].

The post Zica Maria houdt Afrikaanse avond in Ieper voor het goede doel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wie is de echte stalker? Was er een verkrachting? Insiders onthullen wat verzonnen is in ‘Baby Reindeer’ en wat niet

Er is al heel wat inkt gevloeid over de spraakmakende Netflixreeks ‘Baby Reindeer’, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal over een kwetsbare jongeman en zijn stalker. Opvallend genoeg speelt acteur Richard Gadd zichélf in de serie, waardoor we de feiten uit eerste hand te horen krijgen. Maar volgens de stalker in kwestie, klopt zijn versie niet. Wat zijn nu

Lees meer »

Olietanker getroffen door raket voor kust van Jemen

Een olietanker is voor de kust van Jemen getroffen door een raket, meldt het maritiem beveiligingsbedrijf Ambrey. Ambrey meldde dat er een brand was aan de achterkant van het schip, dat onder de vlag van Panama vaart. Het bedrijf ontving ook “informatie die aangaf dat de tanker hulp had gekregen”.

Lees meer »

Topdagen voor Roeselare Rangers: hockeydames pakken in eerste seizoen al de titel, deze zomer start aanleg van tweede veld

Het gaat hockeyclub Roeselare Rangers voor de wind. In het allereerste seizoen in competitie pakten de dames meteen de titel en de bijhorende promotie. Deze zomer wordt ook gestart met de aanleg van het tweede veld op de site Onze Kinderen.
The post Topdagen voor Roeselare Rangers: hockeydames pakken in eerste seizoen al de titel, deze zomer start aanleg

Lees meer »

Gaat ‘Thermomixbende’ vrijuit?Rechter weert info van telefonie-onderzoek uit dossier: “Dit is tegen alle regels van de privacy”

“Het recht op een eerlijk proces is miskend en alle bewijs dat via het retro-actief telefonie-onderzoek is verkregen, moet uit het dossier worden geweerd.” De rechter in Kortrijk oordeelde dat er in het onderzoek naar een Brusselse bende, die verdacht wordt van de roof van 921 Thermomixen en dure stofzuigers van het merk Kobold in Beveren-Leie bij Waregem, geen wettelijke

Lees meer »

82-jarige dame uit De Panne opgelicht voor meer dan 100.000 euro: “Vrouw aangehouden, man vrijgelaten”

Een 82-jarige vrouw uit De Panne werd vorige maand opgelicht voor meer dan 100.000 euro. Dat geld werd van haar bankrekening gehaald. De politie Westkust pakte een koppel op uit De Panne. “Een 50-jarige vrouw legde gedeeltelijke bekentenissen af en werd aangehouden”, meldt het parket. “Haar man (60) stelde niet op de hoogte te zijn en werd vrijgelaten.”
The

Lees meer »

Dit staat in akkoord van nieuwe Nederlandse regering: 130 per uur op snelwegen, migratie-ingrepen en ambassade in Jeruzalem

De komende Nederlandse regering wil besparen op de openbare omroep en wil een snelheid tot 130 kilometer per uur toelaten op de snelwegen. Er wordt sterk ingegrepen op het vlak van migratie en voorts wordt onderzocht of de ambassade in Israël naar Jeruzalem kan verhuizen. Dat blijkt uit de passages van het onderhandelaarsakkoord die gelekt zijn in de Nederlandse media.

Lees meer »