Waregemse deelgemeenten herdenken WO II

Het einde van Wereldoorlog I herdenken we altijd op 11 november, maar het is belangrijke om ook de slachtoffers van de tweede wereldoorlog de nodige eer te bewijzen en dat zal gebeuren op woensdag 8 mei in de drie deelgemeenten.

“Tussen 1940 en 1945 sneuvelden zo’n zesduizend Belgische soldaten en werden heel wat burgers en verzetsstrijders gedood. Bovendien kreeg de bevolking tijdens de bezetting te maken met honger, voedselschaarste en angst voor repressie en bombardementen”, verduidelijkt Sylvère Deprez, NSB-secretaris voor Sint-Eloois-Vijve.

“Ons land was grotendeels bevrijd in de septemberdagen van 1944, maar de oorlog duurde nog verder tot de capitulatie van Duitsland in mei 1945. In de drie deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie wordt op woensdag 8 mei om 11 uur dan ook een korte herdenkingsplechtigheid met het neerleggen van bloemen georganiseerd. Iedereen die de herinneringen aan de gebeurtenissen uit Wereldoorlog II levendig wil houden is dan ook van harte welkom.”

Basisscholen

In Sint-Eloois-Vijve trok Sylvère Deprez, de secretaris van de oud-strijdersbond, vooraf naar de beide basisscholen om er de kinderen te informeren over Wereldoorlog I en II in Europa, België, maar vooral ook in Sint-Eloois-Vijve zelf. Hij trok daarbij parallellen met de huidige oorlogen in Oekraïne en de Gazastrook.

“Op 8 mei komt er een delegatie van beide scholen naar het oorlogsmonument om de herdenkingsplechtigheid bij te wonen. Ook in Beveren-Leie zijn de basisscholen vertegenwoordigd.”

Passende herinnering

“Soldaten, oud-strijders en al wie Wereldoorlog II meemaakte zoals onze ouders en grootouders verdienen een passende herinnering”, besluit Sylvère Deprez.

Naast de huldiging op 8 mei is er ook een vredesconcert, waarbij Het Bevers Harmonieorkest en Con Cuore de krachten bundelen voor de uitvoering van het indrukwekkende “The Armed Man”, gecomponeerd door de Welshe componist Karl Jenkins. Het concert wordt op vrijdag 3 mei om 20 uur opgevoerd in de Sint-Jan-de-Doperkerk van Beveren-Leie.

Kaarten en info: www.beversharmonieorkest.be

(IVD)

The post Waregemse deelgemeenten herdenken WO II is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Chouffekubbers organiseren voor elfde maal eigen kubbtornooi

Voor de elfde keer op rij zet het bestuur van de Chouffekubbers zich in voor een groots kubbtornooi. Op zaterdag 1 juni is zaal ‘Ter Zaele’ in de Hendrik Consciencestraat 7 in Beerst de place to be.
The post Chouffekubbers organiseren voor elfde maal eigen kubbtornooi appeared first on KW.be.

Lees meer »

Charlotte Therssen is ‘Belofte van het Jaar’ op WOMED Awards

Elly Huysmans van Glowi mag zich voortaan ‘Vrouwelijke ondernemer van het Jaar’ noemen. Ze sleepte woensdagavond de WOMED Award (Women in Enterprise and Development) in de wacht, een jaarlijks initiatief van Vrouwennet vzw en UNIZO met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
The post Charlotte Therssen is ‘Belofte van het Jaar’ op WOMED Awards appeared

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Netanyahu tegen soldaten: “Strijd om Rafah is beslissend” – Spanje weigert schip met explosief materiaal voor Israël toegang

Israël zal extra troepen inzetten bij het grondoffensief in Rafah. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant donderdag verklaard. De gevechten zullen er ook “intenser” worden. De slag om Rafah is “beslissend voor Israël”, vatte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wat later samen tijdens een toespraak voor soldaten. “Het is een strijd die veel dingen zal beslissen in

Lees meer »

LIVEBLOG ANDERLECHT-CLUB. Tevergeefse stormloop op tickets: paars-wit had Lotto Park twee keer kunnen uitverkopen

De apotheose in onze Belgische eerste klasse nadert. Met Anderlecht dat zondag tegen grote rivaal Club Brugge landskampioen kan worden, als het resultaat in Cercle-Union enkele uren ervoor tenminste meezit voor paars-wit. Hoe dan ook: suspense en spanning alom voor de kraker. Niet enkel zondag, maar een hele week lang. En van dat alles hoeft u bij HLN niets missen.

Lees meer »

Clovis verhuist en houdt vanaf Sinksenweekend tot dan totale uitverkoop met mooie kortingen

Opnieuw een zaak die de Doorniksestraat verlaat. Na onder meer Cherubin, Standaard Boekhandel en Courcelles gaat ook damesboetiek Clovis op zoek naar een nieuwe locatie. “Gezien de pittige huurprijzen, hoge onroerende voorheffing, nakende werken naast de deur en steeds minder passage hebben we besloten te verhuizen”, zegt Hans Carrein (58).
The post Clovis verhuist en houdt vanaf Sinksenweekend tot

Lees meer »

Gruwelijk ongeval met slijpschijf op Oostendse werf brengt zwartwerk aan het licht: celstraf met uitstel en fikse boete

Twee Roemenen uit Brussel hebben voor de Brugse rechtbank zes maanden celstraf met uitstel gekregen voor zwartwerk en inbreuken op de welzijnswet. Ze kregen ook nog een geldboete van 16.000 euro, de helft met uitstel. Het gesjoemel kwam aan het licht na een gruwelijk ongeval op een Oostendse werf.
The post Gruwelijk ongeval met slijpschijf op Oostendse werf brengt

Lees meer »

Patrick Moenaert overleden: “Burgemeester van Brugge zijn was de mooiste job ter wereld”

Brugs ereburgemeester Patrick Moenaert (75) is woensdagavond omstreeks 21 uur overleden. Tien jaar streed hij met veel positivisme en humor tegen kanker. Moenaert was achttien jaar lang – van begin 1985 tot eind 2012 – burgemeester: “Burgemeester van Brugge zijn is de mooiste job ter wereld.”
The post Patrick Moenaert overleden: “Burgemeester van Brugge zijn was de mooiste job

Lees meer »

Meryl Streep, koningin van de accenten, wordt in Cannes geloofd voor indrukwekkende acteercarrière

De Amerikaanse actrice Meryl Streep (74) krijgt vanavond tijdens de opening van het filmfestival in Cannes een ere-Gouden Palm. Streep is een Hollywoodlegende, heeft een recordaantal Oscarnominaties en wordt wel eens omschreven als de koningin van de accenten. Van een authentiek Pools accent tot British English, ze brengt het allemaal even overtuigend. Ze wordt geloofd voor haar bijdrage aan de

Lees meer »

Willy Demeulemeester en dochter Ine op lijst Samenéén: “Samen met mijn dochter naar de kiezer, fantastisch!”

Ine en Willy Demeulemeester uit de 11-Novemberlaan in Vichte zullen op 13 oktober samen op de lijst staan van Samenéén. “Met mijn 74 jaar en drie legislaturen, waarvan een jaar als schepen, heb ik al een mooie politieke carrière achter de rug maar het smaakt naar meer. Een nieuwe verkiezing meemaken, nu samen met mijn dochter, lijkt me fantastisch!” stelt

Lees meer »

Belgische vloot wordt met uniek datasysteem uitgerust om klimaat- en milieuvriendelijker te worden

In droogdok Gardec in Zeebrugge werd vrijdag een vaartuig binnengereden, de Z.26 Avanti, voor een heel bijzonder onderhoud. De romp wordt uitgerust met een snelheidsmeter en later krijgt ook de schroef een torsiemeter. Beide moeten data opleveren waarmee onderzoekers, reders en scheepswerven de shift naar energiezuinigere vaartuigen met minder of geen fossiele brandstoffen kunnen versnellen. Deze data vormt de nieuwste

Lees meer »

Poetins meest hilarische benoeming ooit: zoon van een van de corruptste Russen moet nu… corruptie bestrijden

In Rusland gaat Boris Kovaltsjoek (46) het Rekenhof leiden. Een opmerkelijke keuze, want in die rol wordt hem de strijd tegen corruptie toevertrouwd. En die corruptie is zowat uitgevonden door de Kovaltsjoeks. Vader Joeri (72) geldt als de persoonlijke bankier van Poetin, versluisde meer dan een miljard naar belastingparadijzen en profiteert nu volop van de oorlog. Een portret van de

Lees meer »