Kimia toont zich de beste in welsprekendheidswedstrijd

Kimia Anousheh won op 17 april de nationale welsprekendheidswedstrijd in Brussel en mag zich dit jaar de Beste Belgische Spreker noemen. “Ik ben ervan overtuigd dat soft skills zoals public speaking een belangrijke meerwaarde zullen zijn in mijn latere carrière.”

Wat die carrière zal zijn laat de in Roeselare geboren en getogen Kimia (22) nog in het midden. “Na mijn studies in het Klein Seminarie waar ik klassieke talen volgde, studeer ik nu rechten aan de KU Leuven. Ik kwam toevallig met deze wedstrijd in aanraking. Via deze wedstrijd werden we ook gepusht om na te denken over hoe je een publiek kunt boeien. Het gaat dus om veel meer dan mooi en correct spreken, al vind ik dat ook super leuk en interessant. Die dingen komen ook aan bod in de cursus ‘Spreken en vertellen’ die ik sinds dit jaar volg aan STAP Roeselare.”

Publiq is een nationale welsprekendheidswedstrijd in samenwerking met het Brussels parlement. Aan de wedstrijd is een lang traject met praktische training verbonden.”

Nederlands/Frans

“De deelnemers komen zowel uit het Nederlandstalig als Franstalig landsgedeelte. Uiteindelijk werden we voor de finale in vier duo’s ingedeeld, telkens met één vertegenwoordiger uit elke landstaal. Mijn spreekpartner Romane is afkomstig uit Brussel en ik studeer in Leuven, dus hebben we elkaar snel gevonden. Zo konden we elkaar ook live ontmoeten en brainstormen over de inhoud zodat de communicatie niet enkel via online berichten en videogesprekken moest verlopen.”

“Het thema dat we voorgeschoteld kregen was Deelnemen, is dat beslissen? We kregen iets meer dan twee weken de tijd om een uiteenzetting voor te bereiden van minimum een kwartier, maximaal twintig minuten en dat in de twee talen.”

“We kregen de vrijheid om de inhoud en de stijl zelf te kiezen. Wij kozen voor een mix van traditioneel speechen en argumenteren, een beetje theater en slam. Slam is een vorm van poëzie waarbij ritme en expressie een belangrijke rol spelen; hoe je de inhoud overbrengt op je publiek is heel essentieel. We hebben onze tekst samen geschreven, waarbij we allebei afwisselden tussen Frans en Nederlands.”

“Uiteindelijk wonnen we de prijs van het beste duo. Voor mij is het gewoon belangrijk om mezelf naast mijn officiële studies ook bij te scholen in de zogenaamde soft skills. Die skills zijn ook in het dagdagelijkse leven van belang. Ik vond het vooral fijn om mezelf uit te dagen en uit mijn comfortzone te treden”, aldus nog Kimia Anousheh. (Bart Crabbe)

The post Kimia toont zich de beste in welsprekendheidswedstrijd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zeven politici, twee dagen, één kasteel. Achter de schermen van ‘Het conclaaf’ van Eric Goens: “Een positieve dynamiek? Helemaal mislukt”

Vanavond start op VTM een vierdelige reeks, waarin Eric Goens zeven politieke kopstukken een weekend lang opsloot in een kasteel in de Ardennen. De politici kregen het vuur aan hun schenen gelegd, door Goens én de andere deelnemers. Van Bart De Wever die een staking afkondigde tot premier De Croo die ervandoor ging: wij doken achter de schermen van ‘Het

Lees meer »

“Man verscheen met mes in mijn hotelkamer”: Verdachte van verdwijning Madeleine McCann staat opnieuw terecht in verkrachtingsproces

Een vrouw die Christian Brückner, de hoofdverdachte van de verdwijning van Madeleine McCann, beschuldigt van verkrachting, verklaarde tijdens de rechtszaak “dat ze in haar hotelkamer werd aangevallen door een man met een mes”. Brückner wordt beschuldigd van drie aanklachten van verkrachting en twee van seksueel misbruik tijdens zijn lopende proces in Braunschweig, Duitsland.

Lees meer »

Lychee Garden opent de deuren in voormalig pand van ’t Vosken in Roeselare: “Geen traditioneel Chinees restaurant”

Vrijdagavond opent Lychee Garden de deuren langs de Meensesteenweg 578 in Roeselare. Sheng Long en Lidan Ju (allebei 46) vestigen zich met hun Chinees restaurant op een bekende locatie in Roeselare, namelijk het voormalige pand van restaurant ’t Vosken.
The post Lychee Garden opent de deuren in voormalig pand van ’t Vosken in Roeselare: “Geen traditioneel Chinees restaurant” appeared

Lees meer »

WEERBERICHT. Vanavond opnieuw intense (onweers)buien verwacht

Er komt maar geen einde aan het kwakkelweer. Hoewel het vandaag wisselend bewolkt wordt met soms mooie opklaringen en stapelwolken, ontstaan er later op de dag ook weer onweersbuien. In het westen van het land daarentegen blijft het nog steeds droger. “Het ziet er heel zonnig uit, vooral aan zee”, legt onze weervrouw Jill Peeters uit. Tijdens de onweersbuien kan

Lees meer »

Beoogde Nederlandse premier Ronald Plasterk biedt in open brief excuses aan Pieter Omtzigt aan

Ronald Plasterk, die vaak genoemd wordt als premier van de toekomstige rechtse regering in Nederland, heeft vrijdag in een open brief in de krant De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van de coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). De twee mannen hebben in een eerdere fase van de regeringsvorming, toen Plasterk informateur was, nog een aanvaring gehad.

Lees meer »

KIJK. Dochter Rumer deelt hartverwarmende moment tussen Bruce Willis en kleindochter Louetta

Rumer Willis (35) heeft voor Moederdag een videomontage gedeeld van haar tweejarige dochter Louetta. En daarbij kan grootvader Bruce Willis (69)zeker ook niet ontbreken. Op bovenstaande beelden is de acteur te zien terwijl hij zijn kleindochter op zijn schoot heeft. Hij geniet duidelijk van het moment. Ook zijn ex-vrouw en de grootmoeder van Louetta, actrice Demi Moore (61), is op

Lees meer »

Onze reporter keek naar de verkiezingsaffiches: “Waarom hebben de kandidaten van Vooruit een stijve nek?”

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men weer verkiezingsaffiches tegen. Allemaal proberen ze ons iets te vertellen. De boodschap die het luidst klinkt, is helaas: “Voor goeie affiches moet ge bij een ander zijn.” Maar wat probeert die reclame ons nog meer te vertellen? Waarom zijn de plakbrieven van Vlaams Belang zo blauw, en hoe komt het dat alle

Lees meer »

Patrick Moenaert overleden: “Burgemeester van Brugge zijn was de mooiste job ter wereld”

Brugs ereburgemeester Patrick Moenaert (75) is woensdagavond omstreeks 21 uur overleden. Tien jaar streed hij met veel positivisme en humor tegen kanker. Moenaert was achttien jaar lang – van begin 1985 tot eind 2012 – burgemeester: “Burgemeester van Brugge zijn is de mooiste job ter wereld.”
The post Patrick Moenaert overleden: “Burgemeester van Brugge zijn was de mooiste job

Lees meer »