Rik zet absurde creaties aan bos met luguber verleden: “Het is leuk, meer moet dat niet zijn”

Laat geen windjes en wees op je hoede voor olifanten aan Bain Marie. Dit mysterieus plekje bij een bos met een luguber verleden is uitgegroeid tot een prettige trekpleister voor passanten. Wij spraken met de man achter de absurde creaties.

De Galgebossen stammen uit de vroege middeleeuwen en tot de achttiende eeuw stonden er galgen voor terechtstellingen. Dit luguber verleden doet Bain Marie ?snel vergeten aan de rand van het bos bij Ieper. De vrouwelijke paspop in een oude badkuip is een knipoog naar de kooktechniek au bain-marie. Marie ligt er al meer dan tien jaar te baden en kreeg het gezelschap van ‘de onzichtbare man’ op een zitbankje bij het bad. Af en toe prijken er borden die waarschuwen voor olifanten of winderigheid. En wie te dicht bij het bad komt, riskeert een beet van een piranha of haai.

Prettig gestoord

De creaties spruiten voort uit het prettig gestoorde brein van Rik Deryckere, die er bijna veertig jaar woont. “Het oude bad kreeg ik eens van een buurtbewoner”, vertelt hij. “?Het hoofd van Marie heb ik al enkele keren vervangen. Ik moet nog een controle uitvoeren na de recente regenval. Het kan gebeuren dat een been van Marie stilaan versleten is en dan zorg ik voor een ander. Hoewel, een Marie met één been… dat mag ook, hé. Hoe absurder, hoe liever.”

Drijfzand

Behalve de benen uit het bad kan plots ook een stel benen uit de berm komen naast de weg. “Dat zet ik daar een bordje bij met ‘pas op, drijfzand’. ?Als het maar de aandacht trekt en zorgt voor leute. Mijn oorspronkelijke bedoeling was heel onnozel: fun en verwondering scheppen. Ik wil dat mensen eens stoppen, goeiendag zeggen tegen mekaar en plezier hebben bij deze absurde creaties. Van mij mag iedereen dat maken. Gek doen is gezond en er is al miserie genoeg in de wereld.”

Slang

“Met een leeftijdgenoot die jammer genoeg overleden is, heb ik ooit een telefoon op het bankje van de onzichtbare man gezet. Wanneer iemand voorbijkwam, lieten we de telefoon rinkelen. Of we legden een rubberen slang klaar en trokken aan een koord om hem te doen bewegen. Dat is gewoon leuk, meer moet dat niet zijn. Ik heb nog een en ander liggen in mijn schuur, dus er kan altijd wel wat bijkomen of veranderen. De mensen moeten maar eens passeren. Liefst te voet of met de fiets.”

Geocaching

De plek is uitgegroeid tot oriëntatiepunt. “Wij wonen bij die vrouw in dat bad, vertellen de bewoners van deze buurt. Ah, daar! De mensen kennen het intussen. En dan wordt wel eens aangebeld. Vooral door mensen die aan geocaching doen. Er zit iets verstopt bij Bain Marie. Vaak moeten de zoekers mij dan om een ultieme tip komen vragen. Verder zie ik ook gewone voorbijgangers en toeristen halt houden. Ze vragen om een foto te nemen bij Marie in bad. Dat ze maar doen. Maar ze kruipen er beter niet in, want dat kan nare gevolgen hebben.” (TP)

The post Rik zet absurde creaties aan bos met luguber verleden: “Het is leuk, meer moet dat niet zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Op bezoek bij cohousingproject Senioren Thuis in Borgerhout: “Op deze manier kan ik nog lang mijn plan trekken”

Ze wonen met vijf onder één dak. Elk in hun eigen appartementje, maar met een gemeenschappelijke keuken, leefruimte en koertje. “En met elkaars gezelschap, dat is nog het plezantste. Ik voel me hier veilig”, zegt Rita De Vree (69). Welkom bij Senioren Thuis, een cohousingproject voor 65-plussers met een laag inkomen in Borgerhout, dat ook aan opvolging werkt in andere

Lees meer »

“Iedereen wil het reservaat Ninove bezoeken”: waarom heel Europa kijkt naar Vlaams Belanger Guy D’haeseleer en zijn gemeente

Een centrumstad met niet meer dan 40.000 inwoners in Oost-Vlaanderen, en toch kijkt iedereen tegenwoordig naar Ninove. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen bestaat de kans dat het de eerste gemeente wordt met een absolute meerderheid voor Vlaams Belang. Dat heeft de partij te danken aan één man: Guy D’haeseleer. Vorig weekend kon u in deze krant nog lezen dat hij in

Lees meer »

Facelift gemeentehuis verloopt vlot: Succesvolle verhuizing van loketten naar oude bib blijft duren tot einde december

Aanvankelijk was voorzien dat de loketten van het Wingense gemeentehuis slechts tijdelijk in maart en in oktober zouden verhuizen. Maar de dienstverlening in de oude bib aan het Gemeenteplein verloopt zo vlot, dat beslist werd de tijdelijke verhuizing te verlengen tot einde december. “Dat is makkelijker voor de diensten en voor de renovatiewerken”, vertelt schepen voor dienstverlening Brecht Warnez.

Lees meer »

Salsa dansen met K3 en Clouseau ontroert tot tranen toe: dit was ‘Liefde voor muziek’

De voorlaatste aflevering van ‘Liefde voor muziek’ stond dinsdagavond volledig in het teken van Tourist LeMC. Zijn hits werden onder handen genomen door Stan Van Samang, Clouseau, Suzan & Freek, K3, Jasper Steverlinck, Laura Tesoro, Regi en Johannes Genard van School is Cool. Van een emotionele cover van ‘Koning Liefde’ – die iedereen stil kreeg – tot een uitbundig feestje

Lees meer »

Veertiger aangehouden voor brandstichting in Oostende

De Brugse onderzoeksrechter heeft een 43-jarige Oostendenaar aangehouden op verdenking van brandstichting, gewapende weerspannigheid en verboden wapenbezit. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De verdachte stond maandagavond in de buurt van een brand met een mes te zwaaien.
The post Veertiger aangehouden voor brandstichting in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grote evaluatie mobiliteitsplan Oud Gentbrugge en Dampoort pas na verkiezingen, voorlopig enkel kleine bijsturingen

Het wijkmobiliteitsplan Oud Gentbrugge en Dampoort zal pas in de herfst, na de gemeenteraadsverkiezingen een grote evaluatie krijgen. Er komen nu enkele kleine aanpassingen. "Er zijn pijnpunten, maar mensen hebben tijd nodig om te wennen", reageert schepen Filip Watteeuw (Groen) na kritiek van oppositie- én meerderheidspartijen. Het plan werd eind april ingevoerd.

Lees meer »

Man wil uit raam kruipen met laken en maakt dodelijke val op straat

Bij een bizar incident in Roeselare is een 48-jarige man om het leven gekomen. Hoogstwaarschijnlijk wilde de man het raam van zijn appartement op de vierde verdieping verlaten met aan elkaar geknoopte lakens, maar kwam hij daarbij ten val.
The post Man wil uit raam kruipen met laken en maakt dodelijke val op straat appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie Moorselenaars in het zog van de renners: “De Mannekes van de Giro”

Tijdens de rustdag van de ronde van Italië werd het een hartelijk weerzien tussen matrassenmannen Wim Vanneste en Philiep Derthoo en verzorger Steven D’Helft. Moorsele boven in de Giro! De belevenissen van Wim en Philiep kan je volgen in hun blogspot.
The post Drie Moorselenaars in het zog van de renners: “De Mannekes van de Giro” appeared first on

Lees meer »

Yves Segers hoofdact op Dorpsfeest

Het Avondmarktcomité Oostnieuwkerke organiseert op zaterdag 25 mei de 22ste editie van het Dorpsfeest. Zanger Yves Segers fungeert als trekpleister.
The post Yves Segers hoofdact op Dorpsfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kroongetuige Michael Cohen getuigt tweede dag op rij op proces tegen Trump: “Ik bleef voor hem liegen, omdat hij me beschermde”

De kroongetuige in het proces tegen Donald Trump in New York, zijn gewezen advocaat Michael Cohen, is dinsdag voor de tweede dag op een rij aan het woord. Cohen zei maandag al van Trump de opdracht gekregen hebben om het zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels te betalen, en voegde een dag later nog meer details toe aan zijn getuigenis. Trump

Lees meer »

Investeer in onderzoek van hogescholen, dat brengt op

Nu de Vlaamse verkiezingsstrijd helemaal is losgebarsten, zijn de meeste debatfiches en programma’s op de partijhoofdkwartieren al opgemaakt. Maar misschien is er nog ruimte voor een extra onderwerp: investeer 20 miljoen euro extra in onderzoek van Vlaamse hogescholen.

Lees meer »