“De imperfectie erotiseert:” Allround kunstenares Moniek Gheysens (75) stelt creaties tentoon aan grote publiek

Voor het eerst stelt de Kortrijkse allround kunstenares Moniek Gheysens (75) haar nieuwe kunstcreaties tentoon aan het grote publiek. De modeontwerpster op rust zegt in oktober haar politieke carrière vaarwel om verder het creatieve, artistieke pad te bewandelen.

De kunstwerken van Moniek Gheysens zijn allemaal unieke parels des levens. Even stilstaan bij elk werk van Moniek levert je verrassende ontdekkingen op. Welkom in de wereld van Moniek.

Les Rebelles Sacrées heet de tentoonstelling waar mode de kunst ontmoet. Moniek Gheysens exposeert er met andere vrouwen. “Het doel van de tentoonstelling is om de relatie tussen deze twee creatieve velden te benadrukken en de bezoekers aan te moedigen na te denken over de verbinding tussen mode en kunst”, zegt de kunstenares.

Kwetsbaarheid

In deze tentoonstelling weerspiegelt Moniek de kwetsbaarheid, het fragiele van de vrouw doorheen de geschiedenis. Haar werken hebben allemaal een verhaal, een link met het weerloze waar de lijn tussen kunst en mode splinterdun is. De kunstenares heeft iets met deze zwakheid. Deze tedere hardheid omzetten in schoonheid typeert Monieks werk.

“We moeten meer leven van en met schoonheid. Ik ben altijd aangetrokken geweest tot de jaren veertig, de oorlogsjaren. Ik weet niet waarom. Ooit zei een oude dame me ‘je bent een bohème, een nomade’ en ja dat klopt”, zegt Moniek die de mening is toegedaan dat er minder oorlog zou zijn indien mannen meer zouden luisteren naar hun vrouwelijke intuïtie. “In mijn kunst is het het vrouwelijke, het kwetsbare dat bovenkomt maar een man heeft dat ook. We moeten zorgen dat er een evenwicht is tussen de mannelijke en vrouwelijke energie die elke mens in zich draagt.”

Washandjes

“Ik wilde iets doen met oude stoffen. Een kunstwerk met antieke witte bloezen uit de jaren 1900. Ze hebben allemaal een eigen verhaal, een levensweg afgelegd.”

“Een kunstcreatie met oude washandjes… Wat hebben die washandjes beleefd? Mochten deze kunnen vertellen wat ze hebben meegemaakt, dan pas komt de kwetsbaarheid naar boven. Vrouwen moesten dan zwijgen. Het is deze zwakheid en de kwetsbaarheid van de vrouw die ik in mijn kunst verwerk”, vertelt Moniek.

Kleurenkeuze

Doorheen de jaren heeft Moniek veel verzameld. “Een gevallen beeldje van Maria dat gebroken is en ik liever zie dan een origineel, het goudkleurig papier van mijn zalmverpakking, gebruikt bakpapier… Ik spaar alles, evenals een plastic potje van mayonaise. Als je het hier in mijn kunstwerk ziet, zou je zeggen dat het bijna porselein is.” Soms lijkt het slordig maar alles is doordacht. Ook de kleurenkeuze zoals het vrouwelijke roze en het mannelijke blauw is kenmerkend. “Samen met paars zijn dat mijn lievelingskleuren.”

Moniek Gheysens is zeker niet aan haar proefstuk toe. Haar nieuwe kunstcreaties uiten haar sterke persoonlijke kijk op de dingen des levens. Moniek neemt je mee doorheen de stoffen creaties. “Ik werk vooral met textielafval. Het is een samenspel van materialen, gegevens en symbolieken en menselijkheid. Soms komt het sacrale naar boven, soms het concept, soms het fragiele of soms gewoonweg alles samen. Ik verhef afgedankte voorwerpen tot iets sacraals. Exposeren in een kerk als Sint-Rochus is hiervoor ideaal al is ze me iets te veel vernieuwd. Het hoeft voor mij niet gemaakt, perfect of gelekt te zijn. Imperfectie erotiseert”, zegt de kunstenares.

Paulini

Deze tentoonstelling had daarnaast ook een andere uitdaging voor Moniek Gheysens. De creaties van onder meer Saskia De Tollenaere, Heidi Ukkonen, Diane Marie Uwase, Tramaine de Senna zorgen voor de gepaste Art Pairing. Tijdens deze unieke tentoonstelling kan je de eerste ‘seasonal ready-to-wear-collectie’ bewonderen van het Belgische modelabel Paulini. Als mode-artiest beweegt de jonge beloftevolle modeontwerpster Pauline Mylle zich op het breukvlak van mode en kunst. Zij behaalde in 2020 haar master in design aan het gerenommeerde London College of Fashion.

The post “De imperfectie erotiseert:” Allround kunstenares Moniek Gheysens (75) stelt creaties tentoon aan grote publiek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lucas Vantieghem (FC Marke): “De cirkel is rond”

FC Marke won vorige zondag zijn eerste wedstrijd van de eindronde, tegen SV Moorsele met 3-1. Donderdag moesten de groen-zwarten van T1 Davy Vercruysse het op eigen veld opnemen tegen Jong Male. De kans dat Marke volgend seizoen voor het eerst zijn ding doet in eerste provinciale is niet gering.
The post Lucas Vantieghem (FC Marke): “De cirkel is

Lees meer »

Campus Hemelvaart schenkt 10.000 euro aan Broederlijk Delen

Al diverse jaren zet de Sint-Paulusschool Campus Hemelvaart zich hard in voor Broederlijk Delen. Tijdens de vastenperiode zetten leerkrachten en leerlingen tal van acties en initiatieven op poten.
The post Campus Hemelvaart schenkt 10.000 euro aan Broederlijk Delen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hooglede is met De Pavaneweg een nieuwe trage weg rijker

Hooglede is officieel een nieuwe trage weg rijker. De Pavaneweg verbindt de bestaande trage weg tussen de Hogestraat en de Kleine Noordstraat met een rondweg rond de vijver van De Vossenberg.
The post Hooglede is met De Pavaneweg een nieuwe trage weg rijker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bouwplezier te huur bij Brickfun

De naam van hun bedrijfje zegt het helemaal: Brickfun4rent. Blokjesplezier te huur: Kristof en Wendy verhuren Lego-sets. “Niet iedereen wil of kan veel geld uitgeven aan iets wat je één keer maakt en dan weer in de doos stopt. Dus is dit een ideale oplossing”, klinkt het.
The post Bouwplezier te huur bij Brickfun appeared first on KW.be.

Lees meer »

KM Torhout B naar derde provinciale dankzij twee goals van Iony Sabbe

Dankzij een 1-2 zege op het veld van Langemark-Poelkapelle, met twee doelpunten van Iony Sabbe, heeft voetbalploeg KM Torhout B zich donderdagnamiddag verzekerd van de promotie naar derde provinciale afdeling. De blijdschap in het Torhoutse kamp was groot: er kwam letterlijk een vreugdedansje aan te pas.
The post KM Torhout B naar derde provinciale dankzij twee goals van Iony

Lees meer »

Notoir vrouwenduo slaat Torhouts café kort en klein en gooit koffietas in gezicht klant: jaar cel met uitstel

Twee vrouwen uit Koekelare hebben voor de Brugse rechtbank een jaar celstraf met uitstel gekregen voor de ravage die ze aanrichtten in een Torhouts café. S.D. (27) en T.N. (32) deelden ook rake klappen uit. Voor een vrouwelijke klant waren de gevolgen niet min.
The post Notoir vrouwenduo slaat Torhouts café kort en klein en gooit koffietas in gezicht

Lees meer »