Jean-Pierre Allemeersch stelt op zijn 74ste voor het eerst tentoon: “Ik werk vooral tijdens de winter”

Dit weekend organiseert het Willemsfonds opnieuw een kunsttentoonstelling. Dit met werk van Lut Verbrugge en Jean-Pierre Allemeersch. Voor deze laatste is het de eerste echte confrontatie met het publiek. Hoewel hij al 74 is, is dit zijn allereerste tentoonstelling. Hij brengt keramieken beelden.

Jean-Pierre Allemeersch woont in de Deerlijkstraat in Zwevegem. Wanneer we de woning betreden, verraden de grote schilderijen meteen dat hij graag kunst om zich heen heeft. Hij verontschuldigde zich meteen ook voor de vele beeldjes die op de tafel stonden. “Dit zijn een deel van mijn beelden die ik zal tentoonstellen dit weekend”, klonk het. Meteen hadden we ook een idee waaraan we ons mogen verwachten. “Ik ben altijd al een liefhebber van kunst geweest. Een passie die ik gelukkig kan delen met mijn echtgenote Micheline Tack. Al vele keren trokken we naar de Kunstbiënnale in Venetië om daar enkele dagen te genieten van alle kunstwerken die er te zien zijn.” De liefde voor de kunst was eerder passief. Zichzelf aan het schilderen, tekenen of boetseren zetten, zat er niet meteen in. “Beroepshalve was ik werfleider bij Bruggen en Wegen. Zo werden de kaaimuren langs het kanaal Bossuit-Kortrijk onder mijn toezicht gebouwd. Ook wel kunstwerken, maar niet zoals wij ze kennen.”

Handen

Zes jaar geleden begon Jean-Pierre dan toch met zijn eerste kunstprojectjes. “Dit was eerder toevallig. Ik kijk nogal op naar Cecile Vanhuysse, die prachtige beelden maakt. Ik had er enkele van haar gekocht en toen ik er opnieuw eentje wilde kopen, zei ze me: Waarom maak je er zelf geen? Je hebt het in je handen, ik zie het. Ik zou het toch eens proberen. Die woorden bleven hangen en ik ging aan de slag. Uiteraard ging ik dan ook naar de academie, want een basisopleiding is toch zeker noodzakelijk”, vertelt hij.

“Het begon allemaal met: ‘Waarom maak je er zelf geen? Je hebt het in je handen’”

Ondertussen zijn we zes jaar verder en is Jean-Pierre klaar voor zijn eerste echte tentoonstelling. “Ik ben inderdaad wat men een late roeping noemt. Ik mocht al enkele van mijn beelden tonen in het project Vurige Vensters waar ze in het uitstalraam van de vroegere Blokker stonden. Ook in de bibliotheek was ik al eens te gast, maar dit waren eerder kleinere projecten. De tentoonstelling nu is de eerste grote waar ik aan deelneem. Zelf heb ik er ook nog geen georganiseerd, misschien doe ik dit nog wel eens. De Priesterage hier vlakbij, zou daarvoor wel geschikt zijn.”

Vermeersch

Jean-Pierre heeft een grote voorliefde voor het werk van José Vermeersch. “Ik laat me inderdaad door hem inspireren, maar zonder hem te imiteren. Soms weet ik bij het begin niet goed waar ik ga eindigen. We nemen een stuk klei en beginnen eraan. Stelselmatig groeit het en krijgt het vorm terwijl ik bezig ben. Het komt echt uit het hoofd en het gevoel. Het bakken gebeurt dan bij een kennis in Otegem.” Tijdens de winter is Jean-Pierre het actiefst, al was hij afgelopen zomer ook veel bezig met klei. “Ik wilde speciaal voor deze tentoonstelling enkel nieuwe werken tonen. Ik moest dus tijdens de zomer ook aan het werk. Normaal werk ik vooral tijdens de winter.”

Aquarellen

Tussendoor vragen we of Jean-Pierre zich ooit aan andere kunstvormen heeft gewaagd. En ja. “Ik zie heel graag schilderijen en probeerde dus ook eens te aquarellen. Al vlug kwam ik tot de vaststelling dat ik dit niet in mijn handen had en ben er dus ook mee gestopt.” Wel zegt Jean-Pierre spijt te hebben dat hij zo laat begonnen is met het maken van beelden. “Aan de andere kant ben ik wel blij dat ik er ooit mee begonnen ben en dat ik er nu nog altijd plezier in heb”, besluit hij.

Kermisweekend

Op de tentoonstelling zijn er ook schilderijen en beeldend werk te zien van Lut Verbrugge, die we hier vorig jaar al eens voorstelden. De tentoonstelling is te bezoeken in het foyer van het theatercentrum in de Otegemstraat. Ze is te bezoeken op zaterdag 9 september van 14 tot 18 uur en op zondag 10 september van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

The post Jean-Pierre Allemeersch stelt op zijn 74ste voor het eerst tentoon: “Ik werk vooral tijdens de winter” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Grijnzend door de nucleaire woestenij

16:30 Valt er nog plezier te beleven in een postnucleaire woestenij? Als we de eerste reviews van de tv-serie ‘Fallout’ mogen geloven, is het antwoord een enthousiaste ‘ja’. De fictiereeks van Amazon wordt …

Lees meer »

Langemark maakt zich deze lente en zomer op voor twaalfde Vredeszoektocht

Speurneuzen kunnen deze lente en zomer weer hun hartje ophalen in Langemark. Danny Vanacker stippelde voor de twaalfde keer zowel een wandel- als een autozoektocht uit. In beide zoektochten heeft hij daarbij veel aandacht voor geschiedenis, cultuur en natuur.
The post Langemark maakt zich deze lente en zomer op voor twaalfde Vredeszoektocht appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlandse pastoor stapt op door lastercampagne: “Het begon toen ik de avances van een collega afwees”

Een jaar nadat hij onverwacht ontslag nam, zegt de Nederlandse ex-priester Frits Ouwens dat hij werd lastiggevallen door een andere pastoor die hem “op een zeer ongepaste en gênante manier zijn liefde had verklaard”. Maar omdat hij niet op die avances was ingegaan, begon hij een lastercampagne tegen hem. “Met de steun van de ‘bruine ridders’ binnen de kerk”,

Lees meer »

“Verrijkend op professioneel en menselijk vlak”: Seppe Vanden Broeck gaat voor Vranckx-reportage ‘De hoop van een hospitaal’ naar Oeganda

Meer dan tien jaar geleden lanceerde Rudi Vranckx een oproep om jonge tv-makers aan te trekken met een goed idee voor een buitenlandse reportage. Zo zagen De Nomaden het levenslicht. Ondertussen bezochten honderd teams samen zo’n 55 landen met een open blik en een kritische geest. Ze doen alles zelf, maar worden doorheen het hele project met raad en daad

Lees meer »

Kledingketen Esprit vraagt faillissement aan in België en sluit 15 winkels: 148 werknemers verliezen hun job

Het kledingmerk Esprit heeft gisteren het faillissement aangevraagd in België, in het kader van een “omvangrijke herstructurering”. Dat blijkt uit een melding van het moederbedrijf bij de beurs van Hongkong. Esprit heeft de 15 winkels van de groep in België gisteren al onmiddellijk gesloten. 148 werknemers verliezen zo hun job, zegt Inge De Beul van vakbond BBTK.

Lees meer »

Ikea ontkent Greenpeace-rapport: “We aanvaarden geen hout uit beschermde oerbossen in onze producten”

De Zweedse meubelketen Ikea is het niet eens met het beeld dat in het onderzoek van Greenpeace over de keten wordt geschetst. Volgens Greenpeace halen bedrijven die voor Ikea produceren, hout uit enkele van de laatste Europese oerbossen in Roemenië. “We kunnen duidelijk stellen dat we het gebruik van hout uit beschermde oerbossen in geen gevallen in onze producten accepteren”,

Lees meer »

“Van iedere 100 euro die in ons land wordt verdiend, wordt 55,5 euro uitgegeven door de overheid”: Noël Slangen fileert de staat van ons land

“Het geld halen waar het zit” is een populaire slogan, zeker sinds de opkomst van PVDA. Maar waar zit dat geld in ons land? En hoe zorgen we ervoor dat we de oplopende kosten voor de gezondheidszorg en de pensioenen kunnen betalen? “We hoeven de toekomst niet te somber in te zien”, schrijft onze politiek columnist Noël Slangen. “Maar dan

Lees meer »

IMF-topvrouw Georgieva volgt zichzelf op

Topvrouw Kristalina Georgieva krijgt een tweede termijn als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Haar herbenoeming was al zeker, omdat ze de enige kandidaat was om de internationale financiële instelling te leiden na september. Dan loopt haar eerste termijn van vijf jaar af.

Lees meer »

Swen Vincke is met ‘Baldur’s Gate 3’ grote winnaar bij BAFTA Games in Londen

Het Belgische ‘Baldur’s Gate 3′ van Swen Vincke is donderdag met vijf prijzen de grote winnaar geworden van de BAFTA Games in Londen. De British Academy Video Game Awards werden voor de twintigste keer uitgereikt. De uitreiking werd georganiseerd door de British Academy of Film and Television Arts.
The post Swen Vincke is met ‘Baldur’s Gate 3’ grote winnaar bij

Lees meer »

NMBS niet te spreken over Vooruit-campagne met ‘treintickets’: “Dit kan voor verwarring zorgen”

De NMBS hekelt dat Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke flyers heeft uitgedeeld in de vorm van treintickets aan het station van Gent-Sint-Pieters. Volgens de openbare vervoersmaatschappij kan “dit verkiezingsdrukwerk voor verwarring zorgen”. Vandenbroucke heeft zich geëxcuseerd en zegt dat het “zeker niet de bedoeling was om verwarring te veroorzaken”. Het is echter niet de eerste keer dat een verkiezingsstunt van de socialisten

Lees meer »