Jean-Pierre Allemeersch stelt op zijn 74ste voor het eerst tentoon: “Ik werk vooral tijdens de winter”

Dit weekend organiseert het Willemsfonds opnieuw een kunsttentoonstelling. Dit met werk van Lut Verbrugge en Jean-Pierre Allemeersch. Voor deze laatste is het de eerste echte confrontatie met het publiek. Hoewel hij al 74 is, is dit zijn allereerste tentoonstelling. Hij brengt keramieken beelden.

Jean-Pierre Allemeersch woont in de Deerlijkstraat in Zwevegem. Wanneer we de woning betreden, verraden de grote schilderijen meteen dat hij graag kunst om zich heen heeft. Hij verontschuldigde zich meteen ook voor de vele beeldjes die op de tafel stonden. “Dit zijn een deel van mijn beelden die ik zal tentoonstellen dit weekend”, klonk het. Meteen hadden we ook een idee waaraan we ons mogen verwachten. “Ik ben altijd al een liefhebber van kunst geweest. Een passie die ik gelukkig kan delen met mijn echtgenote Micheline Tack. Al vele keren trokken we naar de Kunstbiënnale in Venetië om daar enkele dagen te genieten van alle kunstwerken die er te zien zijn.” De liefde voor de kunst was eerder passief. Zichzelf aan het schilderen, tekenen of boetseren zetten, zat er niet meteen in. “Beroepshalve was ik werfleider bij Bruggen en Wegen. Zo werden de kaaimuren langs het kanaal Bossuit-Kortrijk onder mijn toezicht gebouwd. Ook wel kunstwerken, maar niet zoals wij ze kennen.”

Handen

Zes jaar geleden begon Jean-Pierre dan toch met zijn eerste kunstprojectjes. “Dit was eerder toevallig. Ik kijk nogal op naar Cecile Vanhuysse, die prachtige beelden maakt. Ik had er enkele van haar gekocht en toen ik er opnieuw eentje wilde kopen, zei ze me: Waarom maak je er zelf geen? Je hebt het in je handen, ik zie het. Ik zou het toch eens proberen. Die woorden bleven hangen en ik ging aan de slag. Uiteraard ging ik dan ook naar de academie, want een basisopleiding is toch zeker noodzakelijk”, vertelt hij.

“Het begon allemaal met: ‘Waarom maak je er zelf geen? Je hebt het in je handen’”

Ondertussen zijn we zes jaar verder en is Jean-Pierre klaar voor zijn eerste echte tentoonstelling. “Ik ben inderdaad wat men een late roeping noemt. Ik mocht al enkele van mijn beelden tonen in het project Vurige Vensters waar ze in het uitstalraam van de vroegere Blokker stonden. Ook in de bibliotheek was ik al eens te gast, maar dit waren eerder kleinere projecten. De tentoonstelling nu is de eerste grote waar ik aan deelneem. Zelf heb ik er ook nog geen georganiseerd, misschien doe ik dit nog wel eens. De Priesterage hier vlakbij, zou daarvoor wel geschikt zijn.”

Vermeersch

Jean-Pierre heeft een grote voorliefde voor het werk van José Vermeersch. “Ik laat me inderdaad door hem inspireren, maar zonder hem te imiteren. Soms weet ik bij het begin niet goed waar ik ga eindigen. We nemen een stuk klei en beginnen eraan. Stelselmatig groeit het en krijgt het vorm terwijl ik bezig ben. Het komt echt uit het hoofd en het gevoel. Het bakken gebeurt dan bij een kennis in Otegem.” Tijdens de winter is Jean-Pierre het actiefst, al was hij afgelopen zomer ook veel bezig met klei. “Ik wilde speciaal voor deze tentoonstelling enkel nieuwe werken tonen. Ik moest dus tijdens de zomer ook aan het werk. Normaal werk ik vooral tijdens de winter.”

Aquarellen

Tussendoor vragen we of Jean-Pierre zich ooit aan andere kunstvormen heeft gewaagd. En ja. “Ik zie heel graag schilderijen en probeerde dus ook eens te aquarellen. Al vlug kwam ik tot de vaststelling dat ik dit niet in mijn handen had en ben er dus ook mee gestopt.” Wel zegt Jean-Pierre spijt te hebben dat hij zo laat begonnen is met het maken van beelden. “Aan de andere kant ben ik wel blij dat ik er ooit mee begonnen ben en dat ik er nu nog altijd plezier in heb”, besluit hij.

Kermisweekend

Op de tentoonstelling zijn er ook schilderijen en beeldend werk te zien van Lut Verbrugge, die we hier vorig jaar al eens voorstelden. De tentoonstelling is te bezoeken in het foyer van het theatercentrum in de Otegemstraat. Ze is te bezoeken op zaterdag 9 september van 14 tot 18 uur en op zondag 10 september van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

The post Jean-Pierre Allemeersch stelt op zijn 74ste voor het eerst tentoon: “Ik werk vooral tijdens de winter” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

SK Eernegem na vier jaar weer in tweede provinciale

SK Eernegem is weer een tweedeprovincialer. Dankzij twee goals van Robbe Colpaert in het vierde kwartier nam Eernegem de maat van Olympic Ledegem. In een cupwedstrijd vielen nog rode kaarten voor Eernegemnaar Gillian Pype (74’) en thuisspeler Ward Vermeulen (87’).
The post SK Eernegem na vier jaar weer in tweede provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Maasmechelen moet organisator van Rommelrock dan toch 450.000 euro schadevergoeding betalen 

De gemeente Maasmechelen moet een schadevergoeding van 450.000 euro betalen aan de organisator van het Metal festival Rommelrock. Koen Haerden organiseerde het festival jarenlang, tot hij in 2013 geen vergunning meer kreeg, omdat hij volgens een politierapport connectie zou hebben met illegale motorbendes. In 2018 haalde Haerden al eens zijn gelijk, nu oordeelt het Hof van Beroep in Gent opnieuw

Lees meer »

DE INSIDER. Wat als Israël dit Songfestival wint? “Het Israëlische nummer is catchy maar als het wint zal dat niet de reden zijn”

Palestijnse vlaggen buiten, niets dan kleurrijke vlaggen en artiesten binnen. Het contrast tussen het protest buiten het decor van het Songfestival met het feestgedruis binnen is groot. “Het festival heeft zogenaamd niets met politiek te maken, maar de slogan ‘united by music’ valt nu wel wat op een koude steen.” Insider Eva De Poorter is in Malmö en zat middenin

Lees meer »

Premier De Croo is trots op tienduizenden nieuwe jobs, maar: 1 op de 3 zijn bijkomende banen bij de overheid. Kan dit blijven duren?

Premier Alexander De Croo (Open Vld) pakt graag uit met de tienduizenden jobs die er tijdens zijn regeerperiode zijn bijgekomen. Maar uit cijfers van de Nationale Bank blijkt nu dat één gecreëerde job op de drie een overheidsjob is. Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van VOKA, vraagt zich af of de overheid kan blijven groeien? “Onze overheidsuitgaven zijn al bij de

Lees meer »

LIVE. Joost Klein treedt niet op voor vakjury maar krijgt steun van publiek, deelname aan finale nog steeds onbeslist

Joost Klein was niet te zien bij de generale repetitie voor de finale van het Eurovisiesongfestival zaterdag. Toch werd de zanger gesteund door het aanwezige publiek. De EBU liet weten in een statement dat er zich een incident met de Nederlander heeft voorgedaan en dit onderzoekt. Volgens de Zweedse media gaat het mogelijk over een fysieke confrontatie. Zolang het onderzoek

Lees meer »

Is het Songfestival geen politiek debat waard?

Van alle edities van het Songfestival is die van 2024 het meest gegijzeld door de politiek, zeggen de kenners van het festival. Moet je dan een muziekkenner zijn om over het politieke aspect van het Songfestival te debatteren? Is de vraag over hoe het politieke conflict zich in Malmö heeft geuit ook geen debat waard?

Lees meer »

ChatGPT verbruikt 25 keer meer energie dan Google: “We gebruiken het als manusje-van-alles, maar het is die enorme rekenkracht niet waard”

De energieconsumptie door Artificiële Intelligentie (AI) stijgt snel. Volgens sommige berekeningen zou AI tegen 2030 dubbel zoveel energie verbruiken als heel Frankrijk. Dat heeft niet alleen nu al een stevige klimaatimpact, het bemoeilijkt ook de strijd tegen de klimaatverandering. Al die extra vraag naar elektriciteit maakt het nog moeilijker om bijvoorbeeld het transport zo snel mogelijk te elektrificeren. De vraag

Lees meer »

Zonnepanelen op site Militair Hospitaal: “Belangrijke mijlpaal”

Energiehuis Oostende biedt advies en begeleiding aan particulieren en kmo’s voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen. Onlangs begeleidde Energiehuis Oostende de eigenaars van het Militair Hospitaal (VME) bij de installatie van zonnepanelen op de paviljoenen met erfgoedwaarde.
The post Zonnepanelen op site Militair Hospitaal: “Belangrijke mijlpaal” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Voor iedereen die tegen kanker vecht”: Laure en Lars uit Dadizele jongste deelnemers aan 1.000 km voor Kom op tegen Kanker

Afgelopen verlengd weekend hebben duizenden mensen zich 100 procent gegeven tijdens de fietstocht voor Kom Op Tegen Kanker. Het evenement was opnieuw een succes en bracht bijna zeven miljoen euro op. Ook twee Dadizelenaars gingen tot het gaatje en mochten zich zelfs de jongste deelnemers van de rit noemen.
The post “Voor iedereen die tegen kanker vecht”: Laure en

Lees meer »