Jean-Pierre Allemeersch stelt op zijn 74ste voor het eerst tentoon: “Ik werk vooral tijdens de winter”

Dit weekend organiseert het Willemsfonds opnieuw een kunsttentoonstelling. Dit met werk van Lut Verbrugge en Jean-Pierre Allemeersch. Voor deze laatste is het de eerste echte confrontatie met het publiek. Hoewel hij al 74 is, is dit zijn allereerste tentoonstelling. Hij brengt keramieken beelden.

Jean-Pierre Allemeersch woont in de Deerlijkstraat in Zwevegem. Wanneer we de woning betreden, verraden de grote schilderijen meteen dat hij graag kunst om zich heen heeft. Hij verontschuldigde zich meteen ook voor de vele beeldjes die op de tafel stonden. “Dit zijn een deel van mijn beelden die ik zal tentoonstellen dit weekend”, klonk het. Meteen hadden we ook een idee waaraan we ons mogen verwachten. “Ik ben altijd al een liefhebber van kunst geweest. Een passie die ik gelukkig kan delen met mijn echtgenote Micheline Tack. Al vele keren trokken we naar de Kunstbiënnale in Venetië om daar enkele dagen te genieten van alle kunstwerken die er te zien zijn.” De liefde voor de kunst was eerder passief. Zichzelf aan het schilderen, tekenen of boetseren zetten, zat er niet meteen in. “Beroepshalve was ik werfleider bij Bruggen en Wegen. Zo werden de kaaimuren langs het kanaal Bossuit-Kortrijk onder mijn toezicht gebouwd. Ook wel kunstwerken, maar niet zoals wij ze kennen.”

Handen

Zes jaar geleden begon Jean-Pierre dan toch met zijn eerste kunstprojectjes. “Dit was eerder toevallig. Ik kijk nogal op naar Cecile Vanhuysse, die prachtige beelden maakt. Ik had er enkele van haar gekocht en toen ik er opnieuw eentje wilde kopen, zei ze me: Waarom maak je er zelf geen? Je hebt het in je handen, ik zie het. Ik zou het toch eens proberen. Die woorden bleven hangen en ik ging aan de slag. Uiteraard ging ik dan ook naar de academie, want een basisopleiding is toch zeker noodzakelijk”, vertelt hij.

“Het begon allemaal met: ‘Waarom maak je er zelf geen? Je hebt het in je handen’”

Ondertussen zijn we zes jaar verder en is Jean-Pierre klaar voor zijn eerste echte tentoonstelling. “Ik ben inderdaad wat men een late roeping noemt. Ik mocht al enkele van mijn beelden tonen in het project Vurige Vensters waar ze in het uitstalraam van de vroegere Blokker stonden. Ook in de bibliotheek was ik al eens te gast, maar dit waren eerder kleinere projecten. De tentoonstelling nu is de eerste grote waar ik aan deelneem. Zelf heb ik er ook nog geen georganiseerd, misschien doe ik dit nog wel eens. De Priesterage hier vlakbij, zou daarvoor wel geschikt zijn.”

Vermeersch

Jean-Pierre heeft een grote voorliefde voor het werk van José Vermeersch. “Ik laat me inderdaad door hem inspireren, maar zonder hem te imiteren. Soms weet ik bij het begin niet goed waar ik ga eindigen. We nemen een stuk klei en beginnen eraan. Stelselmatig groeit het en krijgt het vorm terwijl ik bezig ben. Het komt echt uit het hoofd en het gevoel. Het bakken gebeurt dan bij een kennis in Otegem.” Tijdens de winter is Jean-Pierre het actiefst, al was hij afgelopen zomer ook veel bezig met klei. “Ik wilde speciaal voor deze tentoonstelling enkel nieuwe werken tonen. Ik moest dus tijdens de zomer ook aan het werk. Normaal werk ik vooral tijdens de winter.”

Aquarellen

Tussendoor vragen we of Jean-Pierre zich ooit aan andere kunstvormen heeft gewaagd. En ja. “Ik zie heel graag schilderijen en probeerde dus ook eens te aquarellen. Al vlug kwam ik tot de vaststelling dat ik dit niet in mijn handen had en ben er dus ook mee gestopt.” Wel zegt Jean-Pierre spijt te hebben dat hij zo laat begonnen is met het maken van beelden. “Aan de andere kant ben ik wel blij dat ik er ooit mee begonnen ben en dat ik er nu nog altijd plezier in heb”, besluit hij.

Kermisweekend

Op de tentoonstelling zijn er ook schilderijen en beeldend werk te zien van Lut Verbrugge, die we hier vorig jaar al eens voorstelden. De tentoonstelling is te bezoeken in het foyer van het theatercentrum in de Otegemstraat. Ze is te bezoeken op zaterdag 9 september van 14 tot 18 uur en op zondag 10 september van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur.

The post Jean-Pierre Allemeersch stelt op zijn 74ste voor het eerst tentoon: “Ik werk vooral tijdens de winter” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Biden licht in toespraak toe waarom hij uit de race stapte, en eindigt met emotionele noot: “De geschiedenis ligt in uw handen”

President Joe Biden heeft de Amerikanen woensdagavond lokale tijd in een toespraak vanuit het Oval Office verteld dat het tijd is om “de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie”. De toespraak volgde op zijn aankondiging afgelopen zondag dat hij zich op 5 november niet opnieuw verkiesbaar stelt, maar zijn vicepresident Kamala Harris naar voren schuift als Democratisch presidentskandidaat.

Lees meer »

Na relatiebreuk en hersentrombose: roeiduo Niels Van Zandweghe en Tibo Vyvey klaar voor topprestatie in Parijs: “Op de Spelen gebeuren er altijd vreemde dingen”

Niels Van Zandweghe (28) en Tibo Vyvey (23) vormen op de Olympische Spelen een Brugs roeiduo in de lichte dubbeltwee. Twee jaar geleden leek Parijs voor beiden nog een ver-van-hun-bedshow. Van Zandweghe ging privé door een moeilijke periode en Vyvey werd getroffen door een hersentrombose, maar opgeven kennen ze niet. “Het kan snel gedaan zijn, nu genieten we van elk

Lees meer »

Inwoners Veurne beloond na stappenclash

Tussen 1 en 31 mei namen 12.000 inwoners uit 171 Vlaamse steden en gemeenten het al stappend tegen elkaar op. In totaal hebben 12.000 Vlamingen hun stappen geregistreerd en bijna 2,5 miljoen km afgelegd. Dat komt neer op iets meer dan 3,5 miljard stappen.
The post Inwoners Veurne beloond na stappenclash appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voetganger (37) kritiek na aanrijding door wagen in Brugge, slachtoffer lag wellicht al op straat

Een 37-jarige voetganger is in de nacht van dinsdag op woensdag in kritieke toestand afgevoerd bij een verkeersongeval langs de Dudzeelse Steenweg in Brugge. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan. Volgens de eerste vaststellingen zou het slachtoffer al op straat gelegen hebben.
The post Voetganger (37) kritiek na aanrijding door wagen in Brugge, slachtoffer lag wellicht al op straat

Lees meer »

Al 15 jaar hun vakantie-oase aan de Franse westkust: Île d’Yeu, het eiland waar Filip en Mathilde thuiskomen

Nu de nationale feestdag achter de rug is, kunnen koning Filip (64) en koningin Mathilde (51) beginnen aan hun zomervakantie. Die speelt zich grotendeels af op hun favoriete vakantie-eiland: Île d’Yeu, aan de westkust van Frankrijk. Filip en Mathilde zijn al jarenlang verknocht aan de idyllische plek. En de liefde is wederzijds: de eilandbewoners zien het koninklijk gezin maar al

Lees meer »

Rapper Soufiane Eddyani weer in de cel omdat hij enkelband had doorgeknipt: aanklager eist vijf jaar cel wegens verkrachting minderjarige meisjes

De Antwerpse rapper Soufiane Eddyani, bekend van de hit God Vergeef Me zit opnieuw in de gevangenis. Eddyani werd opgesloten omdat hij onder invloed van lachgas zijn elektronische enkelband had doorgeknipt. Eddyani stond dinsdag in Antwerpen voor de rechter, wegens de verkrachting van drie jonge meisjes. De procureur eist vijf jaar gevangenisstraf.

Lees meer »

Een droomstart voor Igor Thiago: Braziliaan scoort meteen twee doelpunten voor nieuwe club in voorbereidingswedstrijd

Beginnen met een knaller. Twee eigenlijk. Igor Thiago (23) heeft zijn start bij zijn nieuwe club Brentford niet gemist. Bij zijn debuut was de ex-Club Brugge-speler goed voor twee doelpunten in de vriendschappelijke wedstrijd tegen vierdeklasser Wimbledon. De spits maakte in juni de oversteek naar de Premier League voor een slordige 37 miljoen euro.

Lees meer »

Achter de schermen op Tomorrowland, bij het testlab voor in beslag genomen drugs: “141 stalen getest, vooral XTC, cocaïne en ketamine”

Nieuw in de backstage van Tomorrowland: een testlab van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Alle in beslag genomen drugs tijdens het festival worden er getest op hun samenstelling: 141 stalen al op vrijdag. “Vooral stimulerende middelen, zoals XTC, cocaïne en ketamine, maar ook cannabis”, zegt het NICC aan VRT NWS. “Voorlopig hebben we festivalgangers nog niet rechtstreeks

Lees meer »

“Tot nu was de leeftijd van Biden een probleem, met de komst van Harris is Trump de hoogbejaarde”

De beslissing van Joe Biden om uit de race naar het Witte Huis te stappen, heeft zijn effect niet gemist. Door de handdoek in de ring te gooien verplaatste de media-aandacht zich meteen naar de Democratische partij en naar Kamala Harris, zijn gedoodverfde opvolger. Meteen werd er gespeculeerd over tegenkandidaten en over een mogelijke running mate. Nu al heeft iedereen

Lees meer »