Foodsavers Westhoek breidt uit

Ook in de Westhoek haalt Foodsavers kwalitatieve voedseloverschotten op bij lokale supermarkten, bedrijven en landbouwers, om die te herverdelen naar mensen in een financieel kwetsbare situatie. In 2021 zette een kleine groep lokale besturen de schouders onder Foodsavers Westhoek. Nu zijn al veertien gemeenten aangesloten, en zijn er zo’n twintig structurele schenkers, en extra sponsors. Dat blijkt nodig.

Foodsavers Westhoek ontstond na signalen vanuit verschillende OCMW’s van de Westhoek. “Er is de vaststelling dat er een toenemende vraag naar voedselhulp is bij sommige burgers”, zegt projectmedewerker Aster Ketels. “Meer en meer gezinnen hebben het financieel moeilijk ten gevolge van allerlei factoren, zoals de coronacrisis, energiecrisis, economische conjunctuur… “

“De eerste bouwstenen van Foodsavers Westhoek werden gelegd binnen Dienstverlenende Vereniging Westhoek, de intercommunale van de Westhoekgemeenten, in samenwerking met de lokale besturen Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koekelare, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. Ook dankzij de ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid, Leader Westhoek, de Nationale Loterij, de expertise via het West-Vlaamse netwerk Foodsavers en de samenwerking met Voedselbank West-Vlaanderen. Via deze samenwerking haalde Foodsavers Westhoek in 2023 zo’n 128 ton voedseloverschotten op om te herverdelen naar de meest kwetsbaren.”

Sinds januari zijn er veertien Westhoekgemeenten aangesloten bij deze samenwerking met Foodsavers Westhoek. De gemeenten Houthulst, Kortemark, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke participeren nu ook in het project.

Meer nood (aan ruimte)

“Om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen moesten ook meer schenkers gezocht worden. Ondertussen kan Foodsavers Westhoek al rekenen op een twintigtal lokale schenkers die op structurele basis hun voedseloverschotten doneren. De geografische uitbreiding, de toename aan schenkers en de grotere vraag vanuit meer lokale besturen zorgden ervoor dat Foodsavers Westhoek ook logistiek moest meegroeien. Er was nood aan een groter magazijn, extra koelwagens en meer leerwerknemers voor het transport en de logistieke taken.”

“De samenwerkende lokale besturen zijn bereid een jaarlijkse bijdrage te voorzien voor de organisatie. TWS Projects zocht bedrijven die een extra koelwagen sponsorden en InterWest vzw, het maatbedrijf in Veurne, stelde een groter depot ter beschikking waarin nu ook een veel grotere koelcel en een gekoelde sorteerruimte zijn voorzien. Ook de serviceclubs Kiwanis La Joconde en Zonta Diksmuide sponsorden de koelinstallatie. Met deze structurele uitbreiding en verregaande samenwerking hoopt Foodsavers Westhoek dit jaar het record van 128 ton opgehaalde overschotten te overtreffen”, aldus nog Aster Ketels. (JTV)

info: Foodsavers Westhoek, Aster Ketels, projectmedewerker (0477 49 94 67) [email protected]

The post Foodsavers Westhoek breidt uit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verschillende provincies in Canada gaan over tot evacuaties door oprukkende bosbranden

In verschillende delen van Canada worden steden en gemeenten bedreigd door naderende bosbranden en moeten duizenden mensen worden geëvacueerd. Dat is onder meer het geval in de provincie Alberta, in het zuidwesten van het land, waar de autoriteiten dinsdag plaatselijke tijd voor vier buitenwijken van de stad Fort McMurray een evacuatiebevel uitvaardigden als gevolg van een verder oprukkende brand die

Lees meer »

Vlamingen werken vaker ’s avonds, op zondag en in ploegen

Werkenden in Vlaanderen zijn de voorbije jaren vaker avondwerk, nachtwerk en ploegenarbeid gaan verrichten, en kunnen ook vaker van thuis werken. Alleen zaterdagwerk is lichtjes afgenomen. Dat blijkt uit cijfers over “flexibele arbeidsvormen” op de website van Statistiek Vlaanderen.

Lees meer »

ANALYSE. Poetin wil nog veel meer oorlog. Zowel in de ruimte als in de tijd

Het lijkt goed nieuws dat Vladimir Poetin een man zonder militaire ervaring benoemt tot defensieminister, een al wat versleten kerel als legerstafchef behoudt en de allergrootste havik in zijn entourage ontslaat. Je zou er zelfs een heel voorzichtig teken van dooi in kunnen zien. Maar niets is minder waar. De stoelendans betekent juist dat Rusland zich klaarmaakt voor nog veel

Lees meer »

Gilles (32) maakt zich op voor Kortrijk Loopt: “Leuke voorbereiding op marathon van Berlijn”

Traditioneel staat op pinkstermaandag Kortrijk Loopt op de kalender. Een loopfeest waar enkele duizenden, vooral streekgenoten, sportievelingen zich aan 6 of 11 kilometer wagen. Een van de deelnemers dit jaar is marathonloper Gilles Honoré.
The post Gilles (32) maakt zich op voor Kortrijk Loopt: “Leuke voorbereiding op marathon van Berlijn” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Misnoegde klant ontkent vandalisme bij eetcafé De Dorpspompe in Ramskapelle

Is een misnoegde klant verantwoordelijk voor een reeks vandalenstreken bij het eetcafé De Dorpspompe in Ramskapelle bij Nieuwpoort? X.D. staat er in ieder geval voor terecht in de rechtbank van Veurne en riskeert drie maanden cel, maar ontkent alles. “Er zijn gewoon geen bewijzen”, zegt zijn advocaat Thomas Bailleul.
The post Misnoegde klant ontkent vandalisme bij eetcafé De Dorpspompe

Lees meer »

Stressfactor Live zorgt voor feestje voor VISO op Polenplein

Vrijdagmiddag werd het Polenplein in Roeselare door het VISO omgetoverd tot een heuse festivalsite voor ‘Stressfactor Live’. Liefst 1.220 leerlingen genoten er samen van artiesten zoals Boef, Michael Amani, Voltrack en K1D.
The post Stressfactor Live zorgt voor feestje voor VISO op Polenplein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoogleraar met interesse voor wormen, maar ook in opspraak voor gesjoemel: wie is de gedoodverfde nieuwe premier van Nederland?

Witte rook in Nederland: er is na zes maanden eindelijk een politiek akkoord. Rest wel nog de vraag wie er premier zal worden. Volgens de Nederlandse media is er geen twijfel mogelijk: het zal de 67-jarige Ronald Plasterk uit Den Haag zijn. Wie is de ‘minister van Feesten en Partijen’, tegen wie verkiezingswinnaar Geert Wilders ooit een motie van wantrouwen

Lees meer »

Thierry Beyts pakt nu uit met boek over duistere Brugse verledens

Thierry Beyts (73) heeft een tweede boek geschreven, Duistere Brugse Verledens. Eerder al pakte deze Bruggeling uit met Tijdloze Brugse Verledens, waarin hij bekende Bruggelingen als Anne De Beir, Louis De Potter, Guido Gezelle, Jules Du Jardin, Andre De Meulemeester en Michel Van Maele in fictieve gesprekken aan het woord liet.
The post Thierry Beyts pakt nu uit met

Lees meer »