Toerisme Westhoek pakt uit met nieuw wandelnetwerk en fietsroutes die uitkijkpunten verbinden

In 2024 presenteert Toerisme Westhoek een reeks nieuwe toeristische troeven. Er zijn vier nieuwe fietsroutes uitgestippeld die de uitkijkpunten in de Westhoek met elkaar linken. Het nieuwe wandelnetwerk Ieperboog Oost verbindt historische plekken met natuurlijke schoonheid en zet de Westhoek op de kaart als wandelregio. In de verhaallijn ‘de grote goesting’ blijven ‘het weekend van het volkscafé’ en de streekpocket toppers.

In het kader van Horizon 2025 pakt de Westhoek uit met zijn vele bijzondere uitkijkpunten, van historische uitkijkpunten op het frontlandschap tot landschapskunstwerken ingebed in de glooiende heuvels. Van sierlijke kerktorens tot belforttorens, erkend door UNESCO. Vier nieuw uitgestippelde fietsroutes op het fietsnetwerk zullen toeristen voortaan langs deze uitkijkpunten gidsen.

Deathride van St.-Niklaastoren

“Ook in 2024 bewijst de Westhoek dat het enorm veel toeristische troeven in huis heeft”, zegt Sabien Lahaye-Battheu gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer. “Het nieuwe wandelnetwerk en de diverse uitkijktorens nodigen bezoekers uit om zowel historische rijkdom als natuurlijke schoonheid te ervaren. Bovendien brengen diverse bijzondere activiteiten en evenementen de uitkijktorens tot leven zoals een deathride van de St.-Niklaastoren in Veurne, een vertelwandeling langs torens in Mesen of een beklimming van het Ieperse Belfort bij zonsondergang. De volledige activiteitenkalender vind je op toerismewesthoek.be.”

Wandelnetwerk Ieperboog Oost

Ook de stappers worden niet vergeten. “De Westhoek wordt ook steeds meer één van de wandelregio’s in Vlaanderen”, zegt Valerie Heyman, regiomanager Westhoek bij Westtoer. “Vanaf eind mei komt er met het nieuwe wandelnetwerk Ieperboog Oost (258 km) een zevende wandelnetwerk bij, meteen ook het langste wandelnetwerk in de Westhoek. Herkenbare plekken uit de Eerste Wereldoorlog, zoals Tyne Cot Cemetery en UNESCO-beschermde sites, maken de route bijzonder. Het netwerk sluit aan op het bestaande Ieperboog-wandelnetwerk.”

Weekend van het volkscafé

De Westhoek is sinds kort ook een nieuwe wandelbox (35 euro) rijker. “In de box zitten vijf wandelnetwerkkaarten, vijf bewegwijzerde wandelroutes en een wandelpocket. Het is een echte must-have voor de fervente wandelaar. In Lo-Reninge wordt de stadswandelroute uitgebreid en verrijkt met luisterpalen”, vervolgt Valerie Heyman.

De voorlopig laatste editie van het ‘Weekend van het volkscafé’ vindt plaats op 20 en 21 april 2024. “66 authentieke cafés in de Westhoek zetten hun deuren open voor het brede publiek en organiseren tal van sfeervolle activiteiten”, zegt Valerie Heyman. “Ook in Frans-Vlaanderen nemen een twintigtal estaminets deel. Origineel is het lied over de volkscafés ‘Up café’ dat onderdeel uitmaakt van de topact voor dit weekend. Het Ieperse duo Kartje Kilo bracht de single recent uit op vinyl en heeft ook voor deze editie iets speciaals in petto.”

De Grote Goesting

De streekpocket ‘De grote goesting’ bestaat dit jaar 25 jaar. “Het is inmiddels de onmisbare bijbel geworden, voor al wie op zoek is naar verborgen parels en smakelijke adresjes in de regio”, vervolgt Valerie Heyman. “Toerisme Westhoek blijft dus de toeristische ondernemers steunen. Het Leaderproject ‘De Westhoek op je bord’ heeft als doel om dag- en verblijfstoeristen in de Westhoek te laten kennismaken met de smaken van de Westhoek. Ondernemers worden geïnspireerd via kennismakingstrips. Ze gaan samenwerkingen aan om nieuwe toeristische producten te ontwikkelen die finaal ingezet worden in een regionale campagne.” (TOGH)

Het nieuwe magazine en de toeristische kaarten (over de Westhoek en over De Groote Oorlog) zijn gratis verkrijgbaar bij de diensten voor toerisme uit de regio. De fietspocket 360° Westhoek en het Westhoekmagazine zijn gratis beschikbaar in de toerismekantoren. Tegen de paasvakantie is de streekpocket beschikbaar. Alle brochures en (fiets- en wandel)kaarten zijn te verkrijgen via shop.westtoer.be.

The post Toerisme Westhoek pakt uit met nieuw wandelnetwerk en fietsroutes die uitkijkpunten verbinden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw verzakking van mergelgroeve in Riemst, burgemeester vraagt geld aan Vlaanderen om gangenstelsels te stabiliseren

In Zussen (Riemst) is er opnieuw een verzakking van een oude mergelgroeve, daardoor is een groot gat ontstaan in een weide langs een veldweg tegenover de Misweg. Een deel van Riemst ligt boven oude mergelgroeves en in de ondergrondse tunnels ontstaan geregeld verzakkingen. Burgemeester Mark Vos (CD&V) vraagt steun aan Vlaanderen om instabiele ondergrondse gangen te stabiliseren: "Daar is zo’n

Lees meer »

Antwerpse 21 juliviering in teken van sport en pluraliteit: “De magie van sport en sportbeleving is voor velen een lichtpunt”

Aan het Stadspark van Antwerpen hebben de stad en provincie Antwerpen hun traditionele 21 juliviering gehouden. Die stond ditmaal in het teken van sport en pluraliteit. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) toonde zich vooral dankbaar dat de drukke sportzomer de publieke aandacht wat wegneemt van de federale en Vlaamse regeringsonderhandelingen.

Lees meer »

Alpinist maakt dodelijke val op Zwitserse Zumsteinspitze

Twee alpinisten zijn vrijdag ten val gekomen op de Zumsteinspitze, de 4.563 meter hoge top in het bergmassief van de Monte Rosa op de grens van Italië en Zwitserland, in de Zwitserse gemeente Zermatt. Een van hen raakte dodelijk gewond. De tweede, een Zwitser van dertig jaar, raakte zwaargewond.

Lees meer »

Verkoop Veritas vlot niet

15:30 De verkoop van de Belgische naai- en modeketen Veritas verloopt moeilijk. Vergevorderde gesprekken met een overnemer ketsten af. Mogelijk komt het straks toch nog tot een deal.

Lees meer »

Zeven familieleden, onder wie drie kinderen, komen om bij brand in Nice: “Mannen met bivakmutsen goten benzine uit in appartementsgebouw”

In de Franse stad Nice is afgelopen nacht brand uitgebroken op de zevende verdieping van een appartementsgebouw. Zeven mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Het gaat om drie kinderen, een tiener en drie volwassenen. Eerder raakte al bekend dat er sprake is van brandstichting. De burgemeester van Nice heeft intussen laten weten dat op bewakingsbeelden te zien is hoe

Lees meer »

Zuid-Afrikaanse multimiljonair beschuldigt fotograaf Anton Corbijn van stelen hond

De Nederlandse fotograaf en filmmaker Anton Corbijn en zijn vrouw worden beschuldigd van het ‘verduisteren’ van een Australische herder. De ruzie over de hond Jo-Jo is recent geëscaleerd met een melding bij de politie door de Corbijns van een gewelddadige overval en een kort geding van de Zuid-Afrikaanse eigenaar, projectontwikkelaar Michael Ruben, waarin de Amsterdamse rechter woensdag oordeelt. Dat schrijft

Lees meer »

Beruchtste gast Dr. Phil zou 52 miljoen hebben verdiend met OnlyFans, maar heeft wel dubbel gevoel

Danielle Bregoli (21), de meest besproken gast uit 21 seizoenen Dr. Phil, heeft naar eigen zeggen ruim 52 miljoen euro verdiend dankzij het erotische platform OnlyFans. Het voormalige probleemkind werd onlangs zelf moeder en heeft acht jaar na de uitzending een heel ander leven, bewijst de info die ze afgelopen week deelde. Toch geeft het fortuin haar ook een dubbel

Lees meer »