Is Galgestraat de slechtste weg van Ieper? “Ons oude dak gebruikt om putten te vullen”

De slechtste weg van Ieper? Dat is volgens de bewoners van de Galgestraat in Vlamertinge zonder twijfel die van hen. Of toch het stuk waar Nadine Decraemer en Davy Demeyere wonen. Tot 2018 kwam de technische dienst sporadisch de weg herstellen en de putten vullen, maar het huidige stadsbestuur noemt het nu een privéweg die de bewoners zelf moeten onderhouden.

Veel auto’s passeren niet meer langs het stukje Galgestraat op de grens van Vlamertinge met Poperinge. Dat hoeft niet te verwonderen, want de vele diepe putten zijn een marteling voor uw voertuig. Nadine Decraemer (43) en Davy Demeyere (49), die sinds 2010 in het stukje Galgestraat wonen, kunnen ervan meespreken. “Wij rijden hier maximum 10 kilometer per uur”, zegt Geert. “Plots geraakte onze vijf jaar oude auto niet meer door de keuring. Afgekeurd wegens kapotte ophanging en meer dan 580 euro kosten…”

Al verschillende keren namen Davy en Nadine contact op met de stadsdiensten, maar daar krijgen ze te horen dat het om een privéweg gaat. “We begrijpen dat, maar wat ons stoort is dat het standpunt plots veranderd is”, pikt Nadine in. “Tot 2018 werd de weg ieder jaar hersteld. Dat was voor ons een geschenk, maar toen waren er verkiezingen en kwam er een nieuwe burgemeester. Sindsdien is hier niets meer gebeurd. De weg zou eigendom zijn van de aangelanden.”

Tractoren en vrachtwagens

Ondertussen zijn we dus zes jaar verder en gaat het van kwaad naar erger. “Er passeren geregeld tractoren”, vervolgt Nadine. “Maar ook auto’s, fietsers en wandelaars. Tot voor kort ging mijn zoon naar Dominiek Savio in Gits met de bus. Iedere dag zei de buschauffeur hoe lastig de straat was om door te rijden.”

“De vuilniswagen van Poperinge passeert hier ook iedere week”, zegt Davy. “Dat is bizar, want we liggen wel degelijk in Ieper. Maar dit stukje Galgestraat verbindt de Meiboomstraat met een ander deel van de Meiboomstraat en die straat is dan weer grondgebied Poperinge. Vorige week hoorden we hem hier rond 6 uur ’s morgens aan zowat 80 kilometer per uur rijden. Hoe die vrachtwagen dat volhoudt, dat is een raadsel voor mij.”

Zomerzoektocht

Niet alleen de bewoners van de straat hebben last van de erbarmelijke toestand. Shirley Lecleire (63) van Feestcomiteit Streuvelswijk wilde de weg integreren in de jaarlijkse zomerzoektocht. “Dit jaar wilden we eens richting de paters van Westvleteren gaan”, vertelt Shirley. “Bij het uitstippelen van de route passeerden we in de Galgestraat. Ik was zo geschrokken van de erbarmelijke toestand van de weg dat ik het deelde op Facebook. Zo kwam ik in contact met Nadine.”

“Vroeger passeerde hier veel volk, maar ik hoor nu van iedereen dat ze niet meer durven”

“Ik twijfel nu of we met de zoektocht wel door de Galgestraat moeten passeren”, vervolgt Shirley. “De zoektocht moet immers zowel met de auto als met de fiets afgelegd kunnen worden, maar ik denk dat we de deelnemers in gevaar brengen als we hen hier door laten rijden. Dat is toch jammer. Op dit moment zit deze passage het nog in de zoektocht, maar we zijn bang dat er ongelukken zullen gebeuren. Vroeger passeerde hier veel volk, maar ik hoor nu van iedereen dat ze niet meer durven.”

Dakpannen in de weg

Nadine en Davy doen nochtans wat ze kunnen om de weg enigszins berijdbaar te houden. “We hebben een nieuw huis gebouwd. Heel ons oud dak zit in die weg, alle dakpannen. En het was een groot dak”, gaat Davy verder. “Dat was twee à drie jaar geleden, maar ondertussen zijn de putten weer vele centimeters diep. Mocht er hier een politicus wonen, het was wellicht al lang hersteld.”

“Het klopt inderdaad dat in de vorige legislatuur de steenslag genivelleerd werd in dat stuk Galgestraat”, reageert schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (Vooruit). “Deze legislatuur werd er echter gekozen om niet langer wegen te herstellen die niet in beheer of eigendom van de stad of OCMW zijn. Dat was een terechte keuze, ook naar aanleiding van discussie over het ‘sukkelstraatje’ in Brielen. Ook hier gaat het om een private weg die op private kavels ligt, waarvan de buren vaak elk de helft bezitten. Daarnaast ligt ook de gemeentegrens tussen Poperinge en Ieper op deze weg.”

The post Is Galgestraat de slechtste weg van Ieper? “Ons oude dak gebruikt om putten te vullen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gaat ‘Thermomixbende’ vrijuit?Rechter weert info van telefonie-onderzoek uit dossier: “Dit is tegen alle regels van de privacy”

“Het recht op een eerlijk proces is miskend en alle bewijs dat via het retro-actief telefonie-onderzoek is verkregen, moet uit het dossier worden geweerd.” De rechter in Kortrijk oordeelde dat er in het onderzoek naar een Brusselse bende, die verdacht wordt van de roof van 921 Thermomixen en dure stofzuigers van het merk Kobold in Beveren-Leie bij Waregem, geen wettelijke

Lees meer »

Leona Vuylsteke wint hoofdprijs Maand van de Markt

De wekelijkse markten spelen nog altijd een belangrijke rol voor de leefbaarheid in onze gemeenten. Bovendien is zo’n marktdag een ideaal ontmoetingsmoment voor jong en oud. In april werd de wekelijkse markt in de kijker geplaatst. Wie dan een aankoop deed, kreeg een deelnemingsformulier voor een wedstrijd. Digitaal werden er 764 kaarten ingediend, op papier
The post Leona Vuylsteke

Lees meer »

PORTRET. “Ik ben sterk genoeg voor dit moment”: Eden Golan (20) is de meest omstreden kandidate ooit van Eurosong

Uitgejouwd tijdens het zingen, 12.000 mensen die buiten protesteren en medefinalisten die haar niet eens willen aankijken: de 20-jarige Eden Golan staat onder extreme druk als inzending van Israël, maar plooit niet. “Ik timmer al jaren aan de weg en dat heeft me tot iemand gemaakt. Ik sta al sinds mijn negende op het podium en vluchtte met mijn ouders

Lees meer »

Mandel United haalt ervaren verdedigers: Gauthier Libbrecht (30, Winkel Sp.) keert terug; ook Jarric Buysse (32, RFC Knokke) zet handtekening

Dat het Mandel United menens is om meteen mee te spelen om de hoofdprijzen in derde afdeling, dat mag duidelijk zijn. Na de degradatie werden alle nieuwkomers en spelers die hadden bijgetekend overtuigd om ook effectief de kleuren van Mandel te verdedigen. Met Gauthier Libbrecht haalt men nu nog een ervaren verdediger in huis. Hij komt over van Winkel Sport

Lees meer »

Buurt heropent Bergelen in stijl

Op het kruispunt van de Bergelen, de Hemelhofweg en de Aardappelhoek werd het vernieuwde Bergelen officieel geopend. Een feestelijk gebeuren, niet alleen voor de prominenten, maar ook van de omwonenden die lang op de afwerking moesten wachten.
The post Buurt heropent Bergelen in stijl appeared first on KW.be.

Lees meer »