Dit zijn de kandidaat-Kraks van Damme: bekijk het hier

De Krant van West-Vlaanderen gaat opnieuw op zoek naar de Krak van elke gemeente. Maak hier kennis met de kandidaten in Damme.

Stem Miet Snauwaert tot Krak van Damme

(foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe

Miet Snauwaert (37), die met echtgenoot en drie kindjes in de Kasteelstraat in Moerkerke woont, kan in deze eindejaarsdagen met plezier terugkijken naar het jubileumfeest voor 50 jaar Chiro Sint-Rita. Miet is namelijk al negen jaar actief als volwassen begeleidster van Chiro Sint-Rita en staat er zo het leidstersteam met raad en daad bij. “Ik was zes toen ik voor het eerst vanuit Moerkerke naar het toenmalige Chirolokaal in Sint-Rita trok”, vertelt ze. Miet maakte ook de strijd voor een nieuw en ruimer lokaal voor de Chiromeisjes van dichtbij mee. “Chiro staat voor mij nog altijd voor echte vriendschap. Deze Krak-nominatie was toch even schrikken maar is een mooie erkenning.”

Stem Femke Lonneville tot Krak van Damme

(foto Davy Coghe)

Lange tijd zat Den Hoorn, ook wel Sint-Rita genoemd, zonder ook maar één winkeltje voor dagdagelijkse producten, een eventuele voedingsautomaat buiten beschouwing gelaten. Maar daar bracht Femke Lonneville (32) samen met haar vader en stiefmoeder in mei van dit jaar verandering in. In De Stutte in de Hoornstraat kan je onder meer terecht voor ingekocht brood en voor door Femkes vader zelfgemaakte patisserie en gebak. “De mensen reageren echt enthousiast op het feit dat er weer een winkel is in het dorp”, zegt Femke. En ik sla graag een praatje met de mensen in het dorp. Over mijn Krak-nominatie zal er zeker gesproken worden in de winkel…” (lacht)

Stem Geert De Lille tot Krak van Damme

(foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe

In sportmilieus in Sijsele en wijde omstreken is Geert De Lille (63) best wel een bekende naam. Hij speelde jarenlang basketbal op een hoog niveau. De basketbal ruilde hij later in voor de koersfiets en Geert is zo intussen al tientallen jaren lid én bijzonder actief bestuurslid van wielertoeristenclub Olympia Sijsele. “Dat is verre van alleen mijn verdienste maar ik mag wel zeggen dat de club – met nu 95 actieve leden – sterk gegroeid is doorheen de jaren. Ook qua omkadering en prestaties”, vertelt Geert. “Ook mountainbike en gravel zijn er bijgekomen. Ik ben toch bijna dagelijks bezig met Olympia, dus deze nominatie voor de Krak is zeker een aangename verrassing!”

Stem Marnix Coppejans tot Krak van Damme

(foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe

Marnix Coppejans (58), die werkt bij het groenonderhoudsbedrijf Krinkels, toont zich al ettelijke jaren actief in het verenigingsleven in zijn eigen Oostkerke maar ook daarbuiten. “Ik ben al twee keer verkozen tot wijkburgemeester in Westkapelle, mijn tweede thuis, maar Oostkerke ligt me natuurlijk ook na aan het hart. Zo lag ik mee aan de basis van de populaire halloweentochten in het dorp en binnenkort komt de tweede editie van ‘Oostkerke viert kerst’ eraan”, zegt Marnix. “Daarvoor hebben we nu ook een nieuw feestcomité opgericht waarvan ik voorzitter ben. Ja, deze nominatie doet me zeker plezier en stimuleert om het sociale leven nog meer te versterken.”

Stem Amaris De Fauw tot Krak van Damme

(foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe

Ondanks haar 17 lentes weet Amaris De Fauw al bijzonder goed van aanpakken. Deze dochter van Kurt De Fauw, die met vennoot Dieter Mestdagh als de Damse Brouwers lange tijd het Damme Bier op de markt bracht, liet samen met haar papa het biertje Sans Soucis brouwen ten voordele van de goede doelen van De Warmste Week. “Ik bedacht zelf de naam, die Frans is voor ‘zonder zorgen’ en maakte het ontwerp van het etiket”, vertelt Amaris, die een passie heeft voor dans en later graag in een sociale richting voort wil studeren. “We hebben met het biertje 1.500 euro opgehaald voor het goede doel. Mijn Krak-nominatie is een heel mooie verrassing!”

The post Dit zijn de kandidaat-Kraks van Damme: bekijk het hier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vuilnismannen moeten snel wegduiken wanneer gasfles ontploft in vuilniskar

Twee Britse vuilnismannen schrokken zich dinsdag een hoedje tijdens de afvalophaling in Slough, een wijk in het Engelse Berkshire. Ze hadden net enkele containers geleegd in de vuilkar toen een gasfles plots ontplofte in de laadbak. Het duo kon nog net op tijd wegduiken en raakte niet gewond. Het lokale bestuur deelt de beelden nu op sociale media en roept

Lees meer »

De vormelingen van 2024 uit de Zonnebloem

Deze groep fiere en goed uitgedoste leerlingen uit de Zonnebloem ontving het Heilig Vormsel. Vlnr Tibo Biebuyck, Kamiel Neyrinck, Owen Decruy, Lowie Hungenaet, Maxim Claeys, Kito Machozi, Kugwa Machozi, Marie Magdaleine Calleeuw, Marie Lammens, Margot Debussche, Axelle Stragier, Sayanna Blondia, Marthe Van Wassenhove, Marhe Van Dorpe, Mette Willaert, Ilay D’Haeyere, Nand Landuyt, Jérome Vuylsteke, Karsten
The post De vormelingen

Lees meer »

KIJK. Joost Klein maakt spectaculaire ‘comeback’ op podium in Nederland: “Bedankt voor jullie liefde”

Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar Joost Klein (26) staat zondagavond dan toch op het podium van het Freshtival in het Nederlandse Enschede. Hij spreekt het publiek liefdevol toe: “Ik ben een beetje overweldigd, maar ik hou van deze mentaliteit.” Het is zijn eerste optreden sinds zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Lees meer »

Wanneer stopt het met regenen en wat moeten we deze week nog verwachten? Jill Peeters: “Ik verwacht tussen dinsdag en woensdag zoveel neerslag als normaal in een maand valt”

Nog zeker tien dagen krijgen we meer van hetzelfde wat het weer betreft. Dat zegt onze weervrouw en klimaatexperte Jill Peeters. “Het weersysteem zit vast”, klinkt het. En dat heeft wel wat gevolgen. Hoe komt dat? Wat betekent dat voor het weer de komende tijd? En wanneer ziet Peeters op de weerkaarten verandering?

Lees meer »

Ex-vriend uit Roeselare vrijgesproken na duw en zware val vriendinnetje op 18de verjaardag: “Wettige zelfverdediging”

Een 23-jarige jongeman uit Roeselare is ruim vier jaar nadat zijn ex-vriendin op het verjaardagsfeest voor haar 18de verjaardag ongelukkig ten val kwam na een duw vrijgesproken. Voor de jongeman betekent dat (voorlopig) dat hij niet moet opdraaien voor enkele duizenden euro schadevergoeding. De rechter vond dat hij uit wettige zelfverdediging handelde.
The post Ex-vriend uit Roeselare vrijgesproken na

Lees meer »

Smakeloos of net heel trendy? ABBA verklapt waarom ze kozen voor extravagante podiumoutfits

Niet alleen de muziek van de Zweedse groep ABBA zit in het collectieve geheugen, ook hun opvallende podiumoutfits zijn legendarisch in popgeschiedenis. Waarom koos de band voor die opvallende kostuums op het podium? Daarop biedt de documentaire ‘ABBA Against The Odds’ een antwoord. Het is dit jaar exact vijftig jaar geleden dat ABBA het Eurovisiesongfestival won met ‘Waterloo’.

Lees meer »

Terwijl Voeren de schade opmeet, voorspelt het KMI nog meer regen

Terwijl de inwoners van Voeren nog volop aan het opruimen zijn na de wateroverlast van vrijdagavond, voorspelt het KMI nog meer regen de komende dagen. De neerslaghoeveelheden zouden lager moeten liggen dan de afgelopen dagen, maar door de hoge grondwaterstanden loert het gevaar op wateroverlast om de hoek. Weervrouw Sabine Hagedoren verwacht de komende decennia overigens nog meer "extreme" periodes.

Lees meer »

Christophe Vekeman en Kristien Hemmerechts over hun (her)bekering: “Katholieke geloof is niet superieur, maar wel het ware geloof”

Er ging een kleine schokgolf door literair Vlaanderen toen Christophe Vekeman (51) en Kristien Hemmerechts (68) op ongeveer hetzelfde moment een boek uitbrachten waarin ze getuigen over hun (her)bekering tot het katholieke geloof. Twee schrijvers met een grote mond die getransformeerd zijn tot brave gelovigen: hoe is het – in godsnaam – zover kunnen komen?

Lees meer »

Nieuw rapport toont aanhoudende uitbuiting bij Shein: 75-urige werkweken en zelfs tieners aan het werk

De Chinese webwinkel Shein beloofde vorig jaar om de lange werktijden in haar toeleveringsketen aan te pakken. Maar een nieuw rapport toont aan dat werknemers in sommige fabrieken die aan Shein leveren nog steeds 75 uur per week werken. Dit blijkt uit een onderzoek van Public Eye, een Zwitserse mensenrechtenorganisatie die in 2021 voor het eerst de onmenselijke omstandigheden aan

Lees meer »

Nooit eerder gehoorde tapes onthullen hoe iconische filmster Elizabeth Taylor wegliep van echtgenoot: “Ik was zo bang”

In de aankomende HBO-documentaire ‘Elizabeth Taylor: The Lost Tapes’ worden nooit eerder gehoorde bekentenissen van de legendarische actrice onthuld aan het publiek. De documentaire ging deze week in première op het Filmfestival van Cannes en bevat persoonlijke beelden en video’s van de actrice, evenals 70 uur aan ontdekte audiogesprekken. Vooral haar uitspraken over ex-echtgenoot Eddie Fisher zijn schokkend.

Lees meer »

Will Smith over I Am Legend 2: “Het ziet er goed uit”

Will Smith heeft een update gegeven over het vervolg op de film I Am Legend uit 2007. Tijdens een persconferentie heeft de acteur laten weten onlangs een aantal weken door te hebben gebracht met Michael B. Jordan, die ook in het vervolg zal spelen, en “dat het er goed uitziet”.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël voert grondoperatie in Rafah op – Houthi’s willen álle schepen aanvallen die naar Israël varen

Israël zal extra troepen inzetten bij het grondoffensief in Rafah. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant donderdag verklaard. De gevechten zullen er ook “intenser” worden. “Hamas is geen organisatie die zich kan organiseren, heeft geen reservisten en kan niet in reservevoorraden voorzien. Het resultaat is dat we Hamas uitputten”, klinkt het. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

“Ik deed enkel pipi in het water”: vijftiger die in Middelkerke geslachtsdeel toonde aan minderjarige mag vijf jaar niet naar zwembad

Tot drie keer toe liet een 56-jarige man uit Lennik zijn zwembroek zakken in een openluchtzwembad in Middelkerke. Omdat minderjarige meisjes daar getuige van waren levert hem dit nu twaalf maanden voorwaardelijke celstraf op voor exhibitionisme. P.B. mag ook vijf jaar lang geen speelplein of zwembad meer betreden. De man had een opmerkelijke uitleg voor zijn ongepast gedrag.
The

Lees meer »

LIVEBLOG ANDERLECHT-CLUB. Mechele in zomerse outfit en VIP-chauffeur Skoras: Club-spelers verzamelen op Basecamp

De apotheose in onze Belgische eerste klasse nadert. Met Anderlecht dat zondag tegen grote rivaal Club Brugge landskampioen kan worden, als het resultaat in Cercle-Union enkele uren ervoor tenminste meezit voor paars-wit. Hoe dan ook: suspense en spanning alom voor de kraker. Niet enkel zondag, maar een hele week lang. En van dat alles hoeft u bij HLN niets missen.

Lees meer »