Zij zijn klaar voor hét feestseizoen van het jaar: communies en lentefeesten doen ondernemers versnelling hoger schakelen

De komende maanden volgen de communie- en lentefeesten elkaar in sneltempo op. Ook heel wat ondernemers steken met een brede glimlach een tandje bij om van elke festiviteit een onvergetelijk moment te maken. Wij klopten aan bij een ijstaartenmaker, een fotograaf en een trendy kledingzaak.

IJstaartenmaker Christof uit Houthulst: “We verkopen dúizenden ijslammetjes”

“De absolute piekperiode van het jaar.” Zo omschrijft Christof Thorrez (51) de communieweken die voor de deur staan. Hij hield in 2010 in Houthulst zijn bedrijf Surprice boven de doopvont en staat sindsdien garant voor overheerlijke ijstaarten. “Samen met de eindejaarsperiode vormen de eerstecommunie- en heilig vormselfeesten een van dé ankerpunten binnen ons bedrijf. Tot en met zondag 9 juni werken we zeven dagen op zeven en vullen we ons vierkoppig team aan met een pak studenten en flexijobbers. Elke week gaan er een goeie tweehonderd ijslammetjes over onze toonbank. Goed voor enkele duizenden in totaal.”

Christof maakt een onderscheid tussen de klassieke ijslamtaarten en de moderne variant. “Het valt op dat de klassieke versie superpopulair blijft. Het principe is al decennia gelijk: in de hals van het lam zit een staafje met rode coulis. Wanneer de communicant die doorsnijdt, loopt die eruit. Het lam staat symbool voor Jezus die de zonden van de wereld wegneemt. Aan ons om dat zo smakelijk mogelijk in beeld te brengen”, knipoogt hij. Maar ook de moderne twist doet het goed. “Daar vatten we het lam wat speelser op en werken we af met suikerpasta, snoep en andere lekkernijen. We willen klanten vooral laten genieten. Horen dat het gesmaakt heeft, dat blijft ons deugd doen. Elk ijslam werken we tot in de puntjes af. Die creaties zijn immers onze visitekaartjes.”

Zelf moet Christof de komende weken de voeten niet onder een communietafel steken. “Daar is ook geen tijd voor”, zegt hij. “Het is echt gas geven. Midden juni nemen we dan even vakantie om de batterijen op te laden. Broodnodig, want daarna staat een hopelijk zonovergoten zomer voor de deur. Met ons lekker ijs willen we dan afkoeling serveren.” (PVH)

© Davy Coghe

Winkeluitbaatster Ruth uit Brugge: “Feestjurk meermaals kunnen dragen, is essentieel”

Ruth Decaesstecker (43) baat sinds ruim een jaar The Milky Way uit, een trendy kledingzaak voor kinderen en jongeren in het centrum van Brugge. De grote stormloop voor de lentefeesten en communies zag ze al in de krokusvakantie en in maart passeren, maar ze hoopt op nog een extra zetje met de komst van mooier weer. “Ik probeer mij te differentiëren van andere winkels met vooral Belgische, maar ook met Spaanse merken en hun typische zotte stijl”, schetst ze haar aanbod.

Geen jurken met ruches en tule voor de komende feesten dus, wel eigenzinnige, draagbare ontwerpen met een originele materiaalkeuze en snit. “Sowieso mag het voor deze speciale dag wat meer kosten, ik schat dat mensen gemiddeld 200 euro per outfit uitgeven. Klanten zijn ook geneigd om wat specialer aan te kopen, maar de achteraf draagbare factor blijft essentieel”, ondervindt ze. Haar publiek blijkt wel mee te gaan in de aanschaf van een feestelijker jurk die nadien met sneakers wordt gedragen.

Ruth meent bovendien dat het gevoel om lokaal te kopen belangrijker wordt. “Ik heb zelf ook een webshop, maar ik merk toch dat de meeste klanten het liefst naar de winkel komen om te passen en om de beleving van een glunderend kind of tiener mee te maken.” (NB)

(gf)

Fotografe Barbara uit Meulebeke: “Je moet jezelf altijd weer heruitvinden”

Fotografen zijn al decennia onlosmakelijk verbonden met communie- en lentefeesten. De digitale camera mag dan wel maatschappelijk geïntegreerd zijn, toch blijft een professionele fotograaf steeds een meerwaarde. “Sinds de coronacrisis merken we weer meer vraag”, weet Barbara Roué (43) van Studio Papaver uit Meulebeke, sinds vier jaar fulltime fotografe.

Eerder deed ze het in bijberoep. Samen met Karen Nachtergaele uit Dentergem runt ze ook Fjeder, een platform voor andere (beginnende) fotografen. Hoewel gezinnen al intekenen op de communiewachtlijst voor 2025, merkt ze dat het niet makkelijker is geworden. “Steeds vaker zetten ouders in op een ervaring zoals een reisje in plaats van een feest met fotograaf.”

“Bovendien zijn er steeds meer zelfstandige fotografen die zich op die doelgroep focussen. Dat zorgt ervoor dat het betaalbaar is voor de klant, maar als fotograaf moet je je wel altijd heruitvinden. Je kan gelukkig wel het verschil maken met je locaties bijvoorbeeld. Je moet ook mee zijn met bepaalde trends. Na de coronacrisis begonnen gezinnen weer volop geld te spenderen, maar nu gaan ze eerder wat op de rem staan.” (BVB)

The post Zij zijn klaar voor hét feestseizoen van het jaar: communies en lentefeesten doen ondernemers versnelling hoger schakelen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zwitserland wint een tumultueus Songfestival: Nemo is eerste non-binaire artiest die daarin slaagt

In Malmö heeft Nemo met Zwitserland het Songfestival gewonnen. Die schrijft daarmee geschiedenis, want de artiest is de eerste openlijk non-binaire artiest die daarin slaagt. Daarmee komt een wel zeer tumultueuze 68ste editie van het liedjesfestijn tot zijn einde. Een jaargang waarbij het nauwelijks over muziek ging. Des te meer over de controversiële deelname van Israël en de diskwalificatie van

Lees meer »

Reddingsactie opgestart na telefoontje van voorbijganger, maar twee bootjes ‘in nood’ zijn eigenlijk bezig met sportlessen: “We willen mensen inlichten”

De politie Westkust waarschuwt inwoners of passanten op de Zeedijk in Oostduinkerke. Dinsdagmiddag werden daar de procedure ‘redding op zee’ en de procedure ‘small-boats’ voor vluchtelingen opgestart na een melding van twee bootjes op zee. Het bleken echter leerlingen op sportdag bij de surfclub te zijn. “Dat dat deze week nog meermaals gebeuren”, meldt de politie.
The post Reddingsactie

Lees meer »

Pas na drie maanden had iemand het door: waarom je maar beter de kleine lettertjes in de gebruiksvoorwaarden leest

Drie maanden heeft het geduurd, alvorens iemand de fles wijn claimde die een Britse denktank gratis wilde weggeven aan de eerste persoon die het verborgen aanbod in hun privacybeleid opmerkte. De denktank wil met de stunt aanklagen dat bedrijven tijd en geld in die ellenlange gebruiksvoorwaarden moeten steken, terwijl bijna niemand die teksten ooit leest.

Lees meer »

Europa bereidt zich voor op “bosbrandenseizoen”

De Europese Unie zal in de zomer 556 brandweerlui uit 12 lidstaten spreiden over verschillende risicolocaties, om lokale korpsen bij te kunnen staan in hun strijd tegen bos- en andere natuurbranden. Dat heeft de Commissie dinsdag bekendgemaakt. Ze start zo de voorbereidingen op een nieuw, te verwachten “bosbrandenseizoen”.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Oekraïne zegt Russische aanslagen te hebben verijdeld in Kiev – Vier doden in bezet Oekraïne en in Russisch grensgebied

Bij een zware explosie in een appartementsgebouw in de Russische oblast Belgorod zijn volgens de Russische autoriteiten vijftien mensen om het leven gekomen. Moskou houdt Oekraïne verantwoordelijk, maar over die versie van de feiten bestaat redelijke twijfel. De Zweedse premier Ulf Kristersson zegt intussen dat zijn land ervoor open staat om Amerikaanse kernwapens te plaatsen mocht het ooit tot een

Lees meer »

Zware ochtendspits door regenweer op Vlaamse snelwegen: hoogtepunt van 360 kilometer file

Door het natte weer verloopt het verkeer op de Vlaamse wegen donderdagochtend trager dan normaal, met als gevolg een drukke ochtendspits en een cijfer op de filebarometer dat boven de 300 kilometer uitstijgt. “Toch zijn er deze ochtend weinig incidenten of ongevallen gebeurd die het verkeer kunnen hinderen”, zegt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

Lees meer »

Doodrijder studente Hannelore (21) tekent tóch beroep aan tegen ‘rechtvaardige’ straf: “We zijn echt ontgoocheld”

“Een strenge, maar rechtvaardige straf.” Dat was het oordeel van de toenmalige advocaat van W.D. (42) toen die drie maanden geleden drie jaar celstraf en vijf jaar rijverbod kreeg. De man reed onder invloed van heroïne studente Hannelore Reyniers (21) dood op haar fiets in Wulpen. En tóch vond W.D. zijn straf zélf te zwaar: hij gaat nu in beroep.

Lees meer »

Club Brugge verwacht Thiago dit seizoen niet meer terug in selectie na letsel aan mediale band

Club Brugge verwacht niet dat het dit seizoen nog kan rekenen op Igor Thiago. De Braziliaan viel maandagavond in de competitiewedstrijd tegen Union Sint-Gillis (2-2) geblesseerd uit en heeft een letsel aan de mediale band opgelopen. Dat heeft blauw-zwart dinsdag gemeld.
The post Club Brugge verwacht Thiago dit seizoen niet meer terug in selectie na letsel aan mediale band

Lees meer »

Ondanks omstreden deelname was Israël een publieksfavoriet: boycot, lobby of gewoon een leuk nummer? 

Hoewel de deelname van Israël aan het Songfestival niet ongecontesteerd was, was de Israëlische inzending ‘Hurricane’ een van de publieksfavorieten. Zangeres Eden Golan kreeg in totaal van maar liefst 15 landen de maximumscore, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Israël eindigde zo op de tweede plaats bij de televoting. "Dat heeft verschillende oorzaken", zegt VRT NWS-journalist Gianni Paelinck.

Lees meer »

Moeder en dochter blazen De Zeeduif nieuw leven in

Cinthia Min (42) en Céline Swinnen (21), moeder en dochter, laten vanaf 1 juni De Zeeduif herleven als eet- en praatcafé. Allebei verdienden ze reeds hun sporen in de horeca. “Het was al lang onze droom om ooit iets samen te doen.”
The post Moeder en dochter blazen De Zeeduif nieuw leven in appeared first on KW.be.

Lees meer »