Maatregelen werpen hun vruchten af: aantal incidenten op Stationsplein in Roeselare daalt

De stad stelde woensdag de veiligheids-en overlastcijfers van 2023 voor. Daaruit blijkt dat de maatregelen die de voorbije jaren genomen werden een positieve invloed hebben. “Het is belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen het digitaal patrouilleren en het ter plaatse gaan van ons politiekorps”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V).

Deze week krijgt elke Roeselarenaar een brochure rond veiligheid in de stad in de bus. Via deze brochure wil het stadsbestuur de bewoners kennis laten maken met de werking en de inspanningen van de veiligheidsdiensten en de maatregelen die de voorbije jaren werden genomen om overlast tegen te gaan. “De voorbije jaren hebben we extra geïnvesteerd in veiligheid. Met de zomer in aantocht wordt ook de aanwezigheid van de veiligheidsdiensten versterkt om overlast tegen te gaan. De politiediensten worden daarom aangevuld met een team private bewaking in het centrum van de stad. We werven ook twee extra inspecteurs aan voor de politiepost Roeselare om overlast te bestrijden”, aldus burgemeester Kris Declercq (CD&V).

De stad voerde een alcoholverbod in op het Stationsplein en op de Munt. “Op die plekken is de overlast erg verminderd. In de stationsomgeving zetten we in op extra groen, maar ook op vlak van veiligheid houden we er de vinger aan de pols. Het aantal van overlastincidenten en gerechtelijke feiten is er in 2023 erg gedaald. De stationsomgeving blijft wel bijzonder gevoelig voor fietsdiefstal”, aldus de burgemeester. Die fietsdiefstallen is iets waar de politiezone RIHO extra probeert op in te zetten. “Twintig procent van die diefstallen lossen we op, dat is ver boven het nationaal gemiddelde dat momenteel op 6 procent ligt”, aldus korpschef Curd Neyrinck.

Cameranetwerk

De stad en de politiezone investeerden de voorbije jaren ook volop in een cameranetwerk. In Roeselare zorgen in totaal 194 camera’s voor extra controle. “We voorzien nog extra camera’s op de site van het Moermanpark en nabij het project Roelevard. We investeren ook nog in een nieuwe mobiele camera. Nee, camera’s zijn niet zaligmakend, maar helpen de politie wel om iets op te lossen. We geloven in een goede combinatie van het digitaal patrouilleren en het ter plaatse gaan van de politie”, aldus de burgemeester.

Ondertussen blijft ook de strijd tegen drugs en cybercriminaliteit een topprioriteit. “We blijven waakzaam voor nieuwe drugsvormen zoals flakka. Door het alert en doortastend optreden van onze politiediensten, eind 2022 al, volgden eind vorig jaar al de eerste arrestaties en veroordelingen”, aldus de burgemeester. Op vlak van cybercriminaliteit werken de stad en de politiezone enkele nieuwe projecten uit. Zo wordt er bekeken of er een telefoonnummer kan opengesteld worden voor een dergelijke problematiek en plant de politie een vaste stek in voor de escaperoom die de bewoners moet sensibiliseren rond cybercrime.

Om de bevolking op de hoogte te brengen rond de verschillende veiligheidsacties lanceert de stad deze week een brochure met daarin verschillende handige tips en weetjes. “Na het succes van vorig jaar organiseren we op 15 september ook de tweede editie van de veiligheidsdag. Op die manier zetten we de verschillende veiligheidsdiensten in de kijker en maken we jong en oud ook warm om bij hen aan te sluiten”, aldus Declercq.

The post Maatregelen werpen hun vruchten af: aantal incidenten op Stationsplein in Roeselare daalt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Pierre en Kristien varen in een gouden huwelijksbootje

Op 21 december 1973 gaven Pierre Lioen en Kristien Cardon elkaar hun jawoord. Het echtpaar is inmiddels 50 jaar getrouwd en werd daarvoor in de bloemetjes gezet door het gemeentebestuur. Pierre groeide op in Ledegem en was een tiental jaar werkzaam in een klein familiebedrijf in Ledegem dat gespecialiseerd was in technische installaties. Daarna maakte
The post Pierre en

Lees meer »

Pas na drie maanden had iemand het door: waarom je maar beter de kleine lettertjes in de gebruiksvoorwaarden leest

Drie maanden heeft het geduurd, alvorens iemand de fles wijn claimde die een Britse denktank gratis wilde weggeven aan de eerste persoon die het verborgen aanbod in hun privacybeleid opmerkte. De denktank wil met de stunt aanklagen dat bedrijven tijd en geld in die ellenlange gebruiksvoorwaarden moeten steken, terwijl bijna niemand die teksten ooit leest.

Lees meer »

Acht kinderen vieren hun eerste communie in Bikschote

Op zaterdag 11 mei vierden acht kinderen hun eerste communie in de kerk van Bikschote. Op de foto zien we vooraan de communicanten Seppe Quaegebeur, Célestine Verhelst, Laurien Depestele, Emma Espeel, Daehan Castillo, Achille Sarrazin, Amelie Dewilde en Mathis Corneillie. Zij worden geruggensteund door priester Matthias Noë, schooldirecteur Martine Plouvier, Claudine Delalleau, Chantal Deweerdt, Annelies
The post Acht kinderen

Lees meer »

Wild Classical Music Ensemble repeteert in de Spatie

Evita Werbrouck en Koen Cappon van de Spatie in de Wijnbergstraat ontvangen regelmatig de muziekgroep Wild Classical Music Ensemble voor de repetities ter voorbereiding van hun concerten over heel Europa. Op donderdag 2 mei speelden ze een try-out concert.
The post Wild Classical Music Ensemble repeteert in de Spatie appeared first on KW.be.

Lees meer »

EBU zal vlaggenbeleid herevalueren na incident met EU-symbool op Eurovisiesongfestival

De European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisiesongfestival, heeft nooit de bedoeling gehad de vlag van de Europese Unie in diskrediet te brengen. Dat zegt de EBU in een brief aan Eurocommissaris Margaritis Schinas, die zich kwaad had gemaakt nadat een EU-vlag geweerd was uit de arena in het Zweedse Malmö waar het liedjesfestival zaterdag plaatsvond. De EBU

Lees meer »

Lieven (73) zwaait af als voorzitter van kerkfabriek Sint-Victor in Proven

Na 23 jaar als lid en 18 jaar als voorzitter van kerkfabriek Sint-Victor in Proven nam Lieven Top afscheid tijdens een gebedsdienst. Het ereteken Sint-Donatianus van het bisdom Brugge staat hem mooi, maar Lieven vreest dat er alsmaar minder mensen willen toetreden tot de kerkfabriek om de goederen van de parochie te beheren.
The post Lieven (73) zwaait af

Lees meer »

Twee fietsers gewond na valpartijen in Torhout

Bij twee ongevallen in Torhout zijn twee fietsers gewond geraakt nadat ze ten val kwamen. Een 85-jarige vrouw raakte daarbij zelfs zwaarder gewond, maar verkeerde gelukkig niet in levensgevaar.
The post Twee fietsers gewond na valpartijen in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Handelaars gaan samen voor kraaknette Ardooisesteenweg

Met het project Kraaknette Ardooisesteenweg zetten de handelaars van de Roeselaarse invalsweg een nieuwe stap naar een nette buurt. Donderdagochtend werd de campagne, waarbij onder andere affiches, stickers en opmerkelijke vuilnisbakken opduiken in het straatbeeld, gelanceerd. De handelaars van de Ardooisesteenweg pakten al eens uit met een peukenactie, maar zetten met een nieuwe campagne nog
The post Handelaars gaan

Lees meer »

KV Kortrijk verliest, maar maakt wel nog kans op behoud in hoogste klasse

RWDM speelt volgend seizoen niet meer in de Jupiler Pro League. Op de slotspeeldag van de Relegation Play-off verloor het team uit Molenbeek met 2-0 op het van Eupen. KV Kortrijk, dat ook nog gevaar liep, ging met 3-1 onderuit bij Charleroi maar behoudt uitzicht op het behoud.
The post KV Kortrijk verliest, maar maakt wel nog kans op

Lees meer »