Lotte (11) is de Kinderkrak van Ieper: “Ik heb in korte tijd heel wat Frans bijgeleerd”

Lotte Derycke (11) – dochter van Wim (50) en ‘Strafste boerin van Vlaanderen 2022’ Lies Sampers (42), en zus van Noor (13) en Tom (6) – koos er dit schooljaar voor om op internaat te gaan in Institut Saint-Henri in Komen. Op die manier wil ze het Frans beter onder de knie krijgen. “In het begin was dit niet eenvoudig, maar ik pikte de taal vlug op”, zegt Lotte.

“Vorig schooljaar zat ik in het vijfde leerjaar in De Vlam. Ik was zeer goed in wiskunde en behoorlijk in Nederlands”, vertelt Lotte. “Mama wilde als jong meisje naar een Franstalige school gaan, maar dat mocht niet van haar ouders. Ze werkt in het Jan Ypermanziekenhuis waar veel Franstalige patiënten komen. Ze moet dus geregeld Frans spreken. Ik wilde ook naar een Franstalige school en mijn ouders lieten mij vrij in mijn keuze. Mama was er voor gewonnen, papa zag het iets minder zitten. Na een rondleiding en een gesprek met de directeur zag ik het helemaal zitten. Ik kende enkel wat schoolfrans, maar dat is al heel wat veranderd. Ik heb enorm veel bijgeleerd. Ik verliet wel mijn vriendinnen, maar heb wel nog contact met mijn beste vriendin en wordt nog uitgenodigd voor feestjes. Ik ben dus niet vervreemd van mijn thuis en woonplaats.”

Frans is moeilijker

Lotte begon haar schooljaar op 28 augustus en eindigt haar lagere schooltijd op 5 juli. “De vakanties liggen in Vlaanderen en Wallonië niet op hetzelfde tijdstip , maar dit is geen probleem”, vertelt Lies. “Met drie kinderen op onze boerderij kan het wat druk zijn. Maar nu kunnen we de aandacht voor de kinderen meer spreiden. Het is voor iedereen wat rustiger als de vakanties op andere tijdstippen vallen. Dit is voor iedereen leuker en interessanter.”

“Ik ben heel tevreden dat mijn ouders mij toelieten om mijn eigen keuze te maken”

Eigenlijk zal het maar één schooljaar verschillend zijn voor de kinderen van Wim en Lies. “Ik zou volgend schooljaar ook naar het middelbaar in Komen kunnen gaan, maar ik denk dat ik na één schooljaar terugkeer naar Vlaanderen. Mijn bedoeling is om naar het Lyceum te gaan. Wellicht wel een goede keuze, want ik wil later arts worden”, vervolgt Lotte. “Alleszins wil ik een beroep kiezen waarbij ik mensen kan helpen. De leerstof in Saint-Henri Comités in Komen verschilt ook wel van die in Vlaanderen. De leerstof wiskunde is meer herhaling van wat ik in het vijfde leerjaar in De Vlam kreeg. Frans is sowieso moeilijker, want de grammatica en de vervoegingen van de werkwoorden zijn anders en ingewikkelder. In het begin was dit niet eenvoudig, maar ik pikte de taal vlug op en nu leer ik echt bij, zegt men in de school zelf.”

Strenge school

Een enorm verschil is er tussen De Vlam en Saint-Henri niet, weet Lotte. “In De Vlam gelden er ook strenge regeltjes en dat is in Komen niet anders”, weet Lotte. “Men durft daar wel streng te zijn. Er was een jongen die men zag vapen en die werd een dag geschorst. In ergere gevallen stuurt men iemand enkele dagen van school en als het echt de spuigaten uitloopt, kan er een definitieve schorsing volgen. Maar ik denk dat het hier in Vlamertinge ook zo zou zijn.” Lotte voelt zich na enkele maanden goed thuis in haar nieuwe school. “We staan op om 6.45 uur en gaan om 20.30 uur slapen. Dit verschilt weinig van thuis. Eigenlijk zou ik ook kunnen kiezen om dagelijks naar huis te komen, maar in het internaat gaat het er allemaal rustiger aan toe. Ik moet mij niet haasten om de trein te halen en mijn mama hoeft mij niet naar school te brengen en mij te komen afhalen. Ze heeft ook werk genoeg. Ik heb gekozen om een jaartje naar een Waalse school te gaan en ik heb er nog geen minuut spijt van gehad. Ik heb op korte tijd heel wat Frans bijgeleerd en dat zal me in mijn latere studies van pas komen. En ik voel mij zeker nog thuis in Vlamertinge. Ik speel cello in de Academie in Ieper, wat ik ook in het internaat in Komen doe. Ik ben heel tevreden dat mijn ouders mij toelieten om mijn eigen keuze te maken”, besluit Lotte.

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik … dokter.

Je mag me altijd wakker maken voor … het bouwen van een feestje. Maar niet op maandagmorgen wanneer ik naar school moet.

Ik hou niet van … ruzie met mijn broer en zus en van het eten van spruitjes.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd: Meehelpen op de boerderij en cello spelen.

Dit is mijn grootste wens: Dat ik later mensen kan helpen.

The post Lotte (11) is de Kinderkrak van Ieper: “Ik heb in korte tijd heel wat Frans bijgeleerd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kunst in vernieuwde dorpskern van Hertsberge

In de dorpskern van Hertsberge wordt momenteel een nieuwe polyvalente zaal gebouwd ter vervanging van zaal ‘t Bulscampvelt. Als kers op de taart zal de gemeente ook een kunstwerk voorzien in de vernieuwde dorpskern. Er wordt bewust gekozen voor een kunstwerk van een lokale kunstenaar dat past in de nieuwe dorpsomgeving om de artistieke creativiteit in de eigen gemeente te

Lees meer »

IN BEELD. Taylor Swift-mania begonnen in Parijs

Glitters, felle kleuren, cowboyboots en véél vriendschapsbandjes: de Taylor Swift-mania is losgebarsten in Parijs. Maar liefst 42.000 Swifties uit de VS, China, België en de rest van Europa staan al de hele dag in de stralende zon aan te schuiven rond La Défense Arena. Ze zingen Swifts grootste hits, ruilen vriendschapsbandjes en geven elkaar complimentjes over hun outfits. Nog voor

Lees meer »

Amnesty wil onderzoek naar optreden politie bij protesten in Amsterdam

Amnesty International wil dat er een onderzoek komt naar de manier waarop de politie woensdag heeft ingegrepen bij de ontruiming van een terrein van de Universiteit van Amsterdam. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het recht om te demonstreren essentieel, “vooral in tijden van maatschappelijke onrust en politieke onzekerheid”.

Lees meer »

Onderzoek naar wangedrag van AA Gent-icoon Elimane Coulibaly: “Als die spelers niet weggedoken waren, zouden ze in het ziekenhuis geëindigd zijn”

Tientallen opstootjes en verbaal agressief gedrag: bij KRC Gent, sinds dit seizoen de opleidingsclub van het veel grotere KAA Gent en actief in de tweede amateurklasse, is er iets op til. Er is zelfs een klacht ingediend wegens psychologisch grensoverschrijdend gedrag tegen hoofdtrainer en voormalig AA Gent-spits Elimane Coulibaly (44). Dat bevestigt Voetbal Vlaanderen aan HLN en de organisatie stelt

Lees meer »

Doe-het-zelfpakketten van Jeroen Meus brengen ‘Dagelijkse kost’ naar de supermarkt, maar zijn de pakketten de moeite?

Jeroen Meus maakt het ons makkelijk: zijn ‘Dagelijkse kost’-verspakketten liggen voortaan in het rek bij Albert Heijn. Een snelle, makkelijke en smakelijke oplossing voor wie vers en voordelig zelf een Vlaamse klassieker op zijn bord wil toveren, aldus de televisiekok. “Gentse waterzooi is normaal niks waar je op een maandagavond thuis aan zou beginnen.” Wat betaal je voor zo’n doe-het-zelf-Meusbereiding

Lees meer »

Deeltje Bruggestraat in Ingelmunster voor de tweede keer twee weken afgesloten

Van maandag 13 mei tot en met vrijdag 24 mei worden de woningen in de Bruggestraat 22, 24 en 26 in Ingelmunster afgebroken. Om dit veilig te laten verlopen, gelden er aangepaste verkeersmaatregelen. Enige tijd geleden werd dit deeltje van de Bruggestraat ook al meerdere dagen afgesloten.
The post Deeltje Bruggestraat in Ingelmunster voor de tweede keer twee weken

Lees meer »

Strike-concert steunt MS-Liga

Op zaterdag 18 mei pakt de vzw Strike weer uit met de concertavond Support Your Locals. Vier bands uit de regio, die elk stevige muziek spelen, komen op het podium van zaal Club de B: Dyscordia, Millhaven, Mygun en X-Pozed. De opbrengst gaat naar het goede doel, met name MS-Liga Vlaanderen.
The post Strike-concert steunt MS-Liga appeared first on

Lees meer »

Delen van Britse migratiewet kunnen niet worden toegepast in Noord-Ierland, zegt rechtbank

Verschillende delen van de Britse migratiewet, die onder meer voorziet dat asielzoekers naar Rwanda gedeporteerd worden, kunnen niet worden toegepast in Noord-Ierland. Dat heeft een rechtbank in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast maandag geoordeeld. Sommige bepalingen in de wet gaan namelijk in tegen de brexitafspraken die de bescherming van de mensenrechten in de regio garanderen.

Lees meer »