Emma Van den Berghe (13) is de Kinderkrak van Torhout: “Niets is mooier dan er te zijn voor de anderen”

Als er geholpen kan worden, staat Emma Van den Berghe op de eerste rij. Ze heeft zeep verkocht voor De Warmste Week, ruimt in haar buurt zwerfvuil op, werkt mee aan de Minibib, staat paraat voor haar 80-jarige buurvrouw en noem maar op. Emma en inzet voor de anderen gaan goed samen.

Emma (13) is de dochter van Tim Van den Berghe (44) en Vicky Braet (42) uit de Koddaardstraat op de wijk De Goede Herder. Ze heeft een jongere broer, Tom (10). En niet te vergeten: een tamme valkparkiet. Die maakt grappige geluidjes en mag al eens zijn kooi verlaten om op haar hoofd te komen zitten. Een hond en een poes maken het dierenplaatje ten huize Van den Berghe compleet.

Zeep voor goede doel

In haar vrije tijd doet Emma aan judo bij de Torhoutse club Tori en draagt de blauwe gordel. Ze tekent ook aan de Kunstacademie. Ze zit in het eerste jaar Maatschappij & Welzijn aan de plaatselijke Middenschool Sint-Rembert en maakt deel uit van klas 103A. Toen de school in het kader van de actie De Warmste Week van radiozender Studio Brussel de klassen aanspoorde om initiatieven voor het goede doel te organiseren, nam Emma in haar klas het voortouw. Ze besloot om online stukken zeep te verkopen en die zonder verzendingskosten aan de kopers te bezorgen. Dat werd een gigantisch succes: 103A kroonde zich met meer dan 800 euro opbrengst tot de Warmste Klas van de Middenschool. En van die 800 euro kwam ruim 600 euro via Emma…

“De tafel lag in die periode bij ons thuis vol zeep”, lacht ze. “Dat was net na de herfstvakantie. Het totale bedrag dat de school voor De Warmste Week inzamelde, bedroeg bijna 5.000 euro. Ik ben mee gemogen naar Brugge om er het geld te overhandigen. Dat was een unieke ervaring.”

Sowieso probeert Emma zoveel mogelijk warmte te geven aan de medemensen. “Niets is mooier dan er te zijn voor de anderen”, zegt ze. “Zo sta ik graag paraat voor onze lieve buurvrouw, die intussen 80 jaar is. Als ze wat hulp kan gebruiken, hoeft ze maar een seintje te geven. Ik heb ook al eens een wenskaartje gemaakt en bij haar in de bus gestopt. Ze is dankbaar voor elk lief gebaar.”

Zwerfvuil opruimen

Broer Tom heeft het hart eveneens op de juiste plaats. Vorige zomer verkocht hij voor goede doelen met een aantal vrienden ijsjes, smoothies, limoenlimonade en wafeltjes tijdens de Parkiesconcerten en tijdens de feestelijke opening van de nieuwe Markt.

“Met hem en met mama ga ik geregeld zwerfvuil in onze buurt opruimen”, aldus Emma. “Je houdt het niet voor mogelijk wat sommige mensen allemaal op straat en in de bermen gooien. Tijdens onze schoonmaakacties vinden we vooral veel lege blikjes, maar soms ook wel vreemde dingen, zoals pampers of de batterij van een elektrische fiets. Het is vreselijk dat bepaalde personen geen respect hebben voor de natuur en het milieu. Heel wat afval treffen we aan bij de tunnel van de fietssnelweg aan de Tuinstraat. En op de brug een beetje verderop.”

Koekjes in de sporthal

Aan de ingang van vrije basisschool Ten Parke op De Goede Herder staat een Minibib.

“Papa heeft er vorige zomer een nieuw kastje voor gemaakt. Het oude stond aan het speelpleintje en was helemaal kapot. Bij het begin van het schooljaar heb ik geholpen om er tweedehandse schoolspullen in te stoppen voor kinderen die een steuntje kunnen gebruiken. Nu zitten er weer leesboeken in. Ik vind de Minibibs iets heel moois en werk er met veel plezier aan mee.”

“Ik bak graag en heb op een bepaald moment koekjes gebakken om uit te delen aan de zaalwachters van de sporthal. Ik vind dat die mensen prachtig werk verrichten en ik wou ze met mijn lekkers gelukkig maken. Dat is ook gelukt, denk ik, want ze waren supercontent met de koekjes.”

Vrijwilligerswerk

Emma kijkt uit naar haar 16de verjaardag. Vanaf die leeftijd mag ze namelijk officieel vrijwilligerswerk doen. “Waar en bij wie ik me dienstbaar zal maken, weet ik nog niet, maar zeker is dat ik waar mogelijk een handje zal toesteken om onze wereld beter te maken. Het is belangrijk dat de mensen bereid zijn om iets voor elkaar over te hebben. Mijn broer en ik zijn al eens naar het carnavalsfeest in het woonzorgcentrum Ter Luchte in Ruddervoorde geweest en mochten daar helpen bij het uitdelen van oliebollen aan de bewoners. Ik vond dat fantastisch om te doen. Als je mensen blij kunt maken, heb je daar ook zelf een goed gevoel bij. Je wordt er helemaal opgewekt van.”

Leeshier alle verhalen van de Kinderkrak.

Later word ik …

iets in de zorg of de hulpverlening. Of misschien in het onderwijs.

Je mag me altijd wakker maken om …

met de hond te gaan wandelen aan zee. Voor de rest slaap ik heel graag uit.

Ik hou niet van …

te veel schoolwerk, want dan heb ik geen tijd voor mijn hobby’s.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Tekenen, knutselen en in de keuken bezig zijn.

Dit is mijn grootste wens:

Dat iedereen, jong en oud, zo lang mogelijk gezond mag blijven.

The post Emma Van den Berghe (13) is de Kinderkrak van Torhout: “Niets is mooier dan er te zijn voor de anderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

U10 KVC Ichtegem wint eigen Lentetornooi

Op het 36ste én laatste Lentetornooi van KVC Ichtegem viel bijzonder leuk nieuws te rapen. De U10 van trainer Siemen Verstraete kroonde zich er namelijk tot winnaar.
The post U10 KVC Ichtegem wint eigen Lentetornooi appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgische wandelaarster (57) raakt gewond in Spaanse bergen: Koninklijke Garde helpt bij reddingsactie

Een Belgische vrouw (57) is gisteren gewond geraakt tijdens een wandeling in de Picos de Europa, een bergketen in het noorden van Spanje. Reddingsdiensten evacueerden haar met een helikopter. Opmerkelijk: het waren leden van de Spaanse Koninklijke Garde die alarm sloegen. Die staat normaal in voor de bescherming van de koning van Spanje en de leden van de koninklijke familie.

Lees meer »

“Voor iedereen die tegen kanker vecht”: Laure en Lars uit Dadizele jongste deelnemers aan 1.000 km voor Kom op tegen Kanker

Afgelopen verlengd weekend hebben duizenden mensen zich 100 procent gegeven tijdens de fietstocht voor Kom Op Tegen Kanker. Het evenement was opnieuw een succes en bracht bijna zeven miljoen euro op. Ook twee Dadizelenaars gingen tot het gaatje en mochten zich zelfs de jongste deelnemers van de rit noemen.
The post “Voor iedereen die tegen kanker vecht”: Laure en

Lees meer »

Briljanten huwelijk voor Rogier en Noëlla

Ze zien er nog fit uit, Rogier Vandenberghe en Noëlla Decoene. Ze stralen op hun diamanten huwelijksverjaardag in gezelschap van de familie op het terras met zicht op het Vijverhof. Ze werkten allebei in de Franco Belge, de tapijtenweverij. Pas toen ze samen uitgingen, sloeg de vonk over. “De eerste zoen, dat weten we niet
The post Briljanten huwelijk

Lees meer »

Kijk! Vrachtwagen belandt in de gracht langs de E40

Dinsdagmorgen om 5 uur gebeurde op de E40 net voorbij de oprit Beernem een ongeval. Een vrachtwagen die richting Brussel reed week af van de baan en belandde zijdelings in de gracht.
The post Kijk! Vrachtwagen belandt in de gracht langs de E40 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mama Romy en dochter Anna-Nina zijn beste vriendinnen: “Mijn dochter helpt me er altijd bovenop”

Op Moederdag worden de mama’s extra in de bloemetjes gezet. Ook voor Romy Maertens van schoonheidsinstituut Olijf Beauty Inside Out in Beitem wordt het even uitblazen. Romy en dochter Anna-Nina genieten straks allebei van een yogaweekend in Frankrijk.
The post Mama Romy en dochter Anna-Nina zijn beste vriendinnen: “Mijn dochter helpt me er altijd bovenop” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Quiz – Hoe goed ken jij Torhout?

Hoe goed ben je op de hoogte van het reilen en zeilen in Torhout? Wie lag aan de basis van de Ronde van Vlaanderen? Duik je met gemak de lokale geschiedenis in? Ken je iets van heiligen? Waag dan je kans in deze Torhoutse quiz. Veel succes!
The post Quiz – Hoe goed ken jij Torhout? appeared first on

Lees meer »

Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg vraagt meer expertise rond genetische testen voor medicatiegebruik

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor een doordacht gebruik van genetische tests om de precieze werking van een geneesmiddel te proberen voorspellen. "Voor een meer geharmoniseerd en wetenschappelijk onderbouwd beleid rond deze testen is er o.a. meer inzet van expertise in klinische farmacologie nodig", klinkt het. "Nationale afspraken voor het gebruik van de tests zouden nuttig zijn."

Lees meer »

RWDM degradeert uit hoogste klasse

RWDM speelt volgend seizoen niet meer in de Jupiler Pro League. Op de slotspeeldag van de Relegation Play-off verloor het team uit Molenbeek met 2-0 op het van Eupen. Kortrijk, dat ook nog gevaar liep, ging met 3-1 onderuit bij Charleroi maar behoudt uitzicht op het behoud.

Lees meer »

Wetenschappers ontdekken alfabet bij potvissen: “Niet enkel mensen beschikken over complex communicatiesysteem”

Is de mens in staat om te communiceren met dieren door artificiële intelligentie? Wetenschappers beweren dat dat in de toekomst misschien wel mogelijk is. Meer nog: een team van onderzoekers heeft met behulp van AI de geluiden van potvissen kunnen ontcijferen. Hun complexe communicatie zou zelfs vergelijkbaar zijn met menselijke communicatie. “Dat trekt het idee in twijfel dat enkel mensen

Lees meer »

Zelfs een eyeliner van 10,99 euro kan je in schijven afbetalen, maar is dat wel een goed idee? “Vroeger was het duidelijk: als je geld op is, is het op. Nu is dat niet meer zo”

Wat in je online winkelmandje zit, kan je tegenwoordig met één druk op de knop bestellen. Betalen doe je achteraf, in verschillende termijnen. Ook als het om iets van pakweg 10 euro gaat. Volgens experts is dat geen gezonde ontwikkeling. “Eigenlijk wil dat zeggen dat je er niet genoeg geld voor hebt.”

Lees meer »

EXCLUSIEF. Prins Laurent bereidt nieuw leven voor in buitenland: “En daar heb ik geen dotatie voor nodig”

Prins Laurent (60) is “een nieuw leven aan het voorbereiden”, bekent hij ons aan de telefoon. Hij wil minder publieke taken uitvoeren en laat zelfs uitschijnen dat hij zich liever niet meer beschikbaar wil stellen voor het koningshuis. Over zijn eerste project in dat “nieuwe leven” heeft de prins zelfs al een akkoord getekend. In dit interview vertelt Laurent exclusief

Lees meer »