Emma Meesseman is West-Vlaams Ambassadeur 2023: “Wereldtopper met een hart voor West-Vlaanderen”

Emma Meesseman (30) is de nieuwe West-Vlaams Ambassadeur. Voor de derde keer in de geschiedenis schopt een vrouw het tot Ambassadeur van onze provincie. Emma treedt zo in de voetsporen van Maaike Cafmeyer, Dominique Persoone, Wim Lybaert, Niels Destadsbader en het duo Wim Opbrouck en Saghine Lampaert. “Emma staat met beide voeten in onze West-Vlaamse klei.”

Opperste concentratie en volle focus op het basketball court, in het dagelijkse leven een ongelooflijk charmante en altijd met een kamerbrede glimlach getooide topatlete: dat is Emma Meesseman in een notendop.

De Ieperlinge, amper dertig lentes jong, kan nu al terugblikken op een ronduit imposante carrière. Likkebaard je even mee: één Belgische landstitel met Blue Cats Ieper, vijfvoudig winnaar van de EuroLeague Women, vijf Russische kampioenschapstrofeeën en een WNBA-titel met de Washington Mystics in de kast, Belgische Sportvrouw van het Jaar, Vlaams Sportjuweel, Vlaamse Reus… Het lijstje met eremetaal en individuele onderscheidingen is haast eindeloos.

“Emma staat met beide voeten in de West-Vlaamse klei. Overal waar ze komt, laat ze blijken dat ze ‘preus’ is op haar roots” – juryvoorzitter Michel D’Hooghe

In juni volgde de (voorlopige) kers op de taart: met de Belgian Cats versloeg de altijd nuchtere West-Vlaamse Spanje en mocht ze zichzelf tot Europees kampioen kronen. Om maar te zeggen: Emma Meesseman is een gigant, zowel op als naast het veld.

Basketgenen

Dat ze zich nu een jaar lang West-Vlaams Ambassadeur mag noemen, mag dan ook geen verrassing zijn. Het was haar mama Sonja Tankrey, van wie ze de gouden basketgenen heeft geërfd, die op het podium van het Fabriekspand in Roeselare apetrots de trofee in ontvangst mocht nemen.

Emma zelf vertoefde met haar team Fenerbahçe in de Hongaarse stad Miskolc, waar ze woensdagavond een wedstrijd in de EuroLeague afwerkte.

Emma Meesseman met haar mama Sonja Tankrey en opa Willy Tankrey, supporter van het eerste uur. © Joke Couvreur

Tot West-Vlaams Ambassadeur uitgeroepen worden, het overkomt je dan ook niet elke dag en het is niet voor iedereen weggelegd. Als Ambassadeur ben je een jaar lang een van dé uithangborden van onze mooie provincie.

Emma’s mama Sonja Tankrey, van wie ze de gouden basketgenen heeft geërfd, mocht op het podium van het Fabriekspand in Roeselare apetrots de trofee in ontvangst nemen

De Krant van West-Vlaanderen ging samen met Radio2 West-Vlaanderen, Focus&WTV en de Provincie West-Vlaanderen al voor de zesde keer op zoek naar West-Vlamingen die onze provincie met hart en ziel vertegenwoordigen en op een uitzonderlijke manier op de kaart zetten.

Vele duizenden mensen brachten opnieuw hun stem uit. Een ervaren vakjury, onder de deskundige leiding van voorzitter Michel D’Hooghe, hakte uiteindelijk de knoop door.

West-Vlaamse klei

Op de gala-avond werd Emma Meessemans familie op een oorverdovend applaus getrakteerd. Ze is dan ook een erg mooie opvolger voor Wim Lybaert (2018), Niels Destadsbader (2019), de tandem Wim Opbrouck-Saghine Lampaert (2020), Dominique Persoone (2021) en afscheidnemend Ambassadeur Maaike Cafmeyer (2022).

Geen (West-)Vlaming die Emma Meesseman niet kent. Als absolute wereldtopper in de basketwereld pendelend tussen Fenerbahçe in Turkije en Chicago Sky in de Verenigde Staten en voor heel wat jonge meisjes en jongens een inspiratiebron zonder gelijke.

Emma Meesseman viert de Europese titel met de Belgian Cats. © VIRGINIE LEFOUR BELGA

Iets wat ook juryvoorzitter Michel D’Hooghe onderschrijft. Met kleppers als ultraloper Karel Sabbe, rapper Brihang, acteur Wim Willaert, zanger Will Tura en fenomeen Camille maakte de West-Vlaamse crème de la crème kans op de titel.

“Emma kwam als winnaar uit de bus”, stelt D’Hooghe. “Ze is een absolute wereldtopper, maar haar hart klopt voor haar thuisprovincie. Ze staat met beide voeten in de West-Vlaamse klei. Overal waar ze komt en bij alles wat ze doet, laat ze blijken dat ze preus is op haar roots.”

De voorbije vijf edities werd telkens iemand uit de entertainmentwereld West-Vlaams Ambassadeur, nu valt voor het eerst een topsporter die eer te beurt. “Daar ben ik bijzonder blij om. Het palmares van Emma is uniek. Wat zij al jaren presteert, daar kunnen we alleen maar diepe bewondering voor hebben. Een betere Ambassadeur kan West-Vlaanderen niet wensen.”

The post Emma Meesseman is West-Vlaams Ambassadeur 2023: “Wereldtopper met een hart voor West-Vlaanderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luxevilla als belegging trekt Duitse miljoenen naar onze kust: “Enkelen zijn bereid om meer op tafel te leggen, voor nóg exclusievere panden”

Kapitaalkrachtige Duitsers steken hun miljoenen niet alleen in superjachten aan de Côte d’Azur, maar steeds vaker ook in exclusieve woningen aan de Belgisch-Nederlandse kust. De voorbije jaren is het aandeel Duitse kopers er opvallend toegenomen, vooral in één heel specifieke regio. En dat mag gerust wat kosten: “Kopers gaan almaar meer op zoek naar de meest exclusieve panden van boven

Lees meer »

“Ze werd snel familiair: vrijwel meteen stuurde ze aan op een ontmoeting”: na BV’s wilde ‘Eveline’ ook naaktfoto’s van parketmagistraten

Een nieuwe naam én een nieuw doelpubliek. Gregory R. (31) die eerder al naaktfoto’s en filmpjes ontfutselde bij BV’s als ‘Eveline’, had het vlak voor zijn opsluiting vorig jaar als ‘Emily’ gemunt op magistraten en politiemensen. Twee magistraten met lange staat van dienst worden als slachtoffers beschouwd. Robrecht De Keersmaecker, advocaat-generaal in Antwerpen en expert cybercrime, ontving ook ‘familiaire’ berichtjes:

Lees meer »

“Sport voor de rijken”: hoe Chinees varkensvlees de prijs van badmintonpluimpjes wereldwijd doet stijgen 

De prijs van badmintonpluimpjes is wereldwijd gestegen en dat heeft alles te maken met de vraag naar varkensvlees in China. Dat schrijven De Standaard en de South China Morning Post. In China, waar badminton een van de populairste hobby’s is, spreken sommigen al over een "sport voor de rijken". Waarom zijn badmintonpluimpjes plots zo duur? En wat hebben Chinese eetgewoontes

Lees meer »

WIN. Toon letterlijk je hart voor onze Belgische atleten en ga ze dankzij HLN en Belfius aanmoedigen in Parijs tijdens de Olympische Spelen

Zélf onze atleten aanvuren op de Olympische Spelen in Parijs? Dat kan! HLN en Belfius geven liefst elf duotickets voor een dagtrip weg. Stuur jouw mooiste ‘showyourlove’-sportfoto in en moedig Remco Evenepoel, de Belgian Cats of de Belgian Tornados met onder meer Alexander Doom aan vanop de eerste rij! Tegelijk geniet je ook van de unieke beleving in de lichtstad.

Lees meer »

Onvergetelijke (verjaar)dag voor Séna Soete uit Izegem, die backstage tijdens ‘Tien om te Zien’ talrijke selfies kon maken met bekende artiesten

Séna Soete woont in Izegem. De zoon van Christophe Soete en Vicky Joly is sterk geïnteresseerd in het beluisteren van muziek. Op woensdag 24 juli werd hij 14 jaar. En wat voor een verjaardag maakte hij mee!
The post Onvergetelijke (verjaar)dag voor Séna Soete uit Izegem, die backstage tijdens ‘Tien om te Zien’ talrijke selfies kon maken met bekende

Lees meer »

8,5 miljoen Microsoft-toestellen getroffen door problemen bij Crowdstrike

Een probleem met de update van software van cyberveiligheidsbedrijf Crowdstrike lag vrijdag aan de basis van een van de grootste informaticastoringen ooit. In totaal werden 8,5 miljoen toestellen, die draaiden op systemen van Microsoft, getroffen, zo schrijft dat bedrijf zelf op haar blog. Dat komt overeen met minder dan één procent van alle Windows-toestellen.

Lees meer »

Vader en zoon (12) sterven bij tragisch ongeval op weg naar vakantie in de Ardennen: “De jongste ontwaakt morgen uit zijn coma. Hij weet nog niet dat zijn papa en broer er niet meer zijn”

Wat een fijne uitstap moest worden, is voor een Antwerps gezin uitgedraaid op een drama. Zaterdag botsten ze in het Waalse Sinsin met de wagen tegen een landbouwvoertuig. Vader en oudste zoon Mathias (12) waren op slag dood. Lukaz (5) en Kyalo (8), de twee andere zoons, raakten zwaargewond. “Ze keken ongelooflijk uit naar hun vakantie.”

Lees meer »

Marino Punk speelt accordeon voor 100-jarige zuster Gabrielle in Heule

Je zou het niet meteen verwachten: Marino Punk, de bekende muzikant met hanenkam en tatoeages, die accordeon komt spelen voor de zusters in een klooster. In Heule gebeurde het wel ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van zuster Gabrielle Mingneau die dol is op accordeonmuziek. Ze komt uit Bovekerke en doorkruiste destijds West-Vlaanderen voor het Wit-Gele Kruis.
The post

Lees meer »

Van marsrover tot waterraket: Kinderen beleven uniek Educatief ruimtekamp in Astropolis

Astropolis in Oostende heeft de voorbije jaren een uitgebreid educatief aanbod uitgewerkt om kinderen niet enkel veel bij te leren over sterrenkunde en ruimtevaart, maar ook enthousiast te maken. Voor de eerste keer wordt er ter plaatse ook een kamp georganiseerd. Tien kinderen worden ondergedompeld in leuke workshops.
The post Van marsrover tot waterraket: Kinderen beleven uniek Educatief ruimtekamp

Lees meer »

Brusselse YouTuber post opnieuw filmpje waarop te zien is hoe hij emmer met olie, water en bietensap over metropassagier gooit 

Op YouTube is er opnieuw een filmpje opgedoken van de Brusselse YouTuber ‘YaNike’ die toont hoe hij een mengsel van water, olie, bietensap en takken maakt en het daarna over een metropassagier gooit. De YouTuber werd in november al eens opgepakt en aangehouden voor eenzelfde filmpje. Vervoersmaatschappij MIVB heeft opnieuw een klacht ingediend.

Lees meer »