Dentergem herdenkt oorlogspiloten met monument gecrashte Spitfire

De gemeente Dentergem en de Wakkense heemkring Het Bourgondisch Erfgoed gaan op zondag 19 mei een monument onthullen ter nagedachtenis van de in de Tweede Wereldoorlog neergestorte Britse piloot Robert Wigley.

De 18-jarige Robert was piloot bij het 118de Spitfire Eskadron van de Royal Air Force toen hij op 18 september 1944 op de terugweg was van Operation Market Garden, bij ons beter bekend als de Slag om Arnhem. “Boven de Wakkense Oosthoek werd zijn vliegtuig geraakt door Duitse luchtafweer”, weet archivaris Elisabeth Blancke. “Zijn vliegtuig stortte neer op het veld achter herberg De Kraaie. Landbouwer René Dendauw, zijn zoon Jean en dochter Georgette waren op dat moment aardappelen aan het rooien wanneer ze opgeschrikt werden door het vliegtuig dat een noodlanding probeerde te maken. Ze wierpen zich neer op het veld en zagen hoe het vliegtuig recht tegenover de herberg terecht kwam. Toch liep de Spitfire erg zware beschadiging op. Als bij wonder overleefde Robert echter het ongeval. Hij werd door toegesnelde Wakkenaren uit het wrak bevrijd en kreeg de eerste zorgen in het huis van verzetsstrijder Marcel Devolder in de Oostdreef. Nadien werd hij overgebracht naar een Pools veldhospitaal en later overgevlogen naar een ziekenhuis in Groot-Brittannië. Na enkele weken kon de piloot zich terug bij zijn squadron voegen.”

Ter herinnering aan die vliegtuigcrash zal de gemeente op zondag 19 mei om 10.30 uur in de Oostdreef, aan de aansluiting met de Kraai- en Oosthoekstraat, een monument voor de piloot onthullen. Dat gebeurt in aanwezigheid van de British Defence Attaché, RAF Group Captain John Dickson. “De Spitfires en de RAF speelden een cruciale rol in het verloop van de Tweede Wereldoorlog”, aldus de gemeente. “Zonder hun inzet en de dappere piloten was de strijd heel anders verlopen. Het memorial is daarom niet enkel de herdenking van de Spitfire crash maar ook een groot huldebetoon aan de geallieerde vliegeniers die hun gezondheid en hun leven waagden voor onze bevrijding van nazi-Duitsland. Bij de onthulling wordt de gebeurtenis toegelicht door de Wakkense heemkundige kring en wordt een gratis brochure verstrekt aan de aanwezigen.

The post Dentergem herdenkt oorlogspiloten met monument gecrashte Spitfire is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

IN BEELD. Taylor Swift-mania begonnen in Parijs

Glitters, felle kleuren, cowboyboots en véél vriendschapsbandjes: de Taylor Swift-mania is losgebarsten in Parijs. Maar liefst 42.000 Swifties uit de VS, China, België en de rest van Europa staan al de hele dag in de stralende zon aan te schuiven rond La Défense Arena. Ze zingen Swifts grootste hits, ruilen vriendschapsbandjes en geven elkaar complimentjes over hun outfits. Nog voor

Lees meer »

Oud-uitbaatster van café ‘t Molenhof in Kuurne overleden: “Tjorveline maakte zich erg geliefd”

In Brugge is Tjorveline Snauwaert op Hemelvaartdag 9 mei heel onverwacht door hartfalen thuis overleden. Ze woonde er pas enkele maanden met haar partner Christophe Van Yper. Ze was vooral bekend en geliefd in Kuurne, waar ze tot 2019 café ‘t Molenhof in de Sint-Michielsweg op Sint-Pieter heeft uitgebaat. Tjorveline werd 42 jaar.
The post Oud-uitbaatster van café ‘t

Lees meer »

INTERVIEW. Jeroen Meus over zijn nieuwe verspakketten: “Op 10 minuten heb je soep die smaakt alsof ze een halve dag op het vuur heeft gestaan”

Tot voor kort had hij nog nooit met een verspakket gekookt, maar kijk, nu heeft Jeroen Meus zijn eigen ‘Dagelijkse kost’-pakketten in de winkel liggen. In een interview legt hij uit waarom hij dit doet, wat het verschil is met zijn recepten op tv en waarom hij precies met Albert Heijn in zee wilde gaan. “Mijn vrouw vindt dit geweldig,

Lees meer »

“Zelfs zijn bellenblazer kost 200 euro”: prins Archie wordt 5 jaar, en zo ziet zijn luxeleventje in LA eruit

Archie Mountbatten-Windsor, prins van Groot-Brittannië, is deze week vijf jaar oud geworden. Van het koninklijke leven in Buckingham Palace herinnert hij zich niets meer, maar zijn eigen bestaan in de States moet er niet voor onderdoen. Hij en z’n zusje Lilibet, de kinderen van prins Harry (38) en Meghan Markle (42), baden in luxe. Van een enorme villa tot de

Lees meer »

Bakker Huybrecht opent opnieuw de deuren in Wevelgem

“Ik kom helemaal van Marke en ben zo blij dat de bakkerij weer open is. Het beste brood van de streek!” De klant voor mij is maar wat gelukkig dat bakkerij Huybrecht terug van weggeweest is, nadat ze in december 2022 wegens gezondheidsredenen van de uitbaters de deuren moest sluiten. Op zondag, maandag en woensdag is de winkel weer open.

Lees meer »