Bloem Vandenberghe (14) is Kinderkrak van Lo-Reninge: “Als je gelooft in wat je kan, dan lukt het wel”

Bloem Vandenberghe (14) uit Pollinkhove is een sportieve duizendpoot. Ze turnt en loopt op hoog niveau en rijgt de ereplaatsen aan elkaar. Zo pakte Bloem samen met haar teamgenotes zilver op het Vlaams kampioenschap acroturnen en won ze de Westhoekcross veldlopen in Veurne. Haar grote droom is om van sport haar beroep te maken.

Bloem Vandenberghe volgt de richting sportspecialisatie turnen aan het KTA in Brugge. Ze is lid van turnclub Zeestern Immaculata De Panne en loopclub ABAV Brugge. Vroeger deed ze ook nog aan paardrijden, maar door de drukke trainings- en wedstrijdschema’s moest ze keuzes maken en verdween de paardensport op de achtergrond. “Ik begon met dansen in de kleuterklas”, zegt Bloem. “Maar in de tuin was ik altijd bezig met salto’s maken en andere turnoefeningen en dus schreven mijn ouders me in bij een turnclub. Eerst turnde ik bij clubs in Houthulst en Ieper, sinds het zesde leerjaar ben ik aangesloten bij Zeestern Immaculata in De Panne. Ik doe er aan acro en vorm een trio samen met nog twee meisjes. Op het Vlaams kampioenschap vorig jaar behaalden we zilver en op een internationale wedstrijd in Bornem, met teams uit onder meer de Verenigde Staten, eindigden we 14de.”

Bloem traint 24 uur per week. “Het is soms wel afzien, maar ik vind dat leuk. Je moet er iets voor over hebben als je de top wil bereiken”, zegt ze. “In de paasvakantie trainde ik zowat dagelijks. Afspreken met vrienden is moeilijk en ook op reis gaan lukt niet altijd. Ook de combinatie met school is niet altijd gemakkelijk, maar ’t gaat.”

“Wanneer de speaker na een wedstrijd mijn naam afroept om naar het podium te gaan, dan bezorgt me dat telkens kriebels in de buik”, gaat Bloem verder. “Goede prestaties en wedstrijden winnen motiveren me om nog meer te trainen en de volgende keer nog beter te doen. Ik heb alles over voor mijn sport. En als je erin gelooft, dan lukt het. Voor een wedstrijd heb ik altijd wel wat stress. Je hebt hard getraind en dan wil je niet dat het voor de ogen van de jury mislukt, want ze kijken altijd zo superstreng. Maar eenmaal de wedstrijd is gestart, laat ik het los en toon ik wat ik kan. Het komt altijd goed, mede ook dankzij mijn trainsters. Ze weten wat ze doen.”

Sprintnummers

Bloem is niet alleen een begenadigd turnster, ze kan ook een aardig stukje lopen. Ze doet dat nog niet zo lang in competitieverband, maar ze won toch al de Westhoekcross veldlopen in Veurne in haar leeftijdscategorie. Op het provinciaal kampioenschap in Ieper kende ze wel pech. “Ik verloor een spike in de modder”, zegt Bloem. “De mensen langs de kant riepen me toe dat ik moest stoppen. Maar ik wilde niet opgeven en dus liep ik zo’n 2,5 kilometer verder op één schoen. Ik eindigde uiteindelijk nog als zevende in een nog beste goede tijd. Maar eigenlijk hou ik meer van de sprintnummers, zoals de 100 en de 200 meter.”

De sportieve 14-jarige uit Pollinkhove is best wel ambitieus. “In beide sporten wil ik zo ver mogelijk geraken”, zegt ze. “Ik doe ze allebei supergraag. We zien wel waar het eindigt. Prof worden zou de max zijn. Mijn grote voorbeelden zijn Nina Derwael in het turnen en Usain Bolt in het lopen. Maar anders zie ik een carrière als trainster ook wel zitten.”

Wannes Vandenberghe en Aukje D’hont, de ouders van Bloem, baten restaurant De Hooipiete uit op de wijk Fintele in Pollinkhove. Het is voor hen dus niet altijd gemakkelijk om hun dochter naar de wedstrijden en de trainingen te brengen. Maar gelukkig kan Bloem rekenen op familie. “Nonkel Geert voert me overal rond naar de loopwedstrijden. We verkennen telkens samen het parcours. Oma brengt me vaak naar de turntrainingen. Ik ben hen daar ontzettend dankbaar voor.”

Wielerambities

De sportieve genen heeft Bloem alvast van geen vreemden. Mama Aukje zat vroeger ook op de sportschool en papa Wannes gaat, ondanks zijn drukke job als chef in de keuken, de ene sportieve uitdaging na de andere aan. Zo nam hij enkele jaren geleden deel aan de Cape Epic in Zuid-Afrika, zowat de zwaarste mountainbikewedstrijd voor duo’s ter wereld. Hij bracht de voorbije jaren ook al twee halve triatlons tot een goed einde. Momenteel is hij volop aan het trainen voor een volledige triatlon in juni in Reims. “Soms ga ik mee met hem trainen bij het lopen of fietsen”, zegt Bloem. “Fietsen doe ik trouwens ook graag. Misschien ligt daar ook nog een toekomst voor mij.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

topsporter.

Je mag me altijd wakker maken …

om te sporten. Zolang ik kan bewegen, is het goed.

Ik hou niet van …

stilzitten.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Sporten

Dit is mijn grootste wens:

Ooit een grote, belangrijke sportwedstrijd winnen.

The post Bloem Vandenberghe (14) is Kinderkrak van Lo-Reninge: “Als je gelooft in wat je kan, dan lukt het wel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hier is walgelijk goed over nagedacht”: vrachtwagenchauffeur sterft nadat onbekenden riooldeksel van brug gooien

Een vrachtwagenchauffeur is vrijdagnacht om het leven gekomen nadat onbekenden een loodzwaar riooldeksel van een brug over de autosnelweg gooiden. Recht in de cabine van de Roemeense man. Zijn vrouw – die als passagier naast hem zat – kon de vrachtwagen doen stoppen. “De daders hadden er met een koord voor gezorgd dat het riooldeksel net ter de hoogte van

Lees meer »

INTERVIEW. “Op één proef na heb ik in élke opdracht gesaboteerd”: meest brutale mol in jaren eindelijk ontmaskerd

Hij haalde driekwart van het te winnen bedrag uit de groepspot en saboteerde in nagenoeg élke proef. Sociaal werker Senne Van der Zweep (28) onthulde zichzelf zondagavond als de meest brutale mol in jaren. “Toch is mol zijn bij momenten eenzaam en moeilijk”, vertelt hij in het eerste interview over zijn rol als saboteur. En blijkbaar komt er ook heel

Lees meer »

Nederlandse Pegida-voorman steekt koran in brand in Arnhem

De voorman van de Nederlandse tak van antimoslimorganisatie Pegida heeft zaterdagmiddag in de stad Arnhem een koran verbrand. Een eerdere poging van Edwin Wagensveld in januari dit jaar om het Heilige Schrift van de islam in brand te steken mislukte omdat er rellen uitbraken. Zaterdag waren er op de plek van de verbranding geen tegendemonstranten op de been.

Lees meer »

Eerste gesprek met de winnaar van ‘De mol’, die 24.160 euro wint: “Élk vrij moment studeerde ik mijn samenvattingen”

Hij mocht dankzij ‘De mol’ met Lukaku voetballen en zag zo tot zijn eigen verbijstering een jeugddroom uitkomen. Maar Bernard Balcaen (33), leerkracht lager onderwijs, is als winnaar ook in één klap 24.160 euro rijker. Een mooi bedrag, waar hij heel wat plannen mee heeft, vertelt hij in een eerste gesprek over zijn deelname. Hoe hij de mol ontmaskerde? Door

Lees meer »

INTERVIEW. Jeroen Meus over zijn nieuwe verspakketten: “Op 10 minuten heb je soep die smaakt alsof ze een halve dag op het vuur heeft gestaan”

Tot voor kort had hij nog nooit met een verspakket gekookt, maar kijk, nu heeft Jeroen Meus zijn eigen ‘Dagelijkse kost’-pakketten in de winkel liggen. In een interview legt hij uit waarom hij dit doet, wat het verschil is met zijn recepten op tv en waarom hij precies met Albert Heijn in zee wilde gaan. “Mijn vrouw vindt dit geweldig,

Lees meer »

Staat Oekraïne op breken? Oud-kolonel Housen: “Er is een verklaring waarom de Russische bataljons zo makkelijk konden oprukken”

Dreigt Oekraïne definitief de oorlog te verliezen, nu Rusland de voorbije dagen 100 vierkante kilometer veroverde en op 30 kilometer van Charkiv is gesignaleerd? “Dat Oekraïne het niet meer onder controle zou hebben, daar ben ik het niet mee eens, al is de situatie wel precair”, zegt kolonel Roger Housen, die een analyse maakt van de Russische strategie.

Lees meer »