Achilles Deceuninck (7) is de Kinderkrak van Staden: “Voetballen mag niet meer, maar fietsen wel”

Het jonge leventje van Achilles Deceuninck is sedert 25 november vorig jaar serieus overhoop gehaald. De oorzaak van de kniepijn waar de jonge voetballer mee kampte, bleek uiteindelijk een tumor te zijn. Er werd een chemokuur opgestart en Achilles kreeg tijdens een zeven uur durende operatie ook een knieprothese. Hij mag daardoor meteen ook zijn grote droom opbergen om voetballer te worden. Achilles blijft ondanks de tegenslagen positief en klaagt volgens papa Yves en mama Tatiana nooit.

“Tijdens een voetbalmatch met SK Westrozebeke op zaterdag 25 november moest Achilles al na enkele minuten van het veld na een eerder onschuldig contact met een tegenspeler”, vertelt papa Yves Deceuninck (38). “Achilles had al een tweetal dagen last van zijn knie”, pikt mama Tatiana Vlaminck (33) in. “We dachten dat hij last had van groeipijn, een kwaaltje waar een aantal van zijn vriendjes ook al mee te maken kregen. De dokter van wacht vermoedde dat Achilles een verstuiking had opgelopen en gaf hem de raad om een weekje niet te sporten.”

“De knie was ook gebroken en dat bleek eigenlijk een geluk bij een ongeluk te zijn”

“Er kwam echter geen beterschap waarop we naar onze huisarts trokken. Ook hij raadde Achilles aan om een week geen sport te beoefenen. Toen het maar niet beterde, werden er op 6 december in het AZ Delta foto’s van zijn knie genomen. ’s Namiddags kregen we al telefoon met de vraag om ’s anderendaags langs te komen omdat het er volgens de artsen niet echt goed uitzag. Er was immers een zwarte vlek te zien. Die vlek bleek uiteindelijk een tumor te zijn. Vanuit AZ Delta ging het per direct richting UZ Gent. Na verder onderzoek bleek het om osteosarcoom te gaan, in mensentaal botkanker”.

Chemo en revalidatie

“De knie van Achilles bleek ook gebroken en dat is eigenlijk een geluk bij een ongeluk geweest” gaat papa Yves verder. “Als Achilles zijn knie bij die onschuldige tik niet had gebroken, dan was de tumor niet opgemerkt geweest. We waren er daardoor ook vlug genoeg bij, want de kanker bleek nog niet uitgezaaid. Om dat te voorkomen en om de tumor te bestrijden werd eind december een chemokuur opgestart. Achilles heeft al 7 chemokuren achter de rug. Na zijn operatie, waarbij de tumor en de volledige knie verwijderd worden, heeft hij nog 11 kuren voor de boeg. Nadien wacht hem nog een lange revalidatie. Door de chemo mag hij immers nog niet direct stappen. Zijn eerste stappen zouden pas voor september zijn”. De ziekte heeft ook heel wat gevolgen voor het hele gezin. “Achilles kan niet naar school en krijgt les in het UZ als hij daar verblijft”, legt Tatiana uit. “Ik ben kleuterjuf, maar blijf nu thuis om voor Achilles te zorgen. Als hij thuis is volgt hij les via Bednet, terwijl ook zijn juf twee keer per week langs komt. Achilles gaat eigenlijk niet graag naar school, maar mist wel zijn vrienden. Verder leven we met het gezin meer in onze bubbel, net als in corona. Achilles mag dan ook niet te veel mensen zien omdat zijn weerstand door de chemo uiteraard minder is”.

Gevoel voor humor

Ook op zusje Célestine (3) heeft de ziekte een impact. “Ze werd in het begin ‘s nachts om het uur roepend wakker, maar dat is nu gelukkig voorbij”. “Achilles houdt zich dan weer sterk”, weet Yves. “Hij heeft enkel geweend toen het bij hem doordrong dat hij omwille van de knieprothese nooit meer zal kunnen voetballen. Het was zijn grote droom om voetballer te worden. Hij zou zelfs mogen gaan testen bij Cercle Brugge. Toen ze daar hoorden dat Achilles nooit meer zal mogen voetballen, hebben ze een heel mooi gebaar gesteld. Achilles mocht een half dagje optrekken met het eerste elftal en kreeg ook een truitje dat door alle spelers gesigneerd werd. Achilles heeft zijn doel overigens nu al aangepast. Hij wil nu wielrenner worden, want fietsen mag wel nog. Hij huilt ook nooit omdat wij anders meehuilen en dat wil hij niet. Achilles klaagt ook nooit, zelfs nu hij al vier maanden met zijn been in het gips rondloopt”.

“Overnachten in het ziekenhuis vindt hij het ergste”, weet Tatiana. “Achilles is eigenlijk heel positief en helpt ons daar ook mee”. Ook zijn gevoel voor humor is Achilles niet kwijt. Als hij hoort dat fotografe Joke straks nog langskomt grapt hij dat hij eerst zijn haar nog in de gel zal moeten zetten.

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

wielrenner.

Je mag me altijd wakker maken om …

naar voetbal te kijken.

Ik hou niet van …

banaan.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Hoverboarden en legpuzzels maken.

Dit is mijn grootste wens:

Een goeie wielrenner worden.

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.

The post Achilles Deceuninck (7) is de Kinderkrak van Staden: “Voetballen mag niet meer, maar fietsen wel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Petitie voor fietspad langs Britse militaire begraafplaats in Dranouter

De leerlingen van de dorpsschool De Zafant in Dranouter steunen de petitie van de gemeente voor een fietspad in de Dikkebusstraat. Dat fietspad moet onder meer passeren langs een Britse begraafplaats van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed vindt een fietspad storend voor het zicht op de begraafplaats.

Lees meer »

“Man verscheen met mes in mijn hotelkamer”: hoofdverdachte in zaak-Maddie McCann staat opnieuw terecht in verkrachtingsproces

Een vrouw die Christian Brückner, de hoofdverdachte van de verdwijning van Madeleine McCann, beschuldigt van verkrachting, verklaarde tijdens de rechtszaak “dat ze in haar hotelkamer werd aangevallen door een man met een mes”. Brückner wordt beschuldigd van drie aanklachten van verkrachting en twee van seksueel misbruik tijdens zijn lopende proces in Braunschweig, Duitsland.

Lees meer »

INTERVIEW. “Op één proef na heb ik in élke opdracht gesaboteerd”: meest brutale mol in jaren was soms best eenzaam

Hij haalde driekwart van het te winnen bedrag uit de groepspot en saboteerde in nagenoeg élke proef. Sociaal werker Senne Van der Zweep (28) onthulde zichzelf zondagavond als de meest brutale mol in jaren. “Toch is mol zijn bij momenten eenzaam en moeilijk”, vertelt hij in het eerste interview over zijn rol als saboteur. En blijkbaar komt er ook heel

Lees meer »

Band Kleinpunk lanceert tweede single: ‘Alles Keert’

De band Kleinpunk, met Stanny Rijckaert uit Ramskapelle op drums, stuurde recent haar tweede single ‘Alles Keert’ de wereld in via de streamingplatformen. “Ons optreden als finalist van Sound Track in de legendarische zaal Vooruit in Gent was voor ons een belangrijke stap”, zegt Stanny, zoon van gemeenteraadslid Christel Bedert.
The post Band Kleinpunk lanceert tweede single: ‘Alles Keert’

Lees meer »

Een deur-aan-deurverkoper die blijft terugkomen? “Dat is belaging”

Deur-aan-deurverkoop is toegelaten in België. Verkopers mogen aanbellen om je een dienst of product te verkopen. Maar als je "neen" zegt, moeten ze daar oren naar hebben. Doen ze dat niet, dan kan je ze aanklagen voor "belaging". Dat blijkt uit de nieuwe aflevering van de podcast ‘Mens erger je niet’ van het consumentenprogramma ‘WinWin’ op Radio2.

Lees meer »

Zware rellen in Nieuw-Caledonië door wetswijziging Frans stemrecht: al drie doden en honderden gewonden

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië, een eiland ten noordoosten van Australië, zijn zware rellen uitgebroken in de hoofdstad Nouméa. De rellen zijn het gevolg een uit de hand gelopen protest tegen een wetswijziging die meer Franse eilandbewoners stemrecht zou geven. Daarbij zijn al drie mensen om het leven gekomen. Er vielen ook honderden gewonden. Meer dan 130 mensen zijn

Lees meer »

Ruim vijfde meer faillissementen in West-Europa

Steeds meer bedrijven in West-Europa komen in financiële problemen. In 2023 vroegen er 169.496 het faillissement aan, bijna 21 procent meer dan het jaar ervoor. Dat heeft het Duitse onderzoeksbureau Creditreform dinsdag bekendgemaakt.

Lees meer »

Mama Romy en dochter Anna-Nina zijn beste vriendinnen: “Mijn dochter helpt me er altijd bovenop”

Op Moederdag worden de mama’s extra in de bloemetjes gezet. Ook voor Romy Maertens van schoonheidsinstituut Olijf Beauty Inside Out in Beitem wordt het even uitblazen. Romy en dochter Anna-Nina genieten straks allebei van een yogaweekend in Frankrijk.
The post Mama Romy en dochter Anna-Nina zijn beste vriendinnen: “Mijn dochter helpt me er altijd bovenop” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie is de echte stalker? Was er een verkrachting? Insiders onthullen wat verzonnen is in ‘Baby Reindeer’ en wat niet

Er is al heel wat inkt gevloeid over de spraakmakende Netflixreeks ‘Baby Reindeer’, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal over een kwetsbare jongeman en zijn stalker. Opvallend genoeg speelt acteur Richard Gadd zichélf in de serie, waardoor we de feiten uit eerste hand te horen krijgen. Maar volgens de stalker in kwestie, klopt zijn versie niet. Wat zijn nu

Lees meer »