EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”

Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant. 

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG AA GENT-OHL (13u30). Beide coaches schuiven ploegen door elkaar: Kums opnieuw op het Gentse middenveld

Zondagmiddag speelt AA Gent zijn achtste wedstrijd in Play-Off 2 tegen Oud-Heverlee Leuven. Vorige week behaalde Gent de eindwinst met een overwinning op KV Mechelen. De Buffalo’s kunnen zich nu perfect voorbereiden op de barragematch tegen de vierde of vijfde uit Play-Off 1. Kan OHL verrassen en een tweede overwinning boeken tegen Gent? Volg het hier op de voet.

Lees meer »

Kijk! Vrachtwagen belandt in de gracht langs de E40

Dinsdagmorgen om 5 uur gebeurde op de E40 net voorbij de oprit Beernem een ongeval. Een vrachtwagen die richting Brussel reed week af van de baan en belandde zijdelings in de gracht.
The post Kijk! Vrachtwagen belandt in de gracht langs de E40 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Creatieve duizendpoot Isabelle (42) opent atelier: “In de voetsporen van oma”

De van oorsprong Roeselaarse Isabelle Matthys (42) is een artistieke duizendpoot. Ze specialiseerde zich in kledij op maat en opende onlangs haar nieuwe atelier in Sint-Denijs-Westrem, waar ze nu woont. “Nu ik het creatieve en het sociale kan combineren, is de cirkel rond.”
The post Creatieve duizendpoot Isabelle (42) opent atelier: “In de voetsporen van oma” appeared first on

Lees meer »

Oproerpolitie verjaagt manifestanten met wapenstok en honden uit buurt Amsterdamse universiteit: demonstranten blijven echter rondhangen in centrum

In Amsterdam heeft de politie de laatste pro-Palestina-activisten weggehaald van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Op en rond het terrein is een ravage aangericht. Op het nabijgelegen Rokin blijft het rond 22 uur echter onrustig. Daar bekogelden betogers de politie met stenen. Na waarschuwingen, waarbij de manifestanten werden opgeroepen om naar huis te gaan, voerde de politie

Lees meer »

“Je moet het zien als een soort natuurlijk vaccin”: onderzoek bewijst dat zeelucht is goed voor ons immuunsysteem

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) uit Oostende hebben samen met de Universiteit van Gent en Antwerpen voor het eerst aangetoond dat zeelucht het immuunsysteem van mensen versterkt. “Zeelucht is geen medicijn, maar het kan er wel voor zorgen dat je minder snel ziek wordt”, aldus Maarten De Rijcke van het VLIZ.
The post “Je moet

Lees meer »

Mooie afsluiter van het seizoen voor Kortrijk Spurs: “Fier op de extrasportieve kant van ons project”

De sportieve ambities lagen hoog bij het BNXT-team van Kortrijk Spurs, maar werden niet gehaald. Voor de Spurs zat er niks anders op dan de laatste match in schoonheid te eindigen. De tegenstander kreeg geen schijn van kans. De 1.600 toeschouwers genoten.
The post Mooie afsluiter van het seizoen voor Kortrijk Spurs: “Fier op de extrasportieve kant van ons

Lees meer »

KIJKRAPPORT. ‘Sing Again’: “Nooit gedacht dat mijn hart een sprongetje zou maken bij het terugzien van iemand als Dean”

Wat talentenjachten betreft spant VTM al 35 jaar de kroon, van ‘De Soundmixshow’ tot ‘Idool’ en ‘The Voice’. Het nieuwe ‘Sing Again’ brengt nu 22 deelnemers uit al die tv-wedstrijden terug naar het scherm. Een heerlijke trip down memory lane of even vervelend als een schoolreünie? Onze tv-recensent velt een oordeel nu er twee afleveringen de revue gepasseerd zijn.

Lees meer »

Boer Bert uit ‘Boer zkt vrouw’ weet exact wat hij zoekt in relatie: “Ik wil dat mijn vrouw zorgt voor het huishouden”

In ‘Boer zkt vrouw’ is de West-Vlaamse vlasboer Bert Vermeersch (28) het buitenbeentje. Slechts vier vrouwen schreven zich voor hem in en alleen kleuterjuffen Eva en Melissa (allebei 27) nodigt hij uit op zijn boerderij. “Ik ben kieskeurig, ja, maar waarom zou ik met iemand verder daten als ik geen interesse heb?” Hij omschrijft zichzelf als romantisch en gevoelig, maar

Lees meer »

Anderhalf jaar na zware gasexplosie krijgt inclusieve lunchbar award van Gault&Millau: “Een grote erkenning voor onze mensen”

Ruim anderhalf jaar geleden werd de inclusieve horecazaak Lucien & Lizette getroffen door een zware gasexplosie. Het personeel en hun bijzondere medewerkers krabbelden stap voor stap terug recht met de opening van de zaak op een nieuwe locatie. Nu kregen ze de Social/human-award van Gault&Millau.
The post Anderhalf jaar na zware gasexplosie krijgt inclusieve lunchbar award van Gault&Millau: “Een

Lees meer »