Creatieve duizendpoot Isabelle (42) opent atelier: “In de voetsporen van oma”

De van oorsprong Roeselaarse Isabelle Matthys (42) is een artistieke duizendpoot. Ze specialiseerde zich in kledij op maat en opende onlangs haar nieuwe atelier in Sint-Denijs-Westrem, waar ze nu woont. “Nu ik het creatieve en het sociale kan combineren, is de cirkel rond.”

Isabelle Matthys woonde tot haar twaalfde in Rumbeke, bracht haar jeugd door in Tielt en belandde na haar studies met haar man Hans Teirlinck in Gent. Ze studeerde sociaal werk in Hiepso, maar er ontbrak iets… “Van kleinsaf aan ben ik gefascineerd door tekenen, schilderen, naaien en zo veel meer, maar zoals wel vaker ging ‘een diploma halen’ voor op hobby’s. Pas toen ik afstudeerde, kon ik me toeleggen op mijn artistieke kant en volgde ik de ene na de andere opleiding.”

Isabelle trad in de voetsporen van haar oma en mama en begon te naaien. “Ik moest echt van nul beginnen, maar ik had de smaak meteen te pakken en al snel volgde ik extra cursussen, tot soms wel drie avonden per week”, lacht ze. “Ook nu ben ik me constant aan het bijscholen en naast het naaien ben ik ook afgestudeerd als floriste.”

Duurzaam label

De creatieve uitlaatklep was een fijne hobby tot Isabelle zo’n 14 jaar geleden ‘Trashic’ oprichtte. “Eerst was ik kleermaakster in bijberoep, maar nu is het mijn voltijdse job. Van bij het begin zette ik in op duurzaamheid en ik was één van de eerste die aan ‘upcycling’ deed. Dat betekent dat ik van oude kleding, zogenaamde trash, iets chique maakte. Ik kocht kleren in de kringloopwinkel, verknipte die en creëerde een nieuw stuk. Vandaag vertaalt zich dat in werken met deadstockstoffen. Dat zijn designerstoffen van vorige collecties die ik opkoop zodat ze niet op de afvalberg belanden.”

Maar ook het sociale is nooit ver weg… “Met mijn label steek ik een beetje mijn middelvinger uit naar de maatschappij”, legt ze uit. “Mensen worden vaak ten onrechte beoordeeld op hun uiterlijk. Iemand die vol tattoos staat, zal voor veel mensen als ‘trash’ gezien worden, maar steek ze in een mooi kleed en het wordt kunst.”

“Met mijn label steek ik een beetje mijn middelvinger uit naar de maatschappij”

Isabelle specialiseerde zich in de loop der jaren in kledij op maat. “En je mag dat ruim interpreteren. Ik zorg niet alleen voor de juiste kledingmaat, mijn kleren passen ook echt bij het karakter van de persoon voor mij. Ik vind het heerlijk om samen met de klant te ontdekken hoe die in elkaar zit en welke kleren hem of haar als gegoten zitten.” En iedereen is welkom. “Ik ontwerp zowel doordeweekse kleding, als kleren voor speciale gelegenheden zoals bruidsjurken. Klanten komen letterlijk van om de hoek, maar ik hielp ook al bruidjes van Limburg tot West-Vlaanderen”, lacht ze. “En hier komt ook mijn floristenopleiding tot uiting, want het gebeurt regelmatig dat ik de bloemen voorzie op het feest, afgestemd op het trouwkleed.”

Creatief meets sociaal

Isabelle geeft haar creatieve ideeën ook door aan anderen via workshops en kampjes. “Vorige zomer ben ik gestart met zomerkampjes voor kinderen. Dat was eigenlijk uit noodzaak, want ik had opvang nodig voor onze zoon Lewis (12) die ook heel creatief is. Ik wil daar verder in groeien en daarom volg ik nu een post-graduaat creatieve coaching. Het is zalig om te zien dat tieners die super onzeker toekomen op het einde van de week vol zelfvertrouwen hun eigen creaties op de catwalk showen.”

Met Trashic verbindt Isabelle haar sociale studies met haar creatieve uitspattingen. Via de kampjes, maar ook bij het maken van kleren, is een goede afstemming nodig. “Voor één kledingstuk zie ik de mensen minstens drie keer, dus ik bouw echt wel een band op met mijn klanten. Ze weten dat ze hier in een warm nest terechtkomen waar ze even op adem kunnen komen. Het lijkt hier dan soms ook een beetje op een kapsalon”, lacht ze. “Er wordt veel gebabbeld en ik kom veel te weten.”

Nieuw atelier

Drie weken geleden opende Isabelle haar gloednieuwe atelier in Sint-Denijs-Westrem. “Voorheen werkte ik in onze mancave”, lacht ze. “Dat was een gezellig, maar klein en donker kamertje vol cd’s en platen aan de muur. We hebben dan maar de garage verbouwd tot een oase van licht en groen waar mensen kunnen onthaasten en tot rust komen. Ik kan hier veel beter werken én mijn man heeft zijn mancave terug. Iedereen content!” (LV)

Ben je benieuwd naar meer? Neem dan zeker een kijkje op www.trashic.be.

The post Creatieve duizendpoot Isabelle (42) opent atelier: “In de voetsporen van oma” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vrijwilliger Veronique zoekt extra helpende handen voor nieuw WZC Sint-Jan Baptist: “Geeft heel veel voldoening”

Het nagelnieuwe woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist zoekt nog vrijwilligers. Het zorgcentrum, beheerd door zorggroep Curando Zuid, verwelkomde op 15 april zijn eerste bewoners. “Het is meer dan enkel een woonzorgcentrum, het is ook een buurthuis.”
The post Vrijwilliger Veronique zoekt extra helpende handen voor nieuw WZC Sint-Jan Baptist: “Geeft heel veel voldoening” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bruid laat per ongeluk iets te veel zien tijdens eerste dans: “Ik was een beetje te dronken voor die salto”

De Canadese Amanda Scheller gaat enkele blunders op haar trouwfeest nooit meer vergeten. De pasgetrouwde vrouw had iets te veel gedronken toen ze aan haar eerste dans begon. Met als gevolg dat ze meermaals de passen miste en haar evenwicht verloor. Ook toen ze haar bruidsboeket wilde gooien, ging het mis. Maar de gênantste blunder gebeurde alvast op het einde

Lees meer »

Vrienden van Roeselarenaar vinden zijn gestolen auto in gracht

Een man uit Roeselare heeft zijn gestolen auto terug die enkele van zijn vrienden afgelopen nacht in een gracht hebben gevonden. De dief had de auto kort ervoor gestolen van op de oprit van het huis van de Roeselarenaar. De vrienden waren even ongerust omdat de portefeuille met de identiteitskaart van de eigenaar in de auto lag. Maar de Roeselarenaar

Lees meer »

Van rijbewijs tot belastingbrief en verkeersboete in één digitale portefeuille: wat kan je wel én niet met nieuwe app MyGov.be?

Vandaag is de nieuwe digitale portefeuille MyGov.be gelanceerd. De app kan door iedereen worden gedownload. Identiteitskaart, doktersbriefjes, zelfs je geboorteakte en diploma’s, samen op één plek in je smartphone. Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) legt uit hoe de app een belangrijke rol zal spelen in je dagelijkse leven. “Via de app kunnen alle mogelijke documenten, attesten en bewijzen worden

Lees meer »

Levenloos lichaam van tweede alpinist (31) aangetroffen op Mount Everest

Het levenloze lichaam van een tweede Mongoolse alpinist (31) die nog vermist was op de Mount Everest is aangetroffen. Dat heeft het expeditiebedrijf 8k Expeditions zondag gemeld. Vrijdag was al het levenloze lichaam van een vermiste 53-jarige bergbeklimmer uit Mongolië aangetroffen. Hij was de eerste dode van het hoogseizoen op de Mount Everest.

Lees meer »

KIJK. Meningen zijn hard voor nieuwe officiële portret koning Charles: “Het lijkt alsof hij in de hel terecht is gekomen”

Een jaar na de kroning van koning Charles (75) stelt de Britse monarch zijn eerste officiële portret als koning voor aan de pers. En dat portret is héél opvallend. De achtergrond, het uniform en de handen van de koning hebben allemaal dezelfde rode kleur. Maar dat valt niet in de smaak bij veel mensen op sociale media. “Kunnen we even

Lees meer »

“Toen die journalist mijn dochter benaderde, trok ik de stop eruit”: Bert uit ‘The Voice’ legt uit waarom hij uit spotlights verdween

Het was even met de ogen knipperen voor de juryleden in ‘Sing Again’, maar het was wel degelijk Bert Voordeckers (58) die voor hen stond. Zijn stem blijft zeer herkenbaar, maar sinds hij derde werd in het allereerste seizoen van ‘The Voice van Vlaanderen’ verloor hij maar liefst 60 kilo. Om medische redenen, vertelt hij in een uitgebreid interview. Hij

Lees meer »