Vrijwilliger Veronique zoekt extra helpende handen voor nieuw WZC Sint-Jan Baptist: “Geeft heel veel voldoening”

Het nagelnieuwe woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist zoekt nog vrijwilligers. Het zorgcentrum, beheerd door zorggroep Curando Zuid, verwelkomde op 15 april zijn eerste bewoners. “Het is meer dan enkel een woonzorgcentrum, het is ook een buurthuis.”

Faciliteitengemeente Spiere-Helkijn startte in 2022 met de bouw van een nieuw woonzorgcentrum, beheerd door Curando, een overkoepelende organisatie die op verschillende zorgtakken inzet. Zo hebben ze in woonzone Curando Zuid drie woonzorgcentra waar ze zowel assistentiewoningen, kortverblijf, dagverzorging, thuisverpleging en lange verblijven aanbieden. Sint-Jan Baptist is daar een van. En om dit te kunnen aanbieden, rekenen ze op heel wat vrijwilligers.

“Voor 10 euro kan iedereen die dat wenst een maaltijd krijgen, zowel hier in de cafetaria of aan huis geleverd”, zegt vrijwilligster Veroniek Deman (52) uit Sint-Denijs. Heel haar leven werkte ze als opvoedster maar door gezondheidsproblemen moest ze noodgedwongen stoppen. “Ik zocht een bezighouding en toen ik las dat er nog vrijwilligers werden gezocht in het woonzorgcentrum heb ik niet lang getwijfeld.”

Sociaal contact

Veroniek meldde zich aan om een handje te helpen in de cafetaria. Haar werk bestaat dus vooral uit dranken aanvullen en aanbieden en een babbeltje slaan met het volk. “Het is echt fantastisch. De bewoners hebben veel respect voor ons en genieten van een babbel. Achter hun glimlach schuilt zoveel dankbaarheid en dat doet deugd.”

Veroniek is er intussen ruim drie weken actief. Elke dinsdagnamiddag staat ze paraat en bemand ze de cafetaria. Sinds kort heeft ze zich ook opgegeven om elke tweede maandag van de maand een activiteit in elkaar te knutselen. Dat kan een kaart- of spelletjesnamiddag zijn. “Ik haal zoveel voldoening uit dit vrijwilligerswerk, dat het niet enkel een lach tovert op het gezicht van wie deelneemt aan de activiteiten of iets drinkt in de cafetaria, maar ook op mijn gezicht.”

Daarbovenop vindt Veroniek het een heel mooi project. “Het is meer dan een woonzorgcentrum, het is ook een buurthuis. Iedereen is er welkom.” Niet enkel bewoners kunnen deelnemen aan activiteiten, ook mensen uit de buurt die op zoek zijn naar wat sociaal contact. De cafetaria is dan ook iedere dag open: voor zowel bewoners en hun familie als toevallige passanten.

Veroniek Deman (52) uit Sint-Denijs werkte haar ehele leven werkte ze als opvoedster maar door gezondheidsproblemen moest ze noodgedwongen stoppen. Nu is ze vrijwilliger in WZC Sint-Jan Baptiste. © gf

Drempelverlagend

Niet alleen voor de cafetaria en de activiteiten zijn er vrijwilligers nodig maar ook voor de bedeling van maaltijden aan huis. Momenteel zijn er vier mensen die dit dagelijks doen. “Daar sta ik als reserve op. Ik liep al eens een ronde mee met Jos die dat vaker doet. Dat is ook heel leuk want dan kan je eens ter plekke een ‘klapke doen’ met mensen uit de buurt. Je wordt altijd positief onthaald.”

Volgens Veroniek heeft het toelaten van iedereen op activiteiten een dubbele functie. “Je verlaagt de drempel voor mensen die later de stap moeten zetten naar een rusthuis. Door nu al actief deel te nemen aan activiteiten krijg je een ander, positiever, beeld. Je kan dat niet meer vergelijken met een rusthuis van vroeger.”

Het woonzorgcentrum is nog steeds op zoek naar extra vrijwillige helpende handen. Iedere dinsdagnamiddag bij mooi weer wordt er ingezet op wandelen met de bewoners. Omdat velen zich niet alleen kunnen verplaatsen, zoeken ze mensen die samen met hen willen gaan wandelen. “Als je tijd en een hart voor de zorg hebt, dan moet je dat zeker doen. Je geeft iets aan die mensen, maar krijgt er ook zoveel voor terug.”

Bevoegd schepen Willy Glorieux beaamt dat. “Momenteel hebben we een vijftiental vrijwilligers. Zeven voor de cafetaria, vier voor het rondbrengen van de maaltijden en dan nog enkelen voor de activiteiten. Maar er kunnen er nog steeds bij. Zo zoeken we nog vrijwilligers die personen willen op- en afhalen voor het dagverblijf, die willen gaan wandelen met de bewoners maar ook voor de rondbedeling, activiteiten of cafetaria.”

Opendeur

Op maandag 6 mei werden buurtbewoners al uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan het rusthuis. Er waren een 25-tal mensen aanwezig, en het werd volgens Willy Glorieux heel positief ontvangen. “Op zondag 2 juni vanaf 14 uur is er een opendeurdag voor het brede publiek. Op vrijdag 7 juni om 16 uur is er de officiële opening in bijzijn van de bisschop en Curando”, sluit schepen Willy Glorieux af.

Sint-Jan Baptist zoekt nog vrijwilligers: “Geeft heel veel voldoening”

Het nagelnieuwe woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist in Spiere-Helkijn zoekt vrijwilligers.Vrijwilligers zijn het kloppende hart van elke zorgorganisatie dus kunnen ze uiteraard niet ontbreken in Sint-Jan Baptist.”Het is meer dan enkel een woonzorgcentrum”, klinkt het.

Zorggroep Curando bouwde sinds 2022 een gloednieuwe zorgsite in Spiere-Helkijn, met financiële steun van de gemeente en de Vlaamse overheid. De site bestaat uit een woonzorgcentrum, een centrum voor dagverzorging, assistentiewoningen en een lokaal dienstencentrum.Op 15 april 2024 namen de eerste bewoners hun intrek in het woonzorgcentrum. De officiële opening volgt begin juni.

Dankbare glimlach

Als vrijwilliger bij Curando doe je waar je goed in bent, waar je energie en plezier uit haalt.“Ik zocht een bezighouding en toen ik las dat er nog vrijwilligers werden gezocht in het woonzorgcentrum heb ik niet lang getwijfeld.” vertelt vrijwilligster Veroniek Deman. Veroniek is 52 jaar en afkomstig uit Sint-Denijs. Heel haar leven werkte ze als opvoedster, maar door gezondheidsproblemen moest ze noodgedwongen stoppen.

Veroniek meldde haar aan om een handje te helpen bij de cafetaria. “Voor €10 kan iedereen die dat wenst een maaltijd krijgen, zowel hier bij ons in de cafetaria of aan huis geleverd”. Haar werk bestaat dus vooral uit dranken aanvullen, dranken aanbieden en een babbeltje slaan met het volk. “Het is echt fantastisch. De bewoners hebben veel respect voor ons en genieten van een babbel. Achter hun glimlach schuilt zoveel dankbaarheid en dat doet deugd.”

Drempelverlagend

Veroniekwerkt nu ongeveer drie weken als vrijwilliger in Sint-Jan Baptisten denkt nog lang niet aan stoppen. Elke dinsdagnamiddag staat ze paraat en bemand ze de cafetaria. Sinds kort heeft ze haar ook opgegeven om elke tweede maandag van de maand een activiteit in elkaar te knutselen. Dat kan gaan om een kaartnamiddag of spelletjesnamiddag. “Ik haal zoveel voldoening uit het vrijwilligerswerk dat ik hier verricht, dat het niet enkel een lach tovert op het gezicht van de mensen die deelnemen aan activiteiten of iets drinken in de cafetaria, maar ook op mijn gezicht.”

DaarbovenopvindtVeroniek het een heel mooi project. “Het is meer dan een woonzorgcentrum, het is ook een plaats voor de buurt. Iedereen is er welkom. ”Niet enkel bewoners kunnen deelnemen aan activiteiten, ook mensen uit de buurt die op zoek zijn naar wat sociaal contact. De cafetaria is dan ook iedere dag open: voor zowel bewoners en hun familie als toevallige passanten.”

Volgens Veroniek heeft het iedereen toelaten op activiteiten ook een dubbele functie. “Je verlaagt de drempel voor mensen die later de stap moeten zetten naar eenwoonzorgcentrum. Door nu al actief deel te nemen aan activiteiten krijg je een ander, positiever, beeld. Je kan dat niet meer vergelijken met een ‘rusthuis’ van vroeger.”

Helpende handen

Curando is nog steeds op zoek naar wat vrijwillige helpende handen, zoals voor de bedeling van warme maaltijden aan huis. Iedere dinsdagnamiddag – bij mooi weer – wordt er ingezet op wandelen met de bewoners. Omdat veel bewoners zich niet alleen kunnen verplaatsen, zoeken ze mensen die samen met hen willen gaan wandelen. “Als je tijd en een hart voor de zorg hebt dan moet je dat zeker doen. Je geeft iets aan die mensen, maar krijgt er ook zoveel voor terug.”

Bevoegd schepen en vrijwilliger in Sint-Jan Baptist Willy Glorieux beaamt dat. “Momenteel hebben we een stuk of vijftien vrijwilligers. Zeven voor de cafetaria, vier voor het rond bedelen van de maaltijden en dan nog enkelen voor de activiteiten. Maar er kunnen er nog steeds bij. Zo zoeken we nog mensen die personen willen op- en afhalen voor het dagverblijf, vrijwilligers die willen gaan wandelen met de bewoners en aanvullend ook nog personen voor de rondbedeling, activiteiten of cafetaria.”

In ‘t verschiet

Op zondag 2 juni staat een opendeurdag voor het brede publiek gepland. Iedereen is welkom van 14.00 uur tot 17.30 uur. Begin juni volgt de officiële opening in het bijzijn van de Voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Levenuit Rome.

Op wo 15 mei 2024 om 11:46 schreef Tristan Vandevelde :

Sint-Jan Baptist zoekt nog vrijwilligers: “Geeft heel veel voldoening”

Het nagelnieuwe woonzorgcentrum Sint-Jan Baptist in Spiere-Helkijn zoekt nog vrijwilligers. Het zorgcentra, beheerd door zorggroep Curando Zuid, verwelkomde op 15 april haar eerste bewoners. Vorige week vond de officiële opening plaats. “Het is meer dan enkel een woonzorgcentrum”, klinkt het

Faciliteitengemeente Spiere-Helkijn startte in 2022 met de bouw van een nieuw woonzorgcentrum, beheerd door Curando, een overkoepelende organisatie die op verschillende zorgtakken inzet. Zo hebben ze in woonzone Curando Zuid drie woonzorgcentra waar ze zowel assistentiewoningen, kortverblijf, dagverzorging, thuisverpleging en lange verblijven aanbieden. Sint-Jan Baptist is daarvan een. En voor dit te kunnen aanbieden, rekenen ze op heel wat vrijwilligers.

Dankbare glimlach

“Voor €10 kan iedereen die dat wenst een maaltijd krijgen, zowel hier bij ons in de cafetaria of aan huis geleverd”, vertelt vrijwilligster Veroniek Deman. Veroniek is 52 jaar en afkomstig uit Sint-Denijs. Heel haar leven werkte ze als opvoedster, maar door gezondheidsproblemen moest ze noodgedwongen stoppen. “Ik zocht een bezighouding en toen ik las dat er nog vrijwilligers werden gezocht in het woonzorgcentrum heb ik niet lang getwijfeld.”

Veroniek meldde haar aan om een handje te helpen bij de cafetaria. Haar werk bestaat dus vooral uit dranken aanvullen, dranken aanbieden en een babbeltje slaan met het volk. “Het is echt fantastisch. De bewoners hebben veel respect voor ons en genieten van een babbel. Achter hun glimlach schuilt zoveel dankbaarheid en dat doet deugd.”

Buurtproject

Veroniek is nu een goede drie weken bezig en denkt nog lang niet aan stoppen. Elke dinsdagnamiddag staat ze paraat en bemand ze de cafetaria. Sindskort heeft ze haar ook opgegeven om elke tweede maandag van de maand een activiteit in elkaar te knutselen. Dat kan gaan om een kaartnamiddag of spelletjesnamiddag. “Ik haal zoveel voldoening uit het vrijwilligerswerk dat ik hier verricht, dat het niet enkel een lach tovert op het gezicht van de mensen die deelnemen aan activiteiten of iets drinken in de cafetaria, maar ook op mijn gezicht.”

Daarbovenop vind Veroniek het een heel mooi project. “Het is meer dan een woonzorgcentrum, het is ook een buurthuis. Iedereen is er welkom.” Niet enkel bewoners kunnen deelnemen aan activiteiten, ook mensen uit de buurt die op zoek zijn naar wat sociaal contact. De cafetaria is dan ook iedere dag open: voor zowel bewoners en hun familie als toevallige passanten. Maar ook voor de bedeling van maaltijden zijn er heel wat vrijwilligers nodig. Momenteel zijn er vier mensen die dagelijks maaltijden aan huis gaan ronddelen. “Daar sta ik als reserve op. Ik heb al eens een ronde meegelopen met Jos die dat vaker doet. Dat is ook heel leuk, want dan kan je eens ter plekke een ‘klapke doen’ met mensen uit de buurt. Je wordt altijd positief onthaald.”

Drempelverlagend

Volgens Veroniek heeft het iedereen toelaten op activiteiten ook een dubbele functie. “Je verlaagt de drempel voor mensen die later de stap moeten zetten naar een rusthuis. Door nu al actief deel te nemen aan activiteiten krijg je een ander, positiever, beeld. Je kan dat niet meer vergelijken met een rusthuis van vroeger.”

Het woonzorgcentrum is momenteel nog steeds op zoek naar wat vrijwillige helpende handen. Iedere dinsdagnamiddag – bij mooi weer – wordt er ingezet op wandelen met de bewoners. Omdat veel bewoners zich niet alleen kunnen verplaatsen, zoeken ze mensen die samen met hen willen gaan wandelen. “Als je tijd en een hart voor de zorg hebt dan moet je dat zeker doen. Je geeft iets aan die mensen, maar krijgt er ook zoveel voor terug.”

Bevoegd schepen Willy Glorieux beaamt dat. “Momenteel hebben we een stuk of vijftien vrijwilligers. Zeven voor de cafetaria, vier voor het rond bedelen van de maaltijden en dan nog enkelen voor de activiteiten. Maar er kunnen er nog steeds bij. Zo zoeken we nog mensen die personen willen op- en afhalen voor het dagverblijf, vrijwilligers die willen gaan wandelen met de bewoners en aanvullend ook nog personen voor de rondbedeling, activiteiten of cafetaria.”

In ‘t verschiet

Op maandag 6 mei werden alvast buurtbewoners verwelkomd om een bezoekje te brengen aan het rusthuis. Er was een 25-tal man aanwezig, en het werd volgens Willy Glorieux heel positief ontvangen. “In het verschiet staat nu nog de opendeurdag voor het brede publiek op zondag 2 juni vanaf 14:00 uur en de officiële opening in bijzijn van de bisschop en Currando zelf op vrijdag 7 juni om 16:00 uur, daar wordt een 100-tal man verwacht”, sluit schepen Willy Glorieux af.

Op wo 15 mei 2024 om 10:04 schreef :

Text Assignment

Name:

20 B SPIE TV7 WZC zoekt vrijwilligers

Requested size:

2098 chr

Reporter:

Tristan Vandevelde

Ext. assignee(s):

Requested by:

Jan Steenhoudt

Instructions:

Packages:

KWP, 522/1 – DESK, 16-05-2024

KW_web, KW.be/Nieuws/Samenleving, 15-05-2024 12:00

Story Folder

Name:

20 B SPIE TV7 WZC zoekt vrijwilligers

Summary:

2000_ART1_4X55RL_3L

Team

Name

Phone

Mobile

E-mail

Reporter:

Tristan Vandevelde

[email protected]

Photographer:

Tristan Vandevelde

[email protected]

Editor:

Tristan Vandevelde

[email protected]

The post Vrijwilliger Veronique zoekt extra helpende handen voor nieuw WZC Sint-Jan Baptist: “Geeft heel veel voldoening” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Groep vrijgezellen vandaliseert straat waar ze overnachten: “Ik verwacht dat ze ons vergoeden, of het krijgt een gerechtelijk staartje”

In de Poperingse binnenstad vlogen ’s nachts bloemen en kransen in het rond. Dronken twintigers die op vrijgezellenweekend waren, trokken een spoor van vernieling door de straat waar ze overnachtten. “We hebben deze mensen geconfronteerd met hun daden, maar ze ontkenden enige betrokkenheid”, zegt horecazaakvoerder Kris Pollentier.

Lees meer »

Actievoerders starten crowdfunding om juridische strijd tegen uitbreiding woongebied en jachthaven te betalen: “Willen gespecialiseerde advocaten”

Het geplande gebied met 1.000 wooneenheden en 600 extra ligplaatsen bij de jachthaven in Nieuwpoort kwam eerder dit jaar in opspraak. De aanwezigheid van achttien wulpen strooiden roet in dat toekomstplan. De vzw Bescherm Bomen en Natuur startte intussen al vijf juridische procedures en hoopt via een crowdfunding extra geld binnen te halen zodat ze gespecialiseerde advocaten kunnen aanstellen.

Lees meer »

Jasper Cloet levert zeer knappe prestatie op EK Lifesaving: “Hierdoor kan ik naar het WK voor de jeugd in Gold Coast”

Op het voorbije Europees kampioenschap lifesaving voor de jeugd (15-18 jaar) in het Duitse Riesa en Mücheln was Jasper Cloet goed voor verschillende individuele medailles. “Met die prestatie kan ik naar het WK voor de jeugd in Gold Coast”, vertelt Jasper enthousiast.
The post Jasper Cloet levert zeer knappe prestatie op EK Lifesaving: “Hierdoor kan ik naar het WK

Lees meer »

KIJK. “Wijn ruikt naar paardenstront”: dit is het moment waarna twee vrouwen beslissen uit ‘B&B zoekt lief’ te stappen

Het is ongezien. Twee deelneemsters van ‘B&B zoekt lief’ beslissen samen om uit het programma te stappen. Ze vinden hun ‘gastheer’ Jelmont onuitstaanbaar. Vicky Libert (60) en Ingrid Van Berghen (61) waren verbaasd over de hygiëne in het huis. Ze struikelden over rommel, er lag ‘pakken stof’, sliepen op een luchtmatras en moesten zich wassen onder een koude douche. Maar

Lees meer »

Duitse minister verbiedt uiterst rechts magazine Compact

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft het blad Compact verboden omdat het extreemrechts zou zijn. Er zijn invallen gedaan in kantoren van het blad en woningen van eigenaren en uitgevers in vier deelstaten. Volgens de sociaaldemocratische Faeser is het in 2010 opgerichte medium “een cruciale spreekbuis voor de extreemrechtse scene” in Duitsland.

Lees meer »

Daan Decrock (17) uit Roeselare pakt brons op Internationale Biologie Olympiade in Kazachstan: “Medaille krijgt een mooi plaatsje”

De 17-jarige Daan Decrock uit Roeselare kan terugblikken op een mooie prestatie tijdens de Internationale Biologie Olympiade in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Van de 290 deelnemers uit 75 landen van over de hele wereld eindigde Daan in de top 90. Goed voor een bronzen medaille. “Daar ben ik best wel trots op, al dringt het toch nog niet helemaal

Lees meer »

Jeugdhuis Skalul laat je stemmen aan de hand van sigarettenpeuken: “Niet om te stimuleren, maar om aan te zetten tot deponeren”

Wie aan jeugdhuis Skalul in Lendelede op een ludieke manier zijn of haar mening wil verkondigen, kan voortaan een beroep doen op de ‘peilingasbak’ die er aan de muur hangt. Je kan er je sigarettenpeuk in kwijt en tegelijk je stem geven bij enkele ludieke polls.
The post Jeugdhuis Skalul laat je stemmen aan de hand van sigarettenpeuken: “Niet

Lees meer »

Overbuur (40) lost schot met jachtgeweer om ruziënd duo stil te krijgen: politie arresteert drie lichtgewonden

De politie werd in de nacht van zondag op maandag opgeroepen voor een schietpartij in de Koekelarestraat in Kortemark. Twee mannen hadden er ruzie op straat, waarop een overbuur hen aanmaande om stiller te zijn. Daarop ontstond extra tumult waarna de 40-jarige overbuur een schot loste met een jachtgeweer. Uiteindelijk ontaarde het incident in een vechtpartij, waardoor het drietal lichtgewond

Lees meer »

Leegstaande winkel in Hasselt omgetoverd tot kartonnen koffiezaak

In Hasselt is in de Maastrichterstraat een leegstaande winkel die te huur staat, ingericht met kartonnen meubels. Voorbijgangers kunnen kijken naar een kartonnen koffiezaak of een kledingrek. Zelfs de planten zijn van karton. Het is de bedoeling om aan geïnteresseerde ondernemers te tonen wat er mogelijk is met de ruimte.

Lees meer »

Ex-leraar mag cel verlaten na herhaaldelijk partnergeweld door alcoholmisbruik: “Er was niet meer mee samen te leven”

“Zolang hij les gaf, viel het nog mee, maar na zijn pensioen kreeg de drankduivel hem volledig in zijn macht.” De partner van een 67-jarige ex-wiskundeleraar uit Waregem getuigde voor de Kortrijkse rechter over het ondraaglijke leven met een alcoholverslaafde. Het zorgde er uiteindelijk voor dat hij tien weken in de cel moest blijven. Die mag hij nu verlaten als

Lees meer »

Steekpartij in Borgerhout: dertiger in levensgevaar, vrouw aangehouden

In Borgerhout is een man eerder deze week in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis na een steekpartij. Die vond plaats in een woning de Kortrijkstraat. Een vrouw werd intussen aangehouden voor poging tot moord. Wouter Bruyns van de Antwerpse politie bevestigt het incident en zegt dat het onderzoek gisteren is doorgegeven aan het parket.

Lees meer »