“Meer kennis betekent minder honden in het asiel”: Dierenasiel Poezewoef en hondentherapeut Honden in Nesten organiseren cursus hondentaal

Dierenasiel Poezewoef in Poperinge en hondengedragstherapeut Annelies Nollet bij Honden in Nesten in Beselare zijn ervan overtuigd dat als jij je hond begrijpt en je hond jou begrijpt, er heel veel problemen voorkomen kunnen worden. organiseren binnenkort samen een cursus ‘hondentaal’. Daarom organiseren ze samen een cursus hondentaal.

In een reeks van acht lessen willen ze deelnemers vooral bijbrengen hoe ze een sterke band kunnen opbouwen met hun hond. Naast het aanleren van een hond om te luisteren, te liggen, te zitten, te komen.. zitten hondenverzorgers ook vaak met andere vragen. Waarom trekt mijn hond aan de leiband? Waarom plast mijn puppy nog in huis? Waarom gromt mijn hond naar kinderen? Hoe moet ik reageren als mijn hond die dingen doet?

Op die laatste vraag willen Lies Vandevelde, coördinator van dierenasiel Poezewoef en Annelies Nollet, hondengedragstherapeut bij Honden in Nesten, een antwoord bieden in de cursus hondentaal. Dierenasiel Poezewoef opende in 2018 en vangt honden en katten uit Poperinge, Heuvelland, Vleteren en Mesen op. Vaak zijn het net de honden met die problemen die in het dierenasiel belanden.

Problemen voorkomen

“Elke maand nemen meer mensen contact met mij op, omdat ze een probleem ervaren met hun hond en nood hebben aan gedragstherapie”, vertelt Annelies. “Als ik geen oplossing kan helpen verzinnen, is de volgende halte voor zo een dier vaak het dierenasiel. Maar een nieuwe thuis vinden voor een hond met gedragsproblemen is helemaal niet evident. En dat terwijl heel veel van die problemen voorkomen kunnen worden met een beetje basiskennis.”

“Het gedrag van een hond wordt verkeerd geïnterpreteerd, wat de band tussen verzorger en dier verstoord. Als gevolg hiervan krijg je gefrustreerde en ongelukkige honden (en verzorgers)” – Lies Vandevelde, dierenasiel Poezewoef

Daarom willen Lies en Annelies mensen vooraf te informeren, voor het fout loopt. “Een veel voorkomende reden waarom een hond in het asiel terecht komt, is door miscommunicatie tussen mens en hond”, aldus Lies. “Het gedrag van een hond wordt verkeerd geïnterpreteerd, wat de band tussen verzorger en dier verstoord. Als gevolg hiervan krijg je gefrustreerde en ongelukkige honden (en verzorgers). Een betere kennis van de taal van de hond kan de onderlinge band en welzijn van beide partijen vergroten. Dat is wat we met de cursus willen bereiken. Want als er begrip is tussen mens en hond, is de kans dat een dier in het asiel belandt veel kleiner.”

Opvoeden

Het dierenasiel voorziet de locatie, Annelies zal de lessen geven. Een formule die vorig jaar in het dierenasiel van Zwevegem al 30 tevreden deelnemers opleverde. De cursus is er in de eerste plaats voor mensen die een hond geadopteerd hebben of dat binnenkort van plan zijn. “Maar iedereen die wil leren hoe je een hond op een goede manier kan opvoeden, is van harte welkom. Ook mensen die al langer een viervoeter in huis hebben of die als vrijwilliger werken met honden”, aldus Annelies.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: De basisbehoeften van de hond, trauma en angst bij honden, hondentaal, leren op het tempo van je hond, omgaan met ongewenst gedrag, rustig wandelen aan de lijn en honden en kinderen. “Er zal ook ruim voldoende tijd zijn voor vragen en eigen inbreng van de cursisten”, besluit Annelies.

Praktisch

De eerste lessenreeks ‘Hondentaal de basis’ telt acht lessen en start op dinsdag 7 mei 2024. De lessen duren telkens van 19 uur tot 21.30 uur en vinden plaats in de Ouderdomseweg 9 in Poperinge. Het gaat om theorielessen, honden blijven dus lekker thuis. De lessenreeks kost 375 euro.

The post “Meer kennis betekent minder honden in het asiel”: Dierenasiel Poezewoef en hondentherapeut Honden in Nesten organiseren cursus hondentaal is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rouwregister voor Brugs ereburgemeester Patrick Moenaert

Stad Brugge opent rouwregister voor ereburgemester Patrick Moenaert, die woensdagavond overleed, in het Stadhuis vanaf vrijdag 17 mei 2024 om 9 uur. Het publiek kan er een laatste groet brengen op vrijdag 24 mei.
The post Rouwregister voor Brugs ereburgemeester Patrick Moenaert appeared first on KW.be.

Lees meer »

Daniël en Claudette zijn een diamanten koppel

Daniël Deweer en Claudette De Bruyne vierden op 28 april hun diamanten jubileum samen met hun familie. Daniël (81) is geboren in Lacroix-Saint-Ouen (Frankrijk) en Claudette (80) is geboren in Houthulst.
The post Daniël en Claudette zijn een diamanten koppel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Willem Decorte is kersvers West-Vlaams kampioen: “Ik ben heel tevreden”

Willem Decorte wist zich vorig weekend tot West-Vlaams kampioen bij de 14-jarige aspiranten te kronen. Hij kwam alleen aan met een tweetal seconden voorsprong op het peloton. Geheel onverwacht kwam dit zeker niet, want op 1 mei was hij ook al de snelste in Zillebeke.
The post Willem Decorte is kersvers West-Vlaams kampioen: “Ik ben heel tevreden” appeared first

Lees meer »

Nieuwpoort viert status als trotse vissersstad met Visserijfeesten

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 mei 2024 organiseert stad Nieuwpoort, samen met Promovis vzw, de jaarlijkse Visserijfeesten. Op de site rond het vissersschip Surcouf en in de stedelijke vismijn staat heel wat leuks op het programma. Je kunt er terecht voor belevingsactiviteiten rond de visserij en de zee, boeiende rondleidingen, heerlijke visgerechten, leuke muziekoptredens en nog veel

Lees meer »

Zeven doden bij zware storm in Houston

De zware storm die donderdag grote schade aanrichtte in Houston, de grootste stad van de Amerikaanse staat Texas, heeft al zeven mensenlevens geëist. Dat melden de plaatselijke autoriteiten vrijdag. In een eerdere balans was donderdag sprake van vier doden.

Lees meer »

Project ‘Boterhamsters’ zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare

Sinds januari 2024 slaan beweging.net West-Vlaanderen, Gezonde Buurt (CM-zone Midden-West-Vlaanderen) en Kotee (Thuiszorgdienst Motena) de handen in elkaar omtrent de lege brooddoos-problematiek, gericht naar middelbare scholieren.
The post Project ‘Boterhamsters’ zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geslaagde vijfde editie van de Lukkefeesten

De vijfde editie van de Lukkefeesten lokte zondag opnieuw honderden bezoekers naar Lo. In de voormiddag waren er nog dreigende wolken, maar nadien kwam de zon erdoor. De aanwezigen konden genieten van tal van optredens op en rond het Vateplein.
The post Geslaagde vijfde editie van de Lukkefeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Finale Songfestival zonder Mustii en Joost Klein lokt nog 861.423 VRT-kijkers: “Organisator EBU moet fouten toegeven”

Gemiddeld 861.423 mensen hebben afgelopen zaterdag gekeken naar de finale van het Eurovisiesongfestival via VRT 1 en VRT MAX, zowel live als uitgesteld op de dag zelf. Dat zijn meer kijkers dan de laatste finale zonder Belgische inzending, maar een pak minder dan de finale van vorig jaar. "De EBU en het songfestival gaan sowieso opnieuw rechtkrabbelen, maar eerst even

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland voert massale aanvallen uit op Oekraïne met drones

Russische troepen rukken op in het oosten van Oekraïne. President Vladimir Poetin wil van de regio rond de Oekraïense stad Charkiv een bufferzone maken. Ondertussen raken de Oekraïense strijdmachten uitgeput. De regering van president Volodymyr Zelensky heeft daarom een strengere dienstplicht ingevoerd. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »