Thomas en Sharon uit Moorslede ambitieus na topjaar met hun Thai Bangkaew honden: “Beste fokkers ter wereld zijn”

Thomas Manhout en Sharon Samyn hebben met hun Thai Bangkaew honden een fantastisch 2023 beleefd. Ze namen deel aan verschillende shows, en werden Europees kampioen in Denemarken en wereldkampioen in Zwitserland. De (buitenlandse) interesse in hun honden is dus groot. “We willen de beste fokkers ter wereld worden.”

Ruim tien jaar al ontfermen Thomas en Sharon zich over hun Thai Bangkaew honden, een alert en intelligent hondenras dat zo’n 65 jaar geleden ontstond uit de kruising van een teefje in een boeddhistisch klooster met een nu uitgestorven wilde hond.

“In 2011 startten we met het trainen van de honden. Aanvankelijk was het niet de bedoeling om deel te nemen aan grote wedstrijden, maar toen we het bij een eerste hondenshow erg goed deden, hadden we de smaak te pakken.” De honden van Thomas en Sharon gooiden al snel hoge ogen. Vanuit verschillende hoeken kwam ook vlug de vraag of het koppel les wilde geven. “In 2021 werd Sharon’s Puppy Academy opgericht. Tot op vandaag trainen we nog altijd honden. Puppy’s, maar we geven ook showtraining aan volwassen honden.” De lessen vinden telkens op woensdagavond plaats in de hangar vlak bij hun woning in de Werviksestraat.

Stuur en gashendel

Om aan wedstrijden deel te nemen, is het natuurlijk belangrijk dat je hond goed getraind is. “Je kunt een goede hond kopen, maar een kampioen moet je maken”, aldus Thomas. Bij hondenshowwedstrijden komen verschillende facetten aan bod. Zo moet de hond op een correcte manier kunnen stilstaan en is er ook een oefening gangwerk. “Het is erg belangrijk dat je als baasje je hond door en door kent. De leiband is het stuur en gashendel tegelijkertijd.”

Daarnaast is het ook belangrijk dat de honden in uitstekende conditie op de wedstrijden verschijnen. “Zo kijkt de jury ook naar de vacht van de honden. De vacht zo goed mogelijk houden, dat is echt een van de moeilijkste aspecten in aanloop naar een belangrijke wedstrijd.”

Drie generaties

Sharon en Thomas hebben al drie generaties honden opgeleid. Hun absolute tophond is Manee. Zij won al het wereldkampioenschap en het Europees kampioenschap. “Manee heeft de meeste titels binnen haar ras behaald, en heeft haar laatste show in haar categorie afgewerkt. Ze kan nu naar ‘de oudjes’.” Maar niet getreurd, want de opvolging staat al helemaal klaar. Quma, de dochter van Manee, kroonde zich dit jaar tot Nederlands kampioen. “En met Unkai, de dochter van Quma, hebben we zelf de Franse en vicewereldkampoen bij ons.”

Deze maand werd het hondenaantal in de Werviksestraat nog verder uitgebreid met een nieuw nestje. “Al van jongs af aan beginnen we met het trainen van de honden. Op die manier leren ze onmiddellijk luisteren naar hun baasje.”

Concurrentie

Met al die kampioenen is 2023 voor Thomas, Sharon en hun honden een absoluut boerenjaar. “We hadden al wedstrijden gewonnen, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. We horen nu tot de top drie van de fokkers in Europa, en het is onze ambitie om uit te groeien tot de beste ter wereld.”

“We geven training aan puppy’s én showtraining aan volwassen honden”

Momenteel verschijnen er heel veel Franse honden op showwedstrijden. Hun baasjes hopen de komende jaren de titels van het Moorsleedse koppel af te snoepen. “Maar het is nu aan ons het nog beter te doen. De uitdaging is groot, maar we zien het volledig zitten.” Vanuit het buitenland is er ook al heel wat interesse in de honden van Sharon en Thomas. “Een van onze honden bevindt zich nu in Thailand.”

Geen geld, wel eer

De Moorsledenaars verlegden in 2023 hun grenzen en namen deel aan kampioenschappen in onder andere Denemarken en Zwitserland. “Het is zeker geen goedkope hobby. Deelname aan een wedstrijd kost al snel 55 euro. De winnaars krijgen een rozet en een naturaprijs. Prijzengeld is er niet, maar we doen het vooral voor de eer. Daarnaast merken we ook dat we door die deelname aan de wedstrijden aan naam en faam binnen het wereldje winnen.”

www.thaibangkaew.be

The post Thomas en Sharon uit Moorslede ambitieus na topjaar met hun Thai Bangkaew honden: “Beste fokkers ter wereld zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onduidelijkheid over lot van Iraanse president: Turkse luchtmacht zegt met drone verongelukte helikopter mogelijk gelokaliseerd te hebben

Een Turkse drone zou in de nacht van zondag op maandag mogelijk de neergestorte helikopter, met aan boord Iraans president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, hebben gelokaliseerd. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu, dat aangeeft dat de coördinaten van de vondst zijn gedeeld met de Iraanse autoriteiten. De helikopter stortte zondag neer in bergachtig gebied in

Lees meer »

Onder invloed van lachgas meermaals toegeslagen op snelwegbrug

Ze waren onder invloed van lachgas en niet aan hun proefstuk toe, de vijf hangjongeren die afgelopen weekend op een snelwegbrug boven de E42 een loodzwaar riooldeksel doelbewust naar beneden lieten bengelen. Nadat bleek dat de Roemeense trucker Gheorghe Tibil (50) het niet had overleefd, stapte een van hen zondagavond beschaamd naar de politie.

Lees meer »

Twee verdachten aangehouden voor reeks inbraken in Deinze

De onderzoeksrechter heeft 2 verdachten aangehouden voor verschillende inbraken in het centrum van Deinze. Vorige vrijdag betrapte de politie ze tijdens een inbraakpoging. Ze vluchtten weg, maar werden even later in de buurt opgepakt. Na onderzoek konden ze gelinkt worden aan 3 andere inbraken in Deinze.

Lees meer »

22 vormelingen in Westrozebeke en op De Vijfwegen

De vormelingen uit de Sint-Bavoparochie Westrozebeke en de parochie Sint-Eligius De Vijfwegen van de parochiale eenheid Sint-Anna mochten op zaterdag 11 mei om 17 uur hun vormsel samen ontvangen.
The post 22 vormelingen in Westrozebeke en op De Vijfwegen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leerlingen van ‘De mol’-winnaar Bernard vieren zijn overwinning: “Jij bent de rest van het schooljaar de held”

Bernard is niet alleen een meester in het ‘mollenjagen’, maar nu ook een held in de ogen van zijn leerlingen. Het dak ging eraf toen duidelijk werd dat hun favoriete meester de overwinning had behaald. Deze onvergetelijke avond werd nogmaals herbeleefd in ‘De tafel van Gert’, waar de euforische reacties van zijn leerlingen werden getoond.

Lees meer »

Binnenkijken bij kunstenaar Tarci

Kunstenaar Tarci De Witte stelde tijdens Atelier in Beeld zijn atelier op den Appelboom open voor het publiek.
The post Binnenkijken bij kunstenaar Tarci appeared first on KW.be.

Lees meer »

OVERZICHT. Zirkzee en Lang niet in voorlopige EK-selectie Nederland – Mbappé voert Franse sterrenensemble aan

Het EK begint pas over een maand, maar mondjesmaat lopen de EK-selecties binnen. Hongarije maakte hun selectie dinsdag al bekend en nu mag ook Duitsland bijgeschreven worden op het lijstje. Het gastland loste de afgelopen dagen op ludieke wijze al enkele namen, nu is ook de volledige kern bekendgemaakt. Op de selectie van de Belgen is het nog wachten tot

Lees meer »

Jonge bromfietser vlucht met opgefokte bromfiets weg onder invloed van cannabis: 4 maanden rijverbod en rij-ongeschikt verklaard

Onder invloed van cannabis en met een bromfiets die maar liefst 82 kilometer per uur haalde. Zo probeerde een 19-jarige jongeman in Zwevegem aan de politie te ontkomen. Zijn poging mislukte en hij kreeg van de politierechter de rekening gepresenteerd.
The post Jonge bromfietser vlucht met opgefokte bromfiets weg onder invloed van cannabis: 4 maanden rijverbod en rij-ongeschikt verklaard

Lees meer »

Briljanten huwelijksgeluk

Op zaterdag 11 mei werd het briljanten koppel Gabriëlla Lebon en Hubert Vergote door schepen en voorzitter van Motena Bart Wenes in Koers ontvangen. Ze trouwden 65 jaar geleden op 15 mei 1959 in het stadhuis van Roeselare. Toenmalig schepen van Burgerlijke Stand Albert Biesbrouck bezegelde hun huwelijk.
The post Briljanten huwelijksgeluk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw ernstig gewond na zware klap met wagen tegen boom in Ruddervoorde

Woensdagmorgen even over 10 uur gebeurde in de Zedelgemsestraat in Ruddervoorde een zwaar ongeval. Daarbij raakte de bestuurster ernstig gewond. De hulpdiensten kwamen ter plaatse om de vrouw uit haar voertuig te bevrijden, waarna ze werd overgebracht naar het ziekenhuis.
The post Vrouw ernstig gewond na zware klap met wagen tegen boom in Ruddervoorde appeared first on KW.be.

Lees meer »