“Honden weten niet wat epilepsie is en reageren instinctief”: Baasje (56) met epilepsieaanval doodgebeten door hond

Afgelopen week is in Kortrijk een 56-jarige man doodgebeten door zijn hond nadat hij een epileptische aanval kreeg. “Honden weten niet wat epilepsie is en als hun baasje dan op de grond valt met stuiptrekkingen reageren ze vanuit hun instinct. Dat wil niet zeggen dat het uit agressie komt. En zeker als bij een beet de slagader geraakt wordt, is er nog weinig dat je kan doen”, zegt Theo Borgers, voorzitter van de Orde der Dierenartsen en dierenarts in Zonnebeke.

“Ieder bijtincident moet men apart gaan bekijken”, stelt dierenarts Theo Borgers. “Ik heb al 36 jaar ervaring met honden. Het ene hondenras is al gemakkelijker dan het andere en ook het geslacht speelt vaak een rol. Maar het verbaast me niet dat een hond met deze reflexen reageert op een situatie, die voor hen onbekend is zoals een epilepsie aanval.”

“Honden zijn van hun baasjes gewoon dat ze zich op een bepaalde manier gedragen, als er dan iets anders gebeurt, zoals een epilepsieaanval dan weten zij niet wat dat is”

“Honden zijn van hun baasjes gewoon dat ze zich op een bepaalde manier gedragen. Ze weten hoe ze reageren op situaties. Als er plots iets erg ingrijpend gebeurt, zoals een epilepsieaanval, dan schrik je daarvan. Zelfs als mens, als je niet weet wat epilepsie is en je ziet zo’n aanval, dan kan je niet echt begrijpen wat er gebeurt en kan je verkeerd gaan reageren.”

“Dat is dus ook zo bij honden. Als iemand flauwvalt, dan ligt die persoon daar zonder meer en gaan honden eens dichterbij snuffelen of beginnen piepen. Maar bij een epilepsieaanval is dat helemaal anders. Die persoon valt hard, krijgt stuiptrekkingen en krampen en dat kan wel even duren. Daar schrikt een hond immens van.”

Instinctief

“Dieren reageren ook erg instinctief”, gaat Borgers verder. “Honden leven normaal in een roedel en wanneer er leden van die roedel zich afwijkend gedragen, dan gaan de andere dieren daar instinctief wat agressief op gaan reageren. Je ziet dat ook bij katten, wanneer een moeder haar eigen kitten doodbijt als er na de bevalling iets niet klopt.”

“De hond zag zijn baasje toen wellicht niet als een vijand, maar als een levend wezen waar er iets grondig mis mee is”

“Dieren hebben niet de reflex als de mens om te verzorgen, maar reageren helemaal anders. Het is hun instinct om defensief te zijn. Die hond zag zijn baasje toen wellicht niet als een vijand, maar als een levend wezen, waar iets heel erg mis mee is. Het is geen pure agressie, maar een veel ingewikkelder verhaal van evolutie en oerinstinct.”

Het is ook maar een hond

Uiteindelijk blijft het dier ook maar een hond. “Die hond weet niet wat epilepsie is, weet niet wat er gebeurt én die weet ook niet dat twee minuten later die aanval al terug gedaan ging zijn”, vertelt Borger. “Dat dier wist niet dat zijn baasje na die aanval terug zou rechtstaan en zou kunnen verder leven alsof er niets aan de hand is geweest. Dieren kunnen niet beseffen dat dit voor even is.”

“Deze situatie was waarschijnlijk helemaal anders afgelopen als er nog iemand was bij geweest. Dan ging die persoon op het baasje afgestapt zijn om die te helpen en zou de hond op afstand gebleven zijn. Dit kende nu een fatale afloop, omdat de halsslagader geraakt werd en de hond niet bijvoorbeeld in de enkel beet. Een grote hond van pakweg 40 kilo heeft natuurlijk ook meer kracht in de kaken dan een hond van 5 kilo. En een keer dat de halsslagader geraakt wordt, is er nog weinig dat je kan doen.”

“Het dier weet niet dat het baasje na twee minuten stuiptrekken terug zal rechtstaan en dat dat maar voor even is”

De familie besliste om de hond te laten inslapen. “Natuurlijk weet ik niet hoe de hond zelf en de relatie tussen het baasje en de hond was. Als mensen bij mij komen met een hond, die zich problematisch gedraagt, dan ligt dat heel vaak aan de eigenaar, die een bepaald soort gedrag vertoont en dat de hond daar dan verkeerd op reageert. Door dat te corrigeren, gaat het al vaak vlug beter met de hond. Hier had het best ook gekund om het dier op een andere plek te plaatsen, want de hond reageerde vanuit een reflex op een situatie dat die niet kende”, besluit Borger.

The post “Honden weten niet wat epilepsie is en reageren instinctief”: Baasje (56) met epilepsieaanval doodgebeten door hond is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Doe mee aan Open Heuvellands Kubb Kampioenschap

Op zaterdag 17 en zondag 18 mei wordt het Open Heuvellands Kubb Kampioenschap georganiseerd. Voor het eerst vindt dit tornooi plaats op de recreatiezone aan De Croonaert in Wijtschate.
The post Doe mee aan Open Heuvellands Kubb Kampioenschap appeared first on KW.be.

Lees meer »

Slovaakse premier Robert Fico (59) vecht na schietpartij voor zijn leven, dader zegt dat hij “niet eens is met beleid van de regering”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

“Zonder overname is licentie niet mogelijk”: KV Oostende heeft mirakel nodig om faillissement af te wenden

Vrijdag verschijnt KV Oostende voor het Belgisch Centrum voor Arbitrage in de Sportsector (C-Sar) om zijn licentiedossier voor te leggen. Op dit moment is de overname door Apex Capital Global echter van de baan en is er dus geen mogelijkheid om de licentie te behalen. Tijdelijk bewindvoerder Werner Van Oosterwyck geeft uitleg.
The post “Zonder overname is licentie niet

Lees meer »

Verschillende provincies in Canada gaan over tot evacuaties door oprukkende bosbranden

In verschillende delen van Canada worden steden en gemeenten bedreigd door naderende bosbranden en moeten duizenden mensen worden geëvacueerd. Dat is onder meer het geval in de provincie Alberta, in het zuidwesten van het land, waar de autoriteiten dinsdag plaatselijke tijd voor vier buitenwijken van de stad Fort McMurray een evacuatiebevel uitvaardigden als gevolg van een verder oprukkende brand die

Lees meer »

Quiz – Hoe goed ken jij Torhout?

Hoe goed ben je op de hoogte van het reilen en zeilen in Torhout? Wie lag aan de basis van de Ronde van Vlaanderen? Duik je met gemak de lokale geschiedenis in? Ken je iets van heiligen? Waag dan je kans in deze Torhoutse quiz. Veel succes!
The post Quiz – Hoe goed ken jij Torhout? appeared first on

Lees meer »

Slachtoffer eist 10.000 euro van agressor (34) na gevecht in Nieuwpoorts café

Een 20-jarige jongeman eist een forse schadevergoeding van liefst 10.000 euro van een 34-jarige agressor nadat die hem zwaar toetakelde op café in Nieuwpoort. “We weten dat de schadevergoeding zeer hoog is, maar hij werd dan ook afgeslagen als een beest”, vindt de advocaat van het slachtoffer.
The post Slachtoffer eist 10.000 euro van agressor (34) na gevecht in

Lees meer »

“Zaak rond Joost Klein in juni naar openbare aanklager”: politie geeft update over onderzoek naar Songfestivalincident

De Zweedse politie heeft een update gegeven in het onderzoek naar het incident dat is voorgevallen tussen Joost Klein en een cameravrouw in de backstage van het Eurovisiesongfestival. Het onderzoek werd eerder al afgerond, maar de aanklacht komt nu in een versneld proces terecht. “Ergens begin juni zal de zaak overgedragen worden aan openbare aanklager.” Dat zegt Emil Andersson, hoofd

Lees meer »

Davina Simons wordt vandaag 29 en viert haar verjaardag met een excentriek feestje: “Elk jaar kies ik een thema”

Met twee voeten vooruit. In de rechtbank en in het leven. Davina Simons, vandaag wordt ze 29, toonde zich al vaker de meest onverschrokken rekruut bij ‘Special forces’, maar ging bij een klimloop een eerste keer strompelen. Davina trakteerde zichzelf na de opnames op een blijvende herinnering én vanavond op een etentje.Nadien volgt nog een excentriek feestje voor haar verjaardag.

Lees meer »