Sarah Vandeursen stript om aandacht te vragen voor borstkanker: “Vooral stress voor de danspasjes”

Acht bekende vrouwen, waaronder Sarah Vandeursen, gooien alles in de strijd voor Kom op tegen kanker. Met onder meer een stripact in het Kursaal van Oostende vragen ze aandacht voor borstkanker, al ligt de focus ook op informeren. “Ik ben toch geschrokken van een aantal zaken.”

Fien Germijns, Ann Van den Broeck, Tine Embrechts, Julie Vermeire, Zita Wauters, Maïmouna Badjie, Marleen Merckx en Sarah Vandeursen. Met acht zijn ze, de straffe vrouwen die alles in de strijd gooien om aandacht te vragen voor borstkanker. Een week lang brengen ze aangrijpende getuigenissen en proberen ze het taboe rond de ziekte te doorbreken. Het optreden in het Kursaal in Oostende moet daarbij het orgelpunt worden.

“Ik heb niet getwijfeld toen ze het vroegen, nee”, klinkt het bij Sarah Vandeursen. De actrice, presentatrice en programmamaakster is ook van geen kleintje vervaard. “Dat het voor een heel goed doel is, heeft me meteen overtuigd.”

Heftig traject

Want borstkanker is nog steeds de meest voorkomende kanker bij vrouwen en in ons land de tweede meest voorkomende kankersoort. Meer nog: één op de zeven vrouwen wordt er door getroffen. “Ik ken gelukkig niemand in mijn omgeving, met uitzondering van een vriendin die het vroeger meemaakte. De overlevingskansen worden steeds groter, maar het blijft een zeer heftig traject. Niet alleen de behandeling, maar ook de nazorg verdient nog heel wat aandacht. Dat geldt niet alleen voor borstkanker, maar ook andere kankers tout court. Maar al te vaak worden mensen verwacht om snel weer mee te draaien in de maatschappij, terwijl de nazorg een erg lang proces is.”

Sarah: “Dit is wel een stuk buiten mijn comfortzone, ja.” © VRT

“Ik ben toch geschrokken van een aantal zaken. Zo heb ik geleerd dat de kans om borstkanker te krijgen nergens zo groot is als in Vlaanderen. De gesprekken die we hadden, kwamen wel binnen. Ik hoop dat ze dat ook straks doen bij de kijker. Met het programma willen we daar een mooie balans in brengen, want veel verhalen werken ook inspirerend. Zo leerden we van een professor dat voelen niet per sé het voelen belangrijk is, maar dat je ook op het zicht al een verandering kan opmerken. Bovendien blijkt er ook een soort genderkloof te zijn. Bij prostaatkanker is er bijvoorbeeld meer informatie beschikbaar, en ook op vlak van het aantal onderzoeken bij mensen van kleur blijkt er nog wat serieus wat werk aan de winkel te zijn.”

Dat het programma een apotheose kent met een stripact, schrikt Sarah niet zozeer af. “Stress? Goh, het is vooral spannend. Het is niet zozeer schrik om je borsten te tonen, maar wel om alle danspasjes juist te hebben. We werken zo hard aan die prachtige choreografie, dat ik absoluut niet wil falen, ook voor mijn collega’s. Het is wel een stuk buiten mijn comfortzone. Er was nogal wat werk aan mijn vrouwelijke elegantie. Nog steeds eigenlijk.” (lacht)

“We willen allemaal een zo goed mogelijke show neerzetten”

Met onder meer Kenji Minogue heeft Sarah wel al wat podiumervaring. “Maar dat was toch eerder… robuuster qua danspasjes. Nu is het een evenwichtsoefening om mijn vrouwelijke zelve uit te spelen, en toch ook mezelf niet te verliezen. Maar het is heel tof om te doen. Ik had veel van mijn collega’s nog niet ontmoet, maar we vormden al snel een hecht team. Het zijn mensen die ik ondertussen echt graag zie. En we willen allemaal zo’n goed mogelijke show neerzetten. We krijgen ook slechts één kans, hé. Die drie minuten moeten er boénk op zijn.”

Kom op tegen Kanker, alles in de strijd: van maandag 25 maart tot en met donderdag 28 maart, en zaterdag de finale,? rond 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX. De stripact maakt deel uit van de finale aflevering, op zaterdagavond. Tickets voor de act op 26 maart zijn vanaf nu te koop via www.vrtmax.be/doemee. De opbrengst gaat naar het goede doel.

The post Sarah Vandeursen stript om aandacht te vragen voor borstkanker: “Vooral stress voor de danspasjes” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Celstraf voor vrouw die vriendjes pluimde met nepreisjes en Tomorrowland-tickets: “Ze pleegde zelfs feiten terwijl ze onder elektronisch toezicht stond”

Al sinds 2014 licht Kimberly C. (33) non-stop mensen op, onder andere via tweedehandswebsites. Na drie eerdere veroordelingen kreeg de Brugse maandag opnieuw 40 maanden cel omdat ze meerdere vriendjes en hun familie geld aftroggelde met luxereisjes en vip-tickets voor Tomorrowland. De Brugse rechtbank beval haar onmiddellijke aanhouding.

Lees meer »

Marthe Desmet neemt afscheid van Basket Desselgem

In de tweede provinciale van het damesbasketbal zegevierde Basket Desselgem op de slotspeeldag in het burenduel van Bobcat Wielsbeke Two met klinkende 75-45-cijfers. Deze wedstrijd was voor Marthe Desmet meteen het laatste wapenfeit voor Desselgem.
The post Marthe Desmet neemt afscheid van Basket Desselgem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Socialisten op kop in peiling bij verkiezingen in Catalonië

De socialistische partij van de Spaanse premier Pedro Sánchez lijkt de regionale verkiezingen in Catalonië gewonnen te hebben, zo blijkt uit een peiling die zondag is gepubliceerd na het sluiten van de stemlokalen. Ook de separatistische partijen zouden samen een meerderheid behalen.

Lees meer »

Eerste stap voor vernieuwing Hendrik Consciencestraat en Hugo Verrieststraat

In de gemeenteraad van 16 mei werd een eerste aanzet gegeven voor de heraanleg van de Hendrik Consciencestraat en Hugo Verrieststraat. Dit project sluit aan bij de vernieuwing van de Guido Gezellestraat die juni vorig jaar afgewerkt en geopend werd.
The post Eerste stap voor vernieuwing Hendrik Consciencestraat en Hugo Verrieststraat appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Dochter Rumer deelt hartverwarmende moment tussen Bruce Willis en kleindochter Louetta

Rumer Willis (35) heeft voor Moederdag een videomontage gedeeld van haar tweejarige dochter Louetta. En daarbij kan grootvader Bruce Willis (69)zeker ook niet ontbreken. Op bovenstaande beelden is de acteur te zien terwijl hij zijn kleindochter op zijn schoot heeft. Hij geniet duidelijk van het moment. Ook zijn ex-vrouw en de grootmoeder van Louetta, actrice Demi Moore (61), is op

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Oekraïne krijgt voor 371 miljoen euro bijkomende militaire hulp

De Verenigde Staten gaan Oekraïne voorzien van bijkomende militaire steun ter waarde van 400 miljoen dollar (371 miljoen euro). Dat blijkt uit een mededeling van het Witte Huis. Volgens Amerikaanse media bestaat de hulp onder meer uit artillerie, munitie voor luchtafweer, antitankmunitie, gepantserde voertuigen en andere wapens. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Wie wil er nu weglopen op een feest dat steeds mooier wordt?

Hard in hun muziek, hard in het supporteren voor hun club/vereniging. Dat zijn hardrockers Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle). Zij vormen dit seizoen onze VAR, oftewel onze Voetbal Analyserende Rockers. Beurtelings werpen ze hun blik op de meest opvallende voetbalmomenten.
The post Wie wil er nu weglopen op een feest dat steeds mooier wordt? appeared first on

Lees meer »

U18A BC Lamett Deerlijk-Zwevegem is kampioen

De U18A van basketbalclub BC Lamett Deerlijk-Zwevegem speelt zaterdag 18 mei de finale van de beker van West-Vlaanderen. “De kampioenstitel is al binnen”, stelt trainer-coach Florian Vandenbogaerde. “Bekerwinst zou de ultieme bekroning zijn.”
The post U18A BC Lamett Deerlijk-Zwevegem is kampioen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brusselaars spreken meer en beter Nederlands

Het Nederlands als oorspronkelijke thuistaal wint terrein in Brussel, blijkt uit de nieuwste Taalbarometer van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ook blijkt dat een op de tien Brusselaars geen Nederlands, Frans of Engels spreekt.

Lees meer »