“Ze verdienen het. En ze halen het”: volgens ex-trainers Dennis van Wijk en Georges Leekens pákt Cercle Brugge PO1-ticket

“Cercle gaat niet meer uit de top 6”, juichte coach Miron Muslic drie weken geleden. Maar na een 1 op 6 zakte de Vereniging wel naar de zevende stek en hebben aanvoerder Thibo Somers en co op de slotspeeldag van de reguliere competitie hun lot niet meer in eigen handen. We stelden ex-coaches Dennis van Wijk en Georges Leekens drie pertinente vragen over de kansen van groen-zwart op een van de twee resterende PO1-tickets. Blijkt dat Cercle volgens hen de beste papieren heeft!

De Nederlandse Bruggeling – ex-Clubspeler ook – Dennis van Wijk (61) trainde Cercle Brugge tussen 1998 en 2002 en in 2015. Daarnaast was hij onder meer coach van KV Oostende (driemaal), SV Roeselare, Sporting Charleroi en Antwerp. Momenteel is hij televisieanalist. De Limburgse Hertsbergenaar Georges Leekens (74), ook ex-speler van Club, begon zijn trainerscarrière in 1984 bij Cercle Brugge en trok in 1987 naar Anderlecht. Daarna volgden nog zo’n 25 verschillende trainersjobs bij onder meer Club Brugge, KV Kortrijk, de Rode Duivels en Algerije – telkens tweemaal –, Tunesië en Hongarije. Hij keerde in het seizoen 1993-1994 nog eens terug naar Cercle.

1. Haalt Cercle de Champions’ Play-offs?

Dennis van Wijk: “Ik zie een grote kans dat Cercle het haalt, al hebben ze het niet in eigen handen. Thuis winnen van RWDM lijkt mij geen groot probleem. Als je ambitie hebt voor de Champions’ Play-offs is dat het minimum, al heb je geschorsten of geblesseerden. Ik zie ze dat wel doen. Met hun sturm-und-drangvoetbal en meteen de tweede bal oppikken zal het heel zwakke RWDM het heel moeilijk hebben. Onder die druk gaan die foutjes maken. Maar dan blijft Cercle natuurlijk nog afhankelijk van de uitslagen van Mechelen, Genk en Gent. Gent zie ik thuis nog wel winnen van Charleroi, maar Mechelen zie ik niet zo snel winnen op OH Leuven, dat er alles zal aan doen om zijn laatste kans te grijpen om de Relegation Play-offs te ontlopen – al kan Leuven het moeilijk hebben met die druk. Idem voor Genk op Westerlo, altijd een moeilijke verplaatsing en ook de Kemphanen hebben nog een punt nodig om de degradatieplay-offs te ontlopen. Als óf Mechelen óf Genk niet winnen, haalt Cercle met 47 punten de top 6. Dat ze het zichzelf met de recente 1 op 6 moeilijk hebben gemaakt, mag niet verwonderen: sleutelspelers als de ervaren Hannes Van der Bruggen, Kévin Denkey – een fantastisch seizoen – en Somers, ook een heel goed jaar, zijn voor een ploeg met een relatief beperkte kern niet zo makkelijk te vervangen. Ook omdat hun pressingspel heel veel krachten kost. En dan kan zo’n jonge groep routiniers als Van der Bruggen moeilijk missen. En al zeker topscorer Denkey niet. Maar iedereen is zondag terug, daar moeten ze zich geen zorgen meer over maken. Eindigen in de top zes zou altijd verdiend zijn. Als je daar staat na 30 speeldagen is dat áltijd verdiend. Het kan al eens tegenzitten, zoals op Charleroi met die rode kaart voor Popovic, maar het zit ook wel eens mee. Op het einde van de rit krijg je wat je verdient, of het nu de 6de of 7de plaats is. En dan moet je niet kijken naar de anderen, ze gaan sowieso een fantastisch jaar hebben, de top 6 zou de slagroom op de taart zijn. Toegegeven, van Mechelen zou je ook kunnen zeggen dat ze die slagroom vanwege hun prestaties van de laatste twee maanden verdienen, het gaat toch puur om de eindafrekening. De impact van Hasi was blijkbaar enorm, maar ik hoorde ook goeie dingen over zijn voorganger, Defour, het effect van een nieuwe trainer is veelal moeilijk in te schatten.”

“De top 6 zou de slagroom op de taart zijn” Dennis van Wijk

Georges Leekens: “Cercle mag niet de fout maken om RWDM, dat eigenlijk niets meer te verliezen heeft, te onderschatten. Maar ik geloof niet dat dat met een coach als Muslic, die al het hele seizoen veel allure toont, een groot gevaar zal zijn. Ondanks de druk zal Cercle wel de drie punten pakken. Ook door de terugkeer van Hannes Van der Bruggen. Zo’n type leider op het middenveld, vergelijkbaar met Kums en Simons in mijn tijd, heb je toch nodig. En dan wordt het afwachten tot de laatste seconde wat de concurrenten doen. Het kan dus even spannend worden als de titelontknoping vorig seizoen. Maar al hebben ze hun lot niet meer in eigen handen, eigenlijk heeft Cercle toch de beste papieren. Want zowel Mechelen als Genk staan voor een zwaardere opdracht: OH Leuven en Westerlo hebben allebei nog punten nodig. Ik zou het mijn ex-ploeg Cercle alvast heel erg gunnen. Omdat ze eigenlijk de enige ploeg van de vier zijn die het hele seizoen constant presteerde én vooral omdat ze altijd van hun eigen kwaliteiten uitgaan. Altijd herkenbaar voetbal. Alleen mogen ze niet te veel afhankelijk zijn van Denkey als ze zelf het spel moeten maken. Hun grootste sterkte zit in elk geval in hun lopend vermogen, zoals ik in mijn tijd al introduceerde en daar toen veel kritiek op kreeg. De druk zal zondag niet min zijn, maar ze halen het wel, denk ik.”

2. Wordt Cercle op termijn een bedreiging voor topclubs?

Van Wijk: “Dat zie ik niet snel gebeuren. Om de simpele reden dat Cercle, ook door de band met Monaco, in eerste instantie een formatieploeg zal blijven: jonge spelers opleiden voor Monaco of doorverkopen. Op die manier kan je maar moeilijk concurreren met de topclubs die wel de middelen hebben om een fantastische kern samen te stellen – kijk maar naar Anderlecht dit seizoen. Tegen die clubs zal Cercle het nooit winnen. Al zou je kunnen zeggen dat Union dat wel met bescheiden middelen klaarspeelt, daar kan Cercle wel een voorbeeld aan nemen. En daarnaast is er ook hun manier van spelen. Daar konden ze vooral in het begin van dit seizoen veel ploegen mee verrassen, volgend seizoen gaan de andere clubs zich daar beter tegen wapenen.”

“Zowel Mechelen als Genk staan voor een zwaardere opdracht” Georges Leekens

Leekens: “Met de combinatie van huurspelers – vaak van Monaco – en eigen jeugd, jongens zoals Vanhoutte en Deman, die ze voor aardig wat geld konden verkopen, en Somers zit er wel een visie achter. Maar om echt te kunnen aansluiten bij de top, zal toch alles afhangen van Monaco: hoeveel financiële ondersteuning krijgen ze nog in de toekomst? Want het draait in het hedendaagse voetbal toch altijd daarrond. Indien de moederclub niet verder investeert in Cercle zal het toch niet evident worden de huidige positie te handhaven.”

3. Wie pakt het andere ticket voor play-off 1?

Van Wijk: “Voor Gent, afhankelijk van de dríé andere uitslagen én al minder matchen gewonnen dan de andere, wordt het te moeilijk, die halen het niet. Ik denk dat het Cercle en Genk worden!”

Leekens: “Als ik hoop dat Gent het wordt, is dat in eerste instantie door de goede herinneringen die ik overhoud aan Hein Vanhaezebrouck, Michel Louwagie en Ivan De Witte. Die laatste verdient in zijn laatste jaar als voorzitter echt wel nog eens play-off 1. Wat mij betreft, al is ook KV Mechelen een ex-club van mij: Cercle Brugge en Gent!”

The post “Ze verdienen het. En ze halen het”: volgens ex-trainers Dennis van Wijk en Georges Leekens pákt Cercle Brugge PO1-ticket is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Geen woorden om m’n ontgoocheling te beschrijven”: zieke Cian Uijtdebroeks laat van zich horen na Giro-opgave

Een zware domper voor Cian Uijtdebroeks (21). Onze landgenoot, drager van de witte trui en vijfde in het algemene klassement, verlaat ziek de Giro. Gisteren vertelde hij al keelpijn te hebben, nu hebben de viruskiemen hem helemaal te pakken. Hij is na Robert Gesink, Christophe Laporte en Olav Kooij al de vierde renner van Visma-Lease a Bike die moet opgeven.

Lees meer »

Als kind alcoholverslaafde vader is Chris D. Morton uit ‘Sing Again’ waakzaam: “Ik weiger alcohol te drinken om me beter te voelen”

Zijn overleden vader – en zanger – Dick zou trots geweest zijn: volgende week schittert politieman Chris D. Morton (45) in de finale van ‘Sing Again’. Chris is dankbaar voor de muzikale genen die hij van zijn vader erfde, maar op een ander vlak wil hij niet in zijn voetsporen treden. “Mijn vader was twintig jaar lang alcoholist, hij is

Lees meer »

Somers & Delatter in De Vonke

Heulenaar Claude Delatter (57) en Chris Somers (64) uit Geraardsbergen zijn vrienden muzikanten voor het leven. Samen spelen zij in drie groepen. Met deze drie groepen brengen Claude en Chris op 1 juni een avond muziekspektakel.
The post Somers & Delatter in De Vonke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cartoons bij glasbollen zetten druglijn in de kijker

Diksmuidse inwoners die hun lege glazen flessen, potjes en bokalen naar de glasbol brengen, zien er tegenwoordig een cartoon hangen. Het is een actie van het DOP, het drugsoverlegplatform, dat via een ludieke cartoon inwoners wil informeren over de druglijn.
The post Cartoons bij glasbollen zetten druglijn in de kijker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rouwregister voor Brugse ereburgemeester Patrick Moenaert geopend

Vrijdagmorgen werd in het stadhuis van Brugge een rouwregister geopend voor de overleden ereburgemeester Patrick Moenaert (75). “De voormalige burgemeester zal nog lang blijven leven in de herinnering van de Bruggelingen”, zei burgemeester Dirk De fauw, die een uitgebreide boodschap neerschreef in het register.
The post Rouwregister voor Brugse ereburgemeester Patrick Moenaert geopend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Europa bereidt zich voor op “bosbrandenseizoen”

De Europese Unie zal in de zomer 556 brandweerlui uit 12 lidstaten spreiden over verschillende risicolocaties, om lokale korpsen bij te kunnen staan in hun strijd tegen bos- en andere natuurbranden. Dat heeft de Commissie dinsdag bekendgemaakt. Ze start zo de voorbereidingen op een nieuw, te verwachten “bosbrandenseizoen”.

Lees meer »

Wevelgem geeft startschot van ‘Geef om haar’ dat Think Pink steunt met verzamelen van haarlokken

Van eindeloos lange lokken, tot een snit net onder de schouders. In het Wevelgemse kapsalon Coup de Foudre werd het startsignaal gegeven, voor de lokale deelname aan de Think Pink actie. Lokken haar worden er op die manier verzameld, om pruiken te kunnen maken voor kankerpatiënten.
The post Wevelgem geeft startschot van ‘Geef om haar’ dat Think Pink steunt

Lees meer »

Gecrashte helikopter Iraanse president gevonden door reddingsteams, volgens Iraanse staatstelevisie. Onduidelijkheid over lot inzittenden, waaronder president Raisi

Volgens de Iraanse staatstelevisie werd de neergestorte helikopter, met aan boord Iraans president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, teruggevonden door reddingswerkers. Dit nieuws wordt echter tegengesproken door andere media, en reddingsorganisatie Red Crescent. De helikopter stortte neer in bergachtig gebied in het noorden van het land. Over de toestand van de inzittenden is nog niets geweten

Lees meer »