24 urenstaking in Belgische gevangenissen start om 22 uur

In de Belgische gevangenissen gaat donderdag vanaf 22 uur een 24 urenstaking van start. Het personeel legt het werk neer om de overbevolking en de veiligheidstoestand in de gevangenissen aan te kaarten. Zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige kant is de bereidheid om te staken groot.

De gevangenisvakbonden dienden op 2 maart een stakingsaanzegging in. Vorige week maandag was er overleg tussen de vakbonden en het kabinet van de minister van Justitie, Paul Van Tigchelt (Open VLD), maar de voorgestelde maatregelen vingen bot bij de achterban van de vakbonden. Daarom kondigden ze vorige week vrijdag in gezamenlijk front aan het werk 24 uur neer te leggen vanaf 14 maart 22 uur.

Verlengd penitentiair verlof

Een van de voorstellen was om het verlengd penitentiair verlof, zoals dat in het verleden toegekend werd om de overbevolking aan te pakken, uit te breiden voor de veroordeelden tot maximaal tien jaar die al een succesvol verlof hebben gehad, waarbij ze afwisselend een maand in penitentiair verlof gaan en een maand in de gevangenis doorbrengen. Gedetineerden veroordeeld voor terrorisme- en zedenfeiten zijn uitgesloten.

Maar volgens de vakbonden was het voorstel onvoldoende als oplossing voor de overbevolking en zou het leiden tot bijkomende werkdruk. Zo komt er bij penitentiair verlof heel wat kijken qua voorbereiding, registratie en opslag van persoonlijke spullen, redeneren de bonden. Volgens de vakbonden zijn ook oplossingen op lange termijn nodig.

Elektronisch toezicht

De overbevolking leidde ertoe dat personeel de afgelopen week al in tien gevangenissen weigerde om nog nieuwe gedetineerden op te nemen. De bonden willen het bevolkingscijfer onmiddellijk zien zakken richting de 10.700 gedetineerden. Momenteel zitten er net iets meer dan 12.000 mensen in de Belgische gevangenissen.

Volgens het vakbondsfront moet men inzetten op elektronisch toezicht en bijkomende plaatsen in de reguliere psychiatrie. Op die manier zou er een betere doorstroming volgen van geïnterneerden in de forensische zorginstellingen.

Marginale werkomstandigheden

Eerder deze week legden de cipiers van de gevangenis van Antwerpen voor 24 uur het werk neer. Ook in de hulpgevangenis van Leuven was er deze week al een 24 urenstaking.

En woensdag raakte bekend dat in Antwerpen een gedetineerde zwaargewond raakte nadat hij dagenlang in zijn cel werd mishandeld door medegedetineerden. Volgens de bonden kan dat soort van zwaar geweld ontstaan door de “marginale werkomstandigheden” voor het personeel en de overbevolking in de gevangenis.

The post 24 urenstaking in Belgische gevangenissen start om 22 uur is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe reizende expo legt link tussen verleden en heden

Hier en daar zie je in het West-Vlaamse landschap paarse bloemen opduiken, nadat vorig najaar 50.000 alliumbollen aangeplant werden op 31 verschillende sites. Door het natte weer is het resultaat echter nog niet overal zichtbaar. Ondertussen werd ook een nieuwe reizende expo geopend.
The post Nieuwe reizende expo legt link tussen verleden en heden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Volkstuintjes in Gentbrugge, waar een Vlaams Belanger en een Turk naast elkaar hun sla planten: “Rang of stand, afkomst of leeftijd, dat telt hier niet”

De lente is begonnen. Dat doet haast iedereen deugd, en zeker de duizenden volkstuiniers in ons land. De verloren weken van een verzopen voorjaar kunnen eindelijk worden ingehaald, de schrik voor regen, vorst, hagel en slakken kan gaan liggen. Wat kost het om zo’n volkstuintje te hebben? Hoe lang is de wachtlijst? En waarom groeit er opvallend veel pijpajuin? Op

Lees meer »

Slovaakse premier Robert Fico in levensgevaar na schietpartij, zoon van dader reageert: “Ik ben in shock”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

Gabriëlle en Jozef zijn zestig jaar getrouwd

Josef Amez en Gabriëlle Devos vierden verleden week hun zestigste huwelijksverjaardag. Ze trouwden in Waregem op 8 mei 1964. Josef werd geboren in Waregem op 16 mei 1940. Gaby zag er het levenslicht op 25 januari 1938. Ze hebben zes kinderen: Françoise, Veronique, Annabelle, Manfred, Charlotte en Michaël en dertien kleinkinderen: Sammy, Lindsy, Yara, Olivier,
The post Gabriëlle en

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar Jaimie uit ‘Nonkels’: “Je zorgt voor een opwindende gloed in de huiskamer”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot Jaimie Van Kerschaver, die de rol van tuincentermedewerker Gianni vertolkt in ‘Nonkels’. Jaimie mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar Jaimie uit ‘Nonkels’: “Je zorgt voor een opwindende gloed in de huiskamer” appeared first on KW.be.

Lees meer »