Vrijdag meer duidelijkheid over 24 urenstaking in gevangenissen Brugge en Ieper

Vrijdag moet er meer duidelijkheid komen of er al dan niet een 24 urenstaking komt in de Belgische gevangenissen, onder meer in Brugge en Ieper. Op het overleg tussen de vakbonden en het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) maandag was namelijk afgesproken dat de bonden, die de voorstellen van de minister de afgelopen dagen voorlegden aan hun achterban, morgen ten laatste terugkoppelen.

De vakbonden dienden vorig weekend een aanzegging in voor een 24 urenstaking in de Belgische gevangenissen vanaf 14 maart om 22 uur, en dat om de overbevolking in de gevangenissen aan te kaarten. Die overbevolking leidde ertoe dat personeel de afgelopen week al in tien gevangenissen weigerde om nog nieuwe gedetineerden op te nemen.

Brugge en Ieper

Het gaat om de gevangenissen van Hasselt, Antwerpen, Mechelen, Turnhout, Leuven hulpgevangenis, Brugge, Oudenaarde en Gent (Nieuwe Wandeling), Lantin in de provincie Luik en Ieper.

Maandag was er overleg tussen de vakbonden en het kabinet van de minister. Een van de voorstellen was toen om het verlengd penitentiair verlof, zoals dat in het verleden toegekend werd om de overbevolking aan te pakken, uit te breiden. Het gaat om straffen tot maximaal tien jaar, met uitzondering van terreur- en zedenfeiten, waarbij het regime uitgebreid zou worden naar een maand buiten, een maand binnen.

Grondslapers

De instructies daarvoor zijn woensdag uitgestuurd naar alle gevangenissen, zegt Tom Van Wynsberge van het Gevangeniswezen donderdag. Die zijn nu een analyse aan het maken van wie in aanmerking komt. Hoeveel grondslapers dat aan een bed moet helpen, is nog niet duidelijk. Exacte cijfers zijn er nog niet.

De vakbonden hebben de afgelopen dagen de voorstellen van de minister voorgelegd aan hun achterban. Die wilde tegen vrijdag een antwoord van de bonden. Wanneer dat er precies morgen komt, is volgens de vakbonden nog niet duidelijk.

The post Vrijdag meer duidelijkheid over 24 urenstaking in gevangenissen Brugge en Ieper is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ondanks omstreden deelname was Israël een publieksfavoriet: boycot, lobby of gewoon een leuk nummer? 

Hoewel de deelname van Israël aan het Songfestival niet ongecontesteerd was, was de Israëlische inzending ‘Hurricane’ een van de publieksfavorieten. Zangeres Eden Golan kreeg in totaal van maar liefst 15 landen de maximumscore, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Israël eindigde zo op de tweede plaats bij de televoting. "Dat heeft verschillende oorzaken", zegt VRT NWS-journalist Gianni Paelinck.

Lees meer »

BULA op de oude Veemarkt: nieuw duurzaam stadsdorp in Sint-Michiels

Projectontwikkelaar Global Estate Group blaast de Veemarkt in de Koningin Astridlaan in Sint-Michiels nieuw leven in en herdoopt de site tot ‘BULA’. De site wordt omgetoverd in een duurzaam stadsdorp met flats, kantoren, een Albert Hein en een deels overdekte markt.
The post BULA op de oude Veemarkt: nieuw duurzaam stadsdorp in Sint-Michiels appeared first on KW.be.

Lees meer »

INTERVIEW. Jeroen Meus over zijn nieuwe verspakketten: “Op 10 minuten heb je soep die smaakt alsof ze een halve dag op het vuur heeft gestaan”

Tot voor kort had hij nog nooit met een verspakket gekookt, maar kijk, nu heeft Jeroen Meus zijn eigen ‘Dagelijkse kost’-pakketten in de winkel liggen. In een interview legt hij uit waarom hij dit doet, wat het verschil is met zijn recepten op tv en waarom hij precies met Albert Heijn in zee wilde gaan. “Mijn vrouw vindt dit geweldig,

Lees meer »

Organisatoren Lukkefeesten zijn klaar voor lustrumeditie

Op en rond het Vateplein in Lo vindt op zondag 19 mei tussen 10 en 18 uur de vijfde editie van de Lukkefeesten plaats. Ook dit jaar wordt het opnieuw een mix van muziek, animatie en veel lekkers.
The post Organisatoren Lukkefeesten zijn klaar voor lustrumeditie appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij zal meer uit zijn carrière halen dan als hij wél had gezongen”: hoe Joost Klein de morele winnaar van het Eurovisiesongfestival werd

Veel kans dat je over een paar weken Nemo enkel nog kent als een kleurrijk visje, en niet meer als Zwitsere Eurovisiesongfestivalwinnaar. Maar de Nederlander die omwille van een nog steeds niet helemaal duidelijk incident werd gedekwalificeerd, vergeet je niet snel. “Joost Klein is de morele winnaar van dit songfestival.”

Lees meer »

Zonnig weer zorgt voor topweekend aan de kust

De toeristische sector aan de kust kan tevreden terugblikken op het verlengde Hemelvaartsweekend. Volgens provinciebedrijf Westtoer werden dankzij het zonnige lenteweer 700.000 toeristische overnachtingen en 550.000 dagtoeristen genoteerd. Tijdens hun lentevakantie trokken ook heel wat Franstalige Belgen naar de kust.

Lees meer »

Man (31) richt ravage aan met wagen nadat buren hem wezen op roekeloos rijgedrag: “Hij reed door onze voortuin en belandde aan de overzijde”

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag richtte de bestuurder van een Volkswagen met Poolse nummerplaat een ravage aan in de tuin van een woning in de Zegelaan in Bredene. De man reed naar verluidt bewust door een voortuin en belandde aan de overzijde van de straat tegen ene muur. De brandweer moest hem uit zijn voertuig bevrijden.

Lees meer »

“Zullen met zekerheid in 1A aantreden”: Standard-CEO Locht nadat ultra’s bus blokkeren en pers verjagen om match tegen te houden

Geen voetbal op Sclessin gisteravond. Standard-supporters verhinderden de spelersbus van Standard om af te zakken naar het stadion, en dus kon de wedstrijd tegen Westerlo onmogelijk plaatsvinden. De fans zijn de onzekerheid rond Standard en de eigenaars beu. “Ik begrijp hun frustratie, maar dit was niet de juiste actie”, vindt Pierre Locht, CEO van de Rouches.

Lees meer »

Rechter stuurt man (37) onmiddellijk 4 jaar naar cel omdat hij wijkagente invalide slaat: “Kans op recidive is hoog”

Een 37-jarige Riemstenaar moet vier jaar naar de gevangenis omdat hij in 2021 een wijkagente invalide sloeg. De rechter stuurt hem onmiddellijk naar de cel omdat de man al meermaals hardhandig uithaalde naar vrouwen. “Ik hoop dat hij tijdens zijn detentie nadenkt over zijn daden”, klonk het bij de raadsman van het slachtoffer. De agente krijgt een schadevergoeding van 63.658

Lees meer »