Avasco Industries investeert in indrukwekkend magazijn: “Plaats voor half miljoen rekken waar onbemande voertuigen het werk doen”

Rekkenfabrikant Avasco Industries investeert 13 miljoen euro in een geautomatiseerd magazijn in de Cardijnlaan in Diksmuide. Het hoogste punt is net bereikt en de constructie valt op. “Eerst worden de rekken gebouwd, daarna volgt de gevel. Met dit project vertienvoudigen we onze opslagcapaciteit”, onderlijnt gedelegeerd bestuurder Jan Van Houtte. De rekken van Avasco staan in menig Europees, Amerikaans en Zuid-Afrikaans huis, maar Van Houtte ziet ook een nieuwe groeimarkt.

Vanop de Woumenweg in Diksmuide is ‘de toren van Avasco’ te zien. Die is opgetrokken uit 1.500 ton staal, heeft zijn maximumhoogte van 36 meter bereikt en staat op een vloerplaat ondersteund door liefst 500 palen. Tegen oktober moet de rekkenstructuur ingepakt zitten in een gevel bestaande uit vier tinten grijs. “We kijken er met ons 45-koppig team van Avasco Industries enorm naar uit”, leidt Jan Van Houtte ons rond op de werf. “Ons magazijn was al langer veel te klein. We leggen ons toe op rekken die de klanten in de doe-het-zelf zaak kunnen kopen en thuis zelf kunnen bouwen. Tijdens de coronaperiode, toen zo goed als iedereen thuiszat en begon op te ruimen, boomde de verkoop van onze rekken en rolden er 1,8 miljoen exemplaren van de band. Onze werknemers moesten die vervolgens pallet per pallet naar het magazijn transporteren vooraleer ze door de leverancier werden opgehaald.”

“De zomer is voor veel mensen hét moment om orde orde te scheppen in de chaos”

Die omslachtige werkwijze is vanaf oktober van de baan want Avasco zet onbemande heftrucks en kranen in om de rekken van de productielijn naar het nieuwe magazijn te vervoeren. Het inladen in de vrachtwagen gebeurt wel nog manueel. Gedelegeerd bestuurder Van Houtte ziet verschillende voordelen. “Ten eerste de zee van ruimte. In het nieuwe geautomatiseerde magazijn kunnen we tot een half miljoen rekken stapelen. Zo kunnen we de piekmomenten veel beter opvangen. Weet je wanneer we de meeste rekken verkopen? In de zomerperiode. Dat is voor veel mensen hét moment om orde in de chaos te scheppen door hun spullen te stapelen op onze rekken. Daarnaast kunnen we veel efficiënter werken. Dat alles moet resulteren in een hogere productie tot wel 3,5 miljoen rekken per jaar. Daarvoor zullen we extra werknemers nodig hebben. De automatisatie die we nu doorvoeren, brengt zeker geen ontslagen met zich mee.”

Avasco zal de lat nog hoger kunnen leggen en dat is nodig want de concurrentie op de markt van de rekken is hard. “Als we meer grote klanten willen binnenhalen, dan moeten we ernaar streven om de gemaakte leverafspraken na te komen. Meestal gaat het om een levertijd van amper vijf dagen. ‘On Time In Full’ leveren heet dat. Om dat te kunnen bolwerken is voldoende opslagruimte meer dan nodig.”

Innovatie

Jan Van Houtte ziet, naast de particuliere markt, nog een positieve evolutie in de semi-industriële sector. “We leveren nu al volop aan kleine en middelgrote ondernemingen. Daar is nog een mooi groeipotentieel. Daarnaast zetten we voortdurend in op innovatie. Onze rekken horen niet enkel thuis in de garage of de kelder maar ook in de woonkamer en de keuken. Daarom lanceren we exemplaren met decoratieve houten legplanken. Dat gamma willen we op termijn uitbreiden met legborden uit volledig gerecycleerd plastiek. Die legplanken worden buitenshuis geproduceerd want onze corebusiness is metaal. Uiteraard zit alles samen in één mooi pakket, want het gebruiksgemak voor de klant staat bij ons op de eerste plaats.”

Avasco is de afkorting van Aan- en Verkoop American Stock Company en ontstond in de jaren zestig. In Diksmuide heeft het bedrijf een vestiging in de Cardijnlaan en in de Kleine Dries, maar er is ook een afdeling in Vlamertinge en Kortemark. Het maakt deel uit van het Waregemse familiebedrijf Vergalle Invest. De onderneming zet een omzet van 55 miljoen euro neer. De productie van metalen rekken naar 25 landen genereert 60 procent van die omzet. Daarnaast maakt Avasco Industries ook toeleveringsprojecten in tal van nichemarkten en bouwt het watertanks op maat. (GUS)

The post Avasco Industries investeert in indrukwekkend magazijn: “Plaats voor half miljoen rekken waar onbemande voertuigen het werk doen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Speelgoedwebsites Fairplace en Re-Play slaan de handen in elkaar

De Belgische webshop met duurzaam speelgoed www.fairplace.be breidt uit met zes speelgoedpakketten van Re-Play, een jong initiatief van de Deerlijkse jonge mama Lore Derumeaux. Via haar webshop kan je origineel en duurder speelgoed huren in plaats van dat aan te kopen.
The post Speelgoedwebsites Fairplace en Re-Play slaan de handen in elkaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beweging.net viert bedankt Eric Delzeyne voor zijn jarenlange inzet

Op donderdag 9 juni verzamelde beweging.net Roeselare voor de jaarlijkse Rerum Novarumviering. Tijdens de viering werd onder meer Eric Delzeyne in de bloemetjes gezet, voor zijn engagement van meer dan 60 jaar bij beweging.net.
The post Beweging.net viert bedankt Eric Delzeyne voor zijn jarenlange inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Barron Trump (18) zet eerste politieke stappen als kiesman in Florida

De 18-jarige Barron Trump zal een kiesman zijn in de Amerikaanse staat Florida en zet zo zijn eerste stappen in de politieke wereld. De jongste zoon van de voormalige president Donald Trump zal tijdens de Republikeinse Conventie in juli zijn stem uitbrengen voor zijn vader. Die won in maart de Republikeinse voorverkiezing in Florida.

Lees meer »

Nieuwe operator DIGI lanceert deze zomer mobiele, fiber en tv-abonnementen: “Meer dan 10 procent goedkoper dan huidige prijzen”

In de loop van deze zomer lanceert DIGI als vierde nationale telecomoperator zijn aanbod met abonnementen voor mobiel internet, vast internet via fiber en televisie. “Onze prijzen zullen meer dan tien procent lager liggen dan de huidige prijzen”, verklapt Jeroen Degadt van DIGI België in een interview met HLN. Wat wil DIGI nu al vertellen over de abonnementen? En zullen

Lees meer »

Band Kleinpunk lanceert tweede single: ‘Alles Keert’

De band Kleinpunk, met Stanny Rijckaert uit Ramskapelle op drums, stuurde recent haar tweede single ‘Alles Keert’ de wereld in via de streamingplatformen. “Ons optreden als finalist van Sound Track in de legendarische zaal Vooruit in Gent was voor ons een belangrijke stap”, zegt Stanny, zoon van gemeenteraadslid Christel Bedert.
The post Band Kleinpunk lanceert tweede single: ‘Alles Keert’

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlische leger voert luchtaanval uit op “commandocentrum van Hamas” in school

Volgens de Amerikaanse regering heeft het Israëlische leger voldoende troepen verzameld aan de rand van de stad Rafah in de Gazastrook om de komende dagen over te gaan tot een grootschalige operatie. Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza zijn afgelopen nacht veertien Palestijnen gedood. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 14 mei

Lees meer »

LIVEBLOG AA GENT-OHL. Zetten Buffalo’s in tweede helft scheve situatie recht?

Zondagmiddag speelt AA Gent zijn achtste wedstrijd in Play-Off 2 tegen Oud-Heverlee Leuven. Vorige week behaalde Gent de eindwinst met een overwinning op KV Mechelen. De Buffalo’s kunnen zich nu perfect voorbereiden op de barragematch tegen de vierde of vijfde uit Play-Off 1. Kan OHL verrassen en een tweede overwinning boeken tegen Gent? Volg het hier op de voet.

Lees meer »