Brandweer Westhoek stelt nieuwe Mobiele Commando Unit voor

Even leek het alsof er een uitslaande brand woedde in het oude gemeentehuis van Merkem, maar het was een simulatie om het belang van de nieuwe Mobiele Commando Unit voor te stellen.

Burgemeester Jeroen Vandromme toonde zich ontzettend trots om te zien hoe ver men gekomen is in het waarborgen van de veiligheid en bescherming van de gemeenschap. “Brandweer Westhoek is een voorbeeld van wat er bereikt kan worden wanneer gemeenten samenwerken en hun krachten bundelen”, klonk het. “Onze regio is heel divers en onze brandweer heeft altijd voor uitdagingen gestaan als het gaat om het bestrijden van branden en het reageren op noodsituaties, maar vandaag zetten we een concrete stap vooruit in onze veerkracht en paraatheid. Deze nieuwe Mobiele Commando Unit versterkt de capaciteit en het efficiënt en effectief handelen bij grote incidenten, met geavanceerde communicatiemiddelen. Dankzij een centrale locatie in Houthulst-Merkem zullen we in staat zijn om snel te reageren en te coördineren ongeacht de omvang van de uitdaging waarvoor we staan.”

Deze Mobiele Commando Unit is uitgerust met de nieuwste 5G-technologie waardoor naadloze communicatie mogelijk is tussen de teams ter plaatse, het crisiscentrum en andere hulpdiensten. Deze communicatie stelt de hulpdiensten in staat om snel en accuraat informatie uit te wisselen, beslissingen te nemen en de coördinatie van de operatie te optimaliseren. “De Mobiele Commando Unit beschikt over een vergaderruimte waarin de diverse disciplines binnen de noodplanning (brandweer, politie, medische diensten, logistieke diensten en communicatiediensten) en betrokken partijen kunnen overleggen en beslissingen nemen tijdens grootschalige interventies. Dit bevordert de samenwerking en zorgt voor een gecoördineerde respons in situaties die om een gezamenlijke inspanning vragen. Daarnaast is er een aparte ruimte voor radio-operatoren en notulisten om de ontwikkelingen op het terrein verder op te volgens tijdens de overlegmomenten. Aan de buitenzijde werd een luifel voorzien zodat snelle briefings van flankofficieren, speciale teams en manschappen ook buiten in overdekte omstandigheden kunnen gebeuren”, vertelt zonecommandant Kristof Dorné.

“In de Mobiele Commando Unit vinden we een state-of-the-art commandocentrum met computersystemen en een 86” smartboard, waardoor we real-time informatie over de noodsituatie kunnen analyseren en visualiseren. Hierdoor kunnen we de situatie beter begrijpen, de strategie bepalen en de inzet van middelen optimaliseren. Binnen het project Flanders Smart Field Services wordt onderzocht hoe Brandweer Westhoek 5G-technologie kan inzetten om betrouwbare breedbandverbindingen te creëren tijdens noodsituaties, zoals rampen en grote evenementen. Het gebruik van 5G verbetert niet alleen de betrouwbaarheid van communicatieplatformen, maar het maakt ook het verzenden van grote hoeveelheden digitale informatie naar andere diensten mogelijk. Dat biedt opportuniteiten om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot beelden van mobiele camera’s en drones in de Mobiele Commando Unit. De vergaderruimte is tevens voorzien van een goeie warmte/koude-isolatie en een ventilatiesysteem. Een vergadertafel waaraan zowel staand als zittend kan vergaderd worden zorgt voor de nodige ergonomie tijdens de vaak langdurige inzetten. De Mobiele Commando Unit kan ruim 2 uur autonoom werken op batterij en is voorzien van een stroomgroep om zelfstandig te kunnen verder werken zonder andere stroomvoorzieningen.”

The post Brandweer Westhoek stelt nieuwe Mobiele Commando Unit voor is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

NIEUW. Met 1 account inloggen op 5 nieuwsmerken

Sinds vandaag is jouw GVA-account een Mediahuis-account. Dit betekent dat je voortaan met 1 e-mailadres en wachtwoord kan inloggen bij alle nieuwsmerken van Mediahuis: Gazet van Antwerpen, het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en De Gentenaar.

Lees meer »

Trieste taferelen: Club-fan krijgt rake klappen in VIP-ruimte, ook andere schermutselingen in en rond Lotto Park

Er hing voor, tijdens en na Anderlecht-Club Brugge een grimmige sfeer in het Lotto Park. Met ook enkele trieste taferelen. In de VIP-zone kwam het tot een gevecht tussen een Brugse fan en enkele ultra’s van paars-wit. Het was niet de enige schermutseling. Voor de match werd de geblesseerde Club-spits Thiago al belaagd en kreeg hij bier naar zich gegooid

Lees meer »

Powerlifter Ricardo Kimpe over zijn recent parcours: “Europees kampioen, maar wat teleurgesteld”

Hij kreeg af te rekenen met een Moldavisch professioneel team dat enkel tevreden was met de titel, maar daar stak hij een stokje voor: Ricardo Kimpe uit Diksmuide won in april in zijn gewichtscategorie een Europese titel powerlifting. Daarbij verbeterde hij een Belgisch record, maar niet het record dat hij voor ogen had. “Ik was een beetje teleurgesteld.”
The

Lees meer »

Weduwe van vermoorde truckchauffeur doorbreekt stilte: “Terwijl die vijf jongens wegliepen, stierf Gheorghe in mijn armen”

“Arme jongens, arme ouders.” Maria Godja, de vrouw die naast haar verloofde Gheorghe Tibil (50) zat op het moment dat die geraakt werd door een rioolrooster, kan maar niet vatten wat voor onheil hen op een Belgische autosnelweg is overgekomen. Het geplande trouwfeest deze zomer komt er niet, wel een begrafenis komend weekend in thuisland Roemenië.

Lees meer »

EU-lidstaten keuren nieuwe asiel- en migratiepact definitief goed

De lidstaten van de Europese Unie hebben zonder discussie het licht op groen gezet voor het nieuwe asiel- en migratiepact. Het wetgevend pakket, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor, “zal zorgen voor een beter functionerend systeem, met vlotte grensprocedures en werkende digitale systemen die over heel de EU met elkaar in verbinding staan”.

Lees meer »

KIJK. Koppel verlooft zich tijdens optreden Pommelien Thijs, zangeres en publiek gaan compleet uit hun dak

Pommelien Thijs trad gisteren op in het kunstencentrum VIERNULVIER in Gent en daar kreeg het publiek een grote verrassing. Een fan ging op de knieën en vroeg haar vriendin ten huwelijk net voor het nummer ‘Ongewoon’. Dat nummer heeft een speciale betekenis voor het koppel. “Door dat specifieke nummer heb jij de stap durven wagen om met mij een relatie

Lees meer »

Weduwe van buschauffeur dodelijk ongeluk in Sierre gaf zich jarenlang valselijk uit als onthaalmoeder: “Na sluitingsbevel deed ze gewoon verder”

Evy Laermans, de weduwe van de buschauffeur die betrokken was bij het dodelijk busongeval in Sierre moet zich dinsdagochtend voor de Tongerse rechtbank verantwoorden omdat ze zich jarenlang valselijk uitgaf als onthaalmoeder. De vrouw had geen geldige vergunning van Kind en Gezin en kon zo geen fiscale attesten afleveren aan de ouders.

Lees meer »

Na dodelijke raid op gevangenentransport in Frankrijk: “Die cipiers waren compleet kansloos”

Op klaarlichte dag werd Mohamed Amra bevrijd uit een gevangenentransport. Kompanen reden het busje waarin de gangster na een verhoor door de onderzoeksrechter terug naar zijn cel in het Franse Evreux werd gebracht, en openden het vuur. Twee cipiers overleden, drie anderen raakten gewond, de daders vluchtten weg, samen met Amra. Hoe uitzonderlijk is dit? En kan het ook bij

Lees meer »