Educatief en therapeutisch tuinieren in BuSO De Hoge Kouter en Residentie Budalys

Serrefabrikant ACD uit Roeselare zet niet alleen in op hobbyserres, maar ook op sociale projecten waarin de serres dienen als therapeutisch en educatief microklimaat voor jongeren met een beperking, ouderen of revaliderende patiënten. BuSO De Hoge Kouter en Residentie Budalys behoren net als UZ Gent tot hun impactvolle sociale projecten.

Mentaal welzijn en woongeluk

Sinds 2018 telt de skyline van Kortrijk er een opvallende nieuwkomer bij. De serviceappartementen van Residentie Budalys vallen op in een eigentijds gebouw met zes verdiepingen en een dakterras met zicht op de Leie. “Het moest een plek zijn die meer biedt dan het woongegeven”, zegt woonassistent Els Stragier. “We willen de bewoners van de serviceflats ook groene beleving aanbieden. Het zicht op de tuin en de serre dragen bij aan hun welzijn en woongeluk.” De moestuin van Budalys wordt onderhouden door de bewoners en enkele vrijwilligers die graag een handje toesteken. “De oogst wordt verdeeld. De bewoners krijgen dan een briefje waarop bijvoorbeeld staat: leuk nieuws, de tomaten zijn klaar! Zo creëren we nog meer betrokkenheid bij iedereen die hier een nieuwe thuis vindt”, licht Els toe.

Andere manier van lesgeven

Bij BuSO De Hoge Kouter in Kortrijk werd enkele jaren geleden de tuin volledig vernieuwd. Opvallend is de grote dubbelkap ACD-serre die in drie zones werd onderverdeeld. Een materiaalruimte, een kweekkas en een verwarmde tuinklas. “In de tuin en serre bereiden we leerlingen met een lichte verstandelijke beperking voor op een job in de tuinbouw, bijvoorbeeld bij de groendienst”, vertelt tuinleerkracht Keven Vandenbunder. “We begeleiden daarnaast leerlingen met een zwaardere beperking die wellicht niet zullen werken, maar ook zij genieten van de mogelijkheden van onze tuin. Ze krijgen er les over de natuur, insecten en planten wat bijdraagt aan hun welzijn en ontwikkeling.”

Tuinleerkracht Keven Vandenbunder geeft uitleg aan de Tuinklas in de ACD serre van BuSO Kortrijk © ACD

Op die manier hanteert BuSO De Hoge Kouter een hele andere manier van lesgeven. “In de tuin is er meer vrijheid dan in een leslokaal. Leerlingen mogen rondlopen en babbelen, maar de tuin geeft ook een andere vorm van verantwoordelijkheid. De leerlingen moeten zelfstandiger zijn en zich net als wij laten verrassen door de perikelen van de natuur. Geen enkele les is hetzelfde, want alles hangt af van het weer en wat er groeit in de tuin”, vertelt Keven.

“We proberen veel nieuwe dingen uit en dan mislukt er ongetwijfeld wel eens iets – zo gaat dat in een tuin. Die balans van voor- en tegenspoed zorgt dat wij veel over de persoonlijkheid van onze jongeren leren en dat zij voeling krijgen met de wereld en de natuur. Zo was er een leerling die heel bang was van insecten. Door zijn handen in de aarde te steken, te leren over het nut van insecten en ermee in aanraking te komen is die angst weggegaan.”

Naast de grote serre huist bij BuSO De Hoge Kouter ook een pluktuin, een vijver met bijenburcht, een ‘plantenkliniek’ voor kamerplanten en een winkeltje waar leerlingen de oogst verkopen aan het schoolpersoneel.

Revalidatietool

Ook in de therapeutische tuin van UZ Gent ontdekken revaliderende patiënten de mogelijkheden van hun nieuwe realiteit. De ACD-serre van UZ Gent is op maat van rolstoelgebruikers: zonder drempels, met verharde grond, brede deuren aan twee zijden en zaaischappen op stoelhoogte. “Naast vertoeven en genieten van de buitenlucht maakt de tuin met serre deel uit van de revalidatie. Patiënten die in een rolstoel zijn beland, exploreren wat zij allemaal wel nog kunnen. Moestuinieren in verhoogde bakken en in de aangepaste serre bijvoorbeeld”, vertelt ergotherapeut Sarah Vercaemer. “Ook voor patiënten die na een hersenletsel kampen met aandachts- en geheugenproblemen helpt de tuin om terug routines aan te leren, verantwoordelijkheid op te nemen en taken te plannen. Tuinieren brengt daarnaast bepaalde prikkels naar boven die revaliderende patiënten helpt hun bewustzijn terug op te nemen.”

The post Educatief en therapeutisch tuinieren in BuSO De Hoge Kouter en Residentie Budalys is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“En wat als Joost Klein onschuldig is?”: Songfestivalkenners beantwoorden jouw meest gestelde vragen over uitsluiting Nederlandse inzending

Dat Joost Klein niet meer mag meedoen aan het Eurovisiesongfestival, komt voor veel fans en kenners als een schok. Onze redactie kreeg al 300 vragen binnen over zijn diskwalificatie. Wat is er precies gebeurd? Is dit geen te zware sanctie? Gaan andere landen uit de wedstrijd stappen? En is dit nu het begin van het einde voor het Songfestival? Songfestivalkenners

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Het peloton houdt twee Italianen van Polti-Kometa eenvoudig binnen schot, in de finale wordt er vuurwerk verwacht

Napels zien en dan sterven. De negende etappe van de Giro voert de renners naar de havenstad in het zuiden van Italië. Na een vlakke aanloop volgt er een golvende finale met enkele korte klimmetjes. Voor de rasechte sprinters wordt het naar alle waarschijnlijkheid iets te lastig. Wie pakt de ritzege in Napels? Volg de aanloop naar de rit en

Lees meer »

Petanqueclub Ter Deeve huldigt kampioenen

De leden van de petanqueclub Ter Deeve vierden onlangs feest. Ze brachten hulde aan hun winterkampioenen van het 34ste speeljaar.
The post Petanqueclub Ter Deeve huldigt kampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oekraïne heeft nog “honderden miljarden” nodig om oorlog te winnen, zegt minister

Het jaarlijkse pakket van 3 miljard euro uit de opbrengst van bevroren Russische tegoeden dat Oekraïne van de Europese Unie krijgt, is “zo goed als niets”. Dat heeft de Oekraïense minister van Justitie Denys Maljoeska gezegd in een interview met nieuwssite ‘Politico’. “Honderden miljarden”: dat heeft Oekraïne volgens de minister nodig om de oorlog tegen Rusland te winnen.

Lees meer »

‘Bemoeizieke’ buurvrouw moet komen getuigen over vermeende koperdiefstallen

Een vrouw uit De Panne moet in de strafrechtbank van Veurne komen getuigen over vermeende koperdiefstallen in appartementen die afgebroken werden in De Panne. Het is V. die twee mannen aan de galg praatte maar veel andere bewijzen zijn er niet. Daarom wil de rechter de vrouw nu horen.
The post ‘Bemoeizieke’ buurvrouw moet komen getuigen over vermeende koperdiefstallen

Lees meer »

Open oorlog bij Nationale Loterij blijft duren: ook derde verzoeningspoging levert niets op

Ook een derde bemiddelingspoging tussen Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij, en de vakbonden heeft niets opgeleverd. Eind april stuurden zij een officiële klachtenbrief over hun topman naar de raad van bestuur omdat hij “soms dronken op kantoor zit”, “rookt op de werkvloer” en “werknemers uitscheldt”. “Haek heeft zich wel geëxcuseerd voor zijn gedrag”, klinkt het.

Lees meer »

Apple verontschuldigt zich na kritiek op reclamespot nieuwe iPad Pro

Technologiegigant Apple biedt zijn excuses aan voor de reclamespot van de nieuwe iPad Pro. In het filmpje worden verschillende muziekinstrumenten en andere culturele objecten geplet door een hydraulische pers. Apple wil daarmee duidelijk maken dat de iPad alles kan vervangen, maar veel mensen in de culturele sector zijn niet te spreken over de advertentie.

Lees meer »

LIVE GAZA. Netanyahu bijt van zich af na dreigement van Biden: “Ook zonder hulp van VS zal Israël doorvechten”

De onderhandelingen over een wapenbestand voor Gaza zijn mislukt. Dat meldt een hoge Israëlische functionaris in de nacht van donderdag op vrijdag. Die vertelt ook dat het offensief in Rafah zal doorgaan. De delegatie van Hamas heeft Caïro, waar de gesprekken plaatsvonden, dan ook verlaten. Dat meldt een aan aan de terreurbeweging gelieerde zender. De Amerikaanse president Joe Biden dreigt

Lees meer »